Oddělení kozla od stáda

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.11.2014 10:46
happycrown

XXX.XXX.216.216

Dobrý den, jelikož se mi vcelku daří tady dostávat rozumné rady, tak se opět jdu poradit. Loni jsme měli jenom jednu kozu, proto jsem jela na námluvy za kozlem, nyní má již tři a tudíž kozla máme doma. Teď jsem zavřela stádečko do stodoly a pouští se když je hezky atd. Ale moje otázka zní, zda-li kozla oddělujete na jaře když kozičky rodí či nikoliv. Třeba berana nechávám trvale ve stádě, ke svým dětem je hodný a většinou ovce odejde někam do ústraní kde porodí a potom se připojí ke stádu, jak je to u koz, nechat kozla, nebo ho nechat naskákat a oddělit? Zatím se prskala pouze jedna a na dvě čekám.
Ještě kozel je rohatý, jedna koza také a dvě bezrohé, zatím žádné bitky nejsou, ale čiště teoreticky, kdyby kozička měla kůzle, může si ho chránit.

13.11.2014 18:08
kelišová

XXX.XXX.155.253

Zdravím,taky jsem si pořídila letos kozla a řeším stejný problém.Na rady chovatele jsem po naskočení kozla oddělila,kozy jsou vůči němu ted agresivní.Koza před porodem prý kozlovy smrdí jak při říji tak v každém případě nechat odděleně a dohromady dát až bude kůzlatům 14 dnů.Tak jsem zvědavá jak se bude ke kůzlatům chovat.smajlík

18.11.2014 07:27
happycrown

XXX.XXX.216.216

Čekám ještě na jednu "trubku", buď měla tichou říji, nebo nevím, každopádně dvě řvaly dva dny, jako když jim řežu nohu, dokud si neužily :) jsou obě mléčné 50% anglonubijky a potom jsem dostala 50% burku a ta nic, je pravda, že tahle koza se nešetří, podle mě je tlustá a to je možná také důvod proč zatím říje neproběhla, nebo proběhla tiše. Tak potom smraďocha oddělím :), my ho měli i loni, ale to byl ještě nezletilec a tak jsem jela ke kamarádce, letos už dozrál a má bujnou hřívu a tak jsme ho pustili.

Přidejte reakci

Přidat smajlík