Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
Mám krávu jerseyku a vyrábím výbornou zakysanou smetanu. Smetanu seberu do okurkové láhve a zpasterizuju ve vodní lázni, když zchladne, tak přidám smetanovou kulturu a druhý den je hotovo. Pokaždé se podařila, až do dneška. Chtěla jsem kyselou smetanu promíchat a dát do ledničky, ale jak jsem do ní hrábla vařečkou, připadala jsem si v tu chvíli jak v pohádce "Hrnečku vař". Smetana začala nabývat, až přetekla ze sklenice. Byla taková napěněná jako šlehačka, ale chuťově dobrá. Co se stalo? Asi to chytlo nějakou jinou bakterii, ale jakou? Nevíte někdo? Asi hrnek jsme jí vypila, snad se z toho nepo...u, zatím je mi fajn. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.30
Nevím,při jakých teplotách pasterizujete,ale asi došlo k fekálnímu znečištění. Tyto bakterie jsou okolo nás prakticky všude a kravička je může mít na vemeni.Stane se to i při výrobě sýrů.Sýr je potom jako houba.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.30
Termotolerantní koliformní bakterie jsou gramnegativní tyčinky netvořící spory, které mají schopnost růst za přítomnosti žlučových solí a jiných povrchově aktivních látek s podobnými vlastnostmi a které jsou schopné fermentovat laktózu při teplotě 44 - 45 °C za současné tvorby kyselin, aldehydu a plynu. To jsou po staru fekální bakterie.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Termotolerantní koliformní bakterie jsou gramnegativní tyčinky netvořící spory, které mají schopnost růst za přítomnosti žlučových solí a jiných povrchově aktivních látek s podobnými vlastnostmi a které jsou schopné fermentovat laktózu při teplotě 44 - 45 °C za současné tvorby kyselin, aldehydu a plynu. To jsou po staru fekální bakterie.
česky!!! Už se mi to od té doby nestalo a tenkrát vypití téhle smetany jsem taky zvládla bez problémů...holt dobrý prase všechno spase. Pasterizovala jsem normálně jako vždy při 75°a zchladila ve vodní lázni. Čert ví, kde se tam ty potvůrky vzaly...no budu si muset dávat větší pozor. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
Víte, kolik je kolem nás druhů mikroorganismů ?
Ani se neptejte !
Jestli byla smetana správně pasterována, jednalo se nejspíš o druhotnou kontaminaci a ta bývá povětšinou ze vzduchu nebo z nástroje - znečištěné vemeno už je hodně daleko - spíš tipuju na nějakou kvasinku
Znečištění fekálními bakteriemi dělá i nepříjemnou příchuť
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155
Jiřinko, to jste mě potěšila. Právě že ta smetana byla na chuť úplně dobrá a tím jak byla "našlehaná" byla ještě lepší než normálně. Jen jsem se bála, že jí bude pořád víc a víc a dopadnu jako v té pohádce . Naštěstí po schlazení přestala růst. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.145
Když Vám chutnala - a nic neudělala, mohla jste si nechat násadu - a vyrábět si svoji značku - Danino DANO-ne?
Třeba smetánka kyprá...
Nebo tak...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
docela fór - poprve dělám sejra z pasterovaného a helemesekoukejmese - po rozkrájení sýřeniny, místo aby vystoupla syrovátka, můj "hrneček taky začal vařit" - krucinálfagot, 15 litrů mlíka v háji
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155
jaký v háji...když může být bublinková čokoláda, proč by se nechytil bublinkový sýr? Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
drůbež bude za tuto specialitu jistě vděčná, ale ono to mělo být ke zpeněžení ... jelikož paní zákaznice údajně těžce onemocněla, chtěla to narozdíl od minulých let z pasterovaného - a takhle to dopadlo
Jiřina