Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.8.2013 20:14
dědinorkaluisa

XXX.XXX.252.34

Dobrý den,

jsem začínající chovatel a mám první tři 4-měsíční jehňata (otec suffolk a 3 matky zušl.valaška). Ještě pijou mléko. Chtěla bych stádo rozšířit (pozemek cca 3ha), ale potřebuji poradit, jak. Mám malého beránka ve stádu nechat, nebo prodat, či porazit? 2 jehničky nechat ve stádu dál, nebo je přesunout na jinou pastvu? Co dělat, aby je otec neposkákal? Omlouvám se za tak základní dotaz, ale nemám se na koho obrátit a poradit se, v této diskuzi se to snad omlouvá smajlík Děkuji.

20.8.2013 15:02
roklanka

XXX.XXX.46.172

Oddělit samce od samic,pak máte klid a nic co nechcete mít připuštěné. Beránek může obskočit také vše,klidně bude pít mléko od matky a obskočí,co obskočit lze. Berana vyměňte,aby neobskakoval dcery,nebo ho nechte ve stádu a jehňata z příbuzenské plemenitby snězte,jen ne dál do chovu. To záleží na vás,co plánujete dál. Můžete jehničky vyměnit s jiným chovatelem,nebo prodat a koupit jiné.

21.8.2013 18:17
dědinorkaluisa

XXX.XXX.252.34

Děkuji za odpověď. Když se rozhodnu dát jehňata pryč, musí se nějak postupně odvykat, nebo se prostě oddělí a odveze jinam?

22.8.2013 14:03
roklanka

XXX.XXX.46.172

Zpravidla ne,chce to jen kontrolovat vemena,zda nehřejí,ovce se samy zasuší,čím je jehně starší,tím lepe a rychleji to jde. Tedy s vyjimkou dojných ovcí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík