Neregistrovaný uživatel

Prosím, mohli byste mi nekdo poradit - pri dojeni se jeden struk nekdy ucpe a je ho treba docela nasilim protlacit (nastesti koza je hodna a zvlada to). Ze struku pak vyjde tuha latka, moc to ale nevypada jako mlecna srazenina, spis jako by to byl kousek odloupleho vemene zevnitr. Jinak je ale koza OK, mliko jak obvykle, bez krve, zvire zere, zlobi... Myslite, ze je to neco nebezpecneho a je treba nejaky zasah? Diky za pomoc, Matyas
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prosím, mohli byste mi nekdo poradit - pri dojeni se jeden struk nekdy ucpe a je ho treba docela nasilim protlacit (nastesti koza je hodna a zvlada to). Ze struku pak vyjde tuha latka, moc to ale nevypada jako mlecna srazenina, spis jako by to byl kousek odloupleho vemene zevnitr. Jinak je ale koza OK, mliko jak obvykle, bez krve, zvire zere, zlobi... Myslite, ze je to neco nebezpecneho a je treba nejaky zasah? Diky za pomoc, Matyas
Podle popisu to vypadá na zatím lehký zánět vemene, někdy se sám ztratí, ale někdy může přejít k vážnému, až chronickému zánětu.
Teď Vám tady kopíruji náš článek, který jsme psali k diskuzy někdy před 4 měsíci:
Co se týče mastitidy - zánět vemene, je to celkem dost běžné onemocnění zejména u krav, není vyloučeno ani u koz. Zánět vemene se vyskytuje ve dvou formách. 1) mléko je narůžovělé až krvavé, v mléce jsou bílé sraženiny, mléko je sražené a mývá slanou chuť - tento zánět je způsoben převážně streptokoky. Zánět se z 99% dostává strukovým kanálkem dovnitř vemene a napadá tkáň. Koza nežere, má méně mlékateplé a zatvrdlé vemeno s hmatatelnými uzlinami,pravděpodobně může mýt i teplotu (normální tělesná teplota kozy je 38°C - pokud je 39°C a výš má teplotu) Tento zánět je celkem vyléčitelný antibiotiky, které aplikuje veterinář. Důležité je léčit VČAS! Koza když stojí na sucho - bez dojení - je zde veliké riziko nákazy, ani o tom nemusíme vědět a projeví se právě ve dnech po porodu. Co je velmi důležité - desinfikovat struky ihned po dojení - strukový otvor se uzavírá po asi 10 minutách po dojení, tady se velice snadno dostanou bakterie do vemene a kolonizují strukový kanálek.
2) zánět - který má žlutou barvu mléka - ten je horší a nedá se snadno léčit.
Já vím, že se Vám zdá, že u jedné kozy toho je moc. Ale toto je velmi nezbytné a důležité. Každý si řekne, proč má desinfikovat struky atd. že to je blbost. I já si to myslela a skoro jsem na to doplatila. To jak tam někdo popisuje, že má na dně usazenou krev a narůžovělé mléko - to je právě ten zánět. Pokud ho necháte být, začne být chronický. Což je nemilé.
Kdyby se počet sraženin v mléce zvyšoval, je třeba zavolat veterináře, aby aplikoval antibiotika, zejména pak pokud se sraženiny objeví i ve fázy dodojování, kdy se promasíruje vemínko a sraženiny z aveol se uvolní a spadnou do mléka. Je dobré mléko taktéž filtrovat přes mléčné filtry, nebo alespoň přes plínu, aby jsme vidět, jestli nemá sraženina v sobě červené tečky krve.
Domácí léčení spočívá v tom, že před dojením vemínko omejete vlhkým, ne mokrým čistým hadrem a poté osušíte. A je dobré pokud má koza hodně mléka, vemínko je dost tuhé před dojením, tak dojit vícekrát za den. Jeden kus sraženiny, je považován za ještě přípustný pro konzumaci po převaření (pasterace mléka je min. 71,7 °C po dobu 30 s, dle veterinárního zákona 166/1999)
Přeji Vám i Váší koze mnoho úspěchů.
Jirka MKF-K
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Podle popisu to vypadá na zatím lehký zánět vemene, někdy se sám ztratí, ale někdy může přejít k vážnému, až chronickému zánětu.
Teď Vám tady kopíruji náš článek, který jsme psali k diskuzy někdy před 4 měsíci:
Co se týče mastitidy - zánět vemene, je to celkem dost běžné onemocnění zejména u krav, není vyloučeno ani u koz. Zánět vemene se vyskytuje ve dvou formách. 1) mléko je narůžovělé až krvavé, v mléce jsou bílé sraženiny, mléko je sražené a mývá slanou chuť - tento zánět je způsoben převážně streptokoky. Zánět se z 99% dostává strukovým kanálkem dovnitř vemene a napadá tkáň. Koza nežere, má méně mlékateplé a zatvrdlé vemeno s hmatatelnými uzlinami,pravděpodobně může mýt i teplotu (normální tělesná teplota kozy je 38°C - pokud je 39°C a výš má teplotu) Tento zánět je celkem vyléčitelný antibiotiky, které aplikuje veterinář. Důležité je léčit VČAS! Koza když stojí na sucho - bez dojení - je zde veliké riziko nákazy, ani o tom nemusíme vědět a projeví se právě ve dnech po porodu. Co je velmi důležité - desinfikovat struky ihned po dojení - strukový otvor se uzavírá po asi 10 minutách po dojení, tady se velice snadno dostanou bakterie do vemene a kolonizují strukový kanálek.
2) zánět - který má žlutou barvu mléka - ten je horší a nedá se snadno léčit.
Já vím, že se Vám zdá, že u jedné kozy toho je moc. Ale toto je velmi nezbytné a důležité. Každý si řekne, proč má desinfikovat struky atd. že to je blbost. I já si to myslela a skoro jsem na to doplatila. To jak tam někdo popisuje, že má na dně usazenou krev a narůžovělé mléko - to je právě ten zánět. Pokud ho necháte být, začne být chronický. Což je nemilé.
Kdyby se počet sraženin v mléce zvyšoval, je třeba zavolat veterináře, aby aplikoval antibiotika, zejména pak pokud se sraženiny objeví i ve fázy dodojování, kdy se promasíruje vemínko a sraženiny z aveol se uvolní a spadnou do mléka. Je dobré mléko taktéž filtrovat přes mléčné filtry, nebo alespoň přes plínu, aby jsme vidět, jestli nemá sraženina v sobě červené tečky krve.
Domácí léčení spočívá v tom, že před dojením vemínko omejete vlhkým, ne mokrým čistým hadrem a poté osušíte. A je dobré pokud má koza hodně mléka, vemínko je dost tuhé před dojením, tak dojit vícekrát za den. Jeden kus sraženiny, je považován za ještě přípustný pro konzumaci po převaření (pasterace mléka je min. 71,7 °C po dobu 30 s, dle veterinárního zákona 166/1999)
Přeji Vám i Váší koze mnoho úspěchů.
Jirka MKF-K
Abych ještě upřesnil ten závěr, podle citovaného veterinárního zákona se mléko při výskytu mastitidy NESNÍ konzumovat, ani po pasteraci.
Ale praxe v dojírnách je taková, že při zmíněném vískytu sraženin jsou zvířata ještě akceptována jako zdravá, poduk se počet zvýší, pak musí být okamžitě vyřazena z dojení pro konzumaci.
My osobně pokud objevíme sraženinu, vyřadíme mléko nokamžitě a je použito pouze jako krmné.
Jirka MKF-K
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Abych ještě upřesnil ten závěr, podle citovaného veterinárního zákona se mléko při výskytu mastitidy NESNÍ konzumovat, ani po pasteraci.
Ale praxe v dojírnách je taková, že při zmíněném vískytu sraženin jsou zvířata ještě akceptována jako zdravá, poduk se počet zvýší, pak musí být okamžitě vyřazena z dojení pro konzumaci.
My osobně pokud objevíme sraženinu, vyřadíme mléko nokamžitě a je použito pouze jako krmné.
Jirka MKF-K
Diky za rychlou odpověď. Ten starší článek jsem si četl, ale nebyl jsem si jist, protože kromě té sraženiny žádná krev, ani jiné problémy. Tak jí začneme umývat tím vlhkým a pak suchým hadrem a dojit 3x za den a snad se to spraví. Ještě raz díky, Matyáš
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Diky za rychlou odpověď. Ten starší článek jsem si četl, ale nebyl jsem si jist, protože kromě té sraženiny žádná krev, ani jiné problémy. Tak jí začneme umývat tím vlhkým a pak suchým hadrem a dojit 3x za den a snad se to spraví. Ještě raz díky, Matyáš
Zkuste to, ale pokud to je v malém rozsahu tak se toho zatim neděste, pokud se tam vyskytne náznam krve, určitě to začněte léčit - nejlépe za spolupráce veterináře. Podle výzkumů se zjistilo, že každých 24 hodin se šance na vyléčení pak sníží na polovinu.
Jirka MKF-K
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Podle popisu to vypadá na zatím lehký zánět vemene, někdy se sám ztratí, ale někdy může přejít k vážnému, až chronickému zánětu.
Teď Vám tady kopíruji náš článek, který jsme psali k diskuzy někdy před 4 měsíci:
Co se týče mastitidy - zánět vemene, je to celkem dost běžné onemocnění zejména u krav, není vyloučeno ani u koz. Zánět vemene se vyskytuje ve dvou formách. 1) mléko je narůžovělé až krvavé, v mléce jsou bílé sraženiny, mléko je sražené a mývá slanou chuť - tento zánět je způsoben převážně streptokoky. Zánět se z 99% dostává strukovým kanálkem dovnitř vemene a napadá tkáň. Koza nežere, má méně mlékateplé a zatvrdlé vemeno s hmatatelnými uzlinami,pravděpodobně může mýt i teplotu (normální tělesná teplota kozy je 38°C - pokud je 39°C a výš má teplotu) Tento zánět je celkem vyléčitelný antibiotiky, které aplikuje veterinář. Důležité je léčit VČAS! Koza když stojí na sucho - bez dojení - je zde veliké riziko nákazy, ani o tom nemusíme vědět a projeví se právě ve dnech po porodu. Co je velmi důležité - desinfikovat struky ihned po dojení - strukový otvor se uzavírá po asi 10 minutách po dojení, tady se velice snadno dostanou bakterie do vemene a kolonizují strukový kanálek.
2) zánět - který má žlutou barvu mléka - ten je horší a nedá se snadno léčit.
Já vím, že se Vám zdá, že u jedné kozy toho je moc. Ale toto je velmi nezbytné a důležité. Každý si řekne, proč má desinfikovat struky atd. že to je blbost. I já si to myslela a skoro jsem na to doplatila. To jak tam někdo popisuje, že má na dně usazenou krev a narůžovělé mléko - to je právě ten zánět. Pokud ho necháte být, začne být chronický. Což je nemilé.
Kdyby se počet sraženin v mléce zvyšoval, je třeba zavolat veterináře, aby aplikoval antibiotika, zejména pak pokud se sraženiny objeví i ve fázy dodojování, kdy se promasíruje vemínko a sraženiny z aveol se uvolní a spadnou do mléka. Je dobré mléko taktéž filtrovat přes mléčné filtry, nebo alespoň přes plínu, aby jsme vidět, jestli nemá sraženina v sobě červené tečky krve.
Domácí léčení spočívá v tom, že před dojením vemínko omejete vlhkým, ne mokrým čistým hadrem a poté osušíte. A je dobré pokud má koza hodně mléka, vemínko je dost tuhé před dojením, tak dojit vícekrát za den. Jeden kus sraženiny, je považován za ještě přípustný pro konzumaci po převaření (pasterace mléka je min. 71,7 °C po dobu 30 s, dle veterinárního zákona 166/1999)
Přeji Vám i Váší koze mnoho úspěchů.
Jirka MKF-K
Ještě jedna oprava, zakon 166/1999 (veterinární zákon), se týká samozřejmě chovu zvířat.
Veterinární podmínky na mléko a jiné živočišné produkty stanoví V287/1999.
Za tuto chybu se omlouvam Jirka MKF-K