Dobrý den,jsem tu nová,jen bych chtěla radu,máme tři ovečky,koupily jsme je v létě,jen nevím kde sehnat berana,musí být s POP,nebo ne ,máme reg.hospodářství,s ovečkami začínáme a tak nic moc nevíme,měl nám půjčit berana známej jen si to najednou rozmyslel,že prý by to byl průšvich,tak nevím,jestli kecá,nebo ne.
Dobrý den, vzhledem k tomu, že máte hospodářství registrované (a teoreticky může přijít kontrola), berana bez POP bych nepořizovala. Správně beran na připouštění musí mít POP, s jiným připouštět nesmíte. Jestli máte někde v okolí možnost připouštět cizím, zkusila bych toho využít. Ale to přináši riziko přenosu nepříjemností (např. hniloba kopyt apod.).. takže jen s prověřenými chovateli..
Dají se koupit i dospělí a ověření s POP za lepší cenu z důvodu změny krve, např. soused vím že má v plánu teď měnit. Třeba, když napíšete, odkud jste, někdo se Vám nabídne.. Ale co jsem slyšela, někteří berani jsou dost zlí, tak i na to pozor, abyste pak nelitovala :)
Ale já nemít berana a ani možnost připouštět nikde, koupila bych asi někde bez POP, který by po splnění povinnosti šel na maso pro psy. Asi taky záleží, co chcete dělat s jehňaty, pokud jsou jen na maso, pak bych to takto klidně dělala. Pokud budou určená na chov, přikláněla bych se k POP beranovi. Ale každý to řeší jinak, někdo moc, a někdo vůbec.
Nebo možná někdo poradí líp, my máme první připouštění teprve před sebou :)