Tvořítka na kozí sýr???

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

8.2.2006 21:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.125.85

Ahojky, chtěla bych se zeptat, kdo děláte kozí sýry, tvarohy apod...máte na to nějaká tvořítka? V krámě jsem nic vhodného neobjevila, aby to dobře drželo tvar, a pěkně vytékala tekutina...Máte na to někdo nějaký fígl, nebo poradíte, kde se něco vhodného dá koupit, nebo udělat???Díky za rady..

Neregistrovaný uživatel

9.2.2006 08:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.45

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahojky, chtěla bych se zeptat, kdo děláte kozí sýry, tvarohy apod...máte na to nějaká tvořítka? V krámě jsem nic vhodného neobjevila, aby to dobře drželo tvar, a pěkně vytékala tekutina...Máte na to někdo nějaký fígl, nebo poradíte, kde se něco vhodného dá koupit, nebo udělat???Díky za rady..

Už jem to tu probírali, zkuste zadat do hledání heslo formičky . Helena.
Pokud budete mít nějaké otázky ozvěte se znovu.

Neregistrovaný uživatel

9.2.2006 16:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.62

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahojky, chtěla bych se zeptat, kdo děláte kozí sýry, tvarohy apod...máte na to nějaká tvořítka? V krámě jsem nic vhodného neobjevila, aby to dobře drželo tvar, a pěkně vytékala tekutina...Máte na to někdo nějaký fígl, nebo poradíte, kde se něco vhodného dá koupit, nebo udělat???Díky za rady..

Loni jsem si z "Kozí soboty" v Českých Budějovicích přivezla recept na kozí sýr, při jehož dělání není tvořítek potřeba. Sraženina se pouze v dlaních vymačká a vzniklá placka vysoká cca 2 cm se jen položí na talířek na jedné straně něčím podložený, aby byl trochu šikmo. Ještě trochu syrovátky odteče a zhruba po čtvrt hodince už se sýr může jíst. Marťa

Neregistrovaný uživatel

10.2.2006 07:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.45

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Loni jsem si z "Kozí soboty" v Českých Budějovicích přivezla recept na kozí sýr, při jehož dělání není tvořítek potřeba. Sraženina se pouze v dlaních vymačká a vzniklá placka vysoká cca 2 cm se jen položí na talířek na jedné straně něčím podložený, aby byl trochu šikmo. Ještě trochu syrovátky odteče a zhruba po čtvrt hodince už se sýr může jíst. Marťa

V Českých Budějovicích na Kozím dnu v Krajinské ulici jsem byla taky / mám to kousek /, a měla jsem zježené chlupy.Ochutnávala jsem sýry do chvíle, než z pána , co tam předváděl výrobu vylezly tyto informace : Mléko nepasterizuje, jen ho ohřeje, a když je dost rychlý, ani to ne. Vyrábí sýr hned po nadojení. Přidá syřidlo a uplácá za chvíli holýma rukama placku. Brrr. Vzhledem k tomu, že sýry nosím na navštěvy jako vítané a vyhledávané dárečky, si vůbec neumím představit, že bych komukoliv cizímu dala něco, co jsem uplácala rukama, bez jakékoliv hygienické kultury. Proboha i pro domácí je přece normální, že mléko ošetřím !! Jinak, než mi to trochu zarostlý a mírně zpustlý / klasický horský muž - jinak velmi milý / kozí chovatel řekl, ochutnala jsem sýr obalený v sušených houbách. Byl velmi, velmi dobrý. Pak jsme se šli desinfikovat na panáka, takže následky byly nulové. Ale už nic takhle důvěřivě do huby nevezmu. Helena

Neregistrovaný uživatel

10.2.2006 07:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.110

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
V Českých Budějovicích na Kozím dnu v Krajinské ulici jsem byla taky / mám to kousek /, a měla jsem zježené chlupy.Ochutnávala jsem sýry do chvíle, než z pána , co tam předváděl výrobu vylezly tyto informace : Mléko nepasterizuje, jen ho ohřeje, a když je dost rychlý, ani to ne. Vyrábí sýr hned po nadojení. Přidá syřidlo a uplácá za chvíli holýma rukama placku. Brrr. Vzhledem k tomu, že sýry nosím na navštěvy jako vítané a vyhledávané dárečky, si vůbec neumím představit, že bych komukoliv cizímu dala něco, co jsem uplácala rukama, bez jakékoliv hygienické kultury. Proboha i pro domácí je přece normální, že mléko ošetřím !! Jinak, než mi to trochu zarostlý a mírně zpustlý / klasický horský muž - jinak velmi milý / kozí chovatel řekl, ochutnala jsem sýr obalený v sušených houbách. Byl velmi, velmi dobrý. Pak jsme se šli desinfikovat na panáka, takže následky byly nulové. Ale už nic takhle důvěřivě do huby nevezmu. Helena

Máme někde katalog pomůcek pro výrobu sýrů a másla (formy, máselnice, odstředivky, pastery, kultury, syřidla, knížky ...) je to česká firma, která stahuje výrobky z česka i zahraničí.
Budu muset ten katalog někde najít, ale nebude to hned. Na internetu stránky nemají, takže se takto najít nedají.
Pokud by někdo o nich věděl, napište, nevim kde s tím hledáním začít

Jirka MKF-K
ICQ 278 578 548

Neregistrovaný uživatel

11.2.2006 14:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
V Českých Budějovicích na Kozím dnu v Krajinské ulici jsem byla taky / mám to kousek /, a měla jsem zježené chlupy.Ochutnávala jsem sýry do chvíle, než z pána , co tam předváděl výrobu vylezly tyto informace : Mléko nepasterizuje, jen ho ohřeje, a když je dost rychlý, ani to ne. Vyrábí sýr hned po nadojení. Přidá syřidlo a uplácá za chvíli holýma rukama placku. Brrr. Vzhledem k tomu, že sýry nosím na navštěvy jako vítané a vyhledávané dárečky, si vůbec neumím představit, že bych komukoliv cizímu dala něco, co jsem uplácala rukama, bez jakékoliv hygienické kultury. Proboha i pro domácí je přece normální, že mléko ošetřím !! Jinak, než mi to trochu zarostlý a mírně zpustlý / klasický horský muž - jinak velmi milý / kozí chovatel řekl, ochutnala jsem sýr obalený v sušených houbách. Byl velmi, velmi dobrý. Pak jsme se šli desinfikovat na panáka, takže následky byly nulové. Ale už nic takhle důvěřivě do huby nevezmu. Helena

A víte, Helenko, jak se ve vyspělých státech EU vyrábějí kozí sýry? V zásadě dvěma způsoby: buď v velkých mlékárnách, kde se vykupuje kozí mléko, pasterizuje a zpracovává stějně jako ve všech velkých provozech, nebo vámi popsaným způsobem přímo na farmě. A ty druhé, vyráběné popsaným způsobem na farmách jsou mnohem více ceněné. A každý má výběr, může se rozhodnout, jaký sýr si koupí. Např. ty sušené houby - dotyčný určitě neměl certifikát na sběr hub a příslušná povolení, a určitě od nich hrozilo větší nebezpečí než od popsané výroby vlastního sýra.

Neregistrovaný uživatel

11.2.2006 16:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.76

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A víte, Helenko, jak se ve vyspělých státech EU vyrábějí kozí sýry? V zásadě dvěma způsoby: buď v velkých mlékárnách, kde se vykupuje kozí mléko, pasterizuje a zpracovává stějně jako ve všech velkých provozech, nebo vámi popsaným způsobem přímo na farmě. A ty druhé, vyráběné popsaným způsobem na farmách jsou mnohem více ceněné. A každý má výběr, může se rozhodnout, jaký sýr si koupí. Např. ty sušené houby - dotyčný určitě neměl certifikát na sběr hub a příslušná povolení, a určitě od nich hrozilo větší nebezpečí než od popsané výroby vlastního sýra.

Že se vyrábějí sýry i z nepasterizovaného mléka, to vím, taky je tak pro sebe dělám. Že by ale stačila po vyhnětení jen čtrthodina na okapávání, to si neumím představit. Jako tvořítka používám kelímky od 400g jogurtů, propíchat lze pájkou nebo nůžkami, vždy ale zevnitř, okraj dírek zůstane hrubý a "brzdí" hmotu při vyklápění. Moje sýry odkapávají ve formičkách celý den, je třeba je několikrát obrátit, (na to si musíte vyzkoušet ten správný fígl),a po nasolení ještě "spustí" (to už vyklopené na talířku).

Přidejte reakci

Přidat smajlík