Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.47
Dobrý den,chtěla bych vědět, zda někdo vyrábí mozzarelu z kozího mléka a jakým způsobem.Děkuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.126.80
posouvám nahoru, také by mě to zajímalo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.134
Zdravím, dělám sýr, kterému říkáme mozzarela. Ale není to ona, jen to tak chutná a má takovou konzistenci. Udělám základní sýr - přidat zkyslé mléko, zahřát, nasýřit, nakrájet a odcedit sýřeninu, odkapat, zatížit. Druhý den sýr nakrájím na velké kostky a naložím do mírně přesoleného nálevu, aby v něm plavaly. Takto necháváme klidně týden v pokojové teplotě zakryté. Je to lahoda. Ale většinou vydrží tak dva dni a pak zbyde jen nálev třeba na polévku
Pravá mozzarela by podle mě z kozího moc nešla, měla by špatnou konzistenci, buvolí je nezaměnitelná.
Veronika
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.99
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím, dělám sýr, kterému říkáme mozzarela. Ale není to ona, jen to tak chutná a má takovou konzistenci. Udělám základní sýr - přidat zkyslé mléko, zahřát, nasýřit, nakrájet a odcedit sýřeninu, odkapat, zatížit. Druhý den sýr nakrájím na velké kostky a naložím do mírně přesoleného nálevu, aby v něm plavaly. Takto necháváme klidně týden v pokojové teplotě zakryté. Je to lahoda. Ale většinou vydrží tak dva dni a pak zbyde jen nálev třeba na polévku
Pravá mozzarela by podle mě z kozího moc nešla, měla by špatnou konzistenci, buvolí je nezaměnitelná.
Veronika
Nepletete si mozzarelu s balkánem? Podle Vašeho popisu se totiž jedná spíš o balkán, dělala jsem ho poměrně nedávno:)
Na mozzarelu by měla být termofilní kultura, protože se musí zahřívat na vysokou teplotu a vytahovat...osobně jsem to ještě nezkoušela, ale zvažuji udělat pokus bez kultury, protože u nás se stejně hned všechno sežere a ta kultura mi přijde v tom sýru není nijak extra cítit, leda když dělám tvrdší, tak tam to zraje, ale mozzarela je salátová, takže to zkusím bez kultury:)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165
Nevím, jestli to půjde i z kozího, ale mrkněte na http://www.cheesemaking.com/Mozz-Culture.html, na stránkách je i recept bez kultury. Já jsem teď dělala z kultury mezofilní, píšou, že lze, pokud je to hodně "šťavnatá" mozzarela k rychlé spotřebě, termo se používá u těch na vaření a delší zrání. Celkem se povedla, zatím nejlepší pokus :-) Na ekokoze doporučují kulturu CH11, protože rychle prokysává. Hanaka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.99
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nevím, jestli to půjde i z kozího, ale mrkněte na http://www.cheesemaking.com/Mozz-Culture.html, na stránkách je i recept bez kultury. Já jsem teď dělala z kultury mezofilní, píšou, že lze, pokud je to hodně "šťavnatá" mozzarela k rychlé spotřebě, termo se používá u těch na vaření a delší zrání. Celkem se povedla, zatím nejlepší pokus :-) Na ekokoze doporučují kulturu CH11, protože rychle prokysává. Hanaka
Díky moc za tip na stránky, zkusím a když si vzpomenu, písnu jak to dopadlo:)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19
Dívala jsem se na ty americké stránky taky a prokousávala se angličtinou. Je tam toho hodně a nevím, co dřív překládat se svými chabými jazykovými znalostmi. Pak dcera zadala hledat české stránky s recepty na mozzarelu do vyhledávače a vyjela jí to toho spousta... Jen nevím, co je prověřené.
Tak jsem se teď radši taky ještě podívala a našla jsem toto:
http://jaknato.webpark.cz/html/mozzarella.html - je to ale dost zdlouhavé.
Kromě toho je tam ještě i ta americká varianta:
http://jaknato.webpark.cz/html/amozzarella.html - ta bude rychlejší, ale nelíbí se mi tam ta mikrovlnka, snad by šla nahradit, ale zase se to tím asi protáhne... Markéta
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165
Na těch am. stránkách jsou recepty na mozzarelu tři, v odkazu jsem dávala na ten s kulturou a bez mikrovlnky. Pěkně je to popsané i zde: http://conovehonakopci.cz/?p=107 - to je v podstatě hodně podobné. Stránky jaknato.webpark mi nepřijdou úplně nejlepší, něco se z toho ale vzít dá. Já to většinou dělám tak, že si vyjedu několik receptů a srovnávám, pak vyberu nějaký střed nebo prostě když se shodujou 4 recdepty z 5 ti tak zachovám postup. U mozzarelly hlavně těsně před samotným tvarováním doporučuju sýřeninu nakrájet na malinké kostičky nebo rozdrobit a přelít horkou vodou, třeba i dvakrát a pak tvarovat. Jinak nikdy nebude tak tvárná, musí se prohřát až dovnitř. Pěkné video třeba tady: http://www.youtube.com/watch?v=7vymXC0Cnxw, je to tam krásně vidět. Na závěr jak dělá toho hada a z něj nití připravuje kuličky, tak to pak celé strčí do mrazáku a spařuje to vždy teprve před přímým použitím. To mražení jsem našla i jinde, prý se to dělá často i v restauracích, měkká mozzarella by totiž měla být vždy čerstvá. Tak snad to pomůže, já s ní pořád taky experimentuju, ale s posledním pokusem jsem už byla docela dost spokojená Hanaka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165
A ještě jsem si vzpomněla, když nechávate samotné zrno uležet, je dobré ho mít pořád při té finální teplotě - cca 37st, pak právě dochází k lepšímu prokysání a to ovliňuje právě tažnost. Když to srovnám s předchozími pokusy, myslím, že to bylo znát. Kdyby byl nějaký problém s překladem nebo nejasnosti, klidně dejte vědět, pomůžu Hanaka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19
Díky. Dívala jsem se na http://conovehonakopci.cz/?p=107 a vypadá to dobře. Děláte ji z kozího? Já zatím moc sýrařských zkušeností nemám, dělám jen takové pokusy bez syřidla, panýr a s přidáním kultury z kupovaných výrobků. Ale ta mozzarela me zaujala, už si budu muset asi nějaké to syřidlo koupit. Ale ještě mě napadlo - máte někdo zkušenost se sýřením pomocí rostlin? nemyslím koupené hotové rostlinné syřidlo, ale přímo použité rostliny z přírody či zahrádky?
Markéta
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165
Tak já dělám jen z kravského, nedokážu tedy říct, jak to půjde z kozího. Nemám ani zkušenost se sýřením pomocí něčeho přírodního, myslím, že to bude dost náročné z dané rostliny dostat a taky zajistit stabilní množství. Doporučuju koupit syřidlo a alespoň mezofilní kulturu, dá se s tím celkem čarovat a uvidíte, že výsledky stojí za to! Já sýrařím teprve od ledna, taky jsem začínala s Panírem a různými pokusy bez syřidla, byla jsem nadšená, ale jak jsem jednou udělala pravý sýr s pomocí syřidla, tak už tyto ne-sýry neměly šanci. Párkrát jsem je ještě udělala, když jsem spěchala, ale vtždy už zůstaly v lednici do úplného okorání Takže doporučuju nakoupit ingredience a pustit se do toho! Ať se daří - Hanaka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.41
Mám asi celkem blbou otázku.Kde koupím syřidlo?Nemějte mne za hloupou.Jen chci taky začít dělat doma sýr.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19
Asi jedině přes internet, nevím, jestli se někde dá koupit přímo, ale rozhodně těch míst moc nebude. Také se chystám poprvé si koupit syřidlo - zkušenější nám snad poradí, kde nejlépe, aby dobře fungovalo? Četla jsem tu, že dobré jsou z ekokozy.cz - máme se obrátit tam? A ještě by mě zajímalo, jestli se někde u nás dají koupit syřidla rostlinná, nebo jen živočišného původu? Markéta
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.238
Loni jsem dělala sýr bez syřidla jen s octem,ale letos jsem chtěla zkusit něco nového, tak jsem si nechala poslat syřidla z MILKOMu,l.studenovska@vum-tabor.cz
pošlou Vám to na dobírku. Terka D.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Asi jedině přes internet, nevím, jestli se někde dá koupit přímo, ale rozhodně těch míst moc nebude. Také se chystám poprvé si koupit syřidlo - zkušenější nám snad poradí, kde nejlépe, aby dobře fungovalo? Četla jsem tu, že dobré jsou z ekokozy.cz - máme se obrátit tam? A ještě by mě zajímalo, jestli se někde u nás dají koupit syřidla rostlinná, nebo jen živočišného původu? Markéta
já vše co potřebuji k sýrům kupuji na http://www.dobrykolonial.cz/Syrar - patří k nim i tyto stránky kde jsou také i nějaké recepty http://dobrysyr.webnode.cz/uvodni-stranka/ - vřele doporučuji