Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.11.2013 13:44
kukuland

XXX.XXX.223.27

Koza ma vo vemene niekolko hrčiek o rôznych veľkostiach. Vo februári mala mladé. Mladé ceckalo asi 5 mesiacov a asi v polovici tohto obdobia som zistil, že koza ma vo vymene malé zdurené hrčky, no neboli nijako tvrdé a vemeno nemala nikdy poriadne naliaté bo ju celý čas cecali mladé, tak som tomu neprikladal ani nijakú váhu, nakoľko som si myslel, že keď ju cecajú, že sa jej nemôže nič stať. Teraz je už opäť pripustená. Kozy sú ustajnené asi 2 km od nášho domu a môj otec, ktorý je už na dôchodku sa o ne denno denne stará a tak som tam včera bol, aby som sa pozrel ako sa majú a na prvý pohlad som videl, že koza má zo zadnej strany na vemene odratú hrču o veľkosti 2 x 4 cm, chytil som jej vemeno a mala ich tam niekoľko. No táto hrča bola asi azda najväčšia. Tie ostatné boli asi 3 až 4, ale o veľkosti 1-2 cm. Kozu sme celý rok nedojili a teraz je už zasušená. Hrčky sú tvrdé ako kamene. Dá sa s tým ešte niečo robiť, treba antibiotiká, rozmasírovať to už asi nepôjde. Vyzerá to, že ju to môže i bolieť keď že tú veľkú mala odretú. Aký vplyv to môže mať na ďalší pôrod, bude mať mlieko, nebude sa to dať potom nejako rozmasírovať? Mäsiar, ktorý bol včera u nás hovoril, že by ju vedel z toho vyliečiť a to tak, že by jej priložil pod krk nôž. Čo mi odporúčate, neostáva už nič a len ju zabiť? ďakujem

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.11.2013 15:32
Uživatel s deaktivovaným účtem

kukuland napsal(a):
Koza ma vo vemene niekolko hrčiek o rôznych veľkostiach. Vo februári mala mladé. Mladé ceckalo asi 5 mesiacov a asi v polovici tohto obdobia som zistil, že koza ma vo vymene malé zdurené hrčky, no neboli nijako tvrdé a vemeno nemala nikdy poriadne naliaté bo ju celý čas cecali mladé, tak som tomu neprikladal ani nijakú váhu, nakoľko som si myslel, že keď ju cecajú, že sa jej nemôže nič stať. Teraz je už opäť pripustená. Kozy sú ustajnené asi 2 km od nášho domu a môj otec, ktorý je už na dôchodku sa o ne denno denne stará a tak som tam včera bol, aby som sa pozrel ako sa majú a na prvý pohlad som videl, že koza má zo zadnej strany na vemene odratú hrču o veľkosti 2 x 4 cm, chytil som jej vemeno a mala ich tam niekoľko. No táto hrča bola asi azda najväčšia. Tie ostatné boli asi 3 až 4, ale o veľkosti 1-2 cm. Kozu sme celý rok nedojili a teraz je už zasušená. Hrčky sú tvrdé ako kamene. Dá sa s tým ešte niečo robiť, treba antibiotiká, rozmasírovať to už asi nepôjde. Vyzerá to, že ju to môže i bolieť keď že tú veľkú mala odretú. Aký vplyv to môže mať na ďalší pôrod, bude mať mlieko, nebude sa to dať potom nejako rozmasírovať? Mäsiar, ktorý bol včera u nás hovoril, že by ju vedel z toho vyliečiť a to tak, že by jej priložil pod krk nôž. Čo mi odporúčate, neostáva už nič a len ju zabiť? ďakujem

Chirurg Vám vždycky poradí operaci a řezník - slyšel jste sám. Určitě se dá něco dělat. Já jsem měla tenhle problém u jedné staré kozy první rok, kdy jsem nevěděla, co mám všechno hlídat a přesně jako Vy jsem si říkala, že když kůzlata pijí, nic se jí nestane. Určitě kozu hned neutrácejte. Nejlepší by byl veterinář, ale zase je tázka, jestli ho máte po ruce a jestli ho můžete zaplatit. Laicky bych léčila i přes to, že je zasušená, tak, že bych masírovala 2-3x denně měsíčkovou mastí se sádlem nebo jen sádlem. Jestli tam má odřeninu, budete muset ošetřit ránu dezinfekcí, třeba opakovaně. Možná ji ani nebolí to uvnitř, ale může vzniknout další zánět navrchu a bolí to tam. My jsme to tehdy měli nakonec tak, že se jí vemeno otevřelo v jednom místě zánětu a šel ven hnis i s krví. Po vymačkávání se to nakonec zahojilo bez problému. Další bulky zmizely také, i když jsme s nimi nedělali nic mimo ty masáže. Koza tehdy hodně sama od sebe žrala řebříček, i když ho jinak moc nechce. Je protizánětlivý.
Na porod to asi mít vliv nebude, jen pak kontrolujte vemeno neustále a oddojujte. Věřím, že se to pak zase spraví. Na porážku máte dost času.
Možná má někdo také zkušenost a napíše. M.

26.11.2013 17:36
roklanka

XXX.XXX.45.12

Zkusila bych jí to mazat černou mastí.Na porážku je vždy dost času,pokud je v pohodě a žere.

Přidejte reakci

Přidat smajlík