Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.1.2014 17:32
adrastea

XXX.XXX.187.8

Dobrý den, zdravím všechny!
Chci se optat na radu jak zacházet s kozlíkem puberťákem. Nerada bych, aby z něho vyrostl nějaký agresor, který by ohrožoval okolí. Bohužel jsme si jednoho takového přenádherného magora přivezli - byl už roční a neskutečně rozmazlený. Nakonec jsme ho museli utratit, protože opravdu útočil na kohokoliv, kdo vlezl na pastvinu. smajlík
Náš puberťák se začíná stavět na odpor. Snaží se trkat, naráží do člověka, přestože se s ním cíleně nijak nesnažíme kontaktovat (prostě si ho nevšímáme)...
Máte nějaké rady, zkušenosti?
Díky
A.

8.1.2014 19:50
kelišová

XXX.XXX.155.253

Myslí že pokud kozlík začíná trkat už jak vy říkáte v pubertě tak do budoucna určitě hodný nebude.Moje dcera si neustále hrála a trkala se s kůzlaty a dnes vidím na mladé kozeně že ji to nepřešlo.Dcera do chlívku ani nejde jak koza vyvádí a chce se sní trkat.Na mne to taky zkouší ale já se nesmím dát,kdo by ji pak dojil?Kela

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.1.2014 10:23

kelišová napsal(a):
Myslí že pokud kozlík začíná trkat už jak vy říkáte v pubertě tak do budoucna určitě hodný nebude.Moje dcera si neustále hrála a trkala se s kůzlaty a dnes vidím na mladé kozeně že ji to nepřešlo.Dcera do chlívku ani nejde jak koza vyvádí a chce se sní trkat.Na mne to taky zkouší ale já se nesmím dát,kdo by ji pak dojil?Kela

Mám jinou zkušenost. Náš kozel v pubertě nabíhal na lidi třeba zezadu, když jsme šli z kopce nebo při pastvě. Prostě se rozběhl a plnou silou vrazil člověka do zadku. Párkrát jsem skončila na zemi, ale pak jsem už měla oči i vzadu a vždycky, když nabíhal a byl už blízko, jsem se otočila, klidně na něj mluvila a nastavila ruku. Oběhl mě mimo, trochu narazil do ruky, ale z toho potěšení neměl. Vydržlo mu to několik měsíců, třeba se i postavil na zadní a šel proti nám. Ale prostě jsme se nedali. Nikdy jsme se s ním netrkali z legrace, vždycky na něho byli klidní, ale neodvolili mu něco provést. Dnes je z něho mírný, opravdu hodný obrovský kozel, který může vozit děti (uveze i dospělého) a nemusí se ho nikdo bát.
Záleží také na tom, jestli máte jen toho kozlíka nebo ještě další kozy a kozly. Pokud je sám, dá se předpokládat, že ho to nepřejde. Pokud má ještě někoho, může být hodný. M.

9.1.2014 13:56
adrastea

XXX.XXX.187.8

Kozlík je ve stádě. Má k sobě 4 kozí společnice. Určitě si ho do budoucna chci nechat, tak nechci nic pokazit, aby pak chudák nemusel skončit na pekáči.

10.1.2014 10:13

adrastea napsal(a):
Kozlík je ve stádě. Má k sobě 4 kozí společnice. Určitě si ho do budoucna chci nechat, tak nechci nic pokazit, aby pak chudák nemusel skončit na pekáči.

Jistotu Vám nikdo nedá, ale myslím, že klidným neoblomným jednáním docílíte nejvíc. On si chce hrát, zápas mu dělá radost a zvyšuje sebevědomí. A když mu ukážete svým klidem, že Vás to nerozhází, ať si klidně dělá machra, radost ho přejde. Ale chce to trpělivost. Taky jsem slyšela, že někdo musel kozla přeprat, položit, pak teprve dal pokoj. M.

10.1.2014 20:38
adrastea

XXX.XXX.187.8

Jj, taky si myslím, že teď si prostě buduje tu svoji pozici a právě chci k tomu přistoupit tak, aby z něj vyrostl vyrovnaný kozel... Taky už jsem četla o tom, že je potřeba kozla přeprat. Musím přiznat, že už jsem toho našeho takhle 2x položila. On se vůbec nebránil. Poprvé jak vstal, tak do mě šel s větší vervou, podruhé už ne. Od té doby si na mě dává pozor. Ale pak jsem tu právě někde v diskuzi zahlídla, že to zas někdo nedoporučuje.
Uvidíme. Zatím není moc velký a pořád ještě ho přeperu... smajlík Tak ho zatím budu jen pozorovat a zpacifikuju ho jen vyloženě, kdyby opravdu tvrdě útočil.
Tak děkuji všem za rady a postřehy!
A.

11.1.2014 09:07
moonika

XXX.XXX.187.190

Známi majú capa ktorý je inak v pohode, neútočný, ale keď sú kozy v ruji tak je to potvora. Majiteľovi zlomil zopár rebier...takže s týmtvrdením že keď bude s kozami tak bude bezpečný nesúhlasím. Istota neni nikde. Ja myslím že základ je si od mala udržovať od neho odstup, nech človeka neberie ako rovnocenného. Väčšinou tu ľudia majú problémi s capmi ktorí boli rozmaznaní

13.1.2014 09:51

moonika napsal(a):
Známi majú capa ktorý je inak v pohode, neútočný, ale keď sú kozy v ruji tak je to potvora. Majiteľovi zlomil zopár rebier...takže s týmtvrdením že keď bude s kozami tak bude bezpečný nesúhlasím. Istota neni nikde. Ja myslím že základ je si od mala udržovať od neho odstup, nech človeka neberie ako rovnocenného. Väčšinou tu ľudia majú problémi s capmi ktorí boli rozmaznaní

Souhlasím s výhradami. Když budete kozla hladit a budete na něho laskaví, neznamená to rozmazlování. Ale když mu povolíte otravování, budete ho hladit atd., kdykoliv on si zamane, to už je špatné a to se vymstí. Taky ale záleží na povaze. M.

Přidejte reakci

Přidat smajlík