Rád bych požádal někoho, kdo má zkušenosti s větším počtem koz. Jde mi o to, že od odstavu kůzlat mají naše kozy cca 2 litry průměrného denního nádoje na kozu. I když se nic nezměnilo (počasí, krmná dávka), tak mají pokles v dojivosti. A to výrazný. Trvá to skoro už týden a neumíme určit příčinu. Kůzlata jsou oddělená už delší dobu a ke kozám se nedostanou, aby je vypila. Kozy jsou odčervené. Děkuji za případné rady.
Pokles dojivosti může být přirozený. Laktační křivka každé kozy má nějaký tvar, u některých koz je strmější, u některých pozvolnější.
Já mám kozy, které rodili zhruba ve stejném období..přičemž jedna ještě stále dojivost zvyšuje...z počátečních 1,8l je nyní na 3,8, jiná si drží své 2l, prvničky už pomalu začínají klesat, ze 2l měřených minulý měsíc jsou nyní na cca 1,7 a pak tu mám kozu, která klesla z minulého měření ze 2l na 1l.
Příčinou může být nějaký zdravotní problém, což nevypadá, neboť odčervená je, paznehty udělané, atd. Ale koza líná, pokles může být k tomu, ale nezdá se mi, že tak velký.
Kozy také pomalu začínají přicházet do říje...
No pokud vyloučíte zdravotní problém či chybu v krmné dávce, pravděpodobně se jedná o přirozený pokles, se kterým nic neuděláte.
dezmon
napsal(a):
Ještě jeden dotaz k předchozímu tématu. Pokud dojíte strojně, dodojujete ještě ručně kozy?
Ano, já ještě dodojuji ručně. Některé kozy se mi daří dodojit dojačkou úplně, u některých je třeba ještě dodojit a u jedné je to dokonce cca 300ml mléka co ještě dodojím ručně.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Já zase přemýšlím, jak udržet co nejvyšší dojivost. Budu muset v létě dojné kozy odvézt z pastviny, protože tam půjde burský kozel kvůli připuštění ostatních koz, a ty dojné budou zavřené a nebudou mít přístup k zelenému...
napsal(a):
Já zase přemýšlím, jak udržet co nejvyšší dojivost. Budu muset v létě dojné kozy odvézt z pastviny, protože tam půjde burský kozel kvůli připuštění ostatních koz, a ty dojné budou zavřené a nebudou mít přístup k zelenému...
Budete muset nahradit krmnou dávku,řepné řízky,vojtěškové úsušky,sladový květ,otruby,ječný,kuku šrot,oves. Ale musíte krmnou dávku pozvola,aby si zvykly a vyjde vás to o hodně dráž.
napsal(a):
Základ by mělo být vždy objemné krmivo....pastvu lze nahradit senáží, doplnit kvalitním senem, teprve zbytek krmné dávky může tvořit krmivo koncentrované.
U senáže pozor na kvalitu, na to aby byla dobře udělaná, dobře uskladněná a po otevření co nejdříve spotřebovat (pozor na kyselinu octovou, máselnou).