Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.102
dobrý den, omlouvám se, pokud jsem někde přehlédl podobné vlákno. Chtěl jsem poprosit o radu nebo zkušenosti s legalizací výroby kozích sýrů. Informace které dostávám jsou dosti zmatečné a někdy dokonce protichůdné. Jde mi co možná nejjednodušší oficiální prodej mnou vyrobených sýrů (prodej ze dvora). Poradí někdo? uvítám i spolupráci, díky moc!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.131.113
Dobrý den. Mám povolený prodej mléka ze dvora. Toužila jsem si zlegalizovat prodej sýrů. Zdálo se , že to bude jednodužší, ale bohužel ne. Jsme mezi dvoma kolama. VS tvrdí a radí nepouštět se do toho.kvůli složitosti. Z našeho svazu zas tvrdí, že je to jednoduché. Tady by mělo asi dojít k upřesnění mezi něma a tím by pro nás chovatelé udělali velkou věc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
NEBOJTE SE !!!!! Veterinární správa by Vám nejradši všechno zakázala, protože chtějí jenom chodit do práce pro výplaty a nic nedělat!!!!!
Jděte na www.biomleko.com, přečtěte si nejnovější aktualitu a pak jděte do starších příspěvků a podívejte se u odkazu "pomáháme zemědělcům...." jak se na úředníky musí. Od 4. minuty je tam právě problematika výroby sýrů.
Pokud potřebujete pomoct, není problém!!!
A na www.ekokoza.cz se můžete přihlásit na kurz, jehož součástí je i potřebná legislativa.
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.131.113
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
NEBOJTE SE !!!!! Veterinární správa by Vám nejradši všechno zakázala, protože chtějí jenom chodit do práce pro výplaty a nic nedělat!!!!!
Jděte na www.biomleko.com, přečtěte si nejnovější aktualitu a pak jděte do starších příspěvků a podívejte se u odkazu "pomáháme zemědělcům...." jak se na úředníky musí. Od 4. minuty je tam právě problematika výroby sýrů.
Pokud potřebujete pomoct, není problém!!!
A na www.ekokoza.cz se můžete přihlásit na kurz, jehož součástí je i potřebná legislativa.
Ivan
Tady jde o to, že já obyčejná chovatelka musím poslechnout VS. Když to poruším, zakážou mi prodej. Když nám v říjnu bylo oznámeno, že budeme muset posílat vzorky mléka 2x do měsíce při prodeji mléka ze dvora,volala jsem pani Blance.Když jsem to řekla inspektorce, řekla, že ta vyhláška nebyla zrušena a VS rozhodla tak.Pak jsem taky zjistila, že v jiném kraji VS měla jiné požadavky na odběry vzorků mléka. Když to při kontrole nebudu mít ,tak bohužel.Já vím, že se snažíte,ale asi to nedojde do konce k těm co o tom rozhodujou.Jak já můžu tohle změnit?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
dobrý den, omlouvám se, pokud jsem někde přehlédl podobné vlákno. Chtěl jsem poprosit o radu nebo zkušenosti s legalizací výroby kozích sýrů. Informace které dostávám jsou dosti zmatečné a někdy dokonce protichůdné. Jde mi co možná nejjednodušší oficiální prodej mnou vyrobených sýrů (prodej ze dvora). Poradí někdo? uvítám i spolupráci, díky moc!
NEBOJTE SE !!!!! Veterinární správa by Vám nejradši všechno zakázala, protože chtějí jenom chodit do práce pro výplaty a nic nedělat!!!!!
Jděte na www.biomleko.com, přečtěte si nejnovější aktualitu a pak jděte do starších příspěvků a podívejte se u odkazu "pomáháme zemědělcům...." jak se na úředníky musí. Od 4. minuty je tam právě problematika výroby sýrů.
Pokud potřebujete pomoct, není problém!!!
A na www.ekokoza.cz se můžete přihlásit na kurz, jehož součástí je i potřebná legislativa.
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.102
dobrý den,
díky moc za informace, určitě mě to povzbudilo. Jak se s Vámi mohu spojit, pokud budu potřebovat radu a pomoc?
ať se Vám daří
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.21
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
NEBOJTE SE !!!!! Veterinární správa by Vám nejradši všechno zakázala, protože chtějí jenom chodit do práce pro výplaty a nic nedělat!!!!!
Jděte na www.biomleko.com, přečtěte si nejnovější aktualitu a pak jděte do starších příspěvků a podívejte se u odkazu "pomáháme zemědělcům...." jak se na úředníky musí. Od 4. minuty je tam právě problematika výroby sýrů.
Pokud potřebujete pomoct, není problém!!!
A na www.ekokoza.cz se můžete přihlásit na kurz, jehož součástí je i potřebná legislativa.
Ivan
Já, abych pravdu řekla, jsem byla trošku zklamaná. Chtěla jsem se přihlásit na kurz zpracování mléka, který probíhal u Vás na farmě ve spolupráci se Svazem PRO-BIO v listopadu a další termíny měly/mají být leden a únor 2013. Nejdříve vše hezké a pak problém - nejste eko zemědělec, nejste členkou Svazu PRO-BIO, nemáte nárok na účast. Nejdříve se optáte, zda souhlasím s úhradou 500,- za kurz...není problém, ráda zaplatím. V práci si domluvím dovolenou a pak další mejl s tím, že mám prostě smolíka. Eko zemědělci mají přednost. Jako chápu to, ale mrzí to. Protože jako začínající asi těžko už můžu být eko. Ona ta byrokracie je na obou stranách...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.70
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já, abych pravdu řekla, jsem byla trošku zklamaná. Chtěla jsem se přihlásit na kurz zpracování mléka, který probíhal u Vás na farmě ve spolupráci se Svazem PRO-BIO v listopadu a další termíny měly/mají být leden a únor 2013. Nejdříve vše hezké a pak problém - nejste eko zemědělec, nejste členkou Svazu PRO-BIO, nemáte nárok na účast. Nejdříve se optáte, zda souhlasím s úhradou 500,- za kurz...není problém, ráda zaplatím. V práci si domluvím dovolenou a pak další mejl s tím, že mám prostě smolíka. Eko zemědělci mají přednost. Jako chápu to, ale mrzí to. Protože jako začínající asi těžko už můžu být eko. Ona ta byrokracie je na obou stranách...
Dobrý den,
vybodněte se na ně, každoročně Rosa České Budějovice pořádá stejné kurzy domácí výroba sýrů pro začátečníky a pokročilé. Dělají je na jaře a na podzim z kozího, ovčího a kravského mléka. Telefonoval jsem tam a do konce ledna dají dohromady termíny a budou to posílat. Pokud máte zájem, mohu Vám to pak přeposlat. Nebo si tam zavolejte 777 578 252.
S pozdravem Josef.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.21
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
vybodněte se na ně, každoročně Rosa České Budějovice pořádá stejné kurzy domácí výroba sýrů pro začátečníky a pokročilé. Dělají je na jaře a na podzim z kozího, ovčího a kravského mléka. Telefonoval jsem tam a do konce ledna dají dohromady termíny a budou to posílat. Pokud máte zájem, mohu Vám to pak přeposlat. Nebo si tam zavolejte 777 578 252.
S pozdravem Josef.
Rosu znám. Je to pro mě ale dálka. Jsem od Ostravy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já, abych pravdu řekla, jsem byla trošku zklamaná. Chtěla jsem se přihlásit na kurz zpracování mléka, který probíhal u Vás na farmě ve spolupráci se Svazem PRO-BIO v listopadu a další termíny měly/mají být leden a únor 2013. Nejdříve vše hezké a pak problém - nejste eko zemědělec, nejste členkou Svazu PRO-BIO, nemáte nárok na účast. Nejdříve se optáte, zda souhlasím s úhradou 500,- za kurz...není problém, ráda zaplatím. V práci si domluvím dovolenou a pak další mejl s tím, že mám prostě smolíka. Eko zemědělci mají přednost. Jako chápu to, ale mrzí to. Protože jako začínající asi těžko už můžu být eko. Ona ta byrokracie je na obou stranách...
Kurzy o kterých mluvíte pořádá svaz ekologických zemědělců Pro-Bio a my jsme pouze lektory, takže o účasti chovatelů a zemědělců nerozhodujeme. 12.1. začíná seire kurzů pořádaná námi, kde ještě volná místa máme. Stačí zavolat, nebo napsat na www.ekokoza.cz a přihlásit se.
Ivanova Blanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.70
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Rosu znám. Je to pro mě ale dálka. Jsem od Ostravy.
Pořádají to i na Valašsku nejen v ČB. Nejlíp bude informovat se přímo natom telefonu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
Máme posledních pár volných míst na kurz 12.1. 2013. Pokud máte zájem rychle se přihlašte na www.ekokoza.cz nebo přímo mě na tel. 777262694, vyjímečně můžete platit přímo na místě. Na tomto i dalších kurzech budeme rovněž prodávat formy, kultury, syřidla a chlorid. Součástí je i přednáška o legislativě, marketingu a pod. Jsme připraveni odpovídat na všechny vaše dotazy.
Ivanova Blanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
Pro jistotu vkládám obsah celé série
Speciální série sýrařských kurzů.
Přihlásit se můžete na všechny nebo si z nich vybrat.
Termíny kurzů:
12.1.(ementál)
2.2. (niva)
9.2. (čedar a zlato)
9.3. (mozzarella)
Každý kurz je zaměřený na výrobu konkrétního sýru, budete mít možnost zkonzultovat
své výrobní potíže se zkušeným lektorem.
Jednotlivé kurzy budou doplněny výkladem legislativy faremního zpracování,
označování výrobků, marketingu prodeje konečnému spotřebiteli a dalšími informacemi.
Na posledním kurzu budeme hodnotit výsledky vyrobených sýrů z předcházejícíh kurzů.
Místo konání: Hvozd u Prostějova, základní škola
Hlavní lektor: Ing. Josef Mrázek, vedoucí praxe VOŠP a SPŠM v Kroměříži
Cena kurzu: 1000,- za jeden kurz, při účasti na celé sérii a platbě do 31.12.2012 sleva 10%
600,- za jeden kurz pro členy faremních zpracovatelů
Přihlášky: capkovi@ekokoza.cz
Ementál – 1.kurz
vrdý sýr, původem ze Švýcarska, údolí řeky Emme. Nyní se vyrábí v celém německy hovořícím Švýcarsku.
Charakteristická jsou oka ementálu, velikosti třešňové pecky až ořechu. Zrání sýra trvá nejméně 120 dnů a vyžaduje speciální teplotní režimy pro vytvoření typických ok, konzistence, chuti a vůně.
Niva- 2.kurz
Typicky česká varianta světoznámého ovčího sýru Roquefort, vyráběná z kravského mléka a pojmenovaná tímto názvem poté, co název Roquefort se stal chráněnou značkou. Pojmenování Niva zobecnělo pro tento typ sýrů s modrou plísní uvnitř, vyráběný v ČR a ve formě Jihočeská Niva je chráněné pro EU.
Sýr má barvu smetanovou až sýrově žlutou. Povrch je světle hnědý a celistvý se zřetelnými vpichy a na řezu s mramorovitým prorostem světlé až tmavě zelené ušlechtilé plísně. Barva na povrchu je znakem vyzrálosti sýrů a neovlivňuje jejich zdravotní nezávadnost. Vnitřní prorost plísní může být i mírně drobivý nebo roztíratelný podle stupně zralosti sýra.
Čedar (Cheddar) – 3.kurz
Tvrdý sýr ke krájení. Pochází z jihozápadní Anglie, pojmenování získal po městu Cheddar.
Charakteristický je výrobní postup, zvaný čedarování“, který vytvoří zvláštní konzistenci sýrového těsta. Sýr následně zraje 9 měsíců až dva roky.
V současnosti jsou snahy o zjednodušení pracného čedarování a zkrácení doby zrání, sýry se koření a v některých případech i barví, zatím zpravidla přírodními látkami
Zlato
Druh měkkého sýra se zlatooranžově zbarveným povrchem s těstem pružné konzistence nezaměnitelně sýrově mléčné, delikátně hořkomandlové (až mírně do oříškova), nakyslé až lehce navinulé chuti. Jedná se o obdobu italského typu sýra Bel Paese. Podíl sušiny činí 48,3%. Svoji charakteristickou pružnou a vláčnou konzistenci si zachovává i při sníženém obsahu tuku.
Mozzarella – 4.kurz
Mozzarella je měkký sýr z italské Kampánie. Originální „Mozzarella di Bufalla Campana“ D.O.C se vyrábí z buvolího mléka.
Mozzarella má tvar oválu a uskladňuje se v miskách nebo pevně uzavřených obalech obsahujících syrovátku. Má sněhobílou barvu a velmi tenkou lesklou kůru. Struktura mladého sýra je poměrně pružná a poddajná, dá se celkem lehce krájet. Jak sýr zraje, stává se měkčím a zintenzivňuje se jeho chuť.
Ivanova Blanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máme posledních pár volných míst na kurz 12.1. 2013. Pokud máte zájem rychle se přihlašte na www.ekokoza.cz nebo přímo mě na tel. 777262694, vyjímečně můžete platit přímo na místě. Na tomto i dalších kurzech budeme rovněž prodávat formy, kultury, syřidla a chlorid. Součástí je i přednáška o legislativě, marketingu a pod. Jsme připraveni odpovídat na všechny vaše dotazy.
Ivanova Blanka
Tak už jen dvě místa, ale pokud by byl zájem máme ještě nějakou malou, ale opravdu malou rezervu tak neváhejte
Ivanova Blanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já, abych pravdu řekla, jsem byla trošku zklamaná. Chtěla jsem se přihlásit na kurz zpracování mléka, který probíhal u Vás na farmě ve spolupráci se Svazem PRO-BIO v listopadu a další termíny měly/mají být leden a únor 2013. Nejdříve vše hezké a pak problém - nejste eko zemědělec, nejste členkou Svazu PRO-BIO, nemáte nárok na účast. Nejdříve se optáte, zda souhlasím s úhradou 500,- za kurz...není problém, ráda zaplatím. V práci si domluvím dovolenou a pak další mejl s tím, že mám prostě smolíka. Eko zemědělci mají přednost. Jako chápu to, ale mrzí to. Protože jako začínající asi těžko už můžu být eko. Ona ta byrokracie je na obou stranách...
Zkuzte zabrouzdat na stránky Mendelovy univerzity . Ta každý rok pořádala kurzy výroby sýrů a legislativy a byly moc poučné. Kurz byl hrazen z fondu EU a my jsme platili pouze stravování a ubytování. Konaly se n zimních měsících. Přednášející jsou na vysoké úrovni.
S tou legislativou : já jsem z Liberce a naše veterina je neoblomná. Je nás tady více a všichni to máme nastavené stejně . Já vám radím zajděte si na vaši SVS ,řekněte co zamýšlíte a oni s vámi začnou jednat a jistě se něčeho dopracujete. Vzorek syrového mlíka 2x měsíčně zas není taková tragédie. Já bych určitě kvůli tomuhle s výrobou nezkončila. Když mám tyhla věci v pohodě ,tak musím říct ,že mě veterina neprudí ,dokonce musím říct ,že mám s nimi pohodu. A kdyby to nešlo musíte se odstěhovat na Olomoucko a Prostějovsko ,tam nemusíte skoro nic. Je to nespravedlivé ,ale je to tak. Ale zase tam může mít výrobnu každý kdo má kozu u baráku a je tam veliká konkurence. Všechno zlý k něčemu dobrý. My vyrábíme kozí sýry a i ten krásný provoz co máme nám je pomáhá prodávat . Zákazník výrobnu vidí ,když vejde do prodejny a je vidět ,že je spokojený. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.70
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak už jen dvě místa, ale pokud by byl zájem máme ještě nějakou malou, ale opravdu malou rezervu tak neváhejte
Ivanova Blanka
Tak tohle je opravdu, ale poravdu nechutná reklama a oblbování případných zájemců.
Kolik je kurzovné? 3-3,5 tis.(jen hádám)za jeden termín x4 ??, přitom ROSA tyhle sýry dělá v jednom kurzu a dělá si je každý SÁM pod dohledem lektorů a cena byla cca.2,5tis. Rovněž si tam mohou zakoupit různé kultůry,pomůcky,návody syřidla a nevím co ještě za normální cenu a nejsou jim vnucovány úchatné zahranični ptákoviny.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.253
cena jednoho kurzu je 600,- (když jste členem svazu zpracovatelů), když nejste cena je 1000,- korun.
Lektor je výborný pan Mrázek z kroměřížské mlékárenské školy.
Každý ať si vybere kurz dle své libosti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak tohle je opravdu, ale poravdu nechutná reklama a oblbování případných zájemců.
Kolik je kurzovné? 3-3,5 tis.(jen hádám)za jeden termín x4 ??, přitom ROSA tyhle sýry dělá v jednom kurzu a dělá si je každý SÁM pod dohledem lektorů a cena byla cca.2,5tis. Rovněž si tam mohou zakoupit různé kultůry,pomůcky,návody syřidla a nevím co ještě za normální cenu a nejsou jim vnucovány úchatné zahranični ptákoviny.
Stačí si přečíst předcházející příspěvek a cenu kurzu uvidíte a i u nás si můžete koupit všechny pomůcky za normální ceny a nic není nikomu vnucováno. Návody dostane každý účastník zdarma, a k tomu ještě celodenní stravování. To vše je v ceně kurzu, která je podstatně nižší než cena ROSY, ale opravdu záleží na každém co si vybere.
Ivanova Blanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zkuzte zabrouzdat na stránky Mendelovy univerzity . Ta každý rok pořádala kurzy výroby sýrů a legislativy a byly moc poučné. Kurz byl hrazen z fondu EU a my jsme platili pouze stravování a ubytování. Konaly se n zimních měsících. Přednášející jsou na vysoké úrovni.
S tou legislativou : já jsem z Liberce a naše veterina je neoblomná. Je nás tady více a všichni to máme nastavené stejně . Já vám radím zajděte si na vaši SVS ,řekněte co zamýšlíte a oni s vámi začnou jednat a jistě se něčeho dopracujete. Vzorek syrového mlíka 2x měsíčně zas není taková tragédie. Já bych určitě kvůli tomuhle s výrobou nezkončila. Když mám tyhla věci v pohodě ,tak musím říct ,že mě veterina neprudí ,dokonce musím říct ,že mám s nimi pohodu. A kdyby to nešlo musíte se odstěhovat na Olomoucko a Prostějovsko ,tam nemusíte skoro nic. Je to nespravedlivé ,ale je to tak. Ale zase tam může mít výrobnu každý kdo má kozu u baráku a je tam veliká konkurence. Všechno zlý k něčemu dobrý. My vyrábíme kozí sýry a i ten krásný provoz co máme nám je pomáhá prodávat . Zákazník výrobnu vidí ,když vejde do prodejny a je vidět ,že je spokojený. Renata
Na Liberecku jsem pomáhal s realizací faremní mlékárničky panu Rosenbaumovi, s paní doktorkou Kudělkovou, krajskou veterinární hygieničkou jsem se domluvil odborně na úrovni a mlékárnička funguje. Není tam žádný problém. Na karlovarsku jsem v rámci poradenské činnosti pomohl s registrací dvou mlékárniček, paní Králová a paní Hnátková, v jihomoravském kraji firma BIBI LIFE, v Moravskoslezském pan Menšík, v pardubickém pan Řehoř, na Zlínsku paní Hermanová (možná jste to viděli v televizi) a řada dalších. To o Prostějovsku nebo Olomoucku není pravda, předpisy jsou všude stejné, jenom je musíte znát a jednat na úrovni. Na Olomoucku mají případní zájemci o pomoc výhodu, že to tam mám blízko, to je jediný rozdíl.
Ivan Hrbek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.135.145
Taky se přidám, jsem teď okres Rakovník a s veterinární správou mám dobré zkušenosti. Už jen když jsem se byla poprvé zeptat, byla ke mě paní doktorka velmi milá a vstřícná, sice nebyla moc v obraze (zaskakovala za kolegyni), ale snažila se pomáhat. Domluvily jsme se, přijela na kontrolu chovu, přivezla potřebné papíry a řekla, co musím udělat (provozní a sanitační řád, koupit lednici jen na mléko, udělat tuberkulinaci, vyplnit žádost a zaplatit kolek). Pak mi to povolí, podotýkám - jedná se o mléko i sýry. Jsem ve fázi čekání na tuberkulinaci, tak uvidím, jestli to i potom bude takhle jednoduché, ale myslím, že ano. Lenka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.70
Asi se Vám budu muset omluvit,
přiznám se, že jsem předchozí článek pouze přelétl a cenu jsem nezaregistroval. Podobných kurzů jsem viděl na netu už několik a cena byla jak jsem uvedl. ROSA pořádá ty kurzi dvoudenní a cena byla včetně noclehu, ale nejsem si jistý jestli v tom byla i strava. Jen mne mrzí, že se to dělí na členy a nečleny, s nárokem a bez nároku a ty zbývající.Myslí si, že pokud má člověk zájem se něco naučit, tak je jedno v které škatulce je a pomohu mu.
S pozdravem Josef.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Asi se Vám budu muset omluvit,
přiznám se, že jsem předchozí článek pouze přelétl a cenu jsem nezaregistroval. Podobných kurzů jsem viděl na netu už několik a cena byla jak jsem uvedl. ROSA pořádá ty kurzi dvoudenní a cena byla včetně noclehu, ale nejsem si jistý jestli v tom byla i strava. Jen mne mrzí, že se to dělí na členy a nečleny, s nárokem a bez nároku a ty zbývající.Myslí si, že pokud má člověk zájem se něco naučit, tak je jedno v které škatulce je a pomohu mu.
S pozdravem Josef.
Členové svazu faremních zpracovatelů, který tyto kurzy pořádá, platí roční příspěvky, a tak je jen spravedlivé, že mají nárok na slevu, a všem, kteří se chtějí učit pomáháme. Kdykoliv kdokoliv zavolá, pomáháme a radíme, a nejen vyrábět sýry..
Ivanova Blanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.70
Svaz faremních zpracovatelů, kdo, kdy, kde a za jakých podmínek jej založil? dá se tam přihlásit a co to obnáší? Jaké jsou stanovy?
Za vyčerpávající odpověď předem děkuji Josef.
PS. neberte to jako urážku, ale opravdu mne to zajímá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Svaz faremních zpracovatelů, kdo, kdy, kde a za jakých podmínek jej založil? dá se tam přihlásit a co to obnáší? Jaké jsou stanovy?
Za vyčerpávající odpověď předem děkuji Josef.
PS. neberte to jako urážku, ale opravdu mne to zajímá.
Tohle je dokument z jara 2011 kdy byl svaz založen:
Svaz faremních zpracovatelů
28. února 2011 byla Ministerstvem vnitra ČR zaregistrována nově vzniklá organizace, která si dává za cíl hájit práva části zemědělských podnikatelů.
Svaz sdružuje zemědělské podnikatele (popř. i osoby, provozující drobné pěstitelské a chovatelské činnosti), kteří usilují o realizaci faremního zpracování produktů zemědělské prvovýroby. Cílem faremního zpracování je produkce potravinářských výrobků s vyšší přidanou hodnotou, které umožní zlepšení celkové ekonomiky farem.
Realizace výrobků prostřednictvím nejrůznějších forem přímého prodeje z farmy, prodeje pomocí technických zařízení (automaty), marketingových systémů přímého prodeje (bedýnkový prodej), prodejem na farmářských či jiných příležitostných trzích i dodávkami výrobků do jiných maloobchodních zařízení přináší farmářům nejen vyšší příjmy (o zisk se nedělí se zpracovateli, velkoobchody, dopravci…) ale i okamžitý cash flow (příjem hotovosti) a následné synergické a multiplikační efekty spojené s přilákáním kupujícího přímo do prostředí farmy.
Posláním Svazu je hájit zájmy členů zejména odstraňováním nejrůznějších zbytečných administrativních překážek, kladených faremnímu zpracování a realizaci místní zemědělské produkce. Usilovat o zohlednění minimální velikosti rizik, daných velikostí a místní působností potravinářských podniků na úrovni farem. Prosazovat, aby požadavky na stavební uspořádání, vybavení, administrativu a další požadavky na malé podniky byly přizpůsobeny výše uvedené minimální velikosti rizik ve srovnání s mamutími potravinářskými podniky. Současně vzdělávat své členy v oblasti kvality a bezpečnosti potravin, zejména živočišného původu a vést je k orientaci na výrobní postupy, šetrné k přírodě a životnímu prostředí v duchu zásad trvale udržitelného rozvoje.
Svaz zájmy svých členů prosazuje přímo i prostřednictvím členství v organizacích, která v oblasti působí, zejména v chovatelských Svazech, Asociaci soukromého zemědělství, potravinářských organizacích a podobně. Usiluje o srovnatelné podmínky s ostatními státy EU v oblasti faremního zpracování a malých potravinářských podniků.
Na ustavující valné hromadě byl za předsedu Svazu zvolen Ing. Ivan Hrbek, akreditovaný zemědělský poradce, který již řadu let pomáhá zemědělcům s finalizací a realizací jejich produkce a s bojem proti zbytečné a obtěžující byrokracii.
Vstupem do svazu posílíte řady farmářů snažících se dát produktům svého snažení maximální hodnotu, oboru zemědělství jeho ztracenou vážnost, lidem této země snazší přístup ke kvalitním a zdravým potravinám a krajině našeho venkova šanci získat původní ráz a malebnost hrubě narušenou kolektivizací...
Další informace najdete na prozatímních stránkách Svazu www.biomleko.com , v budoucnu na stránkách www.farmy.biz .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Svaz faremních zpracovatelů, kdo, kdy, kde a za jakých podmínek jej založil? dá se tam přihlásit a co to obnáší? Jaké jsou stanovy?
Za vyčerpávající odpověď předem děkuji Josef.
PS. neberte to jako urážku, ale opravdu mne to zajímá.
A tohle je informace aktuální, výroční dopis členům Svazu:
Vážení členové Svazu faremních zpracovatelů, vážení klienti, účastníci našich kurzů, přátelé
Konec roku bývá vždy důvodem k bilancování, co se za rok podařilo a také důvodem k poučení se z toho, co se ne zcela povedlo. Dovolte mi tedy, abych se k úvahám na toto téma připojil i já. (Podotýkám, že na některých místech jsem do textu vložil odkazy, které doporučuji k pozdějšímu přečtení či zhlédnutí)
Náš svaz si v době založení vytkl za úkol , a to cituji za stanov svazu „….hájit zájmy členů zejména odstraňováním nejrůznějších zbytečných administrativních překážek, kladených faremnímu zpracování a realizaci místní zemědělské produkce. Usilovat o zohlednění minimální velikosti rizik, daných velikostí a místní působností potravinářských podniků na úrovni farem. Prosazovat, aby požadavky na stavební uspořádání, vybavení, administrativu a další požadavky na malé podniky byly přizpůsobeny výše uvedené minimální velikosti rizik…“
Odpověď na to, jak se nám v tomto ohledu daří, najdeme přímo na stránkách Státní veterinární správy ČR. Tam je uveden mj. seznam „Zpracovatelé živočišných produktů schválení a registrovaní pro přímý prodej v ČR“ týkající se zpracování mléčných výrobků pro přímý prodej. Zatímco ke konci roku 2010 bylo v tomto seznamu 8 (slovy osm) zpracovatelů, za dva roky existence našeho Svazu bylo zaregistrováno či schváleno dalších 53 zpracovatelů a jejich počet je v současnosti 61. Dalších 30 mlékáren, z toho podstatná část faremních, přibylo v těchto dvou letech v kategorii podniků „schválených pro EU“
Z těch 83 nově vzniklých zhruba polovina buďto členů našeho svazu, nebo účastníků kurzů či seminářů, pořádaných naším svazem.
Je tedy možno konstatovat, že ten hlavní cíl, doslova „prolomení zdi“ stavěné orgány veterinární správy do cesty faremnímu zpracování se podařil. Stálo to samozřejmě spoustu úsilí, ale během dvou let vyrostl tento segment trhu prakticky z nuly do podoby, kdy „zpracovávat je normální“ Naopak, nyní již můžete mít odvahu příslušným orgánům říkat, že my, jako zpracovatelé, vytváříme jejich pracovní místa. Pokud nikdo nebude chovat zvířata a zpracovávat, budou všichni tito úředníci zbyteční a při současném stavu státních financí nebudou mít jejich pracovní místa dlouhého trvání. Většina těchto úředníků si to začíná uvědomovat a jak mě informují členové Svazu nebo mí klienti, i rétorika těchto orgánů se mění od slov jako „musíte“, „nepovolíme“ k „doladíme“ a „najdeme řešení“
Za to patří poděkování především zakládajícím členům svazu a několika dalším, kteří se ke svazu připojili mezi prvními. To umožnilo obracet se na příslušné orgány ne jako jednotlivci, ale jménem našeho profesního sdružení. A někdy jsme se na ně museli obracet, mírně řečeno, dosti důrazně!!!
To přineslo své ovoce již v závěru roku 2011, kdy se v rámci projednávání novely veterinárního zákona podařilo zabránit tomu, aby orgány veterinární služby do tohoto zákona prosadily pro nás, zpracovatele, další nové povinnosti, které obsahoval původní návrh. Jako předseda Svazu jsem se tehdy obrátil na předsedu parlamentního výboru pro zemědělství a členka výboru svazu paní Markéta Menšíková předala naše požadavky tehdejšímu ministrovi zemědělství Fuksovi při jeho návštěvě u ní na farmě. Výsledkem bylo nejen to, že se nové požadavky v konečném znění zákona neobjevily, ale objevilo se tam začlenění do té doby samostatných krajských veterinárních správ do jediné Státní veterinární správy se současným snížením počtu pracovních míst o 236 (zbytečných) úředníků.
V lednu a únoru 2012 Svaz uspořádal 4 kurzy faremního zpracování mléka, kterých se zúčastnilo několik desítek zájemců z řad členů i nečlenů svazu. Řada z nich se současně s přihláškou na kurzy, přihlásila i za členy našeho svazu. V lednu a únoru 2013 proběhne opět v režii svazu série 4 kurzů, tentokráte spíše pro pokročilé zájemce. Podrobnosti a pokyny k přihlášení najdete v samostatné příloze.
V oblasti faremního zpracování se objevují první vlaštovky ve formě malých faremních (bio)jatek. Jedny se blíží ke spuštění na Zlínsku, další se plánují na Břeclavsku a na Šumperku. Zkušenosti získané v těchto krajích bude možno využít i jinde.
V průběhu roku se nám podařilo navázat kontakty s nově vzniklou Asociací farmářských tržišť. Viz: http://www.aftcr.cz/standardy-aft-cr-_kodex_
Farmářské trhy představují pro řadu z nás významný odbytový kanál a je více než nepříjemné, pokud na nich stojíme v jedné řadě s obchodníky či spíše překupníky, kteří image farmářských trhů zneužívají k prodeji běžné masové produkce, nebo s pracovníky prodeje z velké mlékárny, která nakupuje mléko od řady producentů, navíc za ceny nižší než jsou jejich výrobní náklady a ještě se nestydí nazvat svůj výrobek např. „Farmářský tvaroh“ . Bylo dosaženo shody v tom, že tam, kde bude ze strany skutečných farmářů dostatečný zájem o prodej a dostatečný sortiment skutečně farmářských výrobků, budou tyto typy prodávajících postupně eliminovány. Nebojte se tedy na klamání spotřebitele ze strany různých překupníků a velkých mlékáren pořadatele farmářských trhů upozornit.
O činnosti Svazu a jeho cílech, stejně jako o zbytečných překážkách ze stran některých státních orgánů jsem informoval i současného ministra zemědělství Bendla, který naší snaze nejen vyjádřil podporu, ale pokračuje v praktických krocích k odbourání zbytečné byrokracie a neustálých obtěžujících kontrol. V současnosti probíhá zrušení Státní rostlinolékařské správy a přechod jejích kompetencí na ÚKZUZ, brzy bude následovat zánik Státní plemenářské inspekce a přechod jejích kompetencí na Státní veterinární správu a celý proces snižování byrokracie bude pokračovat. Postupně se tedy budou stále méně často vyskytovat případy, kdy Vám přijde na kontrolu ušních známek plemenářská inspekce s odůvodněním, že musí kontrolovat, zda nechováte neoznačená zvířata a týden na to přijde na kontrolu veterinární správa a opět kontroluje ušní známky s odůvodněním, že musí zabránit tomu, aby se do potravinového řetězce dostaly produkty neoznačeného zvířete.
Více na http://biomleko.com/145/
Svaz se stal, byť nepřímo, připomínkovým místem zemědělské legislativy, což nám umožní zabránit, alespoň v některých případech, nejrůznějším legislativním zmetkům, které by nám práci opět zkomplikovaly. Naše zájmy v oblasti faremního zpracování nám pomáhá prosazovat Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO, jehož jsme kolektivním členem, v oblasti boje proti byrokracii spolupracujeme s Asociací soukromého zemědělství a s Antibyrokratickou komisí MZE. Viz: http://www.asz.cz/redakce/index.php?clanek=72866&lanG=cs&xuser=&slozka=5880&xsekce=6068
A zde: http://www.asz.cz/cs/aktualne-z-asz/buzerace-nejen-na-jatkach.html
Svazu se podařilo navázat kontakt i s některými akreditovanými poradci MZE, kteří mají zájem spolupracovat s Vámi jako členy Svazu při řešení Vašich problémů. Skupinka poradců Vám může pomoci v oblastech živočišné výroby, výživy zvířat, jejich léčením pomocí homeopatických přípravků, řešení problémů s erozí půdy, s optimalizací hospodaření i v oblasti ekologického zemědělství a výroby biopotravin. Tyto služby jsou samozřejmě placené, ale na jejich úhradu můžete získat až 80% dotaci. Tento dotační program má být realizován ještě i v roce 2013. Specifikou je to, že byl dohodnut přístup, kdy tito poradci neberou poradenskou službu jako jednorázovou záležitost, končící fakturací služeb, ale zůstávají pro klienta „přítelem na telefonu“ i v následujícím období. To Vám umožní získat kvalifikovanou pomocnou ruku i pro řešení problémů v budoucnosti. Na druhé straně to Svazu umožní mít kontakt se skupinou odborníků, kteří budou při nejrůznějších příležitostech a jednáních hájit a prosazovat mj. i naše zájmy.
Pár slov k problémům a úkolům vnitrosvazovým. Vzhledem k radostným rodinným problémům a zaneprázdnění spojeným s narozením potomka se nemohla péči o členskou základnu věnovat paní Lenka Mainerová a proto její povinnosti v této oblasti převzala paní Libuše Barvíková (kterou spíše znáte pod jménem Libuše Urbišová). Postupně bude dávat do pořádku evidenci členů a i evidenci placení členských příspěvků. V souvislosti s tím Vás chci požádat, abyste využili situace, kdy jako zemědělci dostáváme platby od státu za plnění státní zakázky v oblasti péče o půdu a životní prostředí (nesprávně nazývané dotace) a zaplatili co nejdříve členské příspěvky za minulý rok. Výše členského příspěvku je 500,- Kč, číslo účtu pro jeho placení je 6250629001/5500 . Raiffeisenbank.vždy uvádí na výpise jméno plátce, ale je vhodné napsat do zprávy pro příjemce své příjmení a to, že se jedná o členský příspěvek, kvůli lepší identifikaci. V lednu budou na účet přicházet i platby účastníků kurzů a mohlo by dojít k záměně. Jenom dodávám, že členové Svazu mají při účasti na uvedených kurzech výraznou slevu!!!
Pokud si nejste jisti, zda jste přihlášku do Svazu vyplnili a odeslali, využijte přihlášky v příloze a podejte ji, nebo vzneste dotaz na paní Barvíkovou na meil, na přihlášce uvedený. Pokud si nejste jisti, zda jste zaplatili členský příspěvek, klidně ho pošlete, bude Vám započten jako příspěvek za rok 2013. To se ovšem týká jen několika málo členů. Pokud nejste členy Svazu, máte v samostatné příloze přihlášku, jejímž vyplněním a zaplacením vstupního členského příspěvku se členy stanete.
V únoru 2013 bude v návaznosti na poslední z výše uváděných kurzů uskutečněna valná hromada Svazu. Pro ty, kteří se (zejména z důvodu dojezdové vzdálenosti) nezúčastní, je tento dopis snad dostatečnou informací i činnosti svazu a i vysvětlením, proč je potřebné být členem tohoto sdružení. Svaz faremních zpracovatelů na svoji činnost nedostává od státu žádné dotace a právě díky tomu může Vaše zájmy hájit bez obav, že si tím přiškrtí nějaký dotační kohoutek od MZE. Proto náš hlas může být slyšet, jako například zde:
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/212562248420024-nedej-se/
O to důležitější je každý člen, který včas zaplatí členský příspěvek, neboť zcela bez prostředků se dlouhodobě nic dělat nedá a s každým dalším členem můžeme při obhajobě Vašich zájmů mluvit hlasitěji.
Závěrem Vám chci jménem Svazu i jménem svým popřát do nového roku hodně osobních, rodinných, chovatelských i zpracovatelských úspěchů, hodně spokojených zákazníků a málo otravných úředníků.
S pozdravem
Ing. Ivan Hrbek
Předseda Svazu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Svaz faremních zpracovatelů, kdo, kdy, kde a za jakých podmínek jej založil? dá se tam přihlásit a co to obnáší? Jaké jsou stanovy?
Za vyčerpávající odpověď předem děkuji Josef.
PS. neberte to jako urážku, ale opravdu mne to zajímá.
A na tomhle odkazu je databáze organizací, registrovaných ministerstvem vnitra, zadejte si do vyhledávání Svaz faremních zpracovatelů
http://aplikace.mvcr.cz/seznam-obcanskych-sdruzeni/SearchResult.aspx
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.78
Prosím,kde bych našla přihlášku do svazu? Dále se chci zeptat,Když je problém, přijede určená osoba na místo určení, a poradí dále? Jak to probíhá ? Na získání uvedených 80 % dotací,dosáhne každy i když se tím neživí.Moc krát děkuji za odpovědi.Jana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prosím,kde bych našla přihlášku do svazu? Dále se chci zeptat,Když je problém, přijede určená osoba na místo určení, a poradí dále? Jak to probíhá ? Na získání uvedených 80 % dotací,dosáhne každy i když se tím neživí.Moc krát děkuji za odpovědi.Jana
O přihlášku si můžete napsat na meil,
farma.hvozd@centrum.cz
a o informace taky. Jenom stručně, ty dotace dává SZIF a jsou pouze pro "zemědělské podnikatele" což může být JZD se 2000 hektary ale i malý chovatel s dvouhektarovou loukou a sedmi kozami. Musí ale být jako zemědělský podnikatel registrovaný, čili ne úplně hobby.
Pokud budete členka Svazu, určitě Vám nikdo z těch "našich" poradců neodmítne třeba telefonickou konzultaci, nebo se zastaví, pokud bude někde poblíž. Ale 200 km za vámi nepojede, respektive pojede, pomůže a poradí, ale budete mu to muset zaplatit.
informace na stránkách SZIF
http://www.szif.cz/irj/portal/anonymous/eafrd/osa1/3/34
v části zpravodajství z aktuálního dokumentu zjistíte, že právě teď byla ta dotace přidělena asi 2000 zemědělců, v části Obecné informace si k tomu něco přečtete.
další info zde:
http://biomleko.com/poradenstvi-pro-zemedelce/
a zde
http://agroporadenstvi.cz/default.asp
to jsou oficiální stránky ˇUstavu zemědělské ekonomiky a informací, který to zastřešuje, ale ne zrovna srozumitelné, prostě úřad.....
Ivan Hrbek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.102
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zkuzte zabrouzdat na stránky Mendelovy univerzity . Ta každý rok pořádala kurzy výroby sýrů a legislativy a byly moc poučné. Kurz byl hrazen z fondu EU a my jsme platili pouze stravování a ubytování. Konaly se n zimních měsících. Přednášející jsou na vysoké úrovni.
S tou legislativou : já jsem z Liberce a naše veterina je neoblomná. Je nás tady více a všichni to máme nastavené stejně . Já vám radím zajděte si na vaši SVS ,řekněte co zamýšlíte a oni s vámi začnou jednat a jistě se něčeho dopracujete. Vzorek syrového mlíka 2x měsíčně zas není taková tragédie. Já bych určitě kvůli tomuhle s výrobou nezkončila. Když mám tyhla věci v pohodě ,tak musím říct ,že mě veterina neprudí ,dokonce musím říct ,že mám s nimi pohodu. A kdyby to nešlo musíte se odstěhovat na Olomoucko a Prostějovsko ,tam nemusíte skoro nic. Je to nespravedlivé ,ale je to tak. Ale zase tam může mít výrobnu každý kdo má kozu u baráku a je tam veliká konkurence. Všechno zlý k něčemu dobrý. My vyrábíme kozí sýry a i ten krásný provoz co máme nám je pomáhá prodávat . Zákazník výrobnu vidí ,když vejde do prodejny a je vidět ,že je spokojený. Renata
můžu vědět, kde tu výrobu máte? Rád bych se přijel podívat, inspirovat a případně poradit...
jsem od Mladé Boleslavi
díky Vilém
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
můžu vědět, kde tu výrobu máte? Rád bych se přijel podívat, inspirovat a případně poradit...
jsem od Mladé Boleslavi
díky Vilém
Přijet můžete, třeba cestu sem vhodně spojit s účastí na některém sýrařském kurzu. Informace najdete zde
http://www.ekokoza.cz/
nebo zde
http://probio.usertechnologies.com/Kalendar-akci/9-Zpracovani-mleka-na-farme-vyroba-mlecnych-bioproduktu-podpora-zpracovani-na-farme/
ty kurzy na ekokoze organizuje Svaz faremních zpracovatelů, ty na Svazu PRO-BIO organizuje Svaz ekologických zemědělců. Kontakty na přihlášky tam najdete. Na těch, co dělá Svaz faremních zpracovatelů zatím volná místa jsou. U těch druhých spíše už ne.
Na obou se kromě zpracování mléka a výroby mléčných výrobků dle programu probírají otázky legislativy, marketingu a podobně a pro zájemce je exkurze do malé faremní mlékárničky, tak uvidíte malý fungující provoz v praxi a získáte představu.
Na závěr se řeší i individuální potřeby a konzultuje vše potřebné.
Případně si můžete dohodnout návštěvu na meilu farma.hvozd@centrum.cz , ale termíny se hledají dost obtížně.
Ivan Hrbek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.120
Nevím jak je to dlouho, co jste psala o prodeji mléka ze dvora, ale v Královéhradeckém kraji jim stačí na prodej mléka vzorek mléka jen jednou za půl roku, ale museli jsme mít rozbory krve na brucelozu a ještě něco, to už si nepamatuju, bylo to vloni a ta krev je u jedné kozy jednou pro vždy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.86.10
Dobrý den, přečetl jsem zodpovědně celé téma, ale než pojedu na kurs, rád bych si o výrobě něco přečetl. Nevím o tom vůbec nic. Existuje nějaký návod v češtině, kuchařka, nebo něco na výrobu sýrů? A máte někdo zkušenost, zda jde v Praze koupit syřidlo bez poštovného? děkuju
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.156
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, přečetl jsem zodpovědně celé téma, ale než pojedu na kurs, rád bych si o výrobě něco přečetl. Nevím o tom vůbec nic. Existuje nějaký návod v češtině, kuchařka, nebo něco na výrobu sýrů? A máte někdo zkušenost, zda jde v Praze koupit syřidlo bez poštovného? děkuju
Syřidlo bez poštovného koupíte ve firmě MILCOM. Internet vám dodá adresu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.86.10
Děkuji.
Neregistrovaný uživatel
Janiss

XXX.XXX.4.67
Dobrý den,
chci se zeptat, jak je to s legalizací prodeje. Např. u kozího sýru, co musím udělat pro to, abych mohla takovýto sýr prodávat? a jsou jiné podmínky pro prodej ze dvora, farmářské trhy a prodej do řetězců ?
Je tedy možné mít umožněn prodej ze dvora, ale nesmím prodávat např. do Sklizena?
Poradíte mi, kde mohu vyhledat informace?
Děkuji.
Musíte zajít na krajskou veterinární správu, nejlépe s náčrtkem výrobny. oni vám řeknou, co a jak má být. Ve zkratce - pokud budete zpracovávat pouze mléko od svých zvířat a budete prodávat převážně z farmy, část mléčných výrobků můžete dodávat i do místních obchodů (myšleno v rámci kraje), prodávat můžete i na trzích v rámci kraje, budete splňovat podmínky pro maloobchod, kde nejsou tak přísné pdomínky jako pro velké mlékárny.
Musíte si rozmyslet zda budete dělat sýry z pasterovaného nebo nepasterovaného mléka, musíte mít vypracovaný HACCP, musíte mít hotové mikrob. rozbor. to jsou takové základní požadavky. Pak můžete registrovat faremní sýrárnu.
Nejlépe je prostudovat si všechny právní předpisy vztahující se na malovýrobu mléčných výrobků a budete mít "jasno" skoro
.
nom

XXX.XXX.136.179
Ja volala na KVS ve Vyškově a bylo mi řečeno že je to na dlouho, že nemají čas to se mnou řešit. Ať zajdu za chovatelkou ze stejneho kraje která už to má zařízený a udělám to stejně. Takže asi tak