Faremní zpracování mléka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.1.2014 20:29
zanzan

XXX.XXX.142.200

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda máte někdo povolení i na zpracování mléka.Já mám pouze na porodej mléka, ale chtěla bych i sýry, je to stále jen koníček, zatím mám 16 koz , chodím do práce, ale sousedé jsou závistiví, tak bych to měla raději vše legálně.
Potřebovala bych vědět jak má vypadat místnost, zda tam musí být dlaždičky, jaký potřebuju živnostenský list, ten nemám a nemám zemědělské vzdělání, jak se mají zpracovávat HCAAP body,jak vést záznam o pasterizaci, zda musí být certifikovaný teploměr, jestli mají být uvedeny technologické postupy, jak dlouho uchovávat vzorky, nevím co ještě, jedná se mi o minimální náklady, při zaměstnání a třech dětech, prostorech pro kozy , zatím stádo nebudu min. pět let rozšiřovat, velmi děkuji za odpoveď,nebo někoho na koho bych se mohla obrátit, zanet.boruvka@seznam.cz, jsem od Jičína

4.2.2014 15:40
jacktenrek

XXX.XXX.6.110

zdravím 16 koz a prodáváte jen mléko? já mám jednu a dělám sýry :D ale chtěli bychom to nějak rozjet ve větším a sháním informace, co je potřeba na místnost z hygienického hlediska, kde bych dělal sýry plus chladil mléko atd poradíte zkušenější ? díky předem

4.2.2014 21:35
zanzan

XXX.XXX.142.200

Povolení mám jen na prodej mléka, ale samozřejmně dělám i sýry, jen to povolení nemám a kvůli sousedům asi budu muset,také živnosťák a platit daně, jo, jo, lidská závist.Ale asi to nebude takový problém,příští měsíc to začnu řešit na KVS.Jesti vydržíte dám vám potom info.Ale začít není jen tak,od začátku si vedu přesné výdaje a příjmy, a suma sumárum jsem za loňský rok na deseti kozách vydělala 30000.Nejsou to, ale žádné přebornice, některé dojily jen litr,prostě se mi nepovedlo koupit lepší kozy.Snad letos, budu mít první kůzlata po kozlovi s pop.Také doufám, že už jsem si vybrala dost smůli, přišla jsem teď už o čtvrtou kozu,jedna se něčím otrávila, jedna se oběsila na stromě , druhá na košíku a ta čtvrtá prostě pošla, prý se přidal srdeční kolaps k nedostatku minerálů, jo ještě jedna přišla o kůzlata, odčervuji dvakrát ročně, ale asi už to ta jedna měla za potřebí dříve, dostala silný průjem a je po kůzlatech.Přitom jsem se radovala, jak mi to krásně jde, kolik budu mít kůzlátek , investice se mi vrátí.Všechno jsem to obrečela a snad už mně nečeká nic horšího,vyčítala jsem si všechno a chtěla je i prodat, s tím, že jsem neschopná a nemám na to.První rok se mi povedlo odrodit dvě kozy, do kterých jsem musela sáhnout,dopadlo to dobře, druhý rok mi krásně porodilo šest koz úplně samo, a já měla radost jak se mi to tu rozrůstá.A teď taková rána.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.2.2014 17:06
Uživatel s deaktivovaným účtem

zanzan napsal(a):
Povolení mám jen na prodej mléka, ale samozřejmně dělám i sýry, jen to povolení nemám a kvůli sousedům asi budu muset,také živnosťák a platit daně, jo, jo, lidská závist.Ale asi to nebude takový problém,příští měsíc to začnu řešit na KVS.Jesti vydržíte dám vám potom info.Ale začít není jen tak,od začátku si vedu přesné výdaje a příjmy, a suma sumárum jsem za loňský rok na deseti kozách vydělala 30000.Nejsou to, ale žádné přebornice, některé dojily jen litr,prostě se mi nepovedlo koupit lepší kozy.Snad letos, budu mít první kůzlata po kozlovi s pop.Také doufám, že už jsem si vybrala dost smůli, přišla jsem teď už o čtvrtou kozu,jedna se něčím otrávila, jedna se oběsila na stromě , druhá na košíku a ta čtvrtá prostě pošla, prý se přidal srdeční kolaps k nedostatku minerálů, jo ještě jedna přišla o kůzlata, odčervuji dvakrát ročně, ale asi už to ta jedna měla za potřebí dříve, dostala silný průjem a je po kůzlatech.Přitom jsem se radovala, jak mi to krásně jde, kolik budu mít kůzlátek , investice se mi vrátí.Všechno jsem to obrečela a snad už mně nečeká nic horšího,vyčítala jsem si všechno a chtěla je i prodat, s tím, že jsem neschopná a nemám na to.První rok se mi povedlo odrodit dvě kozy, do kterých jsem musela sáhnout,dopadlo to dobře, druhý rok mi krásně porodilo šest koz úplně samo, a já měla radost jak se mi to tu rozrůstá.A teď taková rána.

Tím si asi musí projít každý chovatel, že ne vždycky se daří.. Já začala se zvířátky před 3 roky a minulé jaro mi jedna kozena potratila hned v zaćátku, druhá ani nezabřezla a třetí porodila předčasně - 3 mrtvá kůzlátka :( až letos to snad bude veselejší - jeden měsíční rošťák tu už řádí a dvě krásky přibyly právě před pár hodinami ;)
Tak šťastný rok a hodně sil do dní, kdy se nedaří, jak byste si přála!

Přidejte reakci

Přidat smajlík