Škumpa jak zničit nebo nevadí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.9.2014 09:51
z.h.

XXX.XXX.24.22

Dobrý den,
prosím o radu zkušenější.
Na pozemku , který chci v budoucnu nechat spásat ovečkám je nálet škumpy. Nálet je slabé slovo -doslova křoví. Už pár let s nimi neúspěšně bojujeme. Netušíte někdo čím to zlikvidovat ? Sekáme- obroste od kořene a vyrazí pár cm od hlavního kmene. Roundup nezabral- i když jsme chodili se štětečkem a natírali vše co kde bylo. Stačí 2 měsícea už zase lezou malé škumpy , kam se podívám. Problém je , že pozemek je kamenitý( bývalá obrovská skalka) .
A pak- jak moc je škumpa jedovatá nevíte někdo? Mám strach aby se nám k nim ovečky nějak neprobojovaly, než jim pozemek vyčistíme.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.9.2014 16:23

Kozy si na ní pochutnávaly tak dlouho, až ji zničily, ale nebylo jí tolik, jak Vy píšete. K ovcím se vyjádřit nemůžu.

14.9.2014 15:01
xdingo

XXX.XXX.127.2

Místo ovcí kozy a za chvíli je po škumpě. Počítejte s tím, že půda je plná mnoha semen připravených vzejít + kořeny jako u většiny keřů obrůstají, dokud mají dostatek zásob.
Pokud pokácíte a nasadíte kozy, tak zbaští mladé výhonky a vše postupně zajde a už se neobnoví... Ovce to asi žrát nebude (ale nevím, chovám vždy společně) a tedy se naopak bude škumpa dál šířit a šířit.

14.9.2014 16:58
lucyy

XXX.XXX.139.159

My máme také škumpu na zahradě a ovečky tam asi půl roku volně běhaly a nic se jim nestalo (máme ouessantky)..ale je pravda, že jim teda moc nechutná. Jinak se volně pásly i mezi konvalinkami, kterým se také vyhýbaly. Asi bych se nebála je tam vypustit (ale může záležet na plemeni). Spíš bych se bála, že jak vypasou okolí, bude mít škumpa víc prostoru a rozroste se.. Otravy bych se bála spíš u Roudupu - doporučovala bych počkat dostatečně dlouho, než tam ovečky vypustíte. Četla jsem, že může způsobit až uhynutí. U škumpy asi hlavně sekat nažky se semeny a pokud to jde, pokusit se vykopat.
Ovečky naopak milují břečťan - snědly ho docela dost a všechno bylo v pořádku, až jsem se divila..asi vědí, co dělají smajlík

14.9.2014 20:08

lucyy napsal(a):
My máme také škumpu na zahradě a ovečky tam asi půl roku volně běhaly a nic se jim nestalo (máme ouessantky)..ale je pravda, že jim teda moc nechutná. Jinak se volně pásly i mezi konvalinkami, kterým se také vyhýbaly. Asi bych se nebála je tam vypustit (ale může záležet na plemeni). Spíš bych se bála, že jak vypasou okolí, bude mít škumpa víc prostoru a rozroste se.. Otravy bych se bála spíš u Roudupu - doporučovala bych počkat dostatečně dlouho, než tam ovečky vypustíte. Četla jsem, že může způsobit až uhynutí. U škumpy asi hlavně sekat nažky se semeny a pokud to jde, pokusit se vykopat.
Ovečky naopak milují břečťan - snědly ho docela dost a všechno bylo v pořádku, až jsem se divila..asi vědí, co dělají smajlík

Byl to opravdu břečťan? Měla jsem za to, že je pro zvířata jedovatý.

15.9.2014 12:45
xdingo

XXX.XXX.127.2

Přesně, jak jsem i již psal. Ovce škumpu nechají být a akorát se bude rozšiřovat. Kozy by byly lepší, ty jí časem vymýtí...

Břečťan by měl mít jedovaté pouze plody a to navíc jen "mírně". Takže při menších množstvích listů by nemělo přežvýkavcům vadit...

15.9.2014 13:04
z.h.

XXX.XXX.24.22

Díky za odpovědi - to jste mě dostali! Já se tiše začala radovat, že ovečky mi s tou saní škumpatou pomohou - a ono prd. Kozu. Mě by ani koza nevadila, jen nechci dojit. Takže ještě k miniovečkám minikozu. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík