Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.90
Ahoj. Je možné, že kozí mléko nějak zraje? Mám už 4 dny kozu. Podojím, napiju se a je to lahoda největší. Pak mléko přecedím a uložím do lednice. Druhý den piji a lahoda, akorát ledová :) Den nato ale už pozoruji zmnu a mlého je jako by "jiné". No a třetí den po nadojení už cítím v mléce pachuť, která se rozvine vzadu na jazyku a přijde mi to, jako by vom někdo louhoval hořké listy pampeličky.
je to normální, neo něco dělám špatně? mléko nijak nezabíjím. nijak nezapáchá . . .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.97.196
Ano je to normální
Pokud vám to vadí doporučuji mléko převařit nebo jinak zpracovat: tvaroh jogurt sýry
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.90
díky. asi mi to ani nevadí, spíš jde o to, že když odliju mléko třeba rodičům a dám jím včerejší a oni to fouknou do ledničky a pijí třetí den, tak pak můžou rozhlašovat, že kozí mléko není dobré. jinak samozřejmě já piju vždy čerstvé :)
Čím to tedy je? Nepomohlo by ho nějak odstředit, nebo posbírat smetanu? Nebo je to mlékem samotným? Převařit hned v den nadojení, nebo stačí až mi přestane chutnat? máte na mysli to "částečné převaření" na těch 70 stupňů, nebo úplně?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.177.34
Mléko jde i zmrazit na použití později. Při chlazení je nejlepší co nejnižší teplota.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.177.34
Převářet úplně mléko chuťově hodně změní, pasterizace je údajně možná i na 60st. po dobu půl hodiny. Na výrobu sýrů a tvarohu mrkněte na milcom pobočka Tábor- prodej syřidel apod. i s návodem výroby pro maloodběratele.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.147
Pasterizujem, zahrejem na 72 a 1-2min nechám odstavené a potom prudko schladím v studenej vode v drese. Mlieko takto vydrží bezo zmeny chuti veľmi dlho. Dôležité je to prudké zchladenie
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.147
Pasterizujem, zahrejem na 72 a 1-2min nechám odstavené a potom prudko schladím v studenej vode v drese. Mlieko takto vydrží bezo zmeny chuti veľmi dlho. Dôležité je to prudké zchladenie
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.90
děkuji za rady. snad jen poslední . . . . když mléko pasterizuji, pořád bude svým "dobrým" obsahem lepší než kupné kravské mléko? netuším totiž, kolik toho dobrého tou pasterizací zabiju. Jestli to pořád ještě bude stát zato dojit, nebo tím mléko klesne na úroveň supermarketu. To bych snad raději nepasterizoval a doufal, že si an tu pachuť zvyknu :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.160.98
Když Vám vadí pachuť, tak ihned zamražte. Nevím, co řeknou biologové, ale mléko tím dle mého názoru pranic neztratí. Nebo si kupte nějakou kulturu, kterou do nadojeného mléka dejte a tím "podpoříte" dobrou chuť a hořkost se nebude moci tolik rozvíjet. Je to teda taková zvláštní "buranská" metoda, ale já to omylem vyzkoušela a ono to vyšlo. Tak uvidíte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.253
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
děkuji za rady. snad jen poslední . . . . když mléko pasterizuji, pořád bude svým "dobrým" obsahem lepší než kupné kravské mléko? netuším totiž, kolik toho dobrého tou pasterizací zabiju. Jestli to pořád ještě bude stát zato dojit, nebo tím mléko klesne na úroveň supermarketu. To bych snad raději nepasterizoval a doufal, že si an tu pachuť zvyknu :)
Pasterizací zabijete všechno dobré.Nemusíte se bát že klesne na úroven supermarketu,tam se prodává opravdu jen obarvená voda.To že mléko není dobré 3 den je normální prostě kysne.Když budete vědět že mléko nezkonzumujete tak do petky a na mrazák.Při rozmrazování pozor,musí se rozmrznout samo.Žádná teplá voda,mikrovlnka a podobně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.90
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když Vám vadí pachuť, tak ihned zamražte. Nevím, co řeknou biologové, ale mléko tím dle mého názoru pranic neztratí. Nebo si kupte nějakou kulturu, kterou do nadojeného mléka dejte a tím "podpoříte" dobrou chuť a hořkost se nebude moci tolik rozvíjet. Je to teda taková zvláštní "buranská" metoda, ale já to omylem vyzkoušela a ono to vyšlo. Tak uvidíte.
a co používáte za kulturu? rád bych to vyzkoušel.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.160.98
http://www.dobrykolonial.cz/KULTURY-PRO-VYROBU-SYRU
Já většinou tu omegu, nebo jogurtovou - myslím lambdu .... 3? (to je pak takové jemnější)
Popravdě- je někdy dávám hned po nadojení - a pak, když nestihnu udělat nějaký sýr, nebo potřebuju mléko, tak to neřeším a beru a tím jsem si všimla, že zraje tak jakoby do sladka.
Poprvé jsem to vzala omylem - spletla jsem si lahve.... a teď už to dělám cíleně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.90
dobrý deb. děkuji zä zajímavý odkaz. Měla jste na mysli přímo toto: http://www.dobrykolonial.cz/KULTURY-PRO-VYROBU-SYRU/130-LAMBDA-12-termofiln%C3%AD-jogurtov%C3%A1
Mi totiž přijde, že to naopak to zrání urychlí :)