Dobrý večer přeji
Jsem chovatelka začátečník. V létě jsem si pořídila březí kozu Holandskou zakrslou. Včera na svět přivedla 2 krásná dvojčátka kluci. Mám velkou radost, mimča nádherná, mamina během porodu super i po porodu se starala. Odstříkla jsem ze struku a kluci sáli perfektně. Koza si nechala bez problému ošahat vemeno a odstříknout. Dnes jsem zpozorovala, že prckové přijdu k cecku, parkrát zatahají a odcházejí. Vůbec si nejsem jistá jestli pijí nebo ne. Dnes si koza nenechala šáhnout na struky a dost výváděla když jsem chtěla odstříknout. Dlouho nic neteklo, až pak se trošku rozdojila. Zkusila jsem zase malého, ale průběh stejný jako předtím. Žádné velké sání a pryč. Boky mají trošku propadlé.
Mám přikrmovat nebo kozu násilím oddojit?Nemůže mít zánět?
Poradˇte mi prosím, děkuji
Dobrý den,
s kamerunkami zkušenosti nemám, ale předpokládám, že jsou v tomto stejné jako ostatní kozy. Jestli kůzlata pijí, byť krátce, jsou aktivní, čilá, tak bych kozu i mladé nechala v klidu. Začala bych řešit odstříkávání a krmení z flašky (nebo nucené přikládání k cecku) až v případě, že by kůzlata začala lehat, být apatická, ev. viditelně hladová (koza by jim utíkala, když by se snažili napít). To, že mají propadlejší boky je den po porodu normální a "kulatá" začnou být kůzlata až tak za 14 dní.
Ještě k tomu dojení - ona ví, že má mléko pro kůzlata, takže se může stát, že ho prostě zadrží, když se snažíte vy. Navíc jestli kůzle pod dohledem si jen cucne, řekla bych, že opravdu žádný problém nemá, prostě je najedené. Hlavně nechte kozu vydechnout, ono přílišné starání může být někdy na škodu - když jsem začínala, taky jsem to takhle hrotila, až mi koza jeno kůzle začala odmítat (asi jak jsem se do nich pořád hrabala a řešila, jestli pijou atd.). Zánětu se můžete začít bát až v případě, že byste o obě kůzlátka nedejbože přišla a to ještě najednou - nikdy se mi u kozy zánět nezadařil, pokud pod sebou měla kůzlata - ona si to množství mléka reguluje podle toho, jak pijou.