Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.32
za kolik dní po porodu lze konzumovat kozí mléko
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
za kolik dní po porodu lze konzumovat kozí mléko
prakticky asi za 3 dny, to už v podstatě obsahuje minimum mleziva, doporučuje se po týdnu, nebo ten 3 den kozu pořádně oddojit , aby mlezivo všechno odešlo a pak už je čisté mléko pro lidskou potřebu.
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.90
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
za kolik dní po porodu lze konzumovat kozí mléko
Ani to mlezivo není jedovaté, jenomže prohání...Někde jsem četla i nějaký recept z mleziva, ale musela bych hledat.Bylo to v nějaké lidové krajové kuchařce a používalo se mlezivo kravské...
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ani to mlezivo není jedovaté, jenomže prohání...Někde jsem četla i nějaký recept z mleziva, ale musela bych hledat.Bylo to v nějaké lidové krajové kuchařce a používalo se mlezivo kravské...
Jiřina
myslím že to je v keltské kuchařce
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.77
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
myslím že to je v keltské kuchařce
Ivan
Dala jsem si práci a našla jsem ho. Je uveden v Krkonošské kuchařce pod názvem "vrzauka" ( tedy vrzavka ) jedná se o polévku, která nejspíš vrže mezi zubama, posuďte sami: mléko z prvního nebo druhého dojení po otelení se svaří se solí a kmínem a jako vložka se použije drobenka z vajíčka nebo vaječný svítek. Kdo někdy ohříval nadojené mlezivo lhostejno jestli od krávy nebo od kozy a podařilo se mu ho jen trochu přehřát, dá mi jistě za pravdu, že se mu srazilo. Nikdy jsem to sice neochutnala ( tedy to sražené ), ale moc vábně to zrovna nevypadá a ty uvedené přísady by to asi moc nezlepšily. Takže nevím. Naši předkové zvlášť horalé mívali nouzi a taky přísloví, že hlad je nejlepší kuchař...
Jiřina