Dobrý den již dlouhou dobou se zabývám myšlenkou chovat ovečky takzvaně naplno to znamená skončit v zaměstnání a věnovat se jen chovu ovcí popřípadě jiných hospodářských zvířat.Můj děda vždycky odjakživa choval ovečky vždycky,ale spíše jako koníček a pro radost zdědil jsem po něm pozemky cca1Ha a chovu ovcí se věnuji ,ale jak říkám je to spíše pro radost než pro nějaký výdělek.Chtěl jsem se zeptat zkušenějších chovatelů jestli by mi neporadili co je nejlepší chovat jestli ovečky masného plemena a prodávat jehňata,nebo plemena mléčná a prodávat mléko,nebo například žijí jen z dotací )popřípadě z jakých.Vím že je to spíše o té dřině a žádné velké peníze od toho nečekám,ale po každé když jsem s ovečkama nebo se o ně starám tak mne to strašně baví a říkal jsem si že kdyby mne tento koníček i uživil tak by to byla naprostá paráda.Ještě podotknu že mám k dispozici 4ha zatravněné plochy kterou by bylo možno pronajmout.
Díky za každý názor.
Dobrý den,
nemohu Vám odpovědět proč to dělám, zatím bohužel nemám vhodné podmínky.
Také Vám neřeknu, co dělat. Ale vzhledem k tomu, že Vám zatím nikdo neodpověděl vůbec, tak si dovolím pár věcí, nad kterými jsem se zamyslela, třeba to pomůže. Alespoň k případnému rozproudění debaty.
Chov ovcí na mléko - syrové ovčí mléko nelze prodávat (kozí prodávat lze). Je proto potřeba investovat do mlékárny hned na počátku. Zisk z mléka i kůzlat. Přidanou hodnotou jsou mléčené výrobky
Chov ovcí na maso - je otázka, jestli se vyplatí prodávat jehňata jako taková, nebo spíše prodávat již masné výrobky. Pokud prodávat jehňata jako taková, jedná se spíše o jednorázový příjem, i když načasováním porodů se to dá jistě ovlivnit. Záleží na odbytu, jestli bude spíše jednorázový zájem - a na případných nákladech na odvoz na odbytiště.
1) Uživení se na 1 hA + 4 v nájmu? Mno nevím... jaká je vaše představa uživení? To chcete jen na kompletní samozásobitelství a například manželka má jiný příjem, kterým budete platit povinné stupidní poplatky státu či polostátním firmám (daně, elektřina, voda, plyn, teplo, poplatky za já nevím co, chemie, drogerie, léky... ... ).
Rozhodně se na této ploše neuživíte chovem ovcí/koz na plný úvazek. Když to zjednoduším: cca 6000,- kč / hA dostanete od státu na dotacích (SAPS, možná o trochu více - LFA, eko...), pro splnění podmínek dotací máte max. 1,5 VDJ/hA, tedy cca 8 dospělých, či dejme tomu 5 dospělých a 6 mladých. Tak si spočtěte, kolik byste musela vydělat prodejem zvířat, masa či produktů, aby vás to uživilo. K tomu připočtěte ještě náklady na krmiva, veterinu, léky, porody atd... upřímně? 1+4 hA je podle mě na kompletní uživení (zvlášť ovce nebo koza) sakra málo... jedině tak nějaká zelenina či jiný ziskovější produkt s větším podílem vlastní práce a s lepší možností přímého prodeje.
2) Ovce x Koza: Z ekonomického hlediska bych viděl zajímavější mléčné plemeno koz, k tomu prodej mléka, sýrů, tvarohů, másla a samozřejmě i masa. Opravdu by to chtělo si udělat pořádnou ekonomickou bilanci spíše než si říci: mám 5hA, to mě uživí, hurá na to
3) Kolik ovcí/koz na 1 hA? Dotační politika hovoří o rozptylu 2-8 ks / 1 hA (0,5-1,5 VDJ / 1 hA), reálné uživení bych videl podobně, ideálně střed někde u 6-ti kusů. Mláďata do 12měsíců se počítají za polovic). Nepočítám jen pastvu přes léto, ale i sklizeň sena na zimu a podobně.
Dle pana Hrbka z kozí farmy Amalthea s.r.o. (zdroj dvouměčíník o životě mimo město Venkov, číslo 11 květen - červen 2013, str. 21) "Již farma s pěti hektary a 25 kozami (pozn. myšleno mléčné plemeno a výroba mléčných produktů) je schopná uživit rodinu."
Samozřejmě tato věta nic neříká o tom, jestli na těch 5ti hektarech musí přikrmovat kupovaným senem i v létě atp.
Na druhou stranu, pokud chce člověk tržní produkci, trochu pochybuje, že se dá spoléhat na uživení stáda bez příkrmu jádrem.
Co se týče ovcí, s tím zkušenosti nemám. Jestli se v poslední době nic nezměnilo, u koz bílých a hnědých se počítalo s rozptylem cca 10 - 14 ks na 1ha - ale je to k dotační politice a nitrátové směrnici.
Samotná úživnost je spíše na množství travní hmoty a druhu, co tam rostě. (ani ovce a už vůbec koza nebude spásat vše, případný hlad sice donutí, ale tržní produkce klesne dřív ) Tuším paní Roklana (za případnou nepřesnost se omlouvám) tu kdysi psala, že své kozy má na 0,5 ha (a s možností na chvíli pod dohledem vyhnat někam jinam), pravda, ekonomicky zcela závislá na tom paní myslím není, ale dá se to. Samozřejmě v takovém případě bez dotací. Ale spoléhat na dotace? Dneska jsou, zítra být nemusí a jejich projev na koncové ceně produktu je také, bohužel, k zamyšlení.