Nechtěné zkysnutí mléka v lednici a přidání do sýra

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

1.7.2012 16:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.241

nevím jak ale zkyslo mi mlíko z večer takže necelý den staré,po nadojení ho přecedím a dám do smaltované hrnce do lednice,otevřené aby mělo teplo kam jít,bohužel takhle čerstvé mléko nekontroluju a dala sem ho do tvrdého sýra-tvaroh mlíko,přivede se téměř k varu aby se zcuklo,zcedí dá jedlá soda a je tvrdý sýr,ale teď mám obavu jestli ten sýr je dobrý-poživatelný,chutná normálně,sice výtěžnost byla trochu větší než normálně,ale jinak se nezdálo nic mimořádnýho,já osobně s tím nemám problé,ale tehle sýr měl jít na prodej,a jak je možné že takhle čerstvé mléko v lednici skyslo-poznala sem to jen já,všichni tvrdilo že mu nic není,udělala sem zkoušku varem a zcuklo se takže bylo,sem z toho dost nešťasná a mám strach aby se lidi z toho nepos.....

Neregistrovaný uživatel

1.7.2012 22:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
nevím jak ale zkyslo mi mlíko z večer takže necelý den staré,po nadojení ho přecedím a dám do smaltované hrnce do lednice,otevřené aby mělo teplo kam jít,bohužel takhle čerstvé mléko nekontroluju a dala sem ho do tvrdého sýra-tvaroh mlíko,přivede se téměř k varu aby se zcuklo,zcedí dá jedlá soda a je tvrdý sýr,ale teď mám obavu jestli ten sýr je dobrý-poživatelný,chutná normálně,sice výtěžnost byla trochu větší než normálně,ale jinak se nezdálo nic mimořádnýho,já osobně s tím nemám problé,ale tehle sýr měl jít na prodej,a jak je možné že takhle čerstvé mléko v lednici skyslo-poznala sem to jen já,všichni tvrdilo že mu nic není,udělala sem zkoušku varem a zcuklo se takže bylo,sem z toho dost nešťasná a mám strach aby se lidi z toho nepos.....

Nějak to nechápu, jestliže vyrábíte sýr tak, že přivedete mléko k varu aby se "zcuklo" a bez přidání syřidla či čehokoliv jiného máte "sýr" a pak se vám při stejném postupu "zcukne" nakyslé mléko tak nevím o co vám vlastně jde, v obou případech je to "zcuknuté" a vy máte "sýr" nebo jak tu sraženinu nazýváte smajlík

Neregistrovaný uživatel

2.7.2012 13:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.174

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nějak to nechápu, jestliže vyrábíte sýr tak, že přivedete mléko k varu aby se "zcuklo" a bez přidání syřidla či čehokoliv jiného máte "sýr" a pak se vám při stejném postupu "zcukne" nakyslé mléko tak nevím o co vám vlastně jde, v obou případech je to "zcuknuté" a vy máte "sýr" nebo jak tu sraženinu nazýváte smajlík

Je to fakt sýr? takhle jsem dělala zpočátku tvaroh a moc to nechutnalo bylo to takové suché a tvrdé a ještě dotaz co ta soda proč se tam dává a kolik a co z toho vlstně je ?

Neregistrovaný uživatel

2.7.2012 15:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.192.99

Dělám klasický ovčí sýr pomocí syřidla a před týdnem jsem kvůli sušení sena odložil dělání sýru o dva dny. Nejstarší mléko bylo už kyselé, ale dal jsem ho k ostatnímu. Udělal se sýr který se velmi rychle odděloval od syrovátky a rychle ztvrdnul. Byl trošku nakyslý a taky žinčica byla kyselá, ale bylo to normálně jedlé.
A ještě jedna zklušenost - Zničeho nic, když jsem udělal sýr, tak začal být hned nakyslý. Myslel jsem , že je to tím vedrem co začalo a že mléko rychle kysne (dělám sýr co druhý den). Pak jsem ale přišel na to, že ovce začínají mít průjem. Několik dnů jsem nevěděl čím to může byt a pak jsem přišel na to, že v ohradě, kde se ovce pasou opadávají ze stromu nezralé mirabelky (kulaté švestky-žluté nebo červené) a bylo jich napadaných hodně a ovce je žraly a žraly. Když jsem je posbíral a vyhodil, začal být sýr zase sladký. Každý den je chodím sbírat a sýr je zase OK.

Neregistrovaný uživatel

2.7.2012 15:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.241

je to recept z conovehonakopci.cz tvaroh se zalije mlékem nechá přijít téměř k varu,tvaroh se rozpustí,pak v plátně zcedí vymačká,dá do hrnce a pak máslo,sůl a soda-ta působí jako tavící sůl,pořádně na ohni promíchá až se to lepí,dát do nádoby a je z toho sýr něco jako aidam,někdy je měkčí,ale většinou je tvrdý že se dá i strouhat,jen nevím jak mi mohlo mlíko za půl dne zkysnout v lendičce to se mi stalo poprví,bylo sice dusno,no už budu ochutnávat každý,sýr je ale dobrej tak to zkyslí snad ničemu nevadilo

Neregistrovaný uživatel

2.7.2012 21:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.200

tvaroh je vlastně mléčná bílkovina vysrážená z kyselého mléka, takže se vůbec nic nestalo. Dana

Neregistrovaný uživatel

3.7.2012 10:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.230.254

To asi bude původně nějaký polský recept, myslím, že tam něco takového dělají a je to dokonce místní specialita. Už jsem se s tím setkala, že to tak občas někdo vyrábí, ale zatím jsem neměla tu čest to ochutnat. Je to dobré? Lenka ze Dvora

Neregistrovaný uživatel

3.7.2012 12:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To asi bude původně nějaký polský recept, myslím, že tam něco takového dělají a je to dokonce místní specialita. Už jsem se s tím setkala, že to tak občas někdo vyrábí, ale zatím jsem neměla tu čest to ochutnat. Je to dobré? Lenka ze Dvora

Lenko, doporučuju vyzkoušet dle již zmníněného receptu. Sýr, který vznikne je poměrně dobrý, chutná jako takový ten hodně levný eidam. S tímto "sýrem" mám jediný problém. Jakmile je k dispozici i sýr vzniklý klasickým způsobem pomocí syřidla, tohoto se nikdo nedotkne. Holt je hotový za 10 min, podobně jako Panír - ten také chutnal je do doby, než se mi podařilo vyrobit první dobrý klasický sýr :-) A ten čas je tam prostě znát. Jakmile u toho nestrávím pár hodin, sýr se u nás bohužel nesetká s úspěchem :-(:-)):-)) Hanaka

Neregistrovaný uživatel

3.7.2012 12:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.174

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To asi bude původně nějaký polský recept, myslím, že tam něco takového dělají a je to dokonce místní specialita. Už jsem se s tím setkala, že to tak občas někdo vyrábí, ale zatím jsem neměla tu čest to ochutnat. Je to dobré? Lenka ze Dvora

Je dobrý už jsem se s tímto receptem setkala před 15 lety když u nás v práci pracovala ukrajinka a tento sýr dělala z kravského mlíka a byl výbornej. ZPro zvýšení tučnosti přidávala posbíranou smetanu a pokud se nechal déle uležet tak měl i lepší konzistenci než ten levnej eidam z krámu byl takovej vláčnější .

Neregistrovaný uživatel

3.7.2012 15:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.119.241

sýr je dobrý,mě chutná,občas ho mám méně tvrdej ten skončí u slipek,ne že by se nedal jíst,ale já mám ráda tvrdej tak že se dá strouhat,lepší je opravdu až tak 2-3 den vyzraje,lisovaný tvrdý sýry dělat nemůžu nemám je kde nechat zrát

Přidejte reakci

Přidat smajlík