Ovce & pastva leguminoznich rostlin

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

31.8.2014 18:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.234

Zdravím, nemáte někdo zkušenost, jak by mohly reagovat ovce na víceméně jednodruhovou pastvu, kde se z téměř 95% vyskytuje leguminoza štírovník růžkatý? Ze stejné čeledi jsou také obsahem látek podobné vojtěšky, vikve a hrachory, po nichž se mohou ovce a kozy nadmnout, nebo ne? Díky za odpověď!

Neregistrovaný uživatel

31.8.2014 22:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.102

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zdravím, nemáte někdo zkušenost, jak by mohly reagovat ovce na víceméně jednodruhovou pastvu, kde se z téměř 95% vyskytuje leguminoza štírovník růžkatý? Ze stejné čeledi jsou také obsahem látek podobné vojtěšky, vikve a hrachory, po nichž se mohou ovce a kozy nadmnout, nebo ne? Díky za odpověď!

Pícninářské využití štírovníku růžkatého spočívá v jeho zařazení do dočasných a trvalých směsí pro luční porosty na sušších místech, kde stabilizuje výnosy zejména ve 2. a 3. seči. Při výsevu do krycí plodiny netvoří panenskou seč, při výsevu bez krycí plodiny zakvétá již v roce výsevu. Vyhovuje mu využívání porostů 2 – 3 sečemi, případně i extenzivní pastva nebo kombinované využívání. Při intenzivní pastvě z porostů ustupuje (utužená půda mu nevyhovuje).
Kvalita píce štírovníku je průměrná – stravitelnost 65 – 75 %, obsah N-látek 17 %, popelovin 9 %, vlákniny až 30 %. Zlepšuje výnosy i kvalitu píce (sena) v suchých letech. Píce samotného štírovníku nenadýmá. Obsahuje však kyanogenní glykosidy (lotuaustralin, lotusin, fasolunatin), které mohou být při zkrmování velkého množství štírovníku pro zvířata toxické.

Neregistrovaný uživatel

31.8.2014 22:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.102

Štírovník růžkatý má velmi širokou stanovištní amplitudu, je vytrvalý a odolný nepříznivým půdním a klimatickým podmínkám. V čistých porostech vytrvává na stanovišti 6 až 7 roků. Při setí bez krycí plodiny se vyvíjí velice rychle, takže již za dva až tři měsíce po výsevu zakvétá a je schopen poskytnout v roce výsevu menší výnos semene. Po seči, případně pastvě, velice rychle obrůstá a znovu zakvétá. Je možno jej pěstovat na všech typech zemědělských půd, včetně půd velmi chudých a suchých. Jeho předností jsou minimální požadavky na vláhu, na druhé straně však snáší i vyšší hladinu spodní vody a také déle trvající zamokření. Je odolný vůči holomrazům a snáší i déletrvající sněhovou pokrývku. Větší požadavky má, stejně jako ostatní jeteloviny, na světlo. Proto bývá v přirozených travních porostech častěji rozšířen na chudších půdách, kde nemají trávy takovou konkurenční schopnost. Svou výnosovou schopností se na bohatších půdách skoro vyrovná vojtěšce a jeteli lučnímu, na chudších půdách je předčí. Kvalitou píce se řadí mezi naše nejlepší jeteloviny a hospodářskými zvířaty je dobře přijímán.
Velkou předností štírovníku růžkatého je, že jeho píce nenadýmá. Na druhé straně však patří mezi ty rostliny, které obsahují kyanogenní glykosidy a při krmení hospodářských zvířat jak senem, tak čerstvou pící, dochází k jejich uvolnění. Množství kyanogenních glykosidů, které organismus absorbuje a jež je toxické, nezávisí jen na obsahu kyanogenů a enzymů v píci, ale také na množství zkrmené píce, rychlosti trávení a naplnění bachoru. V seně se jejich obsah postupně snižuje a po pěti měsících úplně mizí. V siláži zjištěny nebyly. Proti chorobám a škůdcům je odolný, pouze na semenářských porostech štírovníku se může vyskytovat a škodit třásněnka štírovníková.

Neregistrovaný uživatel

31.8.2014 22:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.108

Děkuju, výstižné :)
Mohla bych se zeptat na zdroj?

Neregistrovaný uživatel

31.8.2014 22:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.102

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Děkuju, výstižné :)
Mohla bych se zeptat na zdroj?

opr.zf.jcu.cz/docs/predmety/-a1db302d4d.doc
http://uroda.cz/netradicni-jeteloviny-jejich-vyznam-a-pestovani/

Neregistrovaný uživatel

31.8.2014 22:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.27.102

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Děkuju, výstižné :)
Mohla bych se zeptat na zdroj?

opr.zf.jcu.cz/docs/predmety/-a1db302d4d.doc
http://uroda.cz/netradicni-jeteloviny-jejich-vyznam-a-pestovani/

Neregistrovaný uživatel

1.9.2014 16:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.23.85

tomu říkám fundovaná odpověd :) žádné soublábolí

Přidejte reakci

Přidat smajlík