Záleží na mléčnosti matky, kontrolujte jim bříška, jestli jsou napitá. Letos máme taky trojčata, mamina je kříženka suffolka a všechny tři jehňátka s přehledem uživí. A i kdyby bylo potřeba přikrmovat, určitě jehně od matky neodebírejte, občas se k jejímu mléku dostane a to jen jen dobře.
smockova
napsal(a):
Dobrý den,dnes se nám narodila u ovce trojčata.Mám nějak přikrmovat?Každý mi radí jedno odebrat a krmit umělou výživou,že je ovce všechny nenakrmí Děkuji
Vytahuji starou diskuzi. K věci, mám stádo ovcí, kde mateřskými ovcemi jsou merino ovce a otcem je ZW beran. Mezi ovcemi, které jsem úplně náhodou dostala v létě byli i dvě ovce romanovské, obě v horší výživné kondici (majitel jim tragicky umřel, mě bylo řečeno, že měly jehňata a ostatní už ze syna majitele lezlo jako z chlupaté deky). Synovi jsem patřičně vynadala, ovce ostříhala, odčervila, udělaly se paznehty, ovce se i "odblešily", od té doby od srpna měly každá kilo jádra jen tak osamotě, mají minerálku a liz s melasou. Jedna z těch romanovek dala dvojčata, hodně jí přikrmuji, protože je to takové chůdě, ale jehňata mají normální hmotnost, jsou napapaná, mám i dokrm, matka je to tedy vzorná. Hodně do ní cpu minerálku, aby nelehla. Dvojčata zatím dalo 90% z celého stáda, rodíme od 23.12. odden jedna ovce. Teď k problémům. Napadlo mě ovcím vlézt do huby a úplně jsem se zděsila, jedna z ovcí bude už asi bába, zuby má křivé jako šavle a myslím, že zde tkví důvod její horší kondice (i té druhé) oproti ostatním kusům. Ta druhá mi k mému "neštěstí" dala dnes trojčata, co kousek tak kilo...jsou malinká, ale pijí všechna, chci dokrmovat, i když ovce se viditelně stará, ale mám strach, aby jí to nesejmulo. Co s takovými babičkami....jak je mám dostat do lepší výživné kondice, když mají takové zuby?? Ovce žerou, bobky normální, oni i běhají, plodné tedy jsou až dost, ale pokud nemohou patřičně žrát, tak jak na ně? S trojičkama zkušenosti nemáme vůbec, je to prvně, zřejmě je to opravdu plemenem, ty merinky dávají buď dvě jehňata, nebo nám jedna dala doslova obr ovci, ale trojčata??
No selen dostávají ovce pořád, před porody pícháme, čili zase dotovat selen asi není nutné. Včera jsem psala vetovi, sdělil, že pokud budou prospívat mám je nechat. Jednomu nectěla odejít smolka, takže byl hodinu v domě a čekali jsme než odešla, čůrá, doma dostal příkrm od nás asi 70 ml dokrmu, prostě co si vzal. Dvě jehňata prospívají lépe, jedno je takový pinďa. Nejmenší má 1,7 kg, největší 2,1 kg. Ovce přijala všechny, pobekává si a stará se. Včera jsem ještě počítala KD na tuto ovci a zjistila jsem mírnou převahu P a nedostatek Ca, čili jsem doplnila calgelem. Ostatní jehňata ze stáda, teď14 dní stará začala brát mačkaný oves, kombisol a vše je smočené v dokrmu pro jehňata - zázračně jim chutná. Uvidíme....snad to ovena dá, je mi jí ale líto, div jí vemeno neutrhnou - trojičky raději ne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak to delaji chovatele romanovek a dalsich plodnych plemen? Prece vsecko nad dve jehnata nedokrmuji? Mel jsem trojcata i u ciste suffolky, akorat me nestastnou dve jehnicky posly, zustal jen beran. Letos se me bude bahnit jedna cista romanovka a tri krizenky rom x suffolk, tak nestraste ze to holky nezvladnou :).
My měli trojčata vloni. Máme kříženky...nejmenšího prcka nakonec po týdnu matka odstavila. Malého jsme měli na flašce a kozím mléku, nakonec na náhražce...bylo to náročné (i vzhledem k tomu, že jsem byla v jiném stavu), ale nakonec se zadařilo. I když kdyby k tomu došlo dnes, asi bych mládě odsoudila, nevím, jestli to stálo za tu práci...