Dobry den,chovame ovce suffolk cca 15 kusu plus beran a chtěl bych si k nim poridit pro deti kamerunske ovce,bude to asi delat problém když budu mit i kamerunského berana co?budou se mi krizit a berani mlatit?nebo je lepsi třeba kamerunska koza nebo holandska?jde mi hlavne o to aby si měli deti s cim hrat.dekuji za rady
No nevím, já mám dva syny - 4 a 5 let. Ovce chováme od jejich narození. Máme takové smíšené stádo - zw, romanovky, suffolk a pak kříženky.../nyní cca 30kusů/ ; kluci nikdy nedělali rozdíl mezi plemeny, bylo jim to jedno. Jen zw jsou takové nejhodnější - na těch i jezdili jako na koni...já bych to kvůli dětem po vlastní zkušenosti neřešila...těm je to jedno. Jediné, co je limituje je potvora beran...
Zdravím já bych měla maly dotas tady když to čtu mám doma u baráčku ovečku a beranka quessant a chtěla jsem jím jako společnici přikoupit ovečku kamerunku, nevím jestli neudělam dobře moc se mi líbi a chtela jsem mit takové spestřené stadečko, máme to na spasani trávy u domečku a jako mazliky pozemek je 800 m čtverečnych tak nevim jestli jim taky nebude těsno předem děkuji za odpoď.
Dobrý den, pokud si pořídíte kamerunku, je třeba počítat s tím, že ji beran připustí a na světě bude o jednoho nebo dva křížence více. U kamerunek se doporučuje připouštět nejdříve v 9 měsících nebo později podle toho jak je statná. Zabřeznout však můžou dříve, už v 5 měsících, což je velice nebezpečné jak pro ovečku (komplikace při bahnění, zdravotní problémy atd.) tak i pro jehně (a takových chůďat jsem viděla už spoustu). Tudíž jestli chcete kamerunku, a nemáte možnost držet ji mimo dosah berana (a zde opět platí, že ovce nemůže být sama, jinak strádá, mají být minimálně 2 kusy po hromadě ), tak neuvažujte o jehněti, ale pořiďte si starší kus. Pokud ji chcete na mazlíka, tak hledejte chovy, kde mají kamerunky, které chovají kontaktně. Pokud si dovezete ovečku plachou, bezkontaktní bude s ní spousta práce než ji na sebe navyknete.
Děkují za odpověď, no vypadá to že asi zustanem u těch co mají a budeme hledat ovečku stejného druhu, kamerunka je starší asi rok ale ještě jsem se tady v diskuzi dověděla že mají tendenci hrozně bečet tak nevím jednu skoro uřvanou Adelu doma máme a aby nebyla sama jen z beranem jsme chtěli pro ni společnost
janka246
napsal(a):
No nevím, já mám dva syny - 4 a 5 let. Ovce chováme od jejich narození. Máme takové smíšené stádo - zw, romanovky, suffolk a pak kříženky.../nyní cca 30kusů/ ; kluci nikdy nedělali rozdíl mezi plemeny, bylo jim to jedno. Jen zw jsou takové nejhodnější - na těch i jezdili jako na koni...já bych to kvůli dětem po vlastní zkušenosti neřešila...těm je to jedno. Jediné, co je limituje je potvora beran...
Zdravím pořidila jsem si nakonec kamerunky ovci a beranka a jako vudči ovečku mám quessanku a jsem spokojena a moje děti taky :).