Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.81.151
Zdravím a chtěl by jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s mačkačem obilí -MO 30.Chtěl by jsem si ho koupit máte s ním někdo zkušenosti a můžete mi ho doporučit? (mám 25 ks. ovcí) Díky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.205.189
Mačkání obilí je perfektní, nesmí se dělat moc velká zásoba /žluknutí u ovsa/, obilí nabývá na objemu a je lépe stravitelné.
Mačkač nabízejí za 8 až 9 tisíc, také mám na něj "chuť", mám ale pouze 10 minioveček, přemýšlím o nějakém "domádu". Zatím používám starý válcový šrotovník - mačkač, který má výkon 50 kg za 10 minut. V.K.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.162
po zkušenostech s mačkačem, jsem se s radostí vrátil ke kladívkovému šroťáku - lepší stravitelnost, mnohem rychlejší, snadno nastavitelná hrubost a jdou dělat i nápoje / kaše / míchanice, takže za sebe říkám, na hospodářství je lepší a účelnější šrotovník.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19
Pro kozy je prý ideální mačkané - takže já jezdím s pytlem ovsa vždy do (skoro) sousední vesnice na koňskou farmu. Tam nám to za menší bankovku pro pomocníka namačkají, přesype se do 2 pytlů a jedem domů. jen mám problém se skladováním. nechci to neprodyšně zavírat, aby mi to neplesnivělo a když to nechám v pytlích, hrozně to přitahuje hlodavce - nemáte nějaký fígl?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.37
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pro kozy je prý ideální mačkané - takže já jezdím s pytlem ovsa vždy do (skoro) sousední vesnice na koňskou farmu. Tam nám to za menší bankovku pro pomocníka namačkají, přesype se do 2 pytlů a jedem domů. jen mám problém se skladováním. nechci to neprodyšně zavírat, aby mi to neplesnivělo a když to nechám v pytlích, hrozně to přitahuje hlodavce - nemáte nějaký fígl?
Já to dělám tak že ten pytel dám do 120l plastového sudu. Pod ten pytel dám kus dřeva nebo něco aby mohl zespodu větrat. A do víka toho plastového sudu jsem udělal díry vrtačkou a normálně to zavřu i s tou kovovou objímkou. A zatím v pohodě. Díry jsem udělal jen 5-kou vrtákem. Dělám to tak už 10 let a a za tu dobu se mi akorát jednou stalo, že mi to prožral nějaký potkan. Jak tam hold byla díra, tak už měl kam strčit zuby a jel.Tak jsem tam na tu díru přimontoval kus plechu s dírami a je to bez problému.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19
Aha, díky. A to to prokousal tam, jak to bylo provrtané, načal to od díry od vrtačky?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.162
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pro kozy je prý ideální mačkané - takže já jezdím s pytlem ovsa vždy do (skoro) sousední vesnice na koňskou farmu. Tam nám to za menší bankovku pro pomocníka namačkají, přesype se do 2 pytlů a jedem domů. jen mám problém se skladováním. nechci to neprodyšně zavírat, aby mi to neplesnivělo a když to nechám v pytlích, hrozně to přitahuje hlodavce - nemáte nějaký fígl?
Že je mačkané lepší než šrotované tvrdí hlavně výrobci mačkačů a pak ti, co jim věří. Přečtěte si nějaké studie o dané problematice a tím myslím od zemědělských ústavů, ne od výrobců. Proč myslíte, že se zrno z 99% šrotuje, byť mačkání je energeticky mnohem méně náročné? Ale brát vám vaše přesvědčení nebudu, dělejte jak myslíte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.205.189
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Že je mačkané lepší než šrotované tvrdí hlavně výrobci mačkačů a pak ti, co jim věří. Přečtěte si nějaké studie o dané problematice a tím myslím od zemědělských ústavů, ne od výrobců. Proč myslíte, že se zrno z 99% šrotuje, byť mačkání je energeticky mnohem méně náročné? Ale brát vám vaše přesvědčení nebudu, dělejte jak myslíte.
Nabízí se napsat, že čtete doporučení od výrobců šrotovníků, ale ti nikdy nic takového netvrdili...Většina zrnin se šrotuje proto, že se míchají do směsí, mačkané nelze přesně namíchat, popř. pak peletovat. Pro koně a přežvýkavce je lepší obilí /specielně oves/ mačkat, o tom si chce opravdu něco přečíst. V.K.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.0
S mačkáním ovsa mám jen ty nejlepší zkušenosti a každému vřele doporučuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Že je mačkané lepší než šrotované tvrdí hlavně výrobci mačkačů a pak ti, co jim věří. Přečtěte si nějaké studie o dané problematice a tím myslím od zemědělských ústavů, ne od výrobců. Proč myslíte, že se zrno z 99% šrotuje, byť mačkání je energeticky mnohem méně náročné? Ale brát vám vaše přesvědčení nebudu, dělejte jak myslíte.
No, i kdyby to nebyla pravda, tak kozy mají vločky mnohem radši šrot, aspoň ty naše. A asi vědí proč.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.186
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aha, díky. A to to prokousal tam, jak to bylo provrtané, načal to od díry od vrtačky?
Jo přesně tam prostě už to nebyl hladký povrch tak se do toho pustil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.177.74
Nemačkám a nešrotujem. Moje ovce výborne strávia celý jačmeň a dokonca ho majú radšej,ako šrot. Dávam ho dospelým matkám pred kotením a taktiež po okotení....Nemyslím, že treba šrotovať,alebo mačkať... to sa robí ošípaným, ktoré majú jednoduché žaludky, ale prežúvavci to bez problémov zvládnu...možno iba vtedy,ako tam chcete zamiešať nejaké lieky,resp. vitamíny, resp. niečo iné,ale z hladiska trávenia v tom nevidím zmysel...nech im tie žaludky riadne pracujú... ..Milan.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.214.6
dobrý den, přemýšlím o nákupu mačkače. mám ovce a kuřata i slepice. kuřatkam chci míchat smesy sama od 6.týdne. myslíte, že tento mačkač zvládne i kukuřici? nebo se spíš podívat po šrotovníku? Děkuji za názor.
Zdeněk31

XXX.XXX.10.129