Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

3.5.2006 09:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.177.19

Chtěla jsem se zeptat, jestli má vliv na kvalitu a zdravotní nezávadnost mléka, když koza dostane boreliózu nebo encefalitidu? A jestli ano, jak se tomu dá předcházet?

Neregistrovaný uživatel

5.5.2006 17:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Chtěla jsem se zeptat, jestli má vliv na kvalitu a zdravotní nezávadnost mléka, když koza dostane boreliózu nebo encefalitidu? A jestli ano, jak se tomu dá předcházet?

Předem napíšu, že ano. Má to velký vliv, dokonce je takovéto mléko zdravotně závadné. Právě nedávno se stalo, že se rodina nakazila boreliózou přes kozí mléko. Preventivně by se každé mléko mělo pasterovat nebo alespoň převařit,tímto se alespoň zárodky v mléce zničí. Přenašeči boreliózy jsou hlavně klíšťata a komáři, nekdy i kloši, kteří jsou infikovaní, přes krevní oběh se zárodky nemocí dostanou až do mléka. Je nutná především prevence před parazity a dalším krokem pasterovat mléko. Mléko se pasterací nijak nezmění, vitaminy a prospěšné látky zůstanou bezezměny. Pasterované mléko také déle vydrží. Čerstvé mléko vydrží zhruba 48 - 72 hodin, pasterací se prodlouží o další dva dny.
Častou otázku mi kladou lidé, jak dlouho mléko vydrží, jestli smrdí kozinkou, atd. Kozí mléko po několika dnech opravdu začne smrdět kozinkou, je to díky svému složení a lypolytických reakcí, takže pokud má někdo v chladničce mléko týden, je jasné, že se znehodnotí. Stejně tak by se znehodnotilo čerstvé kravské mléko. Jestli kozí mléko smrdí čerstvé, tak nikoli. Pokud má koza vyváženou krmnou dávku, chodí na pastvu a pase bylinky, má vhodné čisté ustájení, je zcela vyloučený pach kozinky v mléce. Záleží i na hygieně dojení a uskladnění mléka.

Hanka MKF

Přidejte reakci

Přidat smajlík