Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.90
Kdy je ideální zabít kozlíka, aby na něm už bylo nějaké maso a ještě nebylo cítit po kozlovi?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.251
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdy je ideální zabít kozlíka, aby na něm už bylo nějaké maso a ještě nebylo cítit po kozlovi?
Záleží na kondici a kvalitě pastvy (nebo krmení obecně) - od čtyř nebo pěti měsíců dál můžou kozlíci "pubertovatět" - když jsou spolu s kozičkama, tak někteří i dřív. Igor
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Záleží na kondici a kvalitě pastvy (nebo krmení obecně) - od čtyř nebo pěti měsíců dál můžou kozlíci "pubertovatět" - když jsou spolu s kozičkama, tak někteří i dřív. Igor
Orientačně bych řek tak okolo 30 kg, dřív to nemá cenu. My necháváme narůst tak do 40-45kg, ale jak píše Igor, dejte si pozor na kozičky, kozlíci jsou již plodní.
Jirka MKF-K
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kdy je ideální zabít kozlíka, aby na něm už bylo nějaké maso a ještě nebylo cítit po kozlovi?
Kozlíci se vykupují v živé váze 15 kg, to odpovídá váze jatečného trupu asi 7 kg. Taky dost záleží, jak jste citlivý na kozí příchuť masa. U nás ( a nejen u nás ) se konzumují i kozli vyřazení z plemenitby, zabíjíme je mimo období připouštění, když nepáchnou, někdo je nechává kastrovat, my se s tím nezdržujeme, a pak je maso zvlášť potřebné důkladně odblanit, a samozřejmě pikantnější recept, nebo do klobás, kde to naředíte vepřovým. Ještě upozorním, že čerstvý jatečný trup má fakt zvláštní odér, třeba jako zvěřina cítí zvěřinou, ale jste-li si jistí čerstvostí masa a hygienou porážky, směle se dejte do kuchyňské úpravy, pak je to úplně o něčem jiném
Jiřina