Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

5.5.2012 22:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.146.47

Dobrý den,chtěla bych vědět, zda někdo vyrábí mozzarelu z kozího mléka a jakým způsobem.Děkuji

Neregistrovaný uživatel

14.5.2012 17:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.126.80

posouvám nahoru, také by mě to zajímalo :-)

Neregistrovaný uživatel

15.5.2012 14:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.134

Zdravím, dělám sýr, kterému říkáme mozzarela. Ale není to ona, jen to tak chutná a má takovou konzistenci. Udělám základní sýr - přidat zkyslé mléko, zahřát, nasýřit, nakrájet a odcedit sýřeninu, odkapat, zatížit. Druhý den sýr nakrájím na velké kostky a naložím do mírně přesoleného nálevu, aby v něm plavaly. Takto necháváme klidně týden v pokojové teplotě zakryté. Je to lahoda. Ale většinou vydrží tak dva dni a pak zbyde jen nálev třeba na polévku :-)
Pravá mozzarela by podle mě z kozího moc nešla, měla by špatnou konzistenci, buvolí je nezaměnitelná.
Veronika

Neregistrovaný uživatel

15.5.2012 22:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.99

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím, dělám sýr, kterému říkáme mozzarela. Ale není to ona, jen to tak chutná a má takovou konzistenci. Udělám základní sýr - přidat zkyslé mléko, zahřát, nasýřit, nakrájet a odcedit sýřeninu, odkapat, zatížit. Druhý den sýr nakrájím na velké kostky a naložím do mírně přesoleného nálevu, aby v něm plavaly. Takto necháváme klidně týden v pokojové teplotě zakryté. Je to lahoda. Ale většinou vydrží tak dva dni a pak zbyde jen nálev třeba na polévku :-)
Pravá mozzarela by podle mě z kozího moc nešla, měla by špatnou konzistenci, buvolí je nezaměnitelná.
Veronika

Nepletete si mozzarelu s balkánem? Podle Vašeho popisu se totiž jedná spíš o balkán, dělala jsem ho poměrně nedávno:)
Na mozzarelu by měla být termofilní kultura, protože se musí zahřívat na vysokou teplotu a vytahovat...osobně jsem to ještě nezkoušela, ale zvažuji udělat pokus bez kultury, protože u nás se stejně hned všechno sežere a ta kultura mi přijde v tom sýru není nijak extra cítit, leda když dělám tvrdší, tak tam to zraje, ale mozzarela je salátová, takže to zkusím bez kultury:)

Neregistrovaný uživatel

16.5.2012 10:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165

Nevím, jestli to půjde i z kozího, ale mrkněte na http://www.cheesemaking.com/Mozz-Culture.html, na stránkách je i recept bez kultury. Já jsem teď dělala z kultury mezofilní, píšou, že lze, pokud je to hodně "šťavnatá" mozzarela k rychlé spotřebě, termo se používá u těch na vaření a delší zrání. Celkem se povedla, zatím nejlepší pokus :-) Na ekokoze doporučují kulturu CH11, protože rychle prokysává. Hanaka

Neregistrovaný uživatel

17.5.2012 23:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.99

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nevím, jestli to půjde i z kozího, ale mrkněte na http://www.cheesemaking.com/Mozz-Culture.html, na stránkách je i recept bez kultury. Já jsem teď dělala z kultury mezofilní, píšou, že lze, pokud je to hodně "šťavnatá" mozzarela k rychlé spotřebě, termo se používá u těch na vaření a delší zrání. Celkem se povedla, zatím nejlepší pokus :-) Na ekokoze doporučují kulturu CH11, protože rychle prokysává. Hanaka

Díky moc za tip na stránky, zkusím a když si vzpomenu, písnu jak to dopadlo:)

Neregistrovaný uživatel

18.5.2012 11:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19

Dívala jsem se na ty americké stránky taky a prokousávala se angličtinou. Je tam toho hodně a nevím, co dřív překládat se svými chabými jazykovými znalostmi. Pak dcera zadala hledat české stránky s recepty na mozzarelu do vyhledávače a vyjela jí to toho spousta... Jen nevím, co je prověřené.
Tak jsem se teď radši taky ještě podívala a našla jsem toto:
http://jaknato.webpark.cz/html/mozzarella.html - je to ale dost zdlouhavé.
Kromě toho je tam ještě i ta americká varianta:
http://jaknato.webpark.cz/html/amozzarella.html - ta bude rychlejší, ale nelíbí se mi tam ta mikrovlnka, snad by šla nahradit, ale zase se to tím asi protáhne... Markéta

Neregistrovaný uživatel

18.5.2012 12:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165

Na těch am. stránkách jsou recepty na mozzarelu tři, v odkazu jsem dávala na ten s kulturou a bez mikrovlnky. Pěkně je to popsané i zde: http://conovehonakopci.cz/?p=107 - to je v podstatě hodně podobné. Stránky jaknato.webpark mi nepřijdou úplně nejlepší, něco se z toho ale vzít dá. Já to většinou dělám tak, že si vyjedu několik receptů a srovnávám, pak vyberu nějaký střed nebo prostě když se shodujou 4 recdepty z 5 ti tak zachovám postup. U mozzarelly hlavně těsně před samotným tvarováním doporučuju sýřeninu nakrájet na malinké kostičky nebo rozdrobit a přelít horkou vodou, třeba i dvakrát a pak tvarovat. Jinak nikdy nebude tak tvárná, musí se prohřát až dovnitř. Pěkné video třeba tady: http://www.youtube.com/watch?v=7vymXC0Cnxw, je to tam krásně vidět. Na závěr jak dělá toho hada a z něj nití připravuje kuličky, tak to pak celé strčí do mrazáku a spařuje to vždy teprve před přímým použitím. To mražení jsem našla i jinde, prý se to dělá často i v restauracích, měkká mozzarella by totiž měla být vždy čerstvá. Tak snad to pomůže, já s ní pořád taky experimentuju, ale s posledním pokusem jsem už byla docela dost spokojená :-) Hanaka

Neregistrovaný uživatel

18.5.2012 13:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165

A ještě jsem si vzpomněla, když nechávate samotné zrno uležet, je dobré ho mít pořád při té finální teplotě - cca 37st, pak právě dochází k lepšímu prokysání a to ovliňuje právě tažnost. Když to srovnám s předchozími pokusy, myslím, že to bylo znát. Kdyby byl nějaký problém s překladem nebo nejasnosti, klidně dejte vědět, pomůžu :-) Hanaka

Neregistrovaný uživatel

18.5.2012 13:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19

Díky. Dívala jsem se na http://conovehonakopci.cz/?p=107 a vypadá to dobře. Děláte ji z kozího? Já zatím moc sýrařských zkušeností nemám, dělám jen takové pokusy bez syřidla, panýr a s přidáním kultury z kupovaných výrobků. Ale ta mozzarela me zaujala, už si budu muset asi nějaké to syřidlo koupit. Ale ještě mě napadlo - máte někdo zkušenost se sýřením pomocí rostlin? nemyslím koupené hotové rostlinné syřidlo, ale přímo použité rostliny z přírody či zahrádky?
Markéta

Neregistrovaný uživatel

18.5.2012 14:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165

Tak já dělám jen z kravského, nedokážu tedy říct, jak to půjde z kozího. Nemám ani zkušenost se sýřením pomocí něčeho přírodního, myslím, že to bude dost náročné z dané rostliny dostat a taky zajistit stabilní množství. Doporučuju koupit syřidlo a alespoň mezofilní kulturu, dá se s tím celkem čarovat a uvidíte, že výsledky stojí za to! Já sýrařím teprve od ledna, taky jsem začínala s Panírem a různými pokusy bez syřidla, byla jsem nadšená, ale jak jsem jednou udělala pravý sýr s pomocí syřidla, tak už tyto ne-sýry neměly šanci. Párkrát jsem je ještě udělala, když jsem spěchala, ale vtždy už zůstaly v lednici do úplného okorání :-| Takže doporučuju nakoupit ingredience a pustit se do toho! Ať se daří - Hanaka

Neregistrovaný uživatel

19.5.2012 14:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.41

Mám asi celkem blbou otázku.Kde koupím syřidlo?Nemějte mne za hloupou.:-)Jen chci taky začít dělat doma sýr.

Neregistrovaný uživatel

21.5.2012 17:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.19

Asi jedině přes internet, nevím, jestli se někde dá koupit přímo, ale rozhodně těch míst moc nebude. Také se chystám poprvé si koupit syřidlo - zkušenější nám snad poradí, kde nejlépe, aby dobře fungovalo? Četla jsem tu, že dobré jsou z ekokozy.cz - máme se obrátit tam? A ještě by mě zajímalo, jestli se někde u nás dají koupit syřidla rostlinná, nebo jen živočišného původu? Markéta

Neregistrovaný uživatel

21.5.2012 23:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.238

Loni jsem dělala sýr bez syřidla jen s octem,ale letos jsem chtěla zkusit něco nového, tak jsem si nechala poslat syřidla z MILKOMu,l.studenovska@vum-tabor.cz
pošlou Vám to na dobírku. Terka D.

Neregistrovaný uživatel

22.5.2012 08:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Asi jedině přes internet, nevím, jestli se někde dá koupit přímo, ale rozhodně těch míst moc nebude. Také se chystám poprvé si koupit syřidlo - zkušenější nám snad poradí, kde nejlépe, aby dobře fungovalo? Četla jsem tu, že dobré jsou z ekokozy.cz - máme se obrátit tam? A ještě by mě zajímalo, jestli se někde u nás dají koupit syřidla rostlinná, nebo jen živočišného původu? Markéta

já vše co potřebuji k sýrům kupuji na http://www.dobrykolonial.cz/Syrar - patří k nim i tyto stránky kde jsou také i nějaké recepty http://dobrysyr.webnode.cz/uvodni-stranka/ - vřele doporučuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík