Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3
Níže uvedená diskuze mě dovedla k tomu, abych se k porážce koz a ovcí vyjádřila. Jsem nemile překvapená, že mezi chovateli není znalost o domácích porážkách těchto zvířat, přitom produkce zdravého skopového masa je tak významná. bohužel se spotřeba skopového masa pohybuje okolo pouhých 0,25kg na osobu, což je velká škoda.
Toto všechno mě vede k tomu, abych v našich internetových stránkách pro Vás chovatele vytvořila. Neříkám, že jsem všehoznalec, ale doufám, že těmito radami pomůžu ostatním chovatelům a snad i zvýšení zájmu o tato zvířata. To je ostatně naším cílem, se kterým jsme tyto stránky psali a dovolím si říci, že jsme našli chvíli a zanedlouho je na webu uvidíte v upravené doplněné formě.
Tedy k porážce:
Dle zákona na ochranu zvířat se nejprve jatečné zvíře omráčí řeznickou vypalovací pistolí do týla nebo na jatkách se tato činnost provádí elektrickými kleštěmi. Zvíře už nevnímá, ale stále jsou aktivovány nervy potřebné ke stahům srdce, proto se co nejrychleji po omráčení nožem protne krční tepna a zvíře se položí nejlépe z mírného sklonu tak aby dobře vytékala krev, to je základ úspěchu k získání kvalitního hodnotného masa. I na tomto se dá mnoho věcí zkazit a maso se stává jen díky tomu nepoživatelné. Zvíře před vlastní porážkou necháme v klidu bez stresu!
Tuto činnost by měla provádět zkušená osoba nebo nezkušená za doprovodu řezníka.
Koza má hlavu tvrdší, ale není to důvod, proč zvíře neomráčit.
Jak tuto práci provádět, to se rozepíši až na zmíněných stránkách, přidám pár vlastních rad, obrázků a nákresů, a nakonec i pár osvědčených receptů mé maminky, jak ze skopového udělat lahůdku. Tak snad se nám to co nejdříve podaří zaktualizovat.
Hanka MKF-K
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.84.203
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Níže uvedená diskuze mě dovedla k tomu, abych se k porážce koz a ovcí vyjádřila. Jsem nemile překvapená, že mezi chovateli není znalost o domácích porážkách těchto zvířat, přitom produkce zdravého skopového masa je tak významná. bohužel se spotřeba skopového masa pohybuje okolo pouhých 0,25kg na osobu, což je velká škoda.
Toto všechno mě vede k tomu, abych v našich internetových stránkách pro Vás chovatele vytvořila. Neříkám, že jsem všehoznalec, ale doufám, že těmito radami pomůžu ostatním chovatelům a snad i zvýšení zájmu o tato zvířata. To je ostatně naším cílem, se kterým jsme tyto stránky psali a dovolím si říci, že jsme našli chvíli a zanedlouho je na webu uvidíte v upravené doplněné formě.
Tedy k porážce:
Dle zákona na ochranu zvířat se nejprve jatečné zvíře omráčí řeznickou vypalovací pistolí do týla nebo na jatkách se tato činnost provádí elektrickými kleštěmi. Zvíře už nevnímá, ale stále jsou aktivovány nervy potřebné ke stahům srdce, proto se co nejrychleji po omráčení nožem protne krční tepna a zvíře se položí nejlépe z mírného sklonu tak aby dobře vytékala krev, to je základ úspěchu k získání kvalitního hodnotného masa. I na tomto se dá mnoho věcí zkazit a maso se stává jen díky tomu nepoživatelné. Zvíře před vlastní porážkou necháme v klidu bez stresu!
Tuto činnost by měla provádět zkušená osoba nebo nezkušená za doprovodu řezníka.
Koza má hlavu tvrdší, ale není to důvod, proč zvíře neomráčit.
Jak tuto práci provádět, to se rozepíši až na zmíněných stránkách, přidám pár vlastních rad, obrázků a nákresů, a nakonec i pár osvědčených receptů mé maminky, jak ze skopového udělat lahůdku. Tak snad se nám to co nejdříve podaří zaktualizovat.
Hanka MKF-K
Velice bych podobné informace uvítala, jsou na Internetu a v literatuře popsány pouze okrajově. Prosím o zveřejnění www adresy, kde se zmíněné rady, nákresy a obrázky budou vyskytovat nebo již vyskytují. Děkuji Hana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.53
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Velice bych podobné informace uvítala, jsou na Internetu a v literatuře popsány pouze okrajově. Prosím o zveřejnění www adresy, kde se zmíněné rady, nákresy a obrázky budou vyskytovat nebo již vyskytují. Děkuji Hana
Dobrý večer Hano,
jsem taky Hanka. Na stránkách se pilně pracuje. Jejich adresa je :
www.sweb.cz/malakozifarma , zatím tam je mnoho informací nejen o naší minifarmě, ale i o chovu koz. Dělá nám radost, když můžeme naše zkušenosti předat dál a někomu tak pomoci v řešení zapeklitých situací. Stránky se zaktualizují SNAD do příštího týdne, máme toho připraveno opravdu hodně a stránky musely díky tomu projít modernizací. Jsme rádi za každé kladné i záporné připomínky a nové náměty.
Jsem studentkou SZeŠ, tak není mnohdy mnoho času, kór před maturitou.
Snad budete spokojená.
S pozdravem Hanka MKF - K
feres

XXX.XXX.211.176
Děláte si prdel?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na tohle téma mě napadá, že někde na Kladně dělají semtam semináře...
http://www.nsev-kladno.cz.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Úplně vlastně nevím, k čemu byla ta reakce feres... ale vzhledem k časové prodlevě je možné, že stránky Hanka MKF - K, o kterých psala, mezi tím fungovaly a už zase nejsou :).
feres

XXX.XXX.180.54
Zvědavá cóó!
feres
napsal(a):
Zvědavá cóó!
kloinka

XXX.XXX.68.10
dobrý den chtěla jsem se zeptat zdali se dá konzumovat maso se zabřezlé ovce děkuji za info
Uživatel s deaktivovaným účtem

kloinka
napsal(a):
dobrý den chtěla jsem se zeptat zdali se dá konzumovat maso se zabřezlé ovce děkuji za info
konzumovat můžete leccos, ale porážka zdravé březí plemenice je proti zákonu na ochranu zvířat proti týrání.
Josef.P

XXX.XXX.99.215
Zdravím vím že se to netýká tohoto vlákna ale mám 2 letého kozla a strašně smrdí je nějáka metoda aby přestal smrdět nebo aby to šlo nějak utlumit předem děkuji
Jeana12

XXX.XXX.239.143
Josef.P
napsal(a):
Zdravím vím že se to netýká tohoto vlákna ale mám 2 letého kozla a strašně smrdí je nějáka metoda aby přestal smrdět nebo aby to šlo nějak utlumit předem děkuji
Buď vykastrovat nebo tepelně upravit.
Josef.P

XXX.XXX.99.215
Jeana12
napsal(a):
Buď vykastrovat nebo tepelně upravit.
O kastrování jsem už uvažoval ale všichni mi to vymlouvali že bude smrdět furt stejně tak nevím co je na tom pravdy