Neregistrovaný uživatel

A je to tady. Vyrostli. Už to nejsou miminka, ale divocí puboši, žerou vše, na co přijdou / a přijdou na všechno / a lítají jako řízené střely. A přišla doba, kdy budu předstírat , že jsme rozumně uvažující hospodyně. Nejsem. Vím to. Pochybuji, že ochutnám. Ale jistě, že být to jediné maso pro mé děti neváhám. Když ale to nezdravé, práškama vyhnané , anonymní maso na krámě ve mě nevzbuzuje takové emoce .. Máme tři kozlíky, nezbývá než .
Do kdy je mohu nechat ? Jsou narozeni v polovině dubna . Mám z chytrých knih dojem, že do tří měsíců ... Našli jsme řezníka, co je nejdřív picne pistolí, a pak teprve podřízne. No, nesmim na to moc myslet. Jste na tom stejně ? Helena
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A je to tady. Vyrostli. Už to nejsou miminka, ale divocí puboši, žerou vše, na co přijdou / a přijdou na všechno / a lítají jako řízené střely. A přišla doba, kdy budu předstírat , že jsme rozumně uvažující hospodyně. Nejsem. Vím to. Pochybuji, že ochutnám. Ale jistě, že být to jediné maso pro mé děti neváhám. Když ale to nezdravé, práškama vyhnané , anonymní maso na krámě ve mě nevzbuzuje takové emoce .. Máme tři kozlíky, nezbývá než .
Do kdy je mohu nechat ? Jsou narozeni v polovině dubna . Mám z chytrých knih dojem, že do tří měsíců ... Našli jsme řezníka, co je nejdřív picne pistolí, a pak teprve podřízne. No, nesmim na to moc myslet. Jste na tom stejně ? Helena
Pokud kozliky nevezeme z nějakého důvodu na svod a necháme je na domácí porážku, zabíjíme je až na podzim. Odhaduju, že Vaše tříměsíční kůzle má asi 10 - 15 kg živé hmotnosti, a pokud máte bílé nebo hnědé plemeno, získáte z něj asi 45% čisté hmotnosti (maso + kosti).
My proto necháváme kozlíky právě až na podzim, protože se celé léto "zdarma" pasou na louce a když už není tráva a museli by se krmit senem, jdou teprve na porážku, to by měli mít asi 35 - 40 kg. Půlroční kozlik nemá ještě téměř žádný zápach, ten se začíná vytvářet kolem 9 - 12 měsíců. Myslim si, že 3měsíčního kůzlete je škoda, když už je, tak ať z něj něco máte, i když je to ta horší stránka chovu koz.
Doporučuji samotný akt "picnutí" kůzlete radši nesledovat, protože koza má poměrně dlouhé zůstatkové nervy, takže se sebou ještě asi 5 minut škube, což nění pro slabší povahy zrovna pěkné.
Jirka
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A je to tady. Vyrostli. Už to nejsou miminka, ale divocí puboši, žerou vše, na co přijdou / a přijdou na všechno / a lítají jako řízené střely. A přišla doba, kdy budu předstírat , že jsme rozumně uvažující hospodyně. Nejsem. Vím to. Pochybuji, že ochutnám. Ale jistě, že být to jediné maso pro mé děti neváhám. Když ale to nezdravé, práškama vyhnané , anonymní maso na krámě ve mě nevzbuzuje takové emoce .. Máme tři kozlíky, nezbývá než .
Do kdy je mohu nechat ? Jsou narozeni v polovině dubna . Mám z chytrých knih dojem, že do tří měsíců ... Našli jsme řezníka, co je nejdřív picne pistolí, a pak teprve podřízne. No, nesmim na to moc myslet. Jste na tom stejně ? Helena
Opravdu je luxus zabít 15 kg kůzle, i když maso bude o něco křehčí než ze staršího. Co se týče porážky, také jsme dříve nejdříve omráčili střílečkou na prase a pak podřízli, ale jeden náš známý arabský lékař tvrdil, že nejen z náboženských důvodů je lepší rovnou podříznout. Od té doby manžel jehně rovnou podřezává, musí se to udělat na jeden tah nožem a je to velmi rychlé, jehně sebou dříve přestane škubat a maso je opravdu o něco světlejší, žádné krevní sraženiny. Neděláme to rádi, je to nepříjemné, ale uvědomte si, že to zvíře mělo pěkný život na rozdíl od prasat a brojlerů ve výkrmnách a není stresováno transportem a čekáním na jatkách. Lidé často říkají, jak je můžete zabít, ale já si myslím, že je to pokrytectví a strkání hlavy do písku jíst pouze maso koupené v hypermarketu zabalené v balíčcích. To zvíře možná hrozně trpělo než se do toho balíčku dostalo! Spoustu lidí by přešla chuť na kuře kdyby viděli velkovýkrmnu broilerů.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Opravdu je luxus zabít 15 kg kůzle, i když maso bude o něco křehčí než ze staršího. Co se týče porážky, také jsme dříve nejdříve omráčili střílečkou na prase a pak podřízli, ale jeden náš známý arabský lékař tvrdil, že nejen z náboženských důvodů je lepší rovnou podříznout. Od té doby manžel jehně rovnou podřezává, musí se to udělat na jeden tah nožem a je to velmi rychlé, jehně sebou dříve přestane škubat a maso je opravdu o něco světlejší, žádné krevní sraženiny. Neděláme to rádi, je to nepříjemné, ale uvědomte si, že to zvíře mělo pěkný život na rozdíl od prasat a brojlerů ve výkrmnách a není stresováno transportem a čekáním na jatkách. Lidé často říkají, jak je můžete zabít, ale já si myslím, že je to pokrytectví a strkání hlavy do písku jíst pouze maso koupené v hypermarketu zabalené v balíčcích. To zvíře možná hrozně trpělo než se do toho balíčku dostalo! Spoustu lidí by přešla chuť na kuře kdyby viděli velkovýkrmnu broilerů.
Z nasi triclenne smecky jsem jednoho kozlika prodala sousedum, ti ho chteji snist hned, jeden pujde do sluzby nekam do kravina
/ jako maskot / a toho tretiho jsme prave meli snist my. Zkusim ho asi teda ponechat do podzimu.. Opravdu nesmrdi ? Uz ted mi prijde, ze trochu zavani.. A ten rohaty chvilemi voni jako tatinek. A co mleko, musela bych je mit pohromade. Mate nejake zkusenosti s kastrovanim ? Predem upozornuji, ze krouzky nechci pouzit. Helena
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Z nasi triclenne smecky jsem jednoho kozlika prodala sousedum, ti ho chteji snist hned, jeden pujde do sluzby nekam do kravina
/ jako maskot / a toho tretiho jsme prave meli snist my. Zkusim ho asi teda ponechat do podzimu.. Opravdu nesmrdi ? Uz ted mi prijde, ze trochu zavani.. A ten rohaty chvilemi voni jako tatinek. A co mleko, musela bych je mit pohromade. Mate nejake zkusenosti s kastrovanim ? Predem upozornuji, ze krouzky nechci pouzit. Helena
No jsou trochu cítit, ale na třech měsících se mě to zdá opravdu dost brzo. Pach u kozlíků způsobují žlázy mezi rohy, takže tam začne být kozlík cítit nejdříve. S kastrací zkušenosti máme, ale u zvířete, které se má dožít 6 měsíců nevim jestli se to vyplatí. U nás doktor kastruje kleštěmi. Jsou speciální kleště, které se nesevřou až k sobě, takže nedojde k porušení kůže šourku, ale přesto dojde k přerušení prokrvování. Zručný doktor zákrok udělá s přehledem do minuty.
Jirka MKF-K
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No jsou trochu cítit, ale na třech měsících se mě to zdá opravdu dost brzo. Pach u kozlíků způsobují žlázy mezi rohy, takže tam začne být kozlík cítit nejdříve. S kastrací zkušenosti máme, ale u zvířete, které se má dožít 6 měsíců nevim jestli se to vyplatí. U nás doktor kastruje kleštěmi. Jsou speciální kleště, které se nesevřou až k sobě, takže nedojde k porušení kůže šourku, ale přesto dojde k přerušení prokrvování. Zručný doktor zákrok udělá s přehledem do minuty.
Jirka MKF-K
Diky za bleskurychle odpovedi. Jsou po kastrovani klestemi nejake zdravotni potize ?
Ten nas nejmensi kozel/ prikrmovany tri tydny z lahve / opravdu zacina byt trochu citit a opravdu na hlave. Ale je to jen hodne slabe a asi je to tim, ze se s nimi v chlivku mazlim, kdyz kontroluji koze vemeno , tak jsem hodne blizko. Byl nejmensi a dokrmovany a nejradeji by mi bydlel na kline... Po porodu asi za tri dny vazil 1.8 kg / ale ted dohnal toho prostredniho ten mel 2.5. kg. mohu-li verit sve vaze.Ten smradoch ma rohy a to hodne silne. Trochu se mu jakoby olupuji a jsou na nich neco jako krevni podlitiny. Taky pujde k sousedum na pekac prvni..
Vykastrovala bych eventuelne toho, co bude do zari.
Jeste jednu informaci prosim, prosim:
Krmim senem i v lete !
Rano dostanou nez jdou ven a navecer , kdyz se vraci, dostanou taky. Mam strach z nadmuti . Jak mnoho sena jim mam davat, aby se nenafoukli ? 0.5 kg na den a " osobu " ? Nebo je to mnoho ?Vetsi hrste ?Helena
Diky za super rady. Helena
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Diky za bleskurychle odpovedi. Jsou po kastrovani klestemi nejake zdravotni potize ?
Ten nas nejmensi kozel/ prikrmovany tri tydny z lahve / opravdu zacina byt trochu citit a opravdu na hlave. Ale je to jen hodne slabe a asi je to tim, ze se s nimi v chlivku mazlim, kdyz kontroluji koze vemeno , tak jsem hodne blizko. Byl nejmensi a dokrmovany a nejradeji by mi bydlel na kline... Po porodu asi za tri dny vazil 1.8 kg / ale ted dohnal toho prostredniho ten mel 2.5. kg. mohu-li verit sve vaze.Ten smradoch ma rohy a to hodne silne. Trochu se mu jakoby olupuji a jsou na nich neco jako krevni podlitiny. Taky pujde k sousedum na pekac prvni..
Vykastrovala bych eventuelne toho, co bude do zari.
Jeste jednu informaci prosim, prosim:
Krmim senem i v lete !
Rano dostanou nez jdou ven a navecer , kdyz se vraci, dostanou taky. Mam strach z nadmuti . Jak mnoho sena jim mam davat, aby se nenafoukli ? 0.5 kg na den a " osobu " ? Nebo je to mnoho ?Vetsi hrste ?Helena
Diky za super rady. Helena
My máme u čistokrevných kůzlat porodní hmotnosti mezi 3 - 4kg. Asi 3 týdny jsou pod kozami a pak jsou do vlastního chlívku a krmí se jenom z misky.
Seno u nás dostávají kozy také po celý rok, ve chlívě ho mají po celou noc plně k dispozici a ještě dostávají sekanou trávu, vyberou si na co mají zrovna větší chuť. Přes den jsou venku na trávě, přes noc sežerou každá asi 2kg sena. Celoroční přísun sena také zabrání případným komplikacím při přechodu jen na suché krmení v zimě. Nebojte se nějakého předávkování, seno se koze dává vždy, když má nějaké problémy, jako dieta.
Odlupování rohů se tady na diskuzi řešilo někdy v minulosti, taky jsme to zažili a je tam od nás příspěvek (Malá kozí farma - Kamínka nebo Maturová Hanka).
Je to způsobený bakteriemi, které se ve vlhku rychle množí. Pomůže sluníčko a zinek (je k dostání v lékárně)
Jirka MKF-K
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Opravdu je luxus zabít 15 kg kůzle, i když maso bude o něco křehčí než ze staršího. Co se týče porážky, také jsme dříve nejdříve omráčili střílečkou na prase a pak podřízli, ale jeden náš známý arabský lékař tvrdil, že nejen z náboženských důvodů je lepší rovnou podříznout. Od té doby manžel jehně rovnou podřezává, musí se to udělat na jeden tah nožem a je to velmi rychlé, jehně sebou dříve přestane škubat a maso je opravdu o něco světlejší, žádné krevní sraženiny. Neděláme to rádi, je to nepříjemné, ale uvědomte si, že to zvíře mělo pěkný život na rozdíl od prasat a brojlerů ve výkrmnách a není stresováno transportem a čekáním na jatkách. Lidé často říkají, jak je můžete zabít, ale já si myslím, že je to pokrytectví a strkání hlavy do písku jíst pouze maso koupené v hypermarketu zabalené v balíčcích. To zvíře možná hrozně trpělo než se do toho balíčku dostalo! Spoustu lidí by přešla chuť na kuře kdyby viděli velkovýkrmnu broilerů.
.. NAPROSTO NEVITE O CEM MLUVITE
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud kozliky nevezeme z nějakého důvodu na svod a necháme je na domácí porážku, zabíjíme je až na podzim. Odhaduju, že Vaše tříměsíční kůzle má asi 10 - 15 kg živé hmotnosti, a pokud máte bílé nebo hnědé plemeno, získáte z něj asi 45% čisté hmotnosti (maso + kosti).
My proto necháváme kozlíky právě až na podzim, protože se celé léto "zdarma" pasou na louce a když už není tráva a museli by se krmit senem, jdou teprve na porážku, to by měli mít asi 35 - 40 kg. Půlroční kozlik nemá ještě téměř žádný zápach, ten se začíná vytvářet kolem 9 - 12 měsíců. Myslim si, že 3měsíčního kůzlete je škoda, když už je, tak ať z něj něco máte, i když je to ta horší stránka chovu koz.
Doporučuji samotný akt "picnutí" kůzlete radši nesledovat, protože koza má poměrně dlouhé zůstatkové nervy, takže se sebou ještě asi 5 minut škube, což nění pro slabší povahy zrovna pěkné.
Jirka
NAPROSTO SOUHLASIM
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
.. NAPROSTO NEVITE O CEM MLUVITE
No tos nám toho sdělil (a)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
O čempak toho vůbec nic nevíme???
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No tos nám toho sdělil (a)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
O čempak toho vůbec nic nevíme???
Myslím si, že Jirka a Hanka z MKF-K asi vědí o čem mluví. Jejich úspěchy hovoří za vše, proto radím, navštívit jejich www stránky. Také velmi ochotně a fundovaně odpovědí i na soukromé maily jim zaslané (vím z vlastní zkušenosti). Myslím, že jsou přístupni diskuzi, tak prosím vyjádřete svůj názor a hlavně se nezapomeňte podepsat (pokud si za svým názorem stojíte). Nebo jste jedním z "prudičů", kteří chodí na diskuzi o psech a automaticky, když někdo řekne A, musí říct B? Zuzka