Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

31.5.2011 10:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.57

Dobrý den,
ráda bych se zeptala,zda má někdo z dlouholetých chovatelů ovcí a koz nějakou negativní zkušenost s konzumací zelených listů černého bezu ovcemi,jehňaty...? Zajímá mě vliv této rostliny na vznik průjmu?
Děkuji a přeji krásný den Kateřina

Neregistrovaný uživatel

31.5.2011 10:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77

Kozy, vč. kůzlat černý bez milují - všechny jeho části, snad kromě kořenů, ale věřím tomu, že kdyby se dostaly na kořeny, tak i ty :-) - a nikdy nebyl nejmenší problém, dokonce ani při spásání nezralých bobulí, které by člověka dovedly silně potrápit - kozy nic :-)
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

31.5.2011 11:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.194

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kozy, vč. kůzlat černý bez milují - všechny jeho části, snad kromě kořenů, ale věřím tomu, že kdyby se dostaly na kořeny, tak i ty :-) - a nikdy nebyl nejmenší problém, dokonce ani při spásání nezralých bobulí, které by člověka dovedly silně potrápit - kozy nic :-)
Jiřina

To jste mě teda nepotěšila, zrovna před půl hodinou jsem se s přítelem bavila o tom, jak na podzim uděláme z plodů bezu šťávu a jak na konci června pojedeme pro první kozičky, aniž bych tušila, že takhle sloučené téma probíha i zde :-) samozřejmě bez nám roste v kozím výběhu smajlík už mě napadá jen - hyn sa hukáže smajlík:-) Radka

Neregistrovaný uživatel

31.5.2011 11:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155

Budete muset na bez chodit někam jinam, ve výběhu vám nezůstane ani větvička :-)). Dana

Neregistrovaný uživatel

31.5.2011 12:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72

My už tam nemáme ani ty kořeny. Všechno ,ale opravdu všechno zlikvidují. Buďto budete chovatelé koz a nebude nic jiného ,nebo si pořiďte ovečky ,pak jsou jisté šance na bezovou šťávu. Živý plot u koz neexistuje žádný,který by přežil. Renata

Neregistrovaný uživatel

31.5.2011 19:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.68.21

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Kozy, vč. kůzlat černý bez milují - všechny jeho části, snad kromě kořenů, ale věřím tomu, že kdyby se dostaly na kořeny, tak i ty :-) - a nikdy nebyl nejmenší problém, dokonce ani při spásání nezralých bobulí, které by člověka dovedly silně potrápit - kozy nic :-)
Jiřina

Když kvete bez, tak si květy obaluji v trojobalu jako řízek. Je to moc dobré, ale vždy mě to prožene :). Jakmile doma řeknu, že už kvete má střevní pročišťující kůra, chlapy odcházejí na oběd do hospody:-). Ale je fakt, že u koz jsem také nezaznamenala žádný problém.

Neregistrovaný uživatel

31.5.2011 20:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.18

Tak nám se před pár lety celé stádo asi 8 ks koz ze zrajících bezinek dokonale zes..lo. Pravda, sežraly toho opravdu dost. Jinak jim nic nebylo a žraly a žraly vesele dál i s průjmem. Lenka ze Dvora

Neregistrovaný uživatel

31.5.2011 21:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.120

Naše slepice nežerou žádné ovoce ani zeleninu, ale po černých bezinkách se mohou utlouct, kradou mi je z košíku, tak jsem ty syrové bezinky ochutnala, žádnou zvláštní chuť nemají, nevím, co je na nich láká. Ale bez je čarovná rostlina, možná ji milují všechna zvířata. E.

Neregistrovaný uživatel

31.5.2011 22:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.47.75

Také jsem tvrdila jedné paní, že bezinky jsou pro kozy lahůdka. Paní kozu k bezu přivázala, koza si pochutnala... díkybohu to nakonec přežila, ani jsem tomu nevěřila, protože koza už jen ležela a ani se moc nehýbala, zachránil ji přivolaný veterinář, prý do ní cosi napíchal a koze to pomohlo. Naše kozy bez samozřejmě milují, ale nikdy se ho nenažerou tolik jako tenkrát tato koza, konzumují průběžně a v rozumných dávkáchsmajlík
Šárka

Neregistrovaný uživatel

31.5.2011 22:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.194

Jsem vděčná za tohle vlákno, neboť teprve dneska při obhlídce bezů jsem si všimla, že máme u zdi tak šikovně naskládaný cihly a tvárnice, že po nich kozenky budou moci krásně přeběhnout k sousedům na střechu :-)):-)) takže to vypadá na oplocení tohoto rohu zahrady :-)):-)) přítel to měl teda prý v merku, ale nevím, dokud jsem nepřiběhla s očima navrch hlavy, tak neutrousil ani písmenko :-)):-)) Radka

Neregistrovaný uživatel

31.5.2011 22:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Když kvete bez, tak si květy obaluji v trojobalu jako řízek. Je to moc dobré, ale vždy mě to prožene :). Jakmile doma řeknu, že už kvete má střevní pročišťující kůra, chlapy odcházejí na oběd do hospody:-). Ale je fakt, že u koz jsem také nezaznamenala žádný problém.

tohle jídlo je jihočeská specilaita a jemnuje se kosmatice

Neregistrovaný uživatel

1.6.2011 09:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.145

Ano- kosmatice- taky už se těším. Také mě krásně projímají. Nejlepší je po usmažení "namočit" v cukru se skořicí. Mňam
Ječmi

Neregistrovaný uživatel

1.6.2011 11:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77

Já si květenství černého bezu ( krásně moravsky zvaného KOZIČKY :-)) ) "balím" do palačinkového těsta ( přesněji řečeno to květenství se tam má smočit a pak hodit na pánev - když jsem si představila, jak to budu chtít otočit a jak mi tam budou zavazet ty stopky, tak jsem vymyslela zlepšovák - do palačinkového těsta ostříhám jen ty kvetoucí konečky lat , mám potom květované lívanečky smajlíksmajlíksmajlík ).
Co já to mám za střeva ? Tohle mě neprohání ani náhodou.
A když jsou bezinky pěkně černé, dám si s kozenama taky - max. jednu latu na posezení ( z každého keře mají trochu jinou chuť smajlík ) - syrové bezinky příp. nevařená šťáva jsou silně až drasticky projímající, tepelně upravené tuto vlastnost ztrácejí. Když jsem první sezónu pásla stádo pod dohledem, docela s otazníkem jsem se dívala, jak kluci ( tenkrát to byla pánská jízda - kozli a kozlíci oddělení od holek VII. - IX. ) dlabou ty zelený a mírně namodrávající bobulky - ale fakt nic, ani jim ty bobky "nepovolily", furt pravá italská směs :-)
Ale je pravda, že než přišli tady do toho systému řízené pastvy, chodili navolno dokonce i do lesa, takže byli na bez navyklí, dokonce i na ten červený.
Krmná dávka se holt nemá měnit skokově :-)
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

1.6.2011 13:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.145

Co nejdřív udělám.
Ješíšíííí, jak se těším.
smajlík

Neregistrovaný uživatel

1.6.2011 15:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.237

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já si květenství černého bezu ( krásně moravsky zvaného KOZIČKY :-)) ) "balím" do palačinkového těsta ( přesněji řečeno to květenství se tam má smočit a pak hodit na pánev - když jsem si představila, jak to budu chtít otočit a jak mi tam budou zavazet ty stopky, tak jsem vymyslela zlepšovák - do palačinkového těsta ostříhám jen ty kvetoucí konečky lat , mám potom květované lívanečky smajlíksmajlíksmajlík ).
Co já to mám za střeva ? Tohle mě neprohání ani náhodou.
A když jsou bezinky pěkně černé, dám si s kozenama taky - max. jednu latu na posezení ( z každého keře mají trochu jinou chuť smajlík ) - syrové bezinky příp. nevařená šťáva jsou silně až drasticky projímající, tepelně upravené tuto vlastnost ztrácejí. Když jsem první sezónu pásla stádo pod dohledem, docela s otazníkem jsem se dívala, jak kluci ( tenkrát to byla pánská jízda - kozli a kozlíci oddělení od holek VII. - IX. ) dlabou ty zelený a mírně namodrávající bobulky - ale fakt nic, ani jim ty bobky "nepovolily", furt pravá italská směs :-)
Ale je pravda, že než přišli tady do toho systému řízené pastvy, chodili navolno dokonce i do lesa, takže byli na bez navyklí, dokonce i na ten červený.
Krmná dávka se holt nemá měnit skokově :-)
Jiřina

Černý bez má květenství - okolík nebo složený okolík (jak sjte psala, že si dáte jednu latu). Tím nechci nikterak rejpat nebo tak!
Jaké je ještě využití bezu? Zrovna dělám sirup. A natrhal jsem i na sušení.

Neregistrovaný uživatel

1.6.2011 16:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.215.158

Bezinkový med z květů, bezinkové víno z květů (tak zvaná kočičí moč-nebo-li kočmoč :-))),sušené květy, kosmatice. Roklanka

Neregistrovaný uživatel

1.6.2011 18:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19

Taky se dělá čerstvá šťáva, ta je nejjednodušší: květy se namočí na pár hodin do studené vody, nechají se vylouhovat, přidá se citron, případně něčím osladí, přecedí a pije. Samozřejmě nelze skladovat. Přesné poměry nevím, dělám to intuitivně, recept snad někde mám založený, ale na internetu určitě bude.
Kosmatice jsme měli v neděli, průjem nikdo neměl - aspoň se mi nikdo z dalších 4 strávníků nesvěřil.
Ani kozy průjem nemají (ty samozřejmě žerou čerstvý, ne smažený - to by asi průjem měly). Taky občas přivazuju kozu k bezu (to se hezky rýmuje), ale jen na chvíli. Na podzim jsem ji nechala přivázanou asi trochu déle u jabloně, kde byla napadaná jablka a taky jsem se modlila, aby to přežila, jaký měla průjem. Ještě se to zkombinovalo s odčervováním, kterým byla patrně oslabená - koupili jsme ji asi hodně začervenou (s mírným průjmem už si ji předtím přivezli, ale těsně předtím ho ani neměla).
Když se zvíře pase volně, vybírá si a kombinuje mokré se suchým, plody s bylinami a špatně mu nebývá. Když nemá na výběr, většinou sežere, co je a nemusí to dopadnout dobře. Už si dávám pozor.

Neregistrovaný uživatel

1.6.2011 18:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.86

a jak se dělá to víno??

Neregistrovaný uživatel

1.6.2011 19:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.215.158

http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/bezinkove-osvezeni-ve-sklenicce_121100.html,n ěkdo dělá víno s droždím,někdo s vinnými kvasinkami,postupů je víc. Roklanka

Neregistrovaný uživatel

2.6.2011 17:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.154.100

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/bezinkove-osvezeni-ve-sklenicce_121100.html,někdo dělá víno s droždím,někdo s vinnými kvasinkami,postupů je víc. Roklanka

DĚKUJI!

Neregistrovaný uživatel

3.6.2011 13:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Černý bez má květenství - okolík nebo složený okolík (jak sjte psala, že si dáte jednu latu). Tím nechci nikterak rejpat nebo tak!
Jaké je ještě využití bezu? Zrovna dělám sirup. A natrhal jsem i na sušení.

To je tím, že do botanického názvosloví se šťourá průběžně a neustále :-)) !
Z jakého zdoje jste čerpal ?
Já většinou z botaniky wendys ( po stránce botanické ) a z knihy Naše rostliny v lékařství ( Korbelář, Endris ).
Korbelář uvádí, že černý bez má květenství vrcholík, ve wendysu se stejné květenství jmenuje chocholík a v Českém herbáři z roku 1899 se najdou konečně moje oblíbené laty :-) - tak si vyberte smajlík
Myslím, že bezu je to jedno a využití jeho mimořádných léčivých vlastností taky :-)
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

3.6.2011 17:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Bezinkový med z květů, bezinkové víno z květů (tak zvaná kočičí moč-nebo-li kočmoč :-))),sušené květy, kosmatice. Roklanka

kočičí moč smajlík - my jsme tomu zas říkali KOZÍ PITÍ :-)):-))
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

3.6.2011 19:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.98.111

Tak u nás máti jí bezinkové ,,řízky", pak děláme bezinkovou šťávu (sirup) a limonádu (z květů), na té stránce označované jako víno, ale mi to nenecháváme kvasit, ale hned pijeme, sousedka přítelovi nosí bezinkovou kaši a ještě jsem pila bezinkový likér (z plodů), s čokoládou, takový mňam babský pití.

Neregistrovaný uživatel

3.6.2011 21:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Kamarádka dělá z bezinek marmeládu. Sice nemá nijak výraznou chuť, zato ale úžasnou barvu. A já dělám sirup z bezových květů a abych to nemusela konzervovat žádnou chemií, dám ho do PEtlahví a do mrazáku. Celou zimu pak mám zdravý pití. dana

Neregistrovaný uživatel

3.6.2011 23:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.103.132

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak u nás máti jí bezinkové ,,řízky", pak děláme bezinkovou šťávu (sirup) a limonádu (z květů), na té stránce označované jako víno, ale mi to nenecháváme kvasit, ale hned pijeme, sousedka přítelovi nosí bezinkovou kaši a ještě jsem pila bezinkový likér (z plodů), s čokoládou, takový mňam babský pití.

Jejda, omlouvám se za chybu, samo patří ,,my".

Neregistrovaný uživatel

4.6.2011 23:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.49

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To je tím, že do botanického názvosloví se šťourá průběžně a neustále :-)) !
Z jakého zdoje jste čerpal ?
Já většinou z botaniky wendys ( po stránce botanické ) a z knihy Naše rostliny v lékařství ( Korbelář, Endris ).
Korbelář uvádí, že černý bez má květenství vrcholík, ve wendysu se stejné květenství jmenuje chocholík a v Českém herbáři z roku 1899 se najdou konečně moje oblíbené laty :-) - tak si vyberte smajlík
Myslím, že bezu je to jedno a využití jeho mimořádných léčivých vlastností taky :-)
Jiřina

Jeee... Tak jsem se trochu ztrpanil asi. smajlíksmajlíksmajlík§§
Čerpal jsem ze svých vědomostí.
No když si vybavím latu ovsa a nebo latu kukuřice, tak to má podobou do bezu daleko!

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 01:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.253

Teda nechci moc stourat (jen trochu:-)),ale kukurice nema latu...to bude nejspis klas:) smajlíkLata jsou kvitky na "stopkach"-oves!Ty stopky u kukurice postradam:-(.Ale ten bez mi trochu zamotal hlavu,kvitky na stopkach teda ma,ale lata se mi taky uplne nelibi,protoze v late jdou kvitky od nejvetsiho k nejmensimu,u bezu spis obracene...smajlíkProminte,JirinosmajlíkTeda ne ze by byl tak dulezity nazev kvetenstvi bezu,ale asi bych se priklonil k tomu okoliku (vrcholiku,chocholikusmajlík.Vychazim jen ze srovnani okolicnatych (mirikovitych,mrkvovitych)rostlin,tak v tom kvetenstvi jistou podobu vidim,ikdyz tam asi zadna velka pribuznost nebude....Jinak kura,drvevo a nezrale plody bezu (a vlastne i ty zrale-nesusene,cerstve plody)jsou udajne mirne jedovatesmajlík...Jako deti jsme tu bezovou kuru kourily,neotravily jsme sesmajlíkMa prvni koza mela vybeh,kde rostly vrby a bezy.V lete davala prednost vrbam(co se tyka listu),ale kvety a plody bezu (zrale i nezrale) milovala.O bezy se rada drbala a v zime nepohrdla ani bezovou kurou,kterou oloupavala velmi dukladne.Nemyslim si,ze by ji to nejak vyrazne uskodilo....Tak se zitra chystam na kvety,kosmatice nejspis smazit nebudu:-|:Urcite ale kvety ususim a rad bych udelal limonadu.Kdysi jsem ji delal,ale uz si vubec nepamatuju receptsmajlíkmate nekdo?Tomas

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 01:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.253

...a jeste malickost:Plody bezu sice jeste nezraji,ale az dozraji,hodte par bobuli slepicim.Nevim sice jestli jim to da neco dobreho,ale urcte Vas to presvedci (resp. barva trusu)o tom,ze ptaci maji daleko rychlejsi traveni a metabolismus nez my lidesmajlíkTomas

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 03:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.2

...a jeste jeden postreh(mozna blbej):Sice vizualni podobnost bezu s rostlinami okolicnatymi na prvni pohled neni,ale co to aroma kvetu?Nezda se Vam podobne?...Tomas

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 09:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jeee... Tak jsem se trochu ztrpanil asi. smajlíksmajlíksmajlík§§
Čerpal jsem ze svých vědomostí.
No když si vybavím latu ovsa a nebo latu kukuřice, tak to má podobou do bezu daleko!

nó - neztrapnil - měl jste pravdu - černý bez nemá laty :-), má chocholíky :-)

pro zájemce :
Hroznovitá (racemózní) květenství - hlavní vřeteno je nejdelší a boční stonky jej nepřerůstají. Květy v hroznovitém květenství rozkvétají odzdola nahoru nebo od kraje ke středu (jsou-li uspořádány přibližně v jedné rovině). Dělí se na tyto typy:

Lata (z hlavního vřetene vyrůstají dále větvené postranní větve)
Hrozen (z hlavního vřetene vyrůstají stopkaté květy)
Klas (z hlavního, tuhého vřetene vyrůstají přisedlé květy)
Jehněda (jako klas, ale vřeteno je chabé)
Palice (jako klas, ale vřeteno je ztlustlé nebo zdužnatělé)
Okolík (vřeteno je potlačeno, všechny květy vyrůstají ze stejného místa)
Strboul (podobný jako okolík, ale květy jsou přisedlé)
Úbor (podobný jako strboul, ale přisedlé květy vyrůstají z rozšířeného květního lůžka)
Chocholík (dolní postranní větve vyrůstající z hlavního vřetene jsou prodloužené, takže květy jsou uspořádány deštníkovitě až téměř v rovině)


Tomáši - ještě k té kukuřici - 139.49 měl na mysli asi samčí květenství :-)

Ostatní nám odpustí mírné odklonění od tématu :-):-)

Jiřina

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 10:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Teda nechci moc stourat (jen trochu:-)),ale kukurice nema latu...to bude nejspis klas:) smajlíkLata jsou kvitky na "stopkach"-oves!Ty stopky u kukurice postradam:-(.Ale ten bez mi trochu zamotal hlavu,kvitky na stopkach teda ma,ale lata se mi taky uplne nelibi,protoze v late jdou kvitky od nejvetsiho k nejmensimu,u bezu spis obracene...smajlíkProminte,JirinosmajlíkTeda ne ze by byl tak dulezity nazev kvetenstvi bezu,ale asi bych se priklonil k tomu okoliku (vrcholiku,chocholikusmajlík.Vychazim jen ze srovnani okolicnatych (mirikovitych,mrkvovitych)rostlin,tak v tom kvetenstvi jistou podobu vidim,ikdyz tam asi zadna velka pribuznost nebude....Jinak kura,drvevo a nezrale plody bezu (a vlastne i ty zrale-nesusene,cerstve plody)jsou udajne mirne jedovatesmajlík...Jako deti jsme tu bezovou kuru kourily,neotravily jsme sesmajlíkMa prvni koza mela vybeh,kde rostly vrby a bezy.V lete davala prednost vrbam(co se tyka listu),ale kvety a plody bezu (zrale i nezrale) milovala.O bezy se rada drbala a v zime nepohrdla ani bezovou kurou,kterou oloupavala velmi dukladne.Nemyslim si,ze by ji to nejak vyrazne uskodilo....Tak se zitra chystam na kvety,kosmatice nejspis smazit nebudu:-|:Urcite ale kvety ususim a rad bych udelal limonadu.Kdysi jsem ji delal,ale uz si vubec nepamatuju receptsmajlíkmate nekdo?Tomas

tady je recept na sirup z bezinkových květů:
Převaříme 2 litry vody a necháme vychladnout. Vypereme 10 velkých květů bezu (já klidně dám i 20, mám ráda výraznou chuť), necháme okapat a pak 24 hodin louhujeme v převařené vodě. Přecedíme, rozpustíme v tom 2kg cukru a 1 sáček kyseliny citrónové. Není nikde napsáno, jak velký sáček má být, prostě podle chuti. Nakonec přidáme konzervační prostředek (fuj, to tam nedávám, sirup konzervuju v mrazáku).
Když chcete mít sirup opravdu zdravý, místo kyseliny použijte citrónovou šťávu.
Dana
Babička používala výluh ze sušených bezinek na migrénu

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 11:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.133

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
tady je recept na sirup z bezinkových květů:
Převaříme 2 litry vody a necháme vychladnout. Vypereme 10 velkých květů bezu (já klidně dám i 20, mám ráda výraznou chuť), necháme okapat a pak 24 hodin louhujeme v převařené vodě. Přecedíme, rozpustíme v tom 2kg cukru a 1 sáček kyseliny citrónové. Není nikde napsáno, jak velký sáček má být, prostě podle chuti. Nakonec přidáme konzervační prostředek (fuj, to tam nedávám, sirup konzervuju v mrazáku).
Když chcete mít sirup opravdu zdravý, místo kyseliny použijte citrónovou šťávu.
Dana
Babička používala výluh ze sušených bezinek na migrénu

Mě se zdá 10-20 květů hrozně málo. Kamarád mi dával recept, kde bylo 30 květů a že on dává 40 květů a já dal 50 a přijde mi to dobré, nikterak silné.

Tomášovi: měl jsem na mysli květenství na vrcholu kukuřice! Jinak má samozřejmě kukuřice i klas.

Jiřině: jo okolík je kravina - to bez nemá, máte pravdu s chocholíkem nebo vrcholíkem. U laty jsme se učili, že je nějaká hlavní osa - z toho větvičky prvního řádu a z nich větvičky druhého řádu.

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 12:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

jasně, množství květů můžeme libovolně upravovat. Akorát že je docela problém do těch 2 litrů vody ponořit i těch 20 květů :))

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 12:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.61.1

za recept dekuju a za malou exkurzi do botaniky take:-)ta samci lata u kukurice me nenapadlasmajlíkTomas

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 12:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.61.1

a dokonce jsem se pomylil i s tim samicim kvetenstvim kukurice,neni to klas,ale palicesmajlíkTomas

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 13:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.196

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
a dokonce jsem se pomylil i s tim samicim kvetenstvim kukurice,neni to klas,ale palicesmajlíkTomas

No říká se tomu palice, ale je to klas! Teda ruku do ohně bych za to nedal, ale my se učili, že kukuřice má 2 květenství - klas a latu. Květenství zvané palice snad ani neexistuje!? Počkáme co poví Jiřina!smajlík

No nevím jak Vy, ale já když namáčím ten bez, tak obírám dost ty tlusté stopky a tak toho není tolik a v pohodě to namočím!!

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 13:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

to já to namáčím i se stopkama, akorát ustřihnu tu hlavní, aby byla co nejkratší

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 15:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No říká se tomu palice, ale je to klas! Teda ruku do ohně bych za to nedal, ale my se učili, že kukuřice má 2 květenství - klas a latu. Květenství zvané palice snad ani neexistuje!? Počkáme co poví Jiřina!smajlík

No nevím jak Vy, ale já když namáčím ten bez, tak obírám dost ty tlusté stopky a tak toho není tolik a v pohodě to namočím!!

Jiřina se vrátí k moudrosti, kterou tu zanechala před chvílí smajlík, udělá z ní výcuc :

Klas (z hlavního, tuhého vřetene vyrůstají přisedlé květy)
Palice (jako klas, ale vřeteno je ztlustlé nebo zdužnatělé)

- a přikloní se v případě kukuřice k té palici :-).


Ten sirup vyzkouším. Doposavad se u nás dělalo akorát to "kozí pití", což v našem podání bylo cca 7 CHOCHOLÍKŮ :-)) ( podle velikosti ), 40 deka cukru, citron na kolečka - ve flašce od okurek zalít převařenou vodou, převázat plátýnkem, 7 dní v teple nechat kvasit, po 7 dnech přecedit přes plátno, ještě den nechat ustát, slít do lahví, zašpuntovat ( špunty přivázat, aby nelítally - a že to dovedou :-)) ) - a dost rychle vypít, není to na dlouhé uchovávání.

Jiřina




Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 17:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.99

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jiřina se vrátí k moudrosti, kterou tu zanechala před chvílí smajlík, udělá z ní výcuc :

Klas (z hlavního, tuhého vřetene vyrůstají přisedlé květy)
Palice (jako klas, ale vřeteno je ztlustlé nebo zdužnatělé)

- a přikloní se v případě kukuřice k té palici :-).


Ten sirup vyzkouším. Doposavad se u nás dělalo akorát to "kozí pití", což v našem podání bylo cca 7 CHOCHOLÍKŮ :-)) ( podle velikosti ), 40 deka cukru, citron na kolečka - ve flašce od okurek zalít převařenou vodou, převázat plátýnkem, 7 dní v teple nechat kvasit, po 7 dnech přecedit přes plátno, ještě den nechat ustát, slít do lahví, zašpuntovat ( špunty přivázat, aby nelítally - a že to dovedou :-)) ) - a dost rychle vypít, není to na dlouhé uchovávání.

Jiřina




Zase máte pravdu. Začínám chápat ten Váš "kult" Jiřiny vševědy!!! smajlík Nemyšleno ve zlém! Příště než sem budu něco psát, tak si to najdu někde na wiki.smajlík

Jinak sirup je moc dobrý!! Dle výše uvedených rad dám do mrazáku. Dával jsem do lahví od rumu a otáčel dnem vzhůru. Moc jsem tomu nevěřil, ale když jsem to načínal, tak to tak "pšuklo", jako že to mělo efekt otáčení zavařovacích sklenic...

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 18:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.6

noooo,Jirina ma pravdu temer vzdy.smajlíka dost casto me o sve pravde presvedcila:-)ale v nekolika pripadech si stale stojim za svymsmajlík....Dano,tak ja uz louhuju a susim.Jsem zvedav na vysledek.Pravdou je,ze bych radeji misto bezu susil seno.Jenze furt nejak tomu pocasi neverim.Louka pomalu starne a ja zacinam mit depresi z toho,ze doma neni jeste temer zadne nove seno.Na vikend hlasili bourkysmajlík,tady ani nekaplo,mohlo byt ususeno.smajlík.....Jak tu tak susim ten bez,tak mam furt pocit,jako by se mi tu nekde vycurala kocka.:-|Tomas

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 20:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.158

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
noooo,Jirina ma pravdu temer vzdy.smajlíka dost casto me o sve pravde presvedcila:-)ale v nekolika pripadech si stale stojim za svymsmajlík....Dano,tak ja uz louhuju a susim.Jsem zvedav na vysledek.Pravdou je,ze bych radeji misto bezu susil seno.Jenze furt nejak tomu pocasi neverim.Louka pomalu starne a ja zacinam mit depresi z toho,ze doma neni jeste temer zadne nove seno.Na vikend hlasili bourkysmajlík,tady ani nekaplo,mohlo byt ususeno.smajlík.....Jak tu tak susim ten bez,tak mam furt pocit,jako by se mi tu nekde vycurala kocka.:-|Tomas

smajlík Jo to smrdí jako kočičí chcanky, taky jsem furt koukal po zemi kde je nějaká loužička...

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 21:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Tome, taky mi stárne louka a taky jsem jak na trní, kdy nasuším. Ale vloni přesně v tuhle dobu jsme měli úplně stejný starosti, a to pršelo skutečně, nejen v předpovědích...a nakonec jsem nasušila seno, který ani jednou nezmoklo. Takže zatím jsem v klidu. Tady u nás v pátek navečer lilo jako z konve asi hodinu, takže bych přes víkend stejně neusušila. No co, tak holt budu sušit slámu, když nebude nic jinýho, však jí kozy taky schroupou.
Dana

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 22:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.49

no,asi se taky budu muset smirit se slamou(teda spis zvirata)....furt koukam na pocasi jak debil,nic jineho nesleduju a verim,ze az posecu a vezmu si dovolenou,tak bude prsetsmajlíkTomas

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 22:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.140

A u té trávy to zmoknutí tak vadí? Chápu futr - tam se mohou odrolit lístky.

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 22:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.140

A u té trávy to zmoknutí tak vadí? Chápu futr - tam se mohou odrolit lístky.

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 22:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Tome, při nejhorším koupíš pár balíků...já bych jich na zimu potřebovala nejmíň 30

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 22:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A u té trávy to zmoknutí tak vadí? Chápu futr - tam se mohou odrolit lístky.

když zmokne posečená ráva ještě zelená, tak to tolik nevadí, ale když zmokne už skoro usušené seno, snižuje se jeho výživná hodnota, množí se v tom plísně a v neposlední řadě se prodlužuje a tím i prodražuje sušení. Nejlepší seno je usušené za co nejkratší dobu (tak 3 dny) a ani jednou nezmoknuté.

Neregistrovaný uživatel

5.6.2011 23:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.160.187

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
když zmokne posečená ráva ještě zelená, tak to tolik nevadí, ale když zmokne už skoro usušené seno, snižuje se jeho výživná hodnota, množí se v tom plísně a v neposlední řadě se prodlužuje a tím i prodražuje sušení. Nejlepší seno je usušené za co nejkratší dobu (tak 3 dny) a ani jednou nezmoknuté.

Fakt? Dle vzhledu bych to taky tak typoval, ale proč se tedy říká, že seno má alespoň jednou zmoknout? Především luční.

Neregistrovaný uživatel

6.6.2011 10:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.145

Myslím si, že proto, že by mělo fermentovat. (jestli se to tak píše). na to ale pořádná rosa myslím stačí.
Ječmi

Neregistrovaný uživatel

6.6.2011 14:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
noooo,Jirina ma pravdu temer vzdy.smajlíka dost casto me o sve pravde presvedcila:-)ale v nekolika pripadech si stale stojim za svymsmajlík....Dano,tak ja uz louhuju a susim.Jsem zvedav na vysledek.Pravdou je,ze bych radeji misto bezu susil seno.Jenze furt nejak tomu pocasi neverim.Louka pomalu starne a ja zacinam mit depresi z toho,ze doma neni jeste temer zadne nove seno.Na vikend hlasili bourkysmajlík,tady ani nekaplo,mohlo byt ususeno.smajlík.....Jak tu tak susim ten bez,tak mam furt pocit,jako by se mi tu nekde vycurala kocka.:-|Tomas

A to děláte moc dobře, že se nenecháte jen tak beze všeho ovlivnit, páč i mistr tesař se někdy utne ( a Jiřina prve tvrdí, že bez má laty :-):-)) )
jsem divná - mně bez voní, když kvete, i když se suší :-)
Jiřina

Přidejte reakci

Přidat smajlík