Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

2.5.2011 15:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.130

Jdu na radu jak vyrobit jogurt z kozího mléka? Já jsem ho dělala 2x, ale pokaždé ho sežral nakonec pes:o(
Poprvé jsem ho zpasterizovala, přidala živý bílý jogurt při teplotě cca 40 stupňů a na noc ho dala "do peřin". Ale bylo to asi dlouho a byl kyselý a tekutý a nikomu nechutnal, i když hezky voněl.
Po druhé jsem ho zpasterizovala, zase přidala bílý jogurt a ještě lžíci sušeného kravského mléka (prý by měl být pak hustý) a dala jsem ho jen na 3 hod. do peřin. No a zase hezky voněl, ale byl zase tekutý a ještě ke všemu z něj byl takový táhnoucí se sliz. Známá mi říkala, že jogurt z kozího mléka je "hnusný", i když kozí mléko pije a nedá se vyrobit hustý jogurt, tak nevím, jestli se mám ještě snažit. Máte někdo zkušenost a povedl se vám dobrý jogurt v domácích podmínkách, když nemám jogurtovač? Díky.

Neregistrovaný uživatel

2.5.2011 15:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.3.5

Kozí jogurt je řídký, je slizký, je kyselejší a je výborný. Asi bude problém spíš ve vašem očekávání než ve výrobním postupu. Já jsem se k němu projedla a přišla mu na chuť. Taky mě ze začátku trochu znepokojovalo, že se táhne. Ale koupila jsem si kozí jogurt v krámě a taky byl kyselý a táhl se. Takže je to normální, ikdyž každá várka v domácích podmínkách se povede trochu jiná.
Jinak večer pasteruji, přidám selský jogurt a udržuju cca 43 °C, tak 4 hodiny a nechám dojít přes noc v zahřáté troubě. Ráno přendám do lednice, postupně se nahoře usadí syrovátka, což myslím zbylý jogurt udělá taky hustší. Petra z Brd

Neregistrovaný uživatel

2.5.2011 16:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jdu na radu jak vyrobit jogurt z kozího mléka? Já jsem ho dělala 2x, ale pokaždé ho sežral nakonec pes:o(
Poprvé jsem ho zpasterizovala, přidala živý bílý jogurt při teplotě cca 40 stupňů a na noc ho dala "do peřin". Ale bylo to asi dlouho a byl kyselý a tekutý a nikomu nechutnal, i když hezky voněl.
Po druhé jsem ho zpasterizovala, zase přidala bílý jogurt a ještě lžíci sušeného kravského mléka (prý by měl být pak hustý) a dala jsem ho jen na 3 hod. do peřin. No a zase hezky voněl, ale byl zase tekutý a ještě ke všemu z něj byl takový táhnoucí se sliz. Známá mi říkala, že jogurt z kozího mléka je "hnusný", i když kozí mléko pije a nedá se vyrobit hustý jogurt, tak nevím, jestli se mám ještě snažit. Máte někdo zkušenost a povedl se vám dobrý jogurt v domácích podmínkách, když nemám jogurtovač? Díky.

Podívejte se zpět na téma -Potřebuju rady-co s kašlem u kozy a hygiena u dojení kozy-21.4,posledni příspěvek.
Když se Vám udělá slizská syrovátka při výrobě jogurtu,tvarohu a sýra, že neproteče plátnem, je to způsobeno
většinou zaočkováním starou smetanovou kulturou,zakysanou smetanou, podmáslím,kyškou nebo jogurtem.

Neregistrovaný uživatel

3.5.2011 08:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.130

Díky. A můžu se ještě zeptat při kolika stupních je nejlépe pasterizovat mléko a na jak dlouho? Mléko pijou děti a tak nechci nic riskovat, ale zkoušela jsem ho pasterizovat na 90 stupňů (ani nevím proč,ale někde jsem to asi vyčetla) a holky ho moc pít nechtěly a já v něm taky cítila takovou chuť jako převařeného mléka a moc mi nejelo:o)

Neregistrovaný uživatel

3.5.2011 08:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.30

já dělám jogurt v chlebovce,z UH,se zasouvacím víkem, kulatá.Je do toho protáhlá žárovka, v tom nádobky z UH, jsou to pro děti na pití hrníčky s oušky ,s dírkama,do toho dám mléko,lžičku jogurtu a nechám přes noc. Ráno vynikající jogurt, trošku řidší, ale dobrý.L.

Neregistrovaný uživatel

3.5.2011 09:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.125.56

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Díky. A můžu se ještě zeptat při kolika stupních je nejlépe pasterizovat mléko a na jak dlouho? Mléko pijou děti a tak nechci nic riskovat, ale zkoušela jsem ho pasterizovat na 90 stupňů (ani nevím proč,ale někde jsem to asi vyčetla) a holky ho moc pít nechtěly a já v něm taky cítila takovou chuť jako převařeného mléka a moc mi nejelo:o)

Ahoj,přečtěre si příspěvky na moderce i nemoderce,je to tam vše popsáno a dozvíte se jěště spoustu zajímavých věcí.90 stupňů je zbytečně moc.My pijeme čerstvé ,nadojené mléko...nepasterizuji ,chutná nám víc než nějak upravované....borokoz

Neregistrovaný uživatel

3.5.2011 12:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72

Na sýry můžete pasterizovat mléko na 60 stupňů s výdrží 30 minut nebo na 72 stupňů s výdrží 30 sekund.
Na jogurty by se mělo pasterizovat na 95 stupňů s výdrží 30 sekund.
Já tedy jogurt taky vyrábím ,mám ho moc ráda a slizovatý není . Je řidší ,ale ne slizovatý . Někdy ho přidám do koktejlu a mám z něj jogurtové mlíko. Renata

Neregistrovaný uživatel

3.5.2011 19:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.126

Já dělám jogurt v termomíse.Eva S.

Neregistrovaný uživatel

4.5.2011 08:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.130

No podle toho, co tu píšete asi budu dělat jogurt z kravského mléka a z kozího raději něco jinýho. Tu pasterizaci na 72 stupňů (to musí být úplně přesně?) 30vteřin jsem tu už taky vyčetla a stačí taková pasterizace na případně zabití bakterií (třeba té boreliozy)? Tu pasterizaci 30min. bych nezvládla, stát totiž u hrnce s teploměrem půl hodiny by mě nebavilo. Pasterizuju jen kvůli malým dětem. Díky.

Neregistrovaný uživatel

4.5.2011 09:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No podle toho, co tu píšete asi budu dělat jogurt z kravského mléka a z kozího raději něco jinýho. Tu pasterizaci na 72 stupňů (to musí být úplně přesně?) 30vteřin jsem tu už taky vyčetla a stačí taková pasterizace na případně zabití bakterií (třeba té boreliozy)? Tu pasterizaci 30min. bych nezvládla, stát totiž u hrnce s teploměrem půl hodiny by mě nebavilo. Pasterizuju jen kvůli malým dětem. Díky.

Kupte si zavařovací hrnec - automat a máte po problému - teplota jde nastavit na jak dlouho chcete. A využijete ho ( ten hrnec ) nejen na sýry :-)
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

4.5.2011 10:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.3.5

Taky jsem uvažovala o pořízení zavařovacího hrnce, ale všechny hrnce, co jsem objevila byly myslím na minimálně 27 l (na 10 zavařovaček), nic menšího pro nás s jednou, dvěma kozami jsem neobjevila. Při představě stálého vymývání kvůli několika litrům, jsem od toho upustila.
Lze sehnat i něco menšího, nemáte někdo nějaký tip?

Neregistrovaný uživatel

4.5.2011 11:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.250

Do toho zavařovacího hrnce patří ještě jeden nerezový - o různém objemu, a máte to jako ve vodní lázni. Nemůžete do zavařovacího hrnce rovnou nalít mléko, to by se vám připálilo a nebo byste u toho musela stát a míchat úplně stejně jako když ho hřejete na plotně a pak si ho pořizovat fakt nemusíte. Zavařovačky se dají postavit i na sebe.

PetraP

Neregistrovaný uživatel

4.5.2011 12:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72

Já bych tedy kozí jogurt nezavrhuvala ,je opravdu výborný. Renata

Neregistrovaný uživatel

8.8.2011 20:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.176.97

Ja mám ten problém že mi občas ten jogurt vyjde taký ťahavý, chuťovo je ok, pritom stále mám ten istý postup , jediný rozdiel môže byť v tom že niekedy mi počas jeho výroby poklesne teplota, mám hrniec s jogurtom v drese s teplou vodou a udržujem tam dolievaním teplotu okolo 50stupnov. niekedy mi to klesne min na 45stupnov. Poprosila by som tých ktorým jogurt vychádza ok, nie taký naťahovací-slizovitý, keby ste mi poradili aké teploty udržujete, v čom a ako dlho cca. Veľmi ďakujem.

Neregistrovaný uživatel

8.8.2011 21:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.241

sem naprostý začátečník,ale teď sem zkusila jogurt z jaknato.cz,nebyl vůbec táhlý,jen řidší,chutnal výborně,dnes sem tam dala sušené mléko a byl hustší,a taky vůborný,ale mám jogurtovač-udržuje teplotu,máma v něm asi před 20 lety dělala taky jogurt když sem měli kozu a funkuje pořád,jen ho tam nechávám 6-7 hod i dýl ne ty 3 jak píšou a všeho dám trochu víc jak jogurtu tak sušenýho mlíka,zatím se učím tak uvidím co dál,teď zkouším sýr z jogurtu sem zvědavá jak mi vyjde

Neregistrovaný uživatel

8.8.2011 23:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.31

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ja mám ten problém že mi občas ten jogurt vyjde taký ťahavý, chuťovo je ok, pritom stále mám ten istý postup , jediný rozdiel môže byť v tom že niekedy mi počas jeho výroby poklesne teplota, mám hrniec s jogurtom v drese s teplou vodou a udržujem tam dolievaním teplotu okolo 50stupnov. niekedy mi to klesne min na 45stupnov. Poprosila by som tých ktorým jogurt vychádza ok, nie taký naťahovací-slizovitý, keby ste mi poradili aké teploty udržujete, v čom a ako dlho cca. Veľmi ďakujem.

Dělám také jogurty v jogurtovači, ťahavé nejsou. Drží 40st., nechávám 6-7 hodin. Na 1 ltr mléka dávám 4 polévkové lžíce sušeného kravského (mám raději hustší jogurt).
Občas se mi povede vyloženě ťahavý (to je krásné slovo :-)) aji z kravského, podezřívala jsem hygienu práce, zejména vyvaření nádobí včetně skleniček: když vše předtím aspoň propařím vařící vodou, je výskyt slizovitých jogurtů minimální.

Neregistrovaný uživatel

8.8.2011 23:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.176.97

Ďakujem za rady, ste super :) Ešte som sa práve niekde dočítala že to môže byť aj starou kultúrou a je pravda že naposledy keď som ho po čase zas mala ťahavý:) som použila ako štartér iný jogurt ako zvyčajne.

Neregistrovaný uživatel

9.8.2011 13:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.241

tak ráno sem jogurt konečně vyndala z ledničky,a tenhle byl hustší,takže chcete hustý-přidejte sušené mléko,všechno i metličku vymývám vařící vodou,večer su zvědavá jaký bude ten jogurtový sýr

Neregistrovaný uživatel

9.8.2011 15:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.135.227

Ten labneh sa necháva myslím cca 24h odkvapkať, tak až zajtra :)

Neregistrovaný uživatel

9.8.2011 17:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.241

mám ho od včerejšího večera takže dnes večer,panýr je taky dobrý a jednoduchý používám ho nasladko i do palačinek

Neregistrovaný uživatel

9.8.2011 20:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.241

takže má to chuť jako pomazánkové máslo,konzistence jako jemný nadýchaný tvaroh

Neregistrovaný uživatel

10.8.2011 09:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19

Vrtalo mi hlavou, jestli se už nedá sehnat jogurtovač - já ho mám pořízený někdy začátkem 90. let, české výroby - ETA a výroba jogurtu mi v něm příjde nejjednodušší. A vida - stačí zadat slovo jogurtovač do vyhledávače a je toho spousta - nové i staré.
Ani zase tak moc nepodražily, některé přijdou dokonce levněji, než tenkrát (to byl asi za 500,- - model na 6 jogurtů, dělají se i větší). Ten můj funguje pořád, asi se na něm nemá moc pokazit, vpodstatě jen hřeje. Je fakt, že to lze různě nahradit, ale je asi důležité udržovat stále tu určitou teplotu. M.

Neregistrovaný uživatel

11.8.2011 13:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.71

Já dělám jogurt v jogurtovači, skleničky nejdřív vyvařím, mlíko pasterizuju asi na 70-80 stupňů a prudce zchladím tak na 40 a pak zamíchám dvě plné lžíce jogurtu, naplním skleničky a nechám přez noc v jogurtovači. Asi 8 hodin. Je řidší, ale já ho šlehám s banánem a třtinovým cukrem a všichni to zbožňujem. Jestli můžu radit, pořiďte si jogurtovač. Jogurt potřebuje stálou teplotu. Hana

Přidejte reakci

Přidat smajlík