Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.193
Dobrý den dělali jsme siláž z cukrovky a chci se zeptat jestli správně takže: do asi 100 l sudů jsme dali velké foliové pytle a ty jsme naplnili nastrouhaným odpadem z cukrovky a solili pak snad vzduchotěsně uzavřeli . Jeto tak správně dělame to poprvé tak se plácáme díky za odpovědi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122
Co myslíte odpadem z cukrovky?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.193
jsou to nadrobno nastrouhné kousky ze kterých kape voda a vůbec nevíme co s tím.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.18
Určitě to musíte udusat, ať mezi kousky není vzduch. Sůl pomůže pustit šťávu, dojde (pokud vše půjde jak má) k mléčnému kvašení. Neco jak nakládané zelí. Nevím, jestli to je přesně senáž (do ní žádnou sůl nesypem), ale jedlé pro zvířata by to být mělo, jako doplněk krmné dávky. Toť můj názor. Lenka ze Dvora.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.15
To co popisujete jsou řepné řízky. Ty se skrmují čerstvé, tak jak je přivezete. Nepokoušela bych se o nějakou siláž, když s tím nemáte zkušenosti. Zvířata byste si mohli otrávit, špatně udělaná siláž nebo senáž způsobí víc potíží..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.193
dělám to jen na zkoušku ale jak poznám že je to hotové vůbec nevím jak dlouho to nechat a že je to v pořádku , správně zakvašené a né zkažené,. Řízky to nejsou právě žeje to mleté a nevím jak se tomu říká omlouvám se jsem v tomhle absolutní laik vím že se to silážuje v zemi ale neví, jak v těch sudech s folii. Prosím kdo s tím máte nějaké zkušenosti napište.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Silážovali jste někdo mrkev? Budu teď nějakou mít, jenže je praná a ta vydrží tak týden. Vzpomněla jsem si, že jsem jednou dělala naloženou kvašenou celou mrkev se stroužky česneku a růžičkami květáku (dělají to tak v Makedonii). Jenže tehdy to bylo pro lidi v 5l kbelíčku, takže jsem to zalila syrovátkou a kvasilo to a pak to vydrželo dlouho. Kdybych to chtěla udělat v sudu a nechtěla taky tu mrkev krouhat, protože nemám kruhadlo, a navíc nemám tolik syrovátky ani květáku, co bych na to měla dát, aby mrkev vydržela nebo kvasila? Nemáte nápad? Nějaký nálev, ale jaký?
Jeden čas se i v našem družstvu pěstovala mrkev na poli pro konzervárny. Co spadlo na zem z vozu, pro to se nikdo - kromě drobnochovatelů - neohnul. A když vyorávač blbě najel na kraji pole do řádku, tak tam teprve bylo mrkve. Silážovala jsem ji společně s vařenými brambory do igelitových pytlů. V poměru asi půl na půl. Nakrouhanou. A trochu se to prohodilo solí. Muselo se to pořádně napěchovat a pevně zavázat a pak se to postavilo na ten uzel. Vydrželo to až do jara. Pokud se to teda nezkrmilo dřív. Krmila jsem s tím husy a slepice.
Gocz

XXX.XXX.27.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
dělám to jen na zkoušku ale jak poznám že je to hotové vůbec nevím jak dlouho to nechat a že je to v pořádku , správně zakvašené a né zkažené,. Řízky to nejsou právě žeje to mleté a nevím jak se tomu říká omlouvám se jsem v tomhle absolutní laik vím že se to silážuje v zemi ale neví, jak v těch sudech s folii. Prosím kdo s tím máte nějaké zkušenosti napište.
Na řádné zkvašené to potřebuje 6 až 8 týdnů. Jediný problém, který můžete řešit je větší množství vody, které v tom může být. Ono to sice zkvasí i v té vodě, ale získáte 100 l mazlavé hmoty, kterou ovce odmítnou žrát. Pokud si nejte jistý, jestli kvašení proběhlo správně, tak k tomu čichněte. Musíte cítit zelí a né splašky. Pokud na to máte, tak to můžete i ochutnat. Je to sice hnusné, ale nic vám to neudělá(pokud je to správně zkvašené). Soli šetřete. Pokud to dobře udusáte, tak to nijak zvláště solit nemusíte. Pozor, vrchni vrstvička se prakticky vždy potáhne bílou plísní. Tu vyhoďte.
přezdívka
napsal(a):
Jeden čas se i v našem družstvu pěstovala mrkev na poli pro konzervárny. Co spadlo na zem z vozu, pro to se nikdo - kromě drobnochovatelů - neohnul. A když vyorávač blbě najel na kraji pole do řádku, tak tam teprve bylo mrkve. Silážovala jsem ji společně s vařenými brambory do igelitových pytlů. V poměru asi půl na půl. Nakrouhanou. A trochu se to prohodilo solí. Muselo se to pořádně napěchovat a pevně zavázat a pak se to postavilo na ten uzel. Vydrželo to až do jara. Pokud se to teda nezkrmilo dřív. Krmila jsem s tím husy a slepice.
Ty vařené brambory se takhle konzervují horké. K té mrkvi jste je přidávala taky horké, nebo už vychladlé?
Uživatel s deaktivovaným účtem

No tak není to přesně to, co jsem chtěla slyšet. Asi jsem se nevyjádřila dobře. Nechci tu mrkev krouhat. Chtěla bych ji naložit celou, stejně jako pro lidi, jak jsem psala nahoře, že to dělají v Makedonii. Jenže tam se nalije syrovátka a zkvasí to, navíc je tam květák, jako košťálovina má na sobě správné bakterie na kvašení. Co tam mám nalít, když nemám tolik syrovátky, abych vyplnila sud? Na kvašení siláže se někdy přidávají bakterie mléčného kvašení. Myslela jsem, že kdyby se s nimi udělal nálev, mohlo by se to na tu mrkev dát. Nemám strach, že by se to zkazilo, siláž jsem dělala a zelí taky, ale nevím, co tam přidat, aby v tom byly bakterie kvašení.