Vůně kozího mléka a chuť sýru z něj

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

15.7.2014 12:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.39

Dobrý den,chci se zeptat, zda má na čuch kozího mléka vliv doba uskladnění před výrobou sýra. Dojím kozu s nádojem 2-2,5 litru denně. Koza krásně voní, je celý den venku,pase se, okusuje stromky, večer voňavé seno a zrno. Nadojené mléko také krásně voní. Střádám v chladničce /jen pro mléko/ mléko tak 5 dní, abych dělala sýr alespoň z 10 litrů. A když se začne zahřívat, začnu ho také cítit a samozřejmě to poznám i na chuti sýra. Zajímavé je, že když jsem začala dojit, /tak po 3 měsících po narození kůzlátka/, vonělo mléko i při zahřátí a sýr nebyl ani náznakem cítit. Děkuji za odpověď.

Neregistrovaný uživatel

15.7.2014 12:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.253

Já nechávám mléko na sýr max.3 dny.Když jsem potřebovala nastřádat na sýr tak jsem ho šoupla do mražáku.Ale pozor pak ho musíte nechat samo rozmrznout,žádná mikrovlnka.Píšete že po kůzlatech bylo dobré..Bud je koza začervená nebo je tam skrytý zánět,řešila jsem něco podobného.Koza v poho,nádoj jako vždycky,mlíko nic moc.Najednou ze dne na den zatvrdlina ve vemeni jako blázen.smajlík

Neregistrovaný uživatel

15.7.2014 14:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.236

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,chci se zeptat, zda má na čuch kozího mléka vliv doba uskladnění před výrobou sýra. Dojím kozu s nádojem 2-2,5 litru denně. Koza krásně voní, je celý den venku,pase se, okusuje stromky, večer voňavé seno a zrno. Nadojené mléko také krásně voní. Střádám v chladničce /jen pro mléko/ mléko tak 5 dní, abych dělala sýr alespoň z 10 litrů. A když se začne zahřívat, začnu ho také cítit a samozřejmě to poznám i na chuti sýra. Zajímavé je, že když jsem začala dojit, /tak po 3 měsících po narození kůzlátka/, vonělo mléko i při zahřátí a sýr nebyl ani náznakem cítit. Děkuji za odpověď.

Pokud vám kozina vadí,dejte mléko zchladit šokem (tzn. do půl hodiny po nadojení ho dejte do mrazáku na několik hodin) ,prodlouží se trvanlivost aje dost mozné,že i kozina bude slabší,pokud vůbec bude. Můžete také nechat mléko v mrazáku než nastřádáte potřebné množství ,pak by mělo bát zcela bez prku. Normálně skladované v lednici je třetím dnem již identifikovatelné. Roklanka

Neregistrovaný uživatel

15.7.2014 15:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.39

Začervená, troufám si tvrdit, Matylda není. Odčervujeme pravidelně a já pořád sleduji bobky , zda jsou v pořádku. Ale ten zánět, to jste mi nasadila brouka do hlavy. Sice poctivě dodojuju večer i ráno ale dokud pilo jen kůzlátko,nezasahovala jsem jim do toho.Vždycky jí ke konci dojení vemeno masíruju a najednou jsem v horní části nahmatala zatvrdlý kulovitý útvar tak velikosti vejce. Dívala jsem se tady do diskuze a našla jsem podobné zkušenosti se závěrem, jak to přišlo tak to odešlo. A tak to jen průběžně kontroliji, zda se zatvrdlina nemění.

Neregistrovaný uživatel

15.7.2014 19:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.205.99

Naše kozenka má ten útvar taky a právě mě to docela děsí... Co pozoruji, tak se zmenšuje, mléko je v pořádku, po vychlazení není cítit i chuťově je dobré, jen tedy pět dní mi připadá opravdu moc, po pěti dne už mám mléko lehce nakyslé - jen na vůni chuťové je pořád v pohodě. Ona takto zadržovala při kůzlatech a po odstavu no a nyní už je to den o de dne menší, tak doufám, že je to je zadržené mléko.
Jako kojící jsem to tak zažila a opravdu nešlo o zánět, pouze o zadržené mléko, tak doufám...
Sýr z našeho mléka není cítit vůbec.

Neregistrovaný uživatel

15.7.2014 21:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.253

Já o tom psala v diskusi zdravá koza divné mléko.Vloni měla koza zatvrdlinu která se jakoby pohybovala a pak se vytratila.Letos se opět objevila a už se nepohybovala a byl s toho zánět jako blázen.Napsala jsem tam co mi poradil vet.Funguje to tak se tam koukněte.smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík