Dobrý den,
Prosím o radu od zkušených chovatelů.
Jsem začínající chovatel kamerunských ovcí. Stádečko 6-ti kusů mám od léta. Dnes ráno jsem našel mrtvé jehně, pravděpodobně zmzlé. Chtěl bych se zeptat jak poznám blížící se porod (do několika hodin) abych si to pohlídal a jestli mám ovci někam odstavit do tepla, nebo něco jiného, čekám další přírůstky a nerad bych měl další ztráty. Ovce mají dřevěnou netopenou stáj s hlubokou podestýlkou, ale většinou pobíhají venku. Do přílohy přikládám fotku stáje. Budu vděčný za všechny rady.
martin.z.hk
napsal(a):
Dobrý den,
Jsem začínající chovatel kamerunských ovcí. Stádečko 6-ti kusů mám od léta. Dnes ráno jsem našel mrtvé jehně, pravděpodobně zmzlé. Chtěl bych se zeptat jak poznám blížící se porod (do několika hodin) abych si to pohlídal a jestli mám ovci někam odstavit do tepla, nebo něco jiného, čekám další přírůstky a nerad bych měl další ztráty. Ovce mají dřevěnou netopenou stáj s hlubokou podestýlkou, ale většinou pobíhají venku. Do přílohy přikládám fotku stáje. Budu vděčný za všechny rady.
Ovce sice už nechovám,ale orientujte se vemínkem,zhruba dva dny před porodem klesne břicho dolů,objeví se hladové jámy. Ovce před porodem může být neklidá ,často močit,stranit se stáda,hrabat. To platí pro všechny malé přežvýkavce,ale co zvíře to originál. Ovce se pravděpodobně o jehně nezajímala a proto to dopado fatálně.
martin.z.hk
napsal(a):
Dobrý den,
Pokud vam ovce nechteji chodit do ovcina tak dle nasich zkusenosti je tam moc tma. Jakmile jsme tem nasim udelali male okynko zakryte plexisklem tak tam zacali chodit. Do te doby byl zazrak ze tam sli. Jinak jak se tu pise o tech priznacich tak si myslim ze je to opravdu individualni. Nase ovecka ma brisko dole veminko nalite vulvu taky koren ocasu vystoupli i ty takzvane hladove jamy taky a obcas i pobekava a polehava a kde nic tu nic. Pohyby jsou tak to zatim neresim stejne ma termin cca az 10.2 :)
Tak boxíky jsou hotové, myslíte že v nich mám ovečky nechat než porodí, nebo je mám přez den pouštet ven?
Sežeňte jim minerální liz se selenem a na obilí jim můžete přidávat nutrimix pro ovce a kozy , před porodem je nezavírejte samotné byly by zbytečně ve stresu , zavřít je můžete až začnou rodit nebo hned po odrození , jehňata musí hlavně po porodu do 2-4hod dostat mlezivo od matky jinak nepřežijí , pokud jim ho budete muset nadojit a dát lahvičkou , nezapoměňte že musí být teplé 40-50°CML.
Nutrimix a minerální liz se selenem koupím hned zítra. Bohužel jsem trochu zmatený a nevím jestli ovečky tedy zavírat mám, nebo ne. V ovčíně mám dvě, každou v jednom kotci a i ostatní ovce mají do ovčína přístup, nedostanou se pouze za šprušle...Nemám ovečky doma, ale na firmě, takže k nim nemám tak častý přístup v noci, proto jsem je zavřel. Prez den je mohu nechat pobíhat a zavírat pouze na noc, bojím se aby mi nepomrzlo další jehně při nočním porodu.
martin.z.hk
napsal(a):
Nutrimix a minerální liz se selenem koupím hned zítra. Bohužel jsem trochu zmatený a nevím jestli ovečky tedy zavírat mám, nebo ne. V ovčíně mám dvě, každou v jednom kotci a i ostatní ovce mají do ovčína přístup, nedostanou se pouze za šprušle...Nemám ovečky doma, ale na firmě, takže k nim nemám tak častý přístup v noci, proto jsem je zavřel. Prez den je mohu nechat pobíhat a zavírat pouze na noc, bojím se aby mi nepomrzlo další jehně při nočním porodu.
Pokud tam jsou dve tak bych se je nebala nechat zavrene teda jestli nejak extra nervou. Ja mam jednu ovci a jednoho berana a taky jsem je musela rozdelit (byl na ni zly). Ovce ani beran nervou a uz jsou od sebe mesic.
Jinak odkud jste? Ja jsem taky od HK smer praha po stary tak bych vam mohla treba pomoci s tim veterinarem.
martin.z.hk
napsal(a):
Každá má svůj kotec a v něm vše co potřebujou. Jinak mám ovečky v Opatovicích nad Labem a budu vděčný za kontakt na veterináře, nebo jakoukoliv radu.
Je trosku dal ale slysela jsem ze je dobry http://www.firmy.cz/detail/2131827-mvdr-pavel-jadrnicek-soukromy-veterinarni-lekar-prelouc.html . A pak jeste rady od chovatelu ziskate i na facebooku : Chovatele kozy. Urcite vas kazdy rad prida a hodne lidi poradi i ohledne ovecek ;)
martin.z.hk
napsal(a):
Pokud je chcete na noc zavřít tak už bych je zavřel všechny pokud se vám vejdou , a pokud máte na firmě možnost natáhnout do ovčína el. a nainstalovat infračervenou webkameru můžete je v noci kontrolovat doma přes internet což by bylo ideální protože v případě komplikací při porodu může být také nutná vaše asistence (přnejmenším kontrola jestli se jehňata napila mleziva), taky nemáme ovce u domu a tak když se bahní jezdím je kontrolovat 4x za noc bohužel tam nemáme ani el. tak tam lítám s balerkouML
Tak v poledne se narodilo jedna ovečka. Naštěstí jsem s nima zůstal přez noc...v jednu ráno to přišlo na druhou, byla zašitá protože měla výhřez, tak jsem střihal stehy a hned se narodila ovečka, potom jsem volat veterináře, protožev ní zůstal zaklíněný ještě beránek. Musel pro něj sáhnou dovnitř, byl trochu přidušený, ale obě jehňata vypadají dobře. Teď sleduju jestli budou pít...no, jsem ještě v šoku. Všem moc a moc děkuji za rady.
martin.z.hk
napsal(a):
Tak v poledne se narodilo jedna ovečka. Naštěstí jsem s nima zůstal přez noc...v jednu ráno to přišlo na druhou, byla zašitá protože měla výhřez, tak jsem střihal stehy a hned se narodila ovečka, potom jsem volat veterináře, protožev ní zůstal zaklíněný ještě beránek. Musel pro něj sáhnou dovnitř, byl trochu přidušený, ale obě jehňata vypadají dobře. Teď sleduju jestli budou pít...no, jsem ještě v šoku. Všem moc a moc děkuji za rady.
Tak to gratuluji!! Hlavne ze to vsechno dobre dopadlo.
Bez pana Salavce bychom to nezvládli. Už všehno vypadá v pohodě, jenom nevím kdy ovečky s mláďaty vypustit do stáda, aby se nám nestalo že nám jehňata v noci pomrznou. Do včína stádo na noc nezaháníme, chdí si samo. Také se nás ostatní ovce začaly bát, nejdou blíže než na 10 metrů, takže bychom to zahánění měli dost komplikované.
martin.z.hk
napsal(a):
Bez pana Salavce bychom to nezvládli. Už všehno vypadá v pohodě, jenom nevím kdy ovečky s mláďaty vypustit do stáda, aby se nám nestalo že nám jehňata v noci pomrznou. Do včína stádo na noc nezaháníme, chdí si samo. Také se nás ostatní ovce začaly bát, nejdou blíže než na 10 metrů, takže bychom to zahánění měli dost komplikované.
zdravím.já je bud nechávám se stádem od narození pokud jsou čilí,nebo je odstavím cca 2-3 týdny..jj pan Salavec je dobrý Vet já jsem s ním spokojen také
Zdravím. Zařáží mne jedna věc, a to, že se nikdo doposud nepozastavil
nad určením příčiny úhynu prvního jehněte.
Ovce je od přírody nesmírně houževnatá a otužilá.
Tudíž nemohu přijít na to, kde jste vzal, že vám to první jehně umrzlo??
Zejména s přihlédnutím k vývoji letošní ne-zimy.
Teploty jsou abnormálně vysoké. A co teprve na Hradecku, kde je teplé mikroklima.
U nás na horách plno jehňat ovce rodí přímo do sněhu a vše přežijí bez problému.
Možná mají kamerunky jistá specifika, ale dost o tom v této teplé zime pochybuji.
Co byste dělal, kdyby byla standardní zima a teploty atakovaly např. -15 nebo -20°C?
Tj. chci říci - namísto toho, že jste, coby nezkušený, ohodnotil úhyn jehněte
jako jedinou možnost - umrznutí (v této nezimě opravdu pochybné), bych spíš ohlídal
tuto ovci, popř. i další. Pokud jsou nesamostatné v porodech, vyřadil bych je.
Jehně mohlo uhynout ze zcela jiného důvodu a vy řešíte ten "nesprávný".
Dobrý den Honzo,
popravdě řečeno kdybych věděl co mě čeká, asi bych do chovu ovcí nešel, myslel jsem (když jsem viděl venkovní chovy) že se ovce o sebe samy postarají, když jim zabezpečím dostatek krmiva a vody. Nevím co se stalo s prvním jehnětem, umrznutí mi přišlo jako nejpravděpodobnější příčina uhynutí a dál jsem to neřešil přišly starosti s dalšími porody. Vlastně ze tří ovcí porodila v klidu pouze jedna.
Ale jak říkáte příčin může být celá řada, je také možné že chovatel od kterého ovce máme nám dal problematické, možná je překrmujeme...atd. Zkušenosti zatím sbírám, tak snad to bude do budoucna lepší, uvidím. V každém případě jsem vděčný za každou radu, nebo postřeh.