Uzení sýra pomocí: Dým tekutý - uzené aroma

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.9.2014 14:41
41744

XXX.XXX.161.90

Dobrý den
prosím máte někdo zkušenosti s tímto produktem? Případně poradíte jak vyrobit uzení sýr s tímto přípravkem? Děkuji. Jára

23.9.2014 22:46
xdingo

XXX.XXX.127.2

To bych radši neudil, než na sýr lít tuto chemickou baštu... Nejjednodušší je vyudit klasicky v udírně.

24.9.2014 06:22
rapotacka11

XXX.XXX.32.121

Chtěla jsem se zeptat, zda to bude jíst on a jeho rodina.
Nebo na kšeft ?

24.9.2014 09:14
moonika

XXX.XXX.226.123

V jednej FB syrárskej skupine občas čítam skúsenosti syrárov s tekutým dymom a skoro všetcia to použili len raz a dosť:) (inými slovami -neodporúčam)

24.9.2014 13:59
rapotacka11

XXX.XXX.32.121

"Udí"se tak i maso - testovali to a nedoporučují . . .

24.9.2014 18:12
41744

XXX.XXX.161.90

rapotacka11 napsal(a):
Chtěla jsem se zeptat, zda to bude jíst on a jeho rodina.
Nebo na kšeft ?

Na kšeft nedělám. Ano chtěl jsem to konzumovat sám s rodinou. A co takhle něco k mému dotazu?

24.9.2014 18:13
41744

XXX.XXX.161.90

xdingo napsal(a):
To bych radši neudil, než na sýr lít tuto chemickou baštu... Nejjednodušší je vyudit klasicky v udírně.

Děkuji za názor.

24.9.2014 18:15
41744

XXX.XXX.161.90

Děkuji za názory. Ale někdo to kupovat musí když to prodávají ne ? Škoda , že se nikdo nepodělí o vlastní zkušenost. Myslím z těch lidí co to kupují a používají. Jelikož návod od prodejce je dost nevím jak to nazvat? Nevýstižní a všeobecný.

24.9.2014 21:39
moonika

XXX.XXX.226.123

Tí čo to kupia to použijú zväčša len jeden raz.Ak vás zaujímajú osobné skúsenosti s tekutým dymom, na FB je skupina Výroba syra, tam vám napíšu vlastné skúsenosti s ním.

25.9.2014 19:30
41744

XXX.XXX.161.90

moonika napsal(a):
Tí čo to kupia to použijú zväčša len jeden raz.Ak vás zaujímajú osobné skúsenosti s tekutým dymom, na FB je skupina Výroba syra, tam vám napíšu vlastné skúsenosti s ním.

Děkuji moc!

2.10.2014 13:25
lenya

XXX.XXX.247.227

xdingo napsal(a):

jj, vy asi radši rakovinu, než jeden jediný neškodný emugátor, který tekutý dým obsahujesmajlík já jej používám a jsem spokojená!!! jde o zkapalněný kouř ze dřeva hikori, zbavený všech karcinogenních látek, takže zdravotní dopad rozhodně nemá horší, než klasické uzení! chuť má dobrou, ale nehodí se asi ke všemu.. já jej přidávám do solné lázně na nasolení korbáčků a korbáčky takto ochucené všem v mém okolí velmi chutnajísmajlík pokud byste chtěl, můžu Vám poslat malý vzorek a můžete jej vyzkoušet, mám ho 2l lahev, tu jentak nespotřebujusmajlík

2.10.2014 13:30
lenya

XXX.XXX.247.227

ale je jich asi více druhů, právě ve výše zmiňované skupině někdo popisoval, že se s ním musí velmi opatrně, jinak je sýr hořký, ale toho co mám já můžete dát libovolné množství( samozřejmě s mírou :) )
já mám tento :
http://www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz/titulni-strana/koreni/grilovani/bosfood/liquid-hickory-smoke-tekuty-kour-s-aroma-hickory-1-89l

2.10.2014 17:58
41744

XXX.XXX.161.90

lenya napsal(a):
ale je jich asi více druhů, právě ve výše zmiňované skupině někdo popisoval, že se s ním musí velmi opatrně, jinak je sýr hořký, ale toho co mám já můžete dát libovolné množství( samozřejmě s mírou :) )
já mám tento :
http://www.zdravi-vitaminy-doplnky.cz/titulni-strana/koreni/grilovani/bosfood/liquid-hickory-smoke-tekuty-kour-s-aroma-hickory-1-89l

Děkuji za reakci. Mám stejné uzené aroma jako vy jen v menším balení. Ještě jsem to nezkoušel protože nevím v jaké fázi to mám na sýr natřít. Zda ihned po vyndání z formy nebo až později. Udil bych také v udírně ale bohužel bydlíme v paneláku a zahradu máme pronajatou a s výstavbou udírny majitel nesouhlasí. Mléko beru z automatu.

5.10.2014 00:00
lenya

XXX.XXX.247.227

41744 napsal(a):
Děkuji za reakci. Mám stejné uzené aroma jako vy jen v menším balení. Ještě jsem to nezkoušel protože nevím v jaké fázi to mám na sýr natřít. Zda ihned po vyndání z formy nebo až později. Udil bych také v udírně ale bohužel bydlíme v paneláku a zahradu máme pronajatou a s výstavbou udírny majitel nesouhlasí. Mléko beru z automatu.

a jaký sýr máte na mysli? mně se nejlépe osvědčilo přidat ho do toho solného nálevu, cca 0,5dcl na litr.. nezanechá tak na sýru téměř žádné zabarvení, jen aroma.. ta barva je totiž tak zvláštně tmavě hnědá, nevypadá to moc vábně, určitě ne jako z udírny..

5.10.2014 13:38
mistrkoza

XXX.XXX.125.15

xdingo napsal(a):

souhlasím , žádná chemie, nebo alespoň co nejmenší.

5.10.2014 13:41
mistrkoza

XXX.XXX.125.15

Nejlepší jeopravdu udírna, co nejméně chemie. Ať ten sýr zůstane zdraví.

5.10.2014 15:55
lenya

XXX.XXX.247.227

mistrkoza napsal(a):
Nejlepší jeopravdu udírna, co nejméně chemie. Ať ten sýr zůstane zdraví.

Potraviny uzené klasickým způsobem jsou prokazatelně jednou z hlavních příčin rakoviny tlustého střeva , tak nevím jaké zdravi máte na mysli??? E433 je proti tomu relativne neškodný emulgátor, který může max. u citlivých jedinců vyvolat alrgickou reakci, jako pomalu jakákoli potravina! Ostatní složky tekutého kouře jsou naprosto přírodní, o žádnou chemii se tudíž nejedná.

25.2.2015 09:15
nomad72

XXX.XXX.234.132

Skúsim pridať môj názor na tekutý dym... objednal som si v MILCHEMA tekutý dym, prišiel mi za dva dni... v písomnej informácii pre používateľov sa píše : Tekutý dym unismoke 5052 popis:hnedý vodný roztok s charakreristickou arómou, prírodný produkt vyrobený tepelným rozkladom tvrdého dreva (pyrolízou). Neobsahuje karcinogény. navštívte stránku milchema.sk alebo cz, tam je tento produkt popísaný. Prečo som sa ho rozhodol kúpiť ja je ten, že drvivá väčšina zaúdených alebo údených syrov v obchodoch sa vyrába týmto spôsobom, s použitím tekutého dymu ! dá sa to nájsť aj na vebe. viem o tom aj kvôli tomu, lebo moja manželka robí manažérku v jednej takej firme... No a teraz, keď mi ten tekutý dym prišiel domov a nakoľko je február a čas kotenia kôz, teraz nedojím, skusil som to urobiť (vyrobiť) s kupovaným syrom polotvrdým, vyskúšať môžete akúkoľvek značku... na skúšku som kúpil cca 200 gramov syra, položil som ho na tanier a s rozprašovačom (dodaným spolu s dymom) som ho postriekal (orosil) a nechal som ho tak.tekutý dym, ktorý zo syra stiekol na tanier, bolo ho fakt málo, tak tú kupovanú kocku syra som v ňom máčal, obracal, asi tak dve hodiny... vždy zhruba po desiatich minútach som ten syr otočil. nakoniec som ho nechal pri izbovej teplote uschnúť a mohol sa hneď jesť. chutil presne ako kupovaný oštiepok, alebo iný údený syr z obchodu, podľa toho, akej bol syr značky.takže, ja na tom nevidím nič zlé, ak sa použije tento tekutý dym. Mimochodom, údim aj v udiarni, ale kvôli 1 kg syra nebudem 3 dni páliť drevo v udiarni, zdá sa mi to veľmi predražené... a aj časovo náročné! a čo sa týka škodlivosti údenia, všetko závisí od toho, akým spôsom sa páli - tleje drevo v údiarni.jemusím tu snáď písať o škodlivosti nedokonalého spalovania dreva. na záver, pripájam fotku syra, ktorý bol na skúšku zaudený tekutým dymom, ten väčší kus nebol zaúdený...

25.2.2015 09:38
roklanka

XXX.XXX.45.82

Zkusila jsem jen jednou a děkuji nechci, nechutnalo mi to.

25.2.2015 10:04
nomad72

XXX.XXX.234.132

Roklanka, aj keď som sa tu zaregistroval dnes, túto diskusiu čítam dávno, a tvoje rady a názory si veľmi vážim, fakt.Ja nikoho nenútim, aby ten tekutý dym používal, ja som len napísal svoj názor.Ja som vyučený kachliar, (kamnář) a o spalovaní dreva viem fakt dosť.tak aj na toto som napísal len svoj názor.

25.2.2015 10:44
roklanka

XXX.XXX.45.82

nomad72 napsal(a):
Roklanka, aj keď som sa tu zaregistroval dnes, túto diskusiu čítam dávno, a tvoje rady a názory si veľmi vážim, fakt.Ja nikoho nenútim, aby ten tekutý dym používal, ja som len napísal svoj názor.Ja som vyučený kachliar, (kamnář) a o spalovaní dreva viem fakt dosť.tak aj na toto som napísal len svoj názor.

Já věřím, ale mým chuťovým buňkám toto nevyhovuje. Byla jsem na něj zvědavá a zkusila. Pokusů jsem udělala několik, myslela jsem, že dělám někde chybu. Sýry udím ve své nedokonalé udírně a chutnají mi. Vždy počkám, až sýrů bude víc, abych pro pár kousků neběhala k udírně, škoda času a dřeva.Nemám nic proti tekutému kouři, pokud někomu chutná, proč ne.

Přidejte reakci

Přidat smajlík