Dobrý večer..
chcem sa tu spýtať chovatelov či všetci čo chovajú kamerunské ovečky majú aj barana alebo sa dajú Kamerunské ovečky oplodniť aj umelo??? Ak s tým má niekto skúsenosť prosím o info...
kde by sa to dalo zohnať a čo to asi stojí a podobne... Budem vďačný za kazdú dobrú informáciu a radu.. Bolo by to pre mňa možné riešenie do budúcnosti... momentálne barana mám a včera sa mi narodila aj prvá ovečka ..no že to bola velká radosť ale chovanie barana ktorý bol doslova vymazlený mňa nemilo prekvapilo... začal jahniatko biť,trkať a pohadzovať sním tak som ho musel odstaviť ale pol dňa boli spolu a nič nerobil ažmladé začalo chodiť z mamou tak sa do neho pustil.Nemám druhú ubykáciu pre barana tak som to riešil dosť na rýchlo a teraz neviem či ho budem môcť pustiť späť k ovciam a kedy... som zaskočený a dosť sklamaný jeho chovaním... chodím ho pozorovať vo dne v noci lebo už sa mu raz podarilo oplotenie aj preskočiť... dúfam len že ho to prejde a bude zase ok... nerád by som o mláďa prišiel kvôli baranovi.
Ďakujem za rady a odpovede Pavel
Kto mi poradí čo mám robiť a ako postupovať??? Ono je to takto kúpil som dve ovečky a jedného barana sú to kamerunky... jedna ovečka je cudzia a druhú som kúpil z baranom... ani som nevedel že je pripustená tá čo som kúpil z baranom... teraz porodila v útorok a má ovečku tá druhá ešte len bude mať ..tak isto som ju kúpil pripustenú... baran žil v stáde asi cca 15ovcí a 3 barani... než som ho kúpil takže ani jednej ovečke nieje otcom mladých... teraz u mňa už dva mesiace sú spolu a je všetko ok.... zlom nastal po narodení mladej ovečky od prvej ovce a to od tej čo som kúpil z baranom... baran jahňa bije .pohadzuje a neustále prenasleduje len ho skántriť..zabiť... zostal som zhrozený našťastie sa mi podarilo včas zakročiť a barana oddeliť do vedlajšej ohrady.... no dnes zase po pár dňoch prerazil dosky na ohrade a dostal sa k jahňaťu a znova ho napadol našťastie bol zase nablízku syn a zakročil...než som dobehol ja už sme jahňa vyberali z vedra z vodou no zase našťastie bez ublíženia .... som nemilo prekvapený z jeho chovania čo poznám chovatelov v okolí nikto stakýmto chovaním nemá skúsenosť jejich barani žijú z mladými v klude a po celý rok... neviem čo bude až sa narodia mladé aj tej druhej... mám srtach a nespím..chodím tam vodne v noci a pozorujem čo sa deje... Prosím poradte mi kto máte skúsenosť čo ďalej a čo by bolo najlepšie... mám barana za každú cenu držať samého vedla v ohrade alebo ho po pár dňoch pustiť k ním...??? čo by ste mi radili??? Ďakujem za rady .. Pavel..
Jsem také chovatel začátečník. S tím beranem vám asi moc neporadím. Můžete ho oddělit, ale pokud bude mít ovce v dohledu, tak bude chtít za ovcema. Chovatelé radí pořídit mu vykastrovaného beránka jako společnost. Co se týká umělého oplodnění, tak v chytré knize jsem našla kontakt na MVDr Čunáta z Brna. Tel.602745743, Píšou, že inseminaci ovcí dělá, ale nevím jestli všechna plemena.Nebo se zkuste optat vašeho veta.
manulka
napsal(a):
Jsem také chovatel začátečník. S tím beranem vám asi moc neporadím. Můžete ho oddělit, ale pokud bude mít ovce v dohledu, tak bude chtít za ovcema. Chovatelé radí pořídit mu vykastrovaného beránka jako společnost. Co se týká umělého oplodnění, tak v chytré knize jsem našla kontakt na MVDr Čunáta z Brna. Tel.602745743, Píšou, že inseminaci ovcí dělá, ale nevím jestli všechna plemena.Nebo se zkuste optat vašeho veta.
Ďakujem ..každá rada je mi dobrá..
Ovce po porodu beranovi voní jako v říji a jehně je pro něj překážka.Agresivního berana je třeba oddělit,ale musít počítat s tím,že se mu to nebude líbit a bude demolovat vše. Dočasným řešením je úvaz,ale asi bych se berana zbavila,co nejrychleji i kdyby z něj měly být klobásy. Pokud si pořídíte nového,nemazlete se s ním,to je zásadní chyba a mohl by napadnout i vás,považuje vás totiž za člena stáda a bojuje o prvenství. Jeho chování není zase tak vyjimečné,dost běžně samci zabíjejí mladé.
roklanka
napsal(a):
Ovce po porodu beranovi voní jako v říji a jehně je pro něj překážka.Agresivního berana je třeba oddělit,ale musít počítat s tím,že se mu to nebude líbit a bude demolovat vše. Dočasným řešením je úvaz,ale asi bych se berana zbavila,co nejrychleji i kdyby z něj měly být klobásy. Pokud si pořídíte nového,nemazlete se s ním,to je zásadní chyba a mohl by napadnout i vás,považuje vás totiž za člena stáda a bojuje o prvenství. Jeho chování není zase tak vyjimečné,dost běžně samci zabíjejí mladé.
Velmi pekne Vám ďakujem za radu a presvedčenie že sa ho mám zbaviť...nevedel som sa rozhodnúť ale donekonečna prerábať ohrady mňa nebaví... zavídím tím čo majú stádo po kope a baran je v pohode... kúpim nového aj keby som na ďalšie potomstvo čakal dlhšie... ešte raz ďakujem a vážim si každej rady ..
Dobrý deň..
Tak agresívny baran už je preč .. som si vydýchol..
A pre tohto krasavčeka si pôjdem koncom týždňa