Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

6.12.2011 20:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.39

dobry den jsem začatečnik a chtel bych začit chovat ovce (na maso ale i na mleko)
přemyšlel jsem třeba o suffolkach ale jaka je tam dojivost a jake hmotnosti se mohou dorust
jinak bych chtel plemeno ktre je nenaročne a aby na mne třeba neutočilo
ješte jsem přebyšlel o českych plemenech ale doslechl jsem se že když z hejna odeberete treba 1 ovečku ostatni ji budou volat a to bych moc nechtel kvuli sousedum
dekuji
začinajici chovatel

Neregistrovaný uživatel

7.12.2011 12:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72

Na maso doporučuji sufolka,ale nedojí. Na mléko východofríšku. Berani jsou většinou hodní ,nesmíte se s nimi mazlit a v době říje mohou být agresivnější ,ale zase je to pustí. My máme berany hodné.
Pokud byste chtěli ovce s kombinovanou užitkovostí tak si myslím ,že by to mohla šumavanka ,ale to už snad odpoví někdo jiný. Renata

Neregistrovaný uživatel

7.12.2011 13:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.37

My jsme koupili kombinované plemeno Zwartbles. Beran je hodný i v období říje, nevím ale kolik budou mít mléka, zatím jsem ještě nedojila.

Neregistrovaný uživatel

7.12.2011 14:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.39

ale taky mi de abych nemusel jet přes pul republiky pro ovce

a teda nejake to středne teške plemeno
jaky je asi takovy rozdil v hmotnosti středne teške a teškeho plemene
to jako od te sufolky neni ani trocha mlika a jak potom doji mlade

Neregistrovaný uživatel

7.12.2011 14:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.3

Suffolk samozřejmě mléko vytvoří, ale tak akorát pro jehňata. Mléčné ovce jsou takové, které vytvoří i mléko navíc a mají vemeno tvarované tak, aby se daly dojit. Ale mezi všemi plemeny se najdou vyjímky - měla jsem charollačku a ta měla vemeno jako kráva, široké s pěknými struky, kdyby neměla trojčata, určitě bych jí dojila.

Neregistrovaný uživatel

7.12.2011 14:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.37

Taky mám mimo Zwartblesek jednu Východofrízskou ovci a má krásné vemeno, mléka i pro čtyřčata, určitě by měla dost mléka i na dojení, jen jsem se k tomu ještě nepřiměla.

Neregistrovaný uživatel

7.12.2011 19:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.39

tak teda nejake to středne težke plemeno s kombynovanou užitkovosti

prosim napsali byste mi sem nejake plemena předem dekuji

Neregistrovaný uživatel

8.12.2011 16:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.103

No na maso doporučuji Romanonské ovce x Sulfoka, na mléko Východofrískou ovci a kokut´ chcete srnčí maso tak ovci kamerunskou, je to tedy ovce bez vlny http://kamerunskeovce.blog.cz/

Neregistrovaný uživatel

8.12.2011 19:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.162.128

Dobrý den , pokud chcete jíst jehněčí a pochutnat sí vybírejte z plemen Texel . Charollais a Oxford Down , Romanovky rozhodně ne jsou to kožešnické ovce a nedá se to jíst /osobní zkušenost / jinak je nejlepší nejdřív koupit jehně vybraného plemene a ochutnat potom se rozhoduje nejlíp :-) ML.

Neregistrovaný uživatel

8.12.2011 21:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.103

No tak to bych moc netrvdil stačí si koupit romanovky z čistého chovu a k nim kvalitního berana Sulfaka, jehnata dobře rostou a jsou bobře zmasilá.
A maso je dobrý

Neregistrovaný uživatel

9.12.2011 13:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.156

no záleží na každém tahle kombinace není špatná

Neregistrovaný uživatel

10.12.2011 10:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.156

Pane ML co vám ty chudinky R O M A N O V K Y udělaly, že se do nich při každé diskusi navážíte. Jestli je neumíte chovat nebo Vám jejich maso nechutná je to Váš problém, ale nikomu ho nevnucujte. Prostě jsme lodé různí a každému se líbí a chutná něco jiného. A je to jen jeho věc. LL

Neregistrovaný uživatel

10.12.2011 14:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.162.128

Dobrý den , nic mi neudělaly jen nám je kdysi /asi před 10lety/ taky někdo takhle doporučoval a dopadlo to tak že jsme díky špatné chuti jejich masa ztratili několik stálých odběratelů jehňat a několik let šlechtění než jsme se jich zbavili tak jen nechci aby někdo nalít podobně jako my , nicméně jak jsem psal ať každý nejdřív ochutná a udělá si vlastní obrázek jaký je rozdíl mezi chutí masa kožešnické Romanovské ovce a masem speciálně vyšlechtěných masných plemen bohužel v tomhle státě se zatím na chuť nekouká a to je taky možná jedna z příčin proč spousta lidí ohrnuje nad jehněčím nos, :-) s pozdravem ML.

Neregistrovaný uživatel

10.12.2011 16:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.244

taky si myslím ,že romanovka není zrovna na maso ideální. Je to taková kozoovce. Jsou to výborné matky a plodné a jsou dobré na vlnu. na maso jsou jiná plemena. Renata

Neregistrovaný uživatel

10.12.2011 17:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.156

No právě. Mám zkušenost s ROMANOVKOU, SUFFOLKEM a s jejich kříženci a s kříženci s TEXLEM. Křížení s TEXLEM jsem opustila kvůli většímu počtu problematických porodů. Jinak maso vynikající. Jak ROMANOKA tak i TEXEL má minimum loje a lze je nechat růst do vyšší váhy. Při křížení se SUFFOLKEM mají jehňata od váhy 40 kg sklon k ukládání loje. Zejména když se blíží podzim, je loje víc a při vyšších dávkách jádra, ale to udělá každé plemeno. Takže z mého pohledu vychází nejlépe právě zase ROMANOVKA. A zákazníci se vracejí právě pro ROMANOVKU.

Neregistrovaný uživatel

10.12.2011 22:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122

Každá liška chválí svůj ocas a která ho nemá,říká že je jí lepší bez něho.:-) Abychom mohli posoudit chutě masa
jednotlivých plemen, musel by je připravit jeden kuchař a všechna na stejný způsob. Věřím,že při ochutnávce by jsme
se stejně neshodli kdo je vítěz.
My chováme Východofrízské ovce. Jehňata měla přírůstky v průměru 32 dkg,což myslím není špatné. Beránci kteří vážili
přes 50 kg, měli ještě loje minimálně. Při grilování všem zůčastněným pěkně lupalo za ušima.
Letos na Ovenálijích nějaký chovatel Romanovských ovcí dělal propagaci tomuto plemenu a griloval před Kolibou jehněčí
maso na ochutnávku. Jediné co bych tomu masu vytkla, by bylo,že bylo až dost slané. Za to však mohl chovatel.

Zadavatel by při výběru plemene měl posoudit,v jakých podmínkách bude ovce chovat,v jaké nadmořské výšce. Každé
plemeno se nehodí všude.

Neregistrovaný uživatel

10.12.2011 22:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.39

no šak prave to je to
nejde tak ani o nadmořskou vyšku
prosim napyšte mi zde nejaky nazev středne řežkeho plemena ktery ma slušnou dojivost a i maso dekuji

Neregistrovaný uživatel

11.12.2011 10:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.156

Každé plemeno je vyšlechtěno na něco jiného. Univerzální plemeno prostě neexistuje. Hodně toho lze nastudovat z literatury, ale vlastní zkušenost a poznatky jsou nad zlato. Chce to se prostě rozhodnout a jít do toho.

Neregistrovaný uživatel

11.12.2011 10:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.108

Ono možná také bude záležet na ceně ovce a na odolnosti plemene. Možná by nebylo špatné začít s kříženkama a až se člověk naqučí, poohlédnout se po vyhovujícím plemeni.

Neregistrovaný uživatel

11.12.2011 12:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.39

ja myslel že nemohu chovat křiženky že je za to pokuta
a myslel jsem že se kontroluje že ma te 100procentniho plemenika
tak jak jeto tedy s temi kontrolamy a jake je potřeba veterinarni vyšetřeni dekuji

Neregistrovaný uživatel

11.12.2011 19:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.156

Ovce mohou být kříženky a musí být registrované. Beran by měl bý s PP, ale když vidím v inzerátech, co lidé nabízejí jako plemeníky a jsou tací, kteří je koupí, tak tam odhaduji, že plemenářský zákon N E D O D R Ž U J E polovina chovatelů. Dobrovolně podstupují riziko.

Neregistrovaný uživatel

11.12.2011 20:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.252

Myslím, že výber plemena by mal byť podla podmienok,aké máte a aké chcete ovciam vytvoriť. Či to chcete chovať celoročne vonku, alebo cez zimu ustajnené. Ovce na mlieko a zároveň na mäso to sú asi tie volakedajšie...teraz sú už plemená vyšlachtené a dovezené z krajín ,kde sú dosahované najlepšie výsledky. Ak Vám nezáleží na kvalite mäsa,prírastkoch,množstve mlieka a podobne...a chcete ich na zimu zatvárať,lebo by Vám v zime zamrzli,prechladli a hynuli,tak tie staršie plemená domáce české zo 60-70 rokoch,alebo cígáje,valašky a podobne.Nuž je tam veľa faktorov,ale v prvom rade asi literatúru o chove oviec ,niečo naštudovať a potom konzultovať...Milan

Neregistrovaný uživatel

13.12.2011 21:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.103

ovce si můžeš křížit jak chceš ale nikdy je neprodávej na chov

Neregistrovaný uživatel

14.12.2011 23:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.6

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No tak to bych moc netrvdil stačí si koupit romanovky z čistého chovu a k nim kvalitního berana Sulfaka, jehnata dobře rostou a jsou bobře zmasilá.
A maso je dobrý

Tak to je podle mě vražedná kombinace.Proč si nekoupit rovnou sufolky? nebo berišony-ty údajně mají nejméně tuku.

Neregistrovaný uživatel

16.12.2011 13:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.156

sufolk má + - 1 -2 jehně a romanovky 1-6, takže při skřížení stoho jsou 3

Neregistrovaný uživatel

16.12.2011 14:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.156

Tato jak píšete "vražedná " kombinace je nepřekonatelná v produkci masa na bahnici za rok.

Neregistrovaný uživatel

16.12.2011 15:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
sufolk má + - 1 -2 jehně a romanovky 1-6, takže při skřížení stoho jsou 3

Množství narozených jehňat záleží na tom, kolik se ovci uvolní vajíček a jen v minimální míře to záleží na beranovi, tedy pokud je normálně plodný samozřejmě. V jedné dávce ejakulátu je několik set tisíc spermií. Takže když pustíte na romanovku suffolka, bude mít stejný počet jehňat, jako když na ní pustíte romaňáka. I u romanovek jsou čtyřčata a vícerčata vzácná a ne příliš žádoucí. Pouštěla jsme na romanovku berana merino, výborná kombinace, dodnes mám z tohoto spojení dvě ovce v chovu. Jsou poměrně vysoké, mají 3x za dva roky dvojčata nebo trojčata. Jejich jehňata sice nerostou tak rychle jako čistá masná, ale mají méně loje. Dana

Neregistrovaný uživatel

28.12.2011 18:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.39

mužu se zeptat kolik nadoji a jakou maji hnotnosta jakou maji chut masa(myslim nejaka specifika)
diiky

Neregistrovaný uživatel

28.12.2011 18:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.39

mužu se zeptat kolik nadoji a jakou maji hnotnosta jakou maji chut masa(myslim nejaka specifika)
diiky

Přidejte reakci

Přidat smajlík