Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.23
Tak jsme odstavili naše kozí holky od maminy,slečny mají tři měsíce,mléko by pily stále,ale koza už je odstrkovala.Těšila jsem se na sýry a jogurty,jenže jogurt už mi po několikáté nezhoustl,nedaří se ani sýr,nevysráží se,sýřidlo mám nové,takže čerstvé,měla jsem podezření na slabé mléko,ale koza je celý den na pastvě,sena má kolik je libo,ráno a večer teplý nápoj,dohromady asi kilo šrotu,chleba, slupky z brambor,jablka,mrkev, ze včerejšího nadojeného mléka jsem upekla kynutý koláč,který se povedl a chutná dobře,a z toho samého mléka jsem na oběd připravila nadívané kuře a nádivka se nedá jíst jak ,,smrdí,, kozinou.Včera jsem si chtěla uvařit pudink z mléka nadojeného před dvěma dny,na ochutnání bylo mléko dobré,jakmile se začalo vařit,tak smrdělo až čpělo,jako by bylo hořké.Koza je zdravá,zánět vemene nemá a malé kozenky by se po jejím mléku utloukly,nevíte někdo prosím čím by to mohlo být,loni bylo mléko bez problémů.Moc děkuji vám všem,kdo mi odpovíte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.30
Dodejte kostku solné lizu.Garantuji 100% úspěšnost !!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.23
Děkuju za odpovědˇ,kostky s minerály a solí má dvě,jednu na pastvě a jednu ve chlívku,kde jen přespává a chlívek je navysoko podestlaný čistou slámou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.38
kdy jste odčervovala ? Pokud měla loni mléko dobré,bude to začervením. Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.202.120
Ja sem letos resila neco podobneho mam kozenu mleko ma skvele sladke a letos hruza horke s ocaskem tak sem si rikala co se stalo jedina zmena bylo pastevni misto po pozorovani patrani jsem zjistila ze je to po bezu. Jak mile kozena na bez nemohla vse bylo v poradku tak mozna mrknout na pastvu zda tam neni podobneho neni.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.23
Pastvu máme stále stejnou,jenom tráva ,žádný keřík,odčervovali jsme v březnu,můžou to udělat i syrové slupky z brambor?Dnes zase šílený výsledek včerejšího jogurtu,hrudkovatá,řídká konzistence,místami žluté barvy,ještě,že máme kačeny,ty si poradí.Můžete mi prosím poradit účinný odčervovací prostředek?,náš vet.se specializuje na kočičky a pejsky a na odčervení má jen ,,něco,,aby se neřeklo,když se zeptám na název,tak cosi zamumlá a zase nevím nic.Uvažujeme o rozboru bobků,protože už nás nic jiného nenapadá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.202.120
Mi ac pastvy stridame tak bojejem s plicnivkami a tasemnici musim odcervovat pomerne casto a stridame ivomek a hermigal ale k.tomu pridavame prirodni odcervovadla. Myslim ze rozborem rozhodne nic nezkazite. Aspon budete vedet na cem jste
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.160.98
Rozhodně nechte udělat rozbor bobků, pak odčervěte cíleně, uvidíte, nakonec tím ušetříte.
J.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.23
Děkuji za pomoc a rady.Z.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.38
Změna chuti mléka bývá zpravidla jen dvěma problémy,začervením,nebo počínajícím zánětem. Pokud budete odčervovat (nejlépe po koprologickém rozboru),tak nezapomeňte,že kozám se dává 1,5
násobek dávky pro ovce,ne každý vet to ví. Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.23
Tak to budu muset změnit veta,protože on nám vždy dal ,,něco ,,na odčervení a množství odhadoval podle váhy kozy,takže od oka.Stejně má dovolenou,tak hledám jiného.Kozeně jsem natrhala a spařila mátu,ta mi pomáhá proti zánětům a dostala se nám na zahrádku,tak zaúřadovala na česneku,ten jí moc chutná,možná pomůže i příroda,ale stejně moc děkuju.Z.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.253
Přesně jak píše Roklanka.řešila jsem ted stejný problém.Sýr se nadařil a mléko nebylo chutné.Trus nebyl úplně v pořádku tak jsem odčervila.O víkendu se ve vemeni oběvila boule jak tenisák.Okamžitě jsme podáli medikament přímo do struku.Byl to skrýtý zánět,vyhráno ale nemáme.Masíruji ,boule se sice zmenšila ale pořád tam je.Můžete někdo poradit jak předcházet mastitidě-zánětu?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.23
Tak jste měli pravdu,rozbor ukázal,že bobky nejsou v pořádku,kozena už je odčervená a pro jistotu i její dcery,pravá část vemene byla jakoby větší a tvrdší,rozhodně nebyla horká,ale už se to lepší,mléko dáváme kačenám,ale je to spíš bílá voda,vůbec žádný tuk,zkusili jsme to mléko zasýřit a nemá žádnou srážlivost,takže absolutně nevhodné na výrobu čehokoliv,vet.říkal,že začervení nemá vliv na kvalitu mléka ,tak se ptám vás zkušených,je možné,že by kozena měla už stále tak slabé mléko,jako jsou ty odstředěné mléka bez tuku v krabicích?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.127.2
Kozí mléko se obecně sýří hůř, než kravské nebo ovčí (nesdružují se k sobě tak ochotně tukové kuličky). Zkusil bych zasířit nepasterované mléko, nepatrně zvýšit teplotu při sýření (na horní mez doporučenou u syřidla, případně klidně až na 40-45°C) a klidně dát i trochu víc syřidla (+50%). Pokud se nepovede, je chyba opravdu pravděpodobně v mléce (může být ale i ve starém/zkaženém syřidle). Začervení může mít vliv na množství mléka a na náchylnost k zánětům, ale tučnost by opravdu výrazně ovlivňovat nemělo.
Možná ještě poslední rada: Zkuste kozu opravdu řádně vydojit. Většina tuku je právě v posledních zbytcích mléka (ve vemeni jako "smetana nahoře, stejně jako v hrnci") a pokud nesprávně (málo) dojíte, můžete mít mléko řidší.
Ad mastitida: Pravidelně dojit (ideálně 2x denně), hlídat začervení (preventivně dávat třeba občas ocet do vody - pomáhá proti parazitům, 1 polévková lžíce na 10L vody), při ručním dojení mít správnou techniku (tzv. dojení 2/3 prsty, u koz se dojení "v dlani" příliš nedoporučuje), zároveň si dát pozor na hygienu: čisté ruce, nádoby (případně dojičku), vemeno po dojení otřít. Ale přiznám se, že utírání struků neřeším a kozy jsou zdravé a mastitidu neměly. Ale pravda je, že ocet dávám do vody prakticky neustále a nemám problém ani s parazity a zdravotní kondice je celkově vynikající.
K mastitidě je obecně větší náchylnost při chovu v chlívě = hlavně kvůli nižší hygieně, na pastvině je přecijen v "čistějším".
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.184
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jste měli pravdu,rozbor ukázal,že bobky nejsou v pořádku,kozena už je odčervená a pro jistotu i její dcery,pravá část vemene byla jakoby větší a tvrdší,rozhodně nebyla horká,ale už se to lepší,mléko dáváme kačenám,ale je to spíš bílá voda,vůbec žádný tuk,zkusili jsme to mléko zasýřit a nemá žádnou srážlivost,takže absolutně nevhodné na výrobu čehokoliv,vet.říkal,že začervení nemá vliv na kvalitu mléka ,tak se ptám vás zkušených,je možné,že by kozena měla už stále tak slabé mléko,jako jsou ty odstředěné mléka bez tuku v krabicích?
Podle toho,co píšete to vypadá,na začínající zánět.Chtělo by to mast (aphlegmina,mastimol,nebo něco podobného) několikrát denně mazat a vydojovat do sucha. Pokud by se to nelepšilo,tak ATB. Veterinář nemá pravdu i začervení změní jak množství tak chuť mléka,asi se s tím nesetkal. Roklanka
.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.23
děkuji za rady,jsem moc ráda,že jste tady a pomáháte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.23
Tak jsme odčervili,zánět ve vemeni kozena nemá,bobky jsou výstavní ochraná doba na mléko skončila,tak jsem celá nedočkavá zkusila zasýřit mléko,koza večer/2dojení/ dala 11/2l mléka a to stihly její holky něco upít než jsem si podala nerezový kýblík užívaný jen na dojení.,Mléko jsem zkusila zasýřit dvěma způsoby,první: mléko jsem svařila a zasýřila kyselinou citronovou rozpuštěnou ve vodě1litr mléka,1/2 lžičky kyseliny citronové rozpuštěné ve 2 lžících vody,dřív se dělala sýřenina skoro okamžitě,dnes ani náznak,že by nějaký proces probíhal,neudělala se ani jedna tuková kulička,tak jsem zkusila druhý způsob,tak jak mi tady bylo poraděno:mléko jsem zahřála na 42stupňů,přidala jsem sýřidlo+50% navíc a ejhle už se pomalu sráží,ale je to dvě hodiny od zasýření a srážlivost je téměř nepatrná,spíš je to moje zbožné přání,ještě zkusím dát mléko na rozbor a pak už fakt nevím,kozena je hodná,výborná matka,nemečí,dobře se dojí,nedám ji pryč,ale chci dělat domácí jogurty a sýry.Neslitujete se někdo nademnou a neprodáte mi ,pokud o prodeji uvažujete dobrou kozu,já už bych raději zaplatila vyšší částku a koupila kozu s POP a v KU,nebo kdybyste někdo věděl o někom ,byla bych štˇastný človíček.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.253
Jak již jsem psala je to na 99% zánět.Já vylévala mléko 2 týdny.Chutově dobré,2 den ocas,nezasířilo ani trošku.Podala jsem 3 dávky Mastiplanu po 12 hodinách-ochraná lhůta 3 dny.Aplikuje se přímo do struku a pak masírovala vemeno kafrovou mastí.Koza žrala,nádoj se se moc nesnížil jen ji stuhla půlka vemene a na druhý den tam byla boule jak tenisák.Kdyby se boule neobjevila tak ani nepoznám že má zánět.Mléko už se pěkně sráží ale pořád masíruji,kousek bouličky tam ještě je.Vet.říkal že to bude chvíli trvat než úplně zmizí.Protože je to dobrá koza,dojí 5-6l tak jsem byla zoufalá a chtěla ji dát antib.Vet.říkal že je to největší blbost protože 8 z 10 koz se tím pádem zasuší.Zánět se zastaví a objeví se po dalších kůzlatech a jsme tam kde jsme byli.Nahřívat,masírovat a všechno musí ven.Poslechla jsem ho a udělala jsem dobře.Chce to trpělivost a hlavně poctivě mazat at se vemeno pěkně prohřeje.Byla jsem zoufalá a taky si nevěděla rady.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.236
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jsme odčervili,zánět ve vemeni kozena nemá,bobky jsou výstavní ochraná doba na mléko skončila,tak jsem celá nedočkavá zkusila zasýřit mléko,koza večer/2dojení/ dala 11/2l mléka a to stihly její holky něco upít než jsem si podala nerezový kýblík užívaný jen na dojení.,Mléko jsem zkusila zasýřit dvěma způsoby,první: mléko jsem svařila a zasýřila kyselinou citronovou rozpuštěnou ve vodě1litr mléka,1/2 lžičky kyseliny citronové rozpuštěné ve 2 lžících vody,dřív se dělala sýřenina skoro okamžitě,dnes ani náznak,že by nějaký proces probíhal,neudělala se ani jedna tuková kulička,tak jsem zkusila druhý způsob,tak jak mi tady bylo poraděno:mléko jsem zahřála na 42stupňů,přidala jsem sýřidlo+50% navíc a ejhle už se pomalu sráží,ale je to dvě hodiny od zasýření a srážlivost je téměř nepatrná,spíš je to moje zbožné přání,ještě zkusím dát mléko na rozbor a pak už fakt nevím,kozena je hodná,výborná matka,nemečí,dobře se dojí,nedám ji pryč,ale chci dělat domácí jogurty a sýry.Neslitujete se někdo nademnou a neprodáte mi ,pokud o prodeji uvažujete dobrou kozu,já už bych raději zaplatila vyšší částku a koupila kozu s POP a v KU,nebo kdybyste někdo věděl o někom ,byla bych štˇastný človíček.
S kyselinou citronovou nemám zkušenost,ale se syřidlem ano a teplota 42st je moc a jasně,že se mléko nesrazilo,to by se nesrazilo ani od mých papírových koz. V PoP to opravdu není. Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jsme odčervili,zánět ve vemeni kozena nemá,bobky jsou výstavní ochraná doba na mléko skončila,tak jsem celá nedočkavá zkusila zasýřit mléko,koza večer/2dojení/ dala 11/2l mléka a to stihly její holky něco upít než jsem si podala nerezový kýblík užívaný jen na dojení.,Mléko jsem zkusila zasýřit dvěma způsoby,první: mléko jsem svařila a zasýřila kyselinou citronovou rozpuštěnou ve vodě1litr mléka,1/2 lžičky kyseliny citronové rozpuštěné ve 2 lžících vody,dřív se dělala sýřenina skoro okamžitě,dnes ani náznak,že by nějaký proces probíhal,neudělala se ani jedna tuková kulička,tak jsem zkusila druhý způsob,tak jak mi tady bylo poraděno:mléko jsem zahřála na 42stupňů,přidala jsem sýřidlo+50% navíc a ejhle už se pomalu sráží,ale je to dvě hodiny od zasýření a srážlivost je téměř nepatrná,spíš je to moje zbožné přání,ještě zkusím dát mléko na rozbor a pak už fakt nevím,kozena je hodná,výborná matka,nemečí,dobře se dojí,nedám ji pryč,ale chci dělat domácí jogurty a sýry.Neslitujete se někdo nademnou a neprodáte mi ,pokud o prodeji uvažujete dobrou kozu,já už bych raději zaplatila vyšší částku a koupila kozu s POP a v KU,nebo kdybyste někdo věděl o někom ,byla bych štˇastný človíček.
Syřidlem zasýřujte mléko o teplotě 33-35 stupňů. Nádobu přikryjte dekou, aby se teplota
udržela po dobu 40-45 minut. Po této době by měla být sýřenina ke krájení. Nepíšete
jaké syřidlo, o jaké síle a kolik jste ho dala. Údaj - přidala jsem syřidlo + 50 % nic neříká.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak již jsem psala je to na 99% zánět.Já vylévala mléko 2 týdny.Chutově dobré,2 den ocas,nezasířilo ani trošku.Podala jsem 3 dávky Mastiplanu po 12 hodinách-ochraná lhůta 3 dny.Aplikuje se přímo do struku a pak masírovala vemeno kafrovou mastí.Koza žrala,nádoj se se moc nesnížil jen ji stuhla půlka vemene a na druhý den tam byla boule jak tenisák.Kdyby se boule neobjevila tak ani nepoznám že má zánět.Mléko už se pěkně sráží ale pořád masíruji,kousek bouličky tam ještě je.Vet.říkal že to bude chvíli trvat než úplně zmizí.Protože je to dobrá koza,dojí 5-6l tak jsem byla zoufalá a chtěla ji dát antib.Vet.říkal že je to největší blbost protože 8 z 10 koz se tím pádem zasuší.Zánět se zastaví a objeví se po dalších kůzlatech a jsme tam kde jsme byli.Nahřívat,masírovat a všechno musí ven.Poslechla jsem ho a udělala jsem dobře.Chce to trpělivost a hlavně poctivě mazat at se vemeno pěkně prohřeje.Byla jsem zoufalá a taky si nevěděla rady.
Že se 8 z 10 koz po podání antibiotik zasuší je vážně blbost. Masírovat, vydojovat, to ano.
Ale jestliže je ve vemeni skrytý, chronický zánět, při kterém se zdá, že je až na výjimky
vše v pořádku, tak ten pouhým vydojováním nevyléčíte. Právě takový dokáže během
zasušení zlikvidovat koze polovinu vemene, nebo propuknout naplno po porodu, při nástupu
další laktace. Takové koze je dobré alespoň po zasušení aplikovat do struku Orbenin EXTRA
nebo některá jiná antibiotka, která se používají při odstavu krav.
Aby jste věděla na čem jste, pošlete mléko na vyšetření.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.205.99
To sýření mě zaráží... Kozí mléko pokud tedy používáte mikrobiální syřidlo, tak se sýří při max. 35, možná by to šlo i při 36, což je horní hranice, za další co třeba chlorid, ten tu nikdo nepoužívá? Já mám s chloridem od naší úžasné kozenky s krásně tučným/hustým mlékem výtěžnost skoro 18% a sýřenina je super, dobře se s ní pracuje. Když ho nedám trhá se a výsledek je nic moc, výtěžnost pouze 12%... takže fakt rozdíl. Mléko je doufám v pořádku.
Z převařeným se vám sýr povede dost těžko... pasterizovat na max 65, jinak přidat fakt chlorid.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.23
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kozí mléko se obecně sýří hůř, než kravské nebo ovčí (nesdružují se k sobě tak ochotně tukové kuličky). Zkusil bych zasířit nepasterované mléko, nepatrně zvýšit teplotu při sýření (na horní mez doporučenou u syřidla, případně klidně až na 40-45°C) a klidně dát i trochu víc syřidla (+50%). Pokud se nepovede, je chyba opravdu pravděpodobně v mléce (může být ale i ve starém/zkaženém syřidle). Začervení může mít vliv na množství mléka a na náchylnost k zánětům, ale tučnost by opravdu výrazně ovlivňovat nemělo.
Možná ještě poslední rada: Zkuste kozu opravdu řádně vydojit. Většina tuku je právě v posledních zbytcích mléka (ve vemeni jako "smetana nahoře, stejně jako v hrnci") a pokud nesprávně (málo) dojíte, můžete mít mléko řidší.
Ad mastitida: Pravidelně dojit (ideálně 2x denně), hlídat začervení (preventivně dávat třeba občas ocet do vody - pomáhá proti parazitům, 1 polévková lžíce na 10L vody), při ručním dojení mít správnou techniku (tzv. dojení 2/3 prsty, u koz se dojení "v dlani" příliš nedoporučuje), zároveň si dát pozor na hygienu: čisté ruce, nádoby (případně dojičku), vemeno po dojení otřít. Ale přiznám se, že utírání struků neřeším a kozy jsou zdravé a mastitidu neměly. Ale pravda je, že ocet dávám do vody prakticky neustále a nemám problém ani s parazity a zdravotní kondice je celkově vynikající.
K mastitidě je obecně větší náchylnost při chovu v chlívě = hlavně kvůli nižší hygieně, na pastvině je přecijen v "čistějším".
vyzkoušela jsem tuto radu,ale výsledek hrozný.Normálně takhle sýr nesýřím,ale když je člověk zoufalý,tak zkusí každou radu.Chlorid vápenatý používám a koupila jsem si i očkovací kultury.Sýry dělám krátce a mám respekt z lidí,kterým se sýry daří dělat běžně a s určitou rutinou,pro mě je to pořád nové a říkala jsem si, když nezkusím,tak nevím a co kdyby to vyšlo.Ale zaměřím se na to vemeno,abych něco nezanedbala.