Mám otázku ohledně registrace kozla. Hospodářství mám registrované už rok a jednu kozu bílou k tomu. Před týdnem jsem si pořídil bíleho kozlíka, ale není z registrovaného chovu. Takže nevím aby v tom nebyl nějaký problém. Také bych se chtěl zeptat, jestli se dá nějak zjistit zda-li je kozlík plemenný.
Kozlík 100% plemenný není, to by musel projít bonitací a na to by například musel být registrovaný a jeho rodiče by museli být registrovaní a matka by musela mít vydojenou nějakou kvlitativní třídu a jeho otec by musel být plemenný...atd. Pokud si kozlíka chcete nechat, zaregistrujte ho dodatečně, ale kód te´d z hlavy nevím, vše je v modrém sešitku "Pokyny...". Pokud byste si raději pořídil plemeníka, počkejte si na podzimní aukce kozlů a tam si ho vyberete a koupíte a budete mít jistotu, že máte kvalitní zvíře. Nebo si kupte již dospělého použitého, v inzerátech se občas objeví. Ale v tom případě trvejte na tom, že ten kozel musí mít rodokmen. Na plemeníka si pak můžete zažádat o dotace, zaplatí vám krmení.