Zdravím všechny,
mám 6 oveček a ráda bych znala váš názor, co za křížence to je
dle mého laického oka ty dvě černé vzadu jsou romanovky, úplně vlevo s tmavou hlavou kříženec suffolk? pak uprostřed bílá ovečka-netuším, vpravo s flekatou hlavou beránek-netuším plus vpravo vzadu hnědá hlava asi taky suffolk podle uší?
Díky všem za vaše posřehy
lizbeth
napsal(a):
Zdravím všechny,
dle mého laického oka ty dvě černé vzadu jsou romanovky, úplně vlevo s tmavou hlavou kříženec suffolk? pak uprostřed bílá ovečka-netuším, vpravo s flekatou hlavou beránek-netuším plus vpravo vzadu hnědá hlava asi taky suffolk podle uší?
Jenže...
Tmavou hlavu nemají jen kříženci Suffolka, ale i kříženci Romanovské, kříženci Oxford down, kříženci Clun Forest, kříženci Německé černohlavé a částečně i kříženci Blue du maine.
Bílý flek na hlavě mezi ušima není jen doménou Zwartbles, ale i Dorper, ač tam je brán jako nežádoucí.
A k uším.
Uši dolů mají Suffolk, Kent - Romney, Merinolandschaf, Bergschaf, Východofríská ovce, atd.
Takže určovat plemenné křížení u kříženců je docela fuška :D
MS
lizbeth
napsal(a):
Zdravím všechny,
Černé s lysinou jsou i zwarbles. A tomu by spíš odpovídala ta velikost vedle kříženců masných plemen.
Nicméně pokud nevíte rodiče, je to vždy jen odhad. A u kříženců velmi nepřesný. Zde se nedá usuzovat dle barev, protože různé křížení Vám ty barvy smíchá, atd. To samé stavba těla - dle toho taky nelze 100% říci, co má ovce v krvi.
Suma sumárum - pokud nevíte rodiče, tak to vždy bude jak věštění z koule.
Děkuji za reakce,
proto jsem se obrátila sem, aby to bylo trochu jako věštění z koule, s tím počítám
ale zajímá mě názory jiných lidí, víc hlav víc ví :)
Bylo mi řečeno zkušených chovatelem ovcí, že beran byl asi kříženec suffolka s východofrískou ovcí...ale zase tady není jistota že beran byl jen jeden
Jsem zvědavá proto se ptám plus se ptám kvůli výběru berana pro ně - suffolk či romanovka nebo jiné plemeno?
Zkusím možná někdy vymámit z původní majitelky, ale podle mě nebude ani vědět..mají velká stáda ovcí a navíc se s ní špatně komunikuje.
lavacca
napsal(a):
Černé s lysinou jsou i zwarbles. A tomu by spíš odpovídala ta velikost vedle kříženců masných plemen.
Nicméně pokud nevíte rodiče, je to vždy jen odhad. A u kříženců velmi nepřesný. Zde se nedá usuzovat dle barev, protože různé křížení Vám ty barvy smíchá, atd. To samé stavba těla - dle toho taky nelze 100% říci, co má ovce v krvi.
Suma sumárum - pokud nevíte rodiče, tak to vždy bude jak věštění z koule.
je pravda že ty černé jsou menší, ale s tím jsem je kupovala.-nebyly moc v dobrém výživovém stavu, vlna na nich odpadala sama :( teď už jsou vykrmená, dorůstá jim vlna a přijde mi, že se trošku vytahují...ale nemají jako zwarbles znaky na nohou ani ocase a mají dost tenké nohy, takže to bude asi spíše romanovka? hádám dobře?
Osobní zkušenost s tím nemám, jen od známých a ti je stříhají. Ale zároveň ovce línají. Nevím, jak by vypadaly úplně bez ostříhání. Jestli jsou to kříženci, je také otázka, jak moc tuto vlastnosti zdědili. Jen mě napadlo, že by to mohl být určovací znak, ale je možné, že tuto vlastnost mají i jiná plemena - původní, ne moc šlechtěná (nešlechtěná na produkci vlny). Já nejsem odborník, ale někde by se to asi dalo dohledat.
nanarchie
napsal(a):
Romanovka se normálně stříhá. Pokud vám některá schodí vlnu úplně, tak prodělala nějakou chorobu. Jediné ovce co línají uplně je dorper a to ještě né všechny. Romanoka je kožichová ovce a nikdy na línání šlechtěna nebyla. Vlna padá ze všech ovcí.
Myslela jsem to naopak - ne, že by byla šlechtěná, aby z ní vlna opadávala, ale že není moc šlechtěná na produkci vlny, je to jedno z původních plemen a proto si oproti jiným ovcím, které šlechtěné na produkci vlny byly, zachovala přirozenou výměnu zimní na letní srst, nebo jak se tomu správně u ovcí říká. Nechci se pouštět do odborné diskuze o ovcích, chovám jen kozy, ale takhle nějak mi to bylo vysvětleno před časem. Jestli jsem napsala něco blbě, tak se omlouvám, ale viděla jsem ovečky u známých, chovají romanovky, mají je v dobrém stavu, ale na jaře línají. Ale jak jsem psala, normálně je mimo to stříhají, asi by jim to nevylínalo všechno. Jen si ještě pamatuju, že nám na vlnařském kurzu učitel říkal, že ovce na vlnu jsou tak přešlechtěné, že se vlny neumějí zbavit a když by se přestaly stříhat, tak se ve vlastní vlně mohou udusit (když se třeba zaběhne a zůstane venku, párkrát zmokne a vlna se na ní "zadreduje") - tak to romanovce možná nehrozí, nevím...
erzikac
napsal(a):
S tím křížením Vám neporadím, ale ovečky vypadají moc pěkně-taková spokojená a udržovaná zviřátka
Děkuji moc
Nakonec to nechávám zatím plynout a možná bych přepůlila stádo a nechala jen ty dvě romanovky nakrýt a uvidíme...zajímá mě kdy je nejlepší krýt? podzim? nemáme pevnou stodolu, jen přístřešek tak je lepší mít jehňata na jaře ne? tím pádem mám mít berana u sebe kdy? děkuji