Když ovce nechce na pastvě zbaštit třeba bodlák,

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.5.2013 20:25
vosajda

XXX.XXX.99.112

tak ho nechá a jde dál Jak to je s kopřivama? Jedí ovce kopřivy? A když sušíme seno na zimu a budou tam i bodláky, vybere si ovce to lepší a bodláky druhý den vyhodím? Nebo je zbaští taky. Nestane se jí nic? Máme 2 ovečky teprve asi 14 dní, jinak se slepicemi, kachnami, prasátkem a krůtami léta vše zvládáme. Ovce máme prvně. Díky

22.5.2013 21:29
danurba

XXX.XXX.60.8

vosajda napsal(a):
tak ho nechá a jde dál Jak to je s kopřivama? Jedí ovce kopřivy? A když sušíme seno na zimu a budou tam i bodláky, vybere si ovce to lepší a bodláky druhý den vyhodím? Nebo je zbaští taky. Nestane se jí nic? Máme 2 ovečky teprve asi 14 dní, jinak se slepicemi, kachnami, prasátkem a krůtami léta vše zvládáme. Ovce máme prvně. Díky

Ovce žerou kopřivy, ale jen občas a až když vykvetou. A i pak vezmou většinou jen vršky a zbytek nechají. Takže určitě se nedají použít na jejich likvidaci. Ale sušené kopřivy jsou v zimě vynikající krmivo pro drůbež a i ovce si rády vezmou. Nebo je posekat a nechat zavadnout, to je pak sežerou s chutí. Bodláky některé ovce žerou a jiné se jich nedotknou. Ale jen mladé listy nebo květy, určitě je neschroupou celé. Bodláky v seně jsou jen na vztek, když do toho šáhnete rukama, budete mít ruce plné nepříjemných trnů a myslím, že ani ovcím to nedělá dobře, popíchat si čumáky. Když jsem měla bodláky v louce (2ha), hned po seči jsem s traktorem a vidlema projela celou louku a všechny bodláky naložila na káru a spálila na hromadě, pak jsem bodláky zlikvidovala lontrelem a mám klid. Na pastvině každým rokem před květem jdu s motykou a všechny bodláky useknu u kořene, hlavně je nesmím nechat vykvést. Pole kolem nás měl v nájmu kdysi jeden chytrák, který bodlák nijkak nelikvidoval, během pár let měl v obilí víc fialové než zelené a bohužel to odnesky i okolní pozemky. Naštěstí už je má v nájmu někdo jiný, ale napravovat tu škodu bylo na několik let.

23.5.2013 20:20
vosajda

XXX.XXX.99.112

Lontrel, to je přípravek na ničení bodláků?

23.5.2013 22:03
danurba

XXX.XXX.60.8

Ano, je to herbicid ničící dvouděložné plevele, na bodláky dobře účinkuje, trávu nechává být

Přidejte reakci

Přidat smajlík