Zdravím všechny chovateke koz,
oplocuji teď kozám na zimu výběh u domu. Chtěla jsem ze strany od cesty nasadit dovnitř do výběhu nějaké stromky nebo keře, aby nebyly kozy tolik vidět. A teď dotaz: existuje nějaký keř, nebo nízké stromky(třeba typu thuje) které by kozy neožíraly???
Díky za odpovědi!
Uživatel s deaktivovaným účtem

zkusenosti s kozama nemam ale co vím tak kozy sezerou snad uplne vsechno takze vam to podle mne urcite sezerou a nebo udelejte kolem stromku nejake oplocení az bude velky date to pryc a kozu uz na nej pak nemuze ;)
Neexistuje nic, co by koza neožrala a když to neožere, tak to zničí jinak. Na stáří stromu ani moc nezáleží, mladé stromky jim chutnají víc, ale staré zvládnou taky. Nám z 80letého sadu (asi 50 stromů jabloní, hrušní, švestek a třešní) zůstala jedna¨stará třešeň a ořech. Mladé třešně a ořešáky ale okoušou s chutí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jedině vysadit živý plot a uvnitř instalovat s patřičným odstupem např. ee ohradník.
Asi to tak udělám. Stejně budu ohradník natahovat i dookola, protože mám ovčí pletivo jen 114 cm vysoké a jak tak čtu o těch utíkajících kozách , tak dám ještě dvě řady ohradníku nad to pletivo a ohrada se zvýší na 160cm. Snad to bude stačit, aby kozy neutekly
. Dopředu nasadím thuje a ohradím je před kozenkama ohradníkem.
Díky všem za diskuzi!