Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.24
Ahoj lidičky. Tak jsem konečně sehnal formičky na výrobu sýrů. Jsou kulaté, průměr asi 6 cm a vysoké 10 cm. Jsou samá díra, materiál plast nebo nějaký novodur. Pln nadšení jsem je ihned vyzkoušel a je to opravdu super. I údržba je jednoduchá, myčka jim neublíží. Vzhledem k tomu, že je opravdu problé formičky sehnat, kdyby měl někdo zájem, tak rád dohodím. Za jednu jsem da 25,-Kč, ale dělá jich nejméně 10 ks. Prý je nejhorší vrtat díry, tak aby to kutilovi stálo za to. V případě zájmu mi brnkněte na tel. 603 714 102 nebo na e-mail.
Ahoj Kajda.
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahoj lidičky. Tak jsem konečně sehnal formičky na výrobu sýrů. Jsou kulaté, průměr asi 6 cm a vysoké 10 cm. Jsou samá díra, materiál plast nebo nějaký novodur. Pln nadšení jsem je ihned vyzkoušel a je to opravdu super. I údržba je jednoduchá, myčka jim neublíží. Vzhledem k tomu, že je opravdu problé formičky sehnat, kdyby měl někdo zájem, tak rád dohodím. Za jednu jsem da 25,-Kč, ale dělá jich nejméně 10 ks. Prý je nejhorší vrtat díry, tak aby to kutilovi stálo za to. V případě zájmu mi brnkněte na tel. 603 714 102 nebo na e-mail.
Ahoj Kajda.
No, opravdu je velmi těžké sehnat vyhovující formičky na sýry, já také zkouším, co se dá :-) Jenže - je ten materiál v pořádku z potravinářského hlediska? Já používám různé nádobky z potravinářského plastu, tam se ničeho neobávám, ale novodur? Nemá to vliv (jakýkoliv) na chuť nebo kvalitu sýra? Lenka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.21
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, opravdu je velmi těžké sehnat vyhovující formičky na sýry, já také zkouším, co se dá :-) Jenže - je ten materiál v pořádku z potravinářského hlediska? Já používám různé nádobky z potravinářského plastu, tam se ničeho neobávám, ale novodur? Nemá to vliv (jakýkoliv) na chuť nebo kvalitu sýra? Lenka
Já používám formičky koupené v domácích potřebách - viděla jsem atest, že jsou určené pro skladování potravin . Mají čtvercový tvar a poměrně řídkou " hustotu mřížek ". Dírky jsou tak 2x2 mm". To řeším k naprosté spokojenosti tím, že formu na první den, kdy odkapává syrovátka vyložím zdravotnickou gázou. Koupí se to v roli asi dvacet metru. Mám tu gázu nadosmrti, protože se kus ustřižené gázy dá snadno jak vyprat, tak desinfikovat s ostatním sýrařským materiálem při vyvaření..
Zrna sýřeniny nepropadnou, není třeba husté plátýnko, tohle k mé úplné spokojenosti stačí. Druhý den už sýr drží natolik pohromadě, že není třeba gázu dále používat. Pokud nemáte nadbytečné peníze, vyložte kusem gázy plastový cedník s pokud možno rovným dnem / aby se sýr neprolamoval když ho budete otáčet /a máte vystaráno. Dávat při pár litrech mléka a troše sýra pro sebe stovku za jednu formičku mi přijde zbytečné ne?
A pokud máte pouze plenu po dětech, nalijte sýřeninu do pleny, zakrutte konec okolo vařečky a pověste nad hrnec na chytání syrovátky a vyrobíte pravou homolku sýra. Pak už jen najít toho pravého Goliáše a do něj !!!!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.24
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, opravdu je velmi těžké sehnat vyhovující formičky na sýry, já také zkouším, co se dá :-) Jenže - je ten materiál v pořádku z potravinářského hlediska? Já používám různé nádobky z potravinářského plastu, tam se ničeho neobávám, ale novodur? Nemá to vliv (jakýkoliv) na chuť nebo kvalitu sýra? Lenka
Ahoj. Promiň, nejsem specialista přes plasty, novodur jsem pouze odhadl, protože to tak nějak vypadá. Každopádně chuť sýrů to nijak nemění a plast zůstává stále stejný. Možná se skutečně jedná o nějaký ten potravinářský plast, to skutečně netuším.
Ahoj Kajda.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.24
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já používám formičky koupené v domácích potřebách - viděla jsem atest, že jsou určené pro skladování potravin . Mají čtvercový tvar a poměrně řídkou " hustotu mřížek ". Dírky jsou tak 2x2 mm". To řeším k naprosté spokojenosti tím, že formu na první den, kdy odkapává syrovátka vyložím zdravotnickou gázou. Koupí se to v roli asi dvacet metru. Mám tu gázu nadosmrti, protože se kus ustřižené gázy dá snadno jak vyprat, tak desinfikovat s ostatním sýrařským materiálem při vyvaření..
Zrna sýřeniny nepropadnou, není třeba husté plátýnko, tohle k mé úplné spokojenosti stačí. Druhý den už sýr drží natolik pohromadě, že není třeba gázu dále používat. Pokud nemáte nadbytečné peníze, vyložte kusem gázy plastový cedník s pokud možno rovným dnem / aby se sýr neprolamoval když ho budete otáčet /a máte vystaráno. Dávat při pár litrech mléka a troše sýra pro sebe stovku za jednu formičku mi přijde zbytečné ne?
A pokud máte pouze plenu po dětech, nalijte sýřeninu do pleny, zakrutte konec okolo vařečky a pověste nad hrnec na chytání syrovátky a vyrobíte pravou homolku sýra. Pak už jen najít toho pravého Goliáše a do něj !!!!!
Máš pravdu, jde to i bez formiček. Cedník je však dost velký a děláš li více sýrů, určitě tě jeden cedník vyjde na víc než 25,-Kč za formičku. Máš jeden sýr jako druhý, krásné válečky. Já jsem si formy dělala sama a řeknu ti, že je to mravenčí práce dělat dírky do formy. Teď jsem s formičkama spokojená a raději bych příště dala i tu stovku, než se s tím vrtat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.21
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máš pravdu, jde to i bez formiček. Cedník je však dost velký a děláš li více sýrů, určitě tě jeden cedník vyjde na víc než 25,-Kč za formičku. Máš jeden sýr jako druhý, krásné válečky. Já jsem si formy dělala sama a řeknu ti, že je to mravenčí práce dělat dírky do formy. Teď jsem s formičkama spokojená a raději bych příště dala i tu stovku, než se s tím vrtat.
Jasně, že pokud člověk sýrům propadne, že to bude řešit elegantními formičkami ! Že k výrobě sýra není třeba pro začátek skoro nic - to bylo pro povzbuzení těm, kteří by si třeba zkusili udělat sýr a začít jim třeba brání právě " vstupní cena " potřebného materiálu a tak to raději někomu zkrmí . První rok jsem to dělala právě do cedníku co mám doma, jen pro nás. Taky nebyly ještě vyzkoušené postupy a ani teploměrnebyl dokonalý a některý sýr prostě nemohl do světa, že jo
,ale ted´ už máme vyzkoušené, co nám chutná a je to paráda.. Ale druhý rok se rozrostli známí, co sýr u nás ochutnali a chtějí ho kdykoliv mě zahlídnou a teď je vyrábím jako dárky na navštěvy
.A to už chce trochu štábní kulturu. Zkuste česnekový - nakrájím česnek na plátky - tak jeden větší stroužek na 200 dkg hotového sýra a zamíchám hned do sýřeniny, když leji do formiček. Mňam . Dokonalá je taky bazalka, ale v té obaluji... Jedla jsem v Č. Budejovicích na Kozím dnu sýr obalovaný v sušených houbách Aááách ! Jedinečné...Jenže když jdu s kozou do lesa na houby, napadají nás kloše a navíc mi koza žere houby z košíku...
Helena
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jasně, že pokud člověk sýrům propadne, že to bude řešit elegantními formičkami ! Že k výrobě sýra není třeba pro začátek skoro nic - to bylo pro povzbuzení těm, kteří by si třeba zkusili udělat sýr a začít jim třeba brání právě " vstupní cena " potřebného materiálu a tak to raději někomu zkrmí . První rok jsem to dělala právě do cedníku co mám doma, jen pro nás. Taky nebyly ještě vyzkoušené postupy a ani teploměrnebyl dokonalý a některý sýr prostě nemohl do světa, že jo
,ale ted´ už máme vyzkoušené, co nám chutná a je to paráda.. Ale druhý rok se rozrostli známí, co sýr u nás ochutnali a chtějí ho kdykoliv mě zahlídnou a teď je vyrábím jako dárky na navštěvy
.A to už chce trochu štábní kulturu. Zkuste česnekový - nakrájím česnek na plátky - tak jeden větší stroužek na 200 dkg hotového sýra a zamíchám hned do sýřeniny, když leji do formiček. Mňam . Dokonalá je taky bazalka, ale v té obaluji... Jedla jsem v Č. Budejovicích na Kozím dnu sýr obalovaný v sušených houbách Aááách ! Jedinečné...Jenže když jdu s kozou do lesa na houby, napadají nás kloše a navíc mi koza žere houby z košíku...
Helena
Díky za všechny informace, určitě něco zkusím. Mám ale ještě jeden dotaz - pořád se hovoří jen o formičkách (válečky apod.) Ale co závaží? Lisujete sýry nebo necháváte jen volně vytéci syrovátku? Je pak sýr v té správné konzistenci? Já používám zatím jednu větší formu (je to pixla na špagety :-) ), taky mi dalo dost práce vyvrtat tam ty dírky :-) No, nahoru pak dám kolečko z plastového talíře a na to stavím závaží. Připadá mi, obzvlášť poslední dobou, že jinak z toho tu syrovátku nedostanu, sýr jde lisovat hůř než v létě. Když někde na internetu vidím "formičky na sýr", nikde žádné "víčko" ani závaží! Pořád mě to dost mate. A co lidé, kteří vyrábí sýrů víc, přece nemají na každé malé formičce zvlášť závaží? Pomůže mi někdo tuhle záhadu objasnit? :-))
Lenka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.21
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky za všechny informace, určitě něco zkusím. Mám ale ještě jeden dotaz - pořád se hovoří jen o formičkách (válečky apod.) Ale co závaží? Lisujete sýry nebo necháváte jen volně vytéci syrovátku? Je pak sýr v té správné konzistenci? Já používám zatím jednu větší formu (je to pixla na špagety :-) ), taky mi dalo dost práce vyvrtat tam ty dírky :-) No, nahoru pak dám kolečko z plastového talíře a na to stavím závaží. Připadá mi, obzvlášť poslední dobou, že jinak z toho tu syrovátku nedostanu, sýr jde lisovat hůř než v létě. Když někde na internetu vidím "formičky na sýr", nikde žádné "víčko" ani závaží! Pořád mě to dost mate. A co lidé, kteří vyrábí sýrů víc, přece nemají na každé malé formičce zvlášť závaží? Pomůže mi někdo tuhle záhadu objasnit? :-))
Lenka
Já mám " formičky " asi osm centimerů vysoké , takže nic moc a ničím sýřeninu nezatěžuji. Naplním je sýřeninou, někdy je skoro bez syrovátky, kterou sliju už z hrnce, když mi pěkně sedne syrovátka, někdy je syrovátky víc, a tak chvilku čekám a plním naběračkou formičky a syrovátka protéká, a do druhého dne si sýr sedne asi na polovinu výška formičky. S výsledným " obdélníčkem " asi 10 x10 x 4 se dá normálně manipulovat a normálně se krájí. Hodně radosti z koz přeji Helena
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.110
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky za všechny informace, určitě něco zkusím. Mám ale ještě jeden dotaz - pořád se hovoří jen o formičkách (válečky apod.) Ale co závaží? Lisujete sýry nebo necháváte jen volně vytéci syrovátku? Je pak sýr v té správné konzistenci? Já používám zatím jednu větší formu (je to pixla na špagety :-) ), taky mi dalo dost práce vyvrtat tam ty dírky :-) No, nahoru pak dám kolečko z plastového talíře a na to stavím závaží. Připadá mi, obzvlášť poslední dobou, že jinak z toho tu syrovátku nedostanu, sýr jde lisovat hůř než v létě. Když někde na internetu vidím "formičky na sýr", nikde žádné "víčko" ani závaží! Pořád mě to dost mate. A co lidé, kteří vyrábí sýrů víc, přece nemají na každé malé formičce zvlášť závaží? Pomůže mi někdo tuhle záhadu objasnit? :-))
Lenka
Hlavní vliv při volném odtékání má teplota a také složení mléka, obě věci se spojují a vznikají podzimní problémy. S klesající teplotou se přestává syrovátka uvolňovat a proto huře odtéká. Praktický příklad je, když vyndáte čerství sýr z ledničky a necháte ho v teple, uvolní se syrovátka.
Podzimní mléko dále daleko lépe váže vodu než jarní nebo letní. Proto se z kozího mléka na podzim doporučují dělat tvrdé sýry, které se lisují a tím se mechanicky podporuje odtékání přebytečné vody. Jinak za dodržení "pokojové" teploty (asi 18 stupňů) by měli sýry dostatečně odkapat a výtěžnost sýra by na podzim měla být asi o 3% vyšší oproti létu.
Jirka MKF-K