xdingo
napsal(a):
To bych radši neudil, než na sýr lít tuto chemickou baštu... Nejjednodušší je vyudit klasicky v udírně.
jj, vy asi radši rakovinu, než jeden jediný neškodný emugátor, který tekutý dým obsahuje já jej používám a jsem spokojená!!! jde o zkapalněný kouř ze dřeva hikori, zbavený všech karcinogenních látek, takže zdravotní dopad rozhodně nemá horší, než klasické uzení! chuť má dobrou, ale nehodí se asi ke všemu.. já jej přidávám do solné lázně na nasolení korbáčků a korbáčky takto ochucené všem v mém okolí velmi chutnají
pokud byste chtěl, můžu Vám poslat malý vzorek a můžete jej vyzkoušet, mám ho 2l lahev, tu jentak nespotřebuju
ale je jich asi více druhů, právě ve výše zmiňované skupině někdo popisoval, že se s ním musí velmi opatrně, jinak je sýr hořký, ale toho co mám já můžete dát libovolné množství( samozřejmě s mírou :) )
já mám tento :
http://www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz/titulni-strana/koreni/grilovani/bosfood/liquid-hickory-smoke-tekuty-kour-s-aroma-hickory-1-89l
lenya
napsal(a):
ale je jich asi více druhů, právě ve výše zmiňované skupině někdo popisoval, že se s ním musí velmi opatrně, jinak je sýr hořký, ale toho co mám já můžete dát libovolné množství( samozřejmě s mírou :) )
já mám tento :
http://www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz/titulni-strana/koreni/grilovani/bosfood/liquid-hickory-smoke-tekuty-kour-s-aroma-hickory-1-89l
Děkuji za reakci. Mám stejné uzené aroma jako vy jen v menším balení. Ještě jsem to nezkoušel protože nevím v jaké fázi to mám na sýr natřít. Zda ihned po vyndání z formy nebo až později. Udil bych také v udírně ale bohužel bydlíme v paneláku a zahradu máme pronajatou a s výstavbou udírny majitel nesouhlasí. Mléko beru z automatu.
41744
napsal(a):
Děkuji za reakci. Mám stejné uzené aroma jako vy jen v menším balení. Ještě jsem to nezkoušel protože nevím v jaké fázi to mám na sýr natřít. Zda ihned po vyndání z formy nebo až později. Udil bych také v udírně ale bohužel bydlíme v paneláku a zahradu máme pronajatou a s výstavbou udírny majitel nesouhlasí. Mléko beru z automatu.
a jaký sýr máte na mysli? mně se nejlépe osvědčilo přidat ho do toho solného nálevu, cca 0,5dcl na litr.. nezanechá tak na sýru téměř žádné zabarvení, jen aroma.. ta barva je totiž tak zvláštně tmavě hnědá, nevypadá to moc vábně, určitě ne jako z udírny..
mistrkoza
napsal(a):
Nejlepší jeopravdu udírna, co nejméně chemie. Ať ten sýr zůstane zdraví.
Potraviny uzené klasickým způsobem jsou prokazatelně jednou z hlavních příčin rakoviny tlustého střeva , tak nevím jaké zdravi máte na mysli??? E433 je proti tomu relativne neškodný emulgátor, který může max. u citlivých jedinců vyvolat alrgickou reakci, jako pomalu jakákoli potravina! Ostatní složky tekutého kouře jsou naprosto přírodní, o žádnou chemii se tudíž nejedná.
Skúsim pridať môj názor na tekutý dym... objednal som si v MILCHEMA tekutý dym, prišiel mi za dva dni... v písomnej informácii pre používateľov sa píše : Tekutý dym unismoke 5052 popis:hnedý vodný roztok s charakreristickou arómou, prírodný produkt vyrobený tepelným rozkladom tvrdého dreva (pyrolízou). Neobsahuje karcinogény. navštívte stránku milchema.sk alebo cz, tam je tento produkt popísaný. Prečo som sa ho rozhodol kúpiť ja je ten, že drvivá väčšina zaúdených alebo údených syrov v obchodoch sa vyrába týmto spôsobom, s použitím tekutého dymu ! dá sa to nájsť aj na vebe. viem o tom aj kvôli tomu, lebo moja manželka robí manažérku v jednej takej firme... No a teraz, keď mi ten tekutý dym prišiel domov a nakoľko je február a čas kotenia kôz, teraz nedojím, skusil som to urobiť (vyrobiť) s kupovaným syrom polotvrdým, vyskúšať môžete akúkoľvek značku... na skúšku som kúpil cca 200 gramov syra, položil som ho na tanier a s rozprašovačom (dodaným spolu s dymom) som ho postriekal (orosil) a nechal som ho tak.tekutý dym, ktorý zo syra stiekol na tanier, bolo ho fakt málo, tak tú kupovanú kocku syra som v ňom máčal, obracal, asi tak dve hodiny... vždy zhruba po desiatich minútach som ten syr otočil. nakoniec som ho nechal pri izbovej teplote uschnúť a mohol sa hneď jesť. chutil presne ako kupovaný oštiepok, alebo iný údený syr z obchodu, podľa toho, akej bol syr značky.takže, ja na tom nevidím nič zlé, ak sa použije tento tekutý dym. Mimochodom, údim aj v udiarni, ale kvôli 1 kg syra nebudem 3 dni páliť drevo v udiarni, zdá sa mi to veľmi predražené... a aj časovo náročné! a čo sa týka škodlivosti údenia, všetko závisí od toho, akým spôsom sa páli - tleje drevo v údiarni.jemusím tu snáď písať o škodlivosti nedokonalého spalovania dreva. na záver, pripájam fotku syra, ktorý bol na skúšku zaudený tekutým dymom, ten väčší kus nebol zaúdený...
Roklanka, aj keď som sa tu zaregistroval dnes, túto diskusiu čítam dávno, a tvoje rady a názory si veľmi vážim, fakt.Ja nikoho nenútim, aby ten tekutý dym používal, ja som len napísal svoj názor.Ja som vyučený kachliar, (kamnář) a o spalovaní dreva viem fakt dosť.tak aj na toto som napísal len svoj názor.
nomad72
napsal(a):
Roklanka, aj keď som sa tu zaregistroval dnes, túto diskusiu čítam dávno, a tvoje rady a názory si veľmi vážim, fakt.Ja nikoho nenútim, aby ten tekutý dym používal, ja som len napísal svoj názor.Ja som vyučený kachliar, (kamnář) a o spalovaní dreva viem fakt dosť.tak aj na toto som napísal len svoj názor.
Já věřím, ale mým chuťovým buňkám toto nevyhovuje. Byla jsem na něj zvědavá a zkusila. Pokusů jsem udělala několik, myslela jsem, že dělám někde chybu. Sýry udím ve své nedokonalé udírně a chutnají mi. Vždy počkám, až sýrů bude víc, abych pro pár kousků neběhala k udírně, škoda času a dřeva.Nemám nic proti tekutému kouři, pokud někomu chutná, proč ne.