Kozí mléko - podojím a co dál?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

28.5.2011 14:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.85

Tak už třetí den ráno dojíme - mé vůbec první mléko - tak se chci zeptat zkušenějších. Kozu podojím, mléko přefiltruju (stačí plena?) a přeleju do lahve a jak je to pak s chlazením? Musím nechat láhev otevřenou? Mohu dát hned do lednice, nebo nechat nejprve zchladit venku?
A jak mléko zpracováváte? Ze sýrů jsem vyzkoušela čerstvý a polotvrdý - jaký jiný je z kozího mléka vhodný? A pak jsme si ještě uvařili vanilkový pudink, ale ten nebyl nic moc. Krupicovou kaši tedy snad ani zkoušet nebudu. A co třeba v palačinkách, nebo buchtách, je kozí příchuť cítit?
Jinak musím ty naše holky pochválit (mám 6 koz), docela jsem se toho prvního dojení obávala - jsou to všechno prvničky a já jsem taky žádné zkušenosti neměla, ale zvládají to skvěle, i když mně to ještě docela trvá.
Mám jednu kozičku, která porodila ve 13 měsících (omylem), není ještě dorostlá a dává mi sotva polovinu mléka co ostatní, je to normální? Zlepší se to příští rok? A kolik Vám vlastně dojí v průměru prvnička za den?
Předem moc děkuji za rady, zkušenosti, tipy a nápady :-)

Neregistrovaný uživatel

28.5.2011 15:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77

Mlíko nadojím, přefiltruju ( ano plena stačí, ale jednorázové filtry jsou přece jen onačejší :-)smajlík ) a ihned zpracovávám. Máte energetickou úsporu - mlíko bude mít kolem těch 30 stupňů, takže stačí jen přihřát a sýrovat - kdežto jinak byste napřed pracně chladila a pak ohřívala z nějakých 5 - 8 stupňů ( nevím, na kolik chladíte ).
Mlíko na puding a na krupicu ( a na pití :-) ) používám taky hned po nadojení - čím dýl ho muckáte někde v lednici, tím výraznějšího se dočkáte "kozího ocásku" - ten v sýru až tak nevadí, ale ve věcech "nasladko" ano ( aspoň já to tak mám :-) )
:-)
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

28.5.2011 16:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Nejlepší kozí mléko na pití je hned nadojené, ještě teplé, tam ten kozí ocas skoro není cítit. Pokud ho nechcete zpracovat hned, zchlaďte ho co nejdřív a co nejrychleji. Já mám v mrazáku PETlahve s ledem, samozřejmě zvlášť od ostatních potravin a dávám je tam dobře umyté, a ty ponořím do kbelíku s mlékem, 2x denně lahev vyměním a tím udržuju mléko studené. Většinou tam dám lahev ráno a když jdu večer měnit, je v lahvi pořád ještě hrouda ledu.
Mě kozí oicásek v jídlech taky docela vadí, takže kozí mléko používám jen na sýry, ale některé kozy mají mléko téměř bez pachuti a od jiných se zase nedá ani pít. Taky záleží na zdravotním stavu kozy, způsobu ustájení a co zrovna sežrala. Dana

Neregistrovaný uživatel

28.5.2011 17:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.168.4

Máme ovečku a jedni kozu kamerunskou na mazlení:-) Delší dobu přemýšlím o tom,pořídit si normální kozenku na mléko,ale pořád nemám odvahu. Koza se dojí 1x denně ráno nebo večer? Připravená dávat mléko je po odstavení mladých?
Děkuji za Odpovědi :-) Marcela

Neregistrovaný uživatel

28.5.2011 23:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.85

Já zatím dojím jednou denně - ráno (nebo spíš dopoledne - dřív to bohužel nestíhám, i když by to chtělo), ale přes den jsou u koz ještě kůzlata, takže mléko vypijou. Jinak by bylo třeba dojit i večer. Ale známá si kozy naučila a dojila jen jednou denně, ale pak je asi méně mléka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík