4 roky beran-dá se jíst?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

11.5.2006 11:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.220

Dobrý den,
tenhle dotaz tady asi zní trochu divně, ale nevím kde jinde se zeptat. Sousedi mají čtyřletého berana s komplikovaně zlomenou zadní nohou (dnes ráno)- veterinář konstatolval, že je lepší ho porazit aby se netrápil. Nemají zkušenosti se zpracováním takhle starého skopového masa (hlavně tedy beraního). Prosím vás o vaše zkušenosti. Dá se to ještě jíst (tedy uchovat zmražené, klobásy dělat nechtějí), nebo to už je jen pro psy (uchovat asi zavařené-jak?)?.Děkuji za vaše zkušenosti a rady, Jitka.
PS:prosím co nejrychleji

Neregistrovaný uživatel

11.5.2006 11:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.128

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
tenhle dotaz tady asi zní trochu divně, ale nevím kde jinde se zeptat. Sousedi mají čtyřletého berana s komplikovaně zlomenou zadní nohou (dnes ráno)- veterinář konstatolval, že je lepší ho porazit aby se netrápil. Nemají zkušenosti se zpracováním takhle starého skopového masa (hlavně tedy beraního). Prosím vás o vaše zkušenosti. Dá se to ještě jíst (tedy uchovat zmražené, klobásy dělat nechtějí), nebo to už je jen pro psy (uchovat asi zavařené-jak?)?.Děkuji za vaše zkušenosti a rady, Jitka.
PS:prosím co nejrychleji

Určitě ano. Ať maso každopádně zpracují pro použití pro lidi. Maso bude ostřejší chuti, ale naložené a dobře připravené jistě bude k jídlu. Staré krávy a prasnice i plemenní kanci jdou také na jídlo, jen jsou trochu tužší, než Xaverovská třicet dní stará kuřata.Helena

Neregistrovaný uživatel

11.5.2006 11:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.88.38

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den,
tenhle dotaz tady asi zní trochu divně, ale nevím kde jinde se zeptat. Sousedi mají čtyřletého berana s komplikovaně zlomenou zadní nohou (dnes ráno)- veterinář konstatolval, že je lepší ho porazit aby se netrápil. Nemají zkušenosti se zpracováním takhle starého skopového masa (hlavně tedy beraního). Prosím vás o vaše zkušenosti. Dá se to ještě jíst (tedy uchovat zmražené, klobásy dělat nechtějí), nebo to už je jen pro psy (uchovat asi zavařené-jak?)?.Děkuji za vaše zkušenosti a rady, Jitka.
PS:prosím co nejrychleji

Záleží na šikovnosti kuchaře,od nás si pán bral 5ti letého berana do hospody a za chvíli tam byl nápis jehněčí hody.

Neregistrovaný uživatel

12.5.2006 06:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.220

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Záleží na šikovnosti kuchaře,od nás si pán bral 5ti letého berana do hospody a za chvíli tam byl nápis jehněčí hody.

Děkuji za odpovědi a ještě se zeptám- nemáte nějaký tip na recepty atd. ze skopového a jehněčího, třeba nějaké netové stránky, knížku,....?
Ještě jednou díky, zadavatelka.

Neregistrovaný uživatel

12.5.2006 07:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.170.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Děkuji za odpovědi a ještě se zeptám- nemáte nějaký tip na recepty atd. ze skopového a jehněčího, třeba nějaké netové stránky, knížku,....?
Ještě jednou díky, zadavatelka.

www.ovce.net. Zde jsou i recepty. Zbyněk Kříž

Neregistrovaný uživatel

12.5.2006 08:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.103.22

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
www.ovce.net. Zde jsou i recepty. Zbyněk Kříž

V lednu jsme zabíjeli 4 letého berana, musím říct, že byl lepší než jehněčí. Nejvíce nám chutnal jako obyčejný guláš a jako plátky z kýty na houbách. Základ je nechat tak 24 hod odležet v lednici, nesolit jen polít olivovým olejem rozmíchaným s citronovou šťávou. Důležité je také maso tzv.ošlechtit, to jest odřezat lojové části a různé šlachy. Maso ze žeber uvařit se zeleninou (kořenovou, rajčata, cibule, česnek).

Neregistrovaný uživatel

12.5.2006 13:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.220

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
V lednu jsme zabíjeli 4 letého berana, musím říct, že byl lepší než jehněčí. Nejvíce nám chutnal jako obyčejný guláš a jako plátky z kýty na houbách. Základ je nechat tak 24 hod odležet v lednici, nesolit jen polít olivovým olejem rozmíchaným s citronovou šťávou. Důležité je také maso tzv.ošlechtit, to jest odřezat lojové části a různé šlachy. Maso ze žeber uvařit se zeleninou (kořenovou, rajčata, cibule, česnek).

Díky, taaam je ale receptů.
Ještě se zeptám- pokud se maso přímo nespotřebuje- uležení má proběhnout před zamrazením, nebo se tato fáze vynechává? Nebo se nechává uležet až po rozmražení? A odblanit (odlojovat)asi co nejdříve, že?
Díky moc.

Neregistrovaný uživatel

13.5.2006 07:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.71

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Díky, taaam je ale receptů.
Ještě se zeptám- pokud se maso přímo nespotřebuje- uležení má proběhnout před zamrazením, nebo se tato fáze vynechává? Nebo se nechává uležet až po rozmražení? A odblanit (odlojovat)asi co nejdříve, že?
Díky moc.

Oblanit samozřejmě před mražákem. Uležení stačí po rozmražení - naložit do nějaké té marinády - dobrou chuť!

Přidejte reakci

Přidat smajlík