Uživatel s deaktivovaným účtem
Dobrý den,
mám doma plemenného kozla a ráda bych nabídla připouštění. Protože jsem nikdy nic podobného nenabízela, zajímaly by mě vaše zkušenosti ať jste majitelem koz na připuštění nebo majitelé pl. kozlů. Taxu za připuštění mám v hlavě, ale spíš mi jde o "servis" okolo. Zda se vozí kozy pouze na skok nebo můžou zůstat pár dní ustájené (nebyl by problém, ale jak dlouho?), jestli se vyžaduje nějaké vet. vyšetření, smlouva prostě co kdo jste zažil, čím jste byli zklamáni, jak si ten "servis" ev. představujete. S určitostí vím, že si vyhradím právo odmítnout kozu, která není v adekvátní kondici a zdrav. stavu. Díky za postřehy
Sama mám taky plemenného kozla a zatím jsem neměla odvahu "nabídnout" ho dalším nevěstám.
Někdo má požadavek třeba odčervovanou kozu k připouštění a co se týče ustájení koz na pár dní, určitě bych doporučovala místo odděleně od Vašeho chovu. Může se stát cokoliv a aby Vám kozičky ještě něco nechytly.
Ale myslím, že většina lidí to neřeší, kozel je od toho, aby připouštěl, a když přijede nevěsta, tak jí poslouží
Také jsem viděla připouštěcí lístky od kozla, dostali jsme to ke kozám s POP, takové potvrzení jakým kozlem, kdy a jaká kozla byla připuštěná. Ale když jsem to chtěla u jiného kozla, tak to pán nevystavoval.
napsal(a):
Také jsem viděla připouštěcí lístky od kozla, dostali jsme to ke kozám s POP, takové potvrzení jakým kozlem, kdy a jaká kozla byla připuštěná. Ale když jsem to chtěla u jiného kozla, tak to pán nevystavoval.
Pokud máte uznaného plemeného kozla, tak na požádání jste povinen vystavit připouštěcí lístek.
Jestli chcete ustájit kozu do poskočení, tak se počítá 6 týdnů, aby to bylo nastopro. Jinak- pokud neříjná koza příjde ke kozlovi, tak se do měsíce dostaví říje. Dělá se to výjmečně kvůli nákaze.
děkuji za odpovědi. takže jinak je obvykle na chovateli aby si pohlídal říji a přijel pouze na skok? Ohledně ustájení, měla jsem na mysli třeba den dva, kdy se říjná koza ještě může projevit, ale měsíc tu cizí zvíře mít nechci.
Ano, tak to funguje. Chovatel přijede s kozou, vy pouze necháte skočit kozla (z ruky, nebo je někde na chvíli zavřete společně) a zase jedou. Většinou se nechá skočit dvakrát po sobě, aby to bylo jisté. Kozel dostane pamlsek za dobře provedenou práci a koza jede spokojená domů