Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3
Nezlobte se, ale já jsem tyto texty překopírovala z odkazů skotu, ale mám dojem, že to bude mnohé zajímat. Píšu to i proto, abychom si my kozaři a ovčáci uvědomili, na čem jsme a co o mléce víme.
Doufám, že mi autoři článků prominou, že jsem to okopírovala.
Tak budiž a diskutujme o mléce ......
Hanka MKF
Tak mě napadlo,zveřejnit náš dlouholetý spor s dětskou lékařkou.Ta tvrdí,že děti mohou doma dojené mléko jen převařované.Já tvrdím ,že stačí minutku nechat proběhnout mikrovnkou.Doma jinak pijeme jen čerstvé neupravené mléko.Jen dětem ho ohříváme v mikrovlce.Převařujete nebo ne???Mě totiž to (převařené)mléko pak připadá jako mrtvé.
jen jsem se chtěla zmínit před rokem jsme prodali krávy z důvodu otcovy smrti a moji kluci osmiletý a tříletý jsou na mléko dost naučení krávy jsme měli od roku 1994 a nebyl problém s nějakými zažívacími problémy kluci chodili hlavně na smetanu a dnes musím kupovat karton mléka na týden takže do budoucna uvažuji o koupi džersejky měli jsme pět krav červeno i černostrakatých vím co to obnáší tak uvidím jak to dopadne jo kluci pili mléko syrové jen zehřáté na teplotu pro vypití bez převaření maminka z jižní moravy
Převařené mléko je úplně stejné, jako kupované UHT, ale zas někdo tvrdí, že malým dětem se vůbec nemají dávat potraviny z mikrovlnky, tak těžko říct, kde je pravda.
Dobrý den, jsem sice chovatelka koz, ale mléko produkují také. S převařováním mléko neboli pasterace je krátkodobé zahřátí mléka, ono stačí i na 60 °C, obvykle se zahřívá na 71,7°C. Ono je to spíše z důvodu toho, že nikdy nemáte jistotu, co v mléce je. Pasterací se zničí nežádoucí škodlivé bakterie, jinak vše v mléce jako vitaminy, minerální látky a další zůstávají bezezměny. Neboli u koz, v mém chovu provádím kontrolu užitkovosti a každým rokem jsem povina provést zkoušky na TBC,maedivisnu, klusavku atd., takže z jedné strany kontrolu mám, ale kdo vám zaručí, že například přisátá klíšťata na zvířeti nepřenáší borélii?
Stalo se to celkem nedávno, že se rodina z čerstvého mléka nakazila.
Nejsem zastánce UHT ošetřeného mléka, pro představu se zahřívá na 110-120°C, o odtučněném mléce nemluvím, to bych nikdy nekoupila.
Ale jde taky o to, že šetrně pasterované mléko déle vydrží. Moje mamka mě i mé sourozence doslova odchovala na mléce kravském od mé babičky, poté už pouze kozím od mých koz. Vyrábím i kozí produkty - sýry, tvarohy a jogurty - tedy z pasterovaného kozího mléka na 72°C kvůli stálosti výrobků. Tvaroh a jogurt si dopřává moje sestřička, které byl dnes rok.
Ještě k té mikrovlnce - pokud vám jde o to zahřátí či nikoli, řekla bych, že z mikrovlnky to moc zdravé není, je to jen hodně pohodlné.
Pokud máte chuť juknout se na naše kozí stránky máte možnost na adrese : www.malakozifarma.cz
Hanka mkf
Mě kdysi dětská doktorka sprdla i za kupované kravské mléko. Já bych to viděla tak: jestliže u kravky děláte předepsané zdravotní zkoušky a děti už nejsou kojenci, klidně bych paní doktorce odkejvla převařování a doma nalévala mléko syrové ( a taky jsem to tak dělala, dokud jsem měla kravské, kozí děcka nepijou ). Vy nejlépe víte, jak čisté při dojení mléko je a jestliže ho sami pijete bez zdravotních následků, nemůžete ublížit ani dětem. Pasterace je bez diskuzí bezpečnější, ale tak složitý systém jako je mléko nezůstane po zahřátí nikdy úplně stejný, některé látky záhřev snesou, jiné ne. Já jsem pro syrovou stravu. Vy se rozhodněte podle svého.
Jiřina
Tak pokud kravka není na pastvě,nemívá ani ta klíšťata.Jinak
se lze mlékem ukázkově nakazit jak boreliózou,tak klíšťovou encefalitidou.Jako by se to klíště přisálo na dítě-jenže tam o tom budete vědět.Jinak souhlasím s tím,že teplota poškozuje mléko.A doma nemáte šanci přesně teplotu uhlídat.
Kdo chce,ať riskuje -ale riskuje i zdrav. stav svých bližních.
100x se nic nestane a po 101 ano.Co s tím ?
Jinak v mléku kromě buněčných elementů(jak z oloupaného epitelu,tak baktérií) může být cokoliv.Pesticidy,kovy....
Chovatel by si měl doma dělat alespoň test na ty elementy.
Zvýšené množství signalizuje probíhající zánět(nepočítám-li pozici v laktační křivce a začátek či konec dojení) P.
Tak tady na to znám jinou teorii-tělo si zvykne a udělá si samo ochranné látky,proti těmto elementárním výkyvům a tím se vlastně posílí.Zároveň také teorii,že máme jíst potraviny vypěstované v prostředí ve kterém žijeme,protože tělo si vytvořilo obranu na okolní prostředí.Ale co člověk to názor...To by člověk nesměl jíst nic.A co dle vás je homogenizované mléko???To by se malým dětem nemělo dávat vůbec.....
No já když jsem tento příspěvek psala, samozřejmě vše se selským rozumem. Nemyslete si, jsem holka z vesnice, žádný měšťák!!!
Co se týče "převaření" je to zprofanovaný význam, jelikož by to mělo být laicky zahřáté tak, že v tom neudržíte prst, ale neopaříte se. Ze své vlastní zkušenosti vím, jelikož dělám zkoro profesionálně sýry, že teplota mezi 55 °C se dá ještě prst udržet, ale při 63 °C už zaručeně ne. No a to je teplota, pro kterou se dal terminus technikus velmi šetrná pasterace(na 60 °C), ta se dělá u velmi citlivého mléka, jako je například kozí, ale i tam se spíše praktikuje šetrná pasterace na 71,7 °C.
Jak bylo řečeno, ať si to kdo dělá jak už chce, ALE MŮŽE SE TO PĚKNĚ VYMSTÍT!!!!
Pokud mluvíte o změně struktury mléka, tak při výrobě trvanlivého mléka ANO, teplota nad 100 °C mléku škodí, proto se chová jako mrtvé.
Při takto nízkých teplotách (Pasterace se provádí při 71,7 °C na 10 - 20 SEKUND), je fakt, že se minimální část prospěšných prvků ztratí, ale je to zanedbatelné oproti tomu riziku. A podotýkám si říci, že nikdo nejsme tak chytří a učení, abychom mohli spolehlivě vědět, co v tom mléce je.
Jo a homogenizace mléka, je doslovně mechanická věc, toto si totiž vymanili spotřebitelé, jelikož se jim na mléce nelíbila přirozená vrstva tuku, no a aby se tomu zabránilo, se vymyslela taková homogenizační hlavice, která mechanicky tuk roztříští a zamíchá na mikroskopické částice. Takže z velkých tukových kapének, se vytvoří tak malé, že nedojde k přirozenému jevu. Prokazatelné : kravské mléko má velice velké tukové kapénky, proto vyvstane poměrně rxchle a ve velké vrstvě napovrch, kozí mléko má tukové kapénky velmi malé, a proto se málokdy setkáme se silnou vrstvou tuku, proto, se tak často nesetkáte s kozím máslem, jelikož se musí při jeho výrobě nutně použít odstředivka a i tak je výtěžnost másla velmi malá.
Hanka MKF
Hanko, až budete na té MZLU, což vám přeju, dozvíte se mimo jiné, že:
-mléko má svůj jakoby "imunitní systém", kterým se brání proti mikroorganismům, takže po nadojení po určitou dobu počet mikroorganismů v mléce klesá
-tuto vlastnost mléka mají na starosti termolabilní enzymy, které spolehlivě zničí i ta nejšetrnější pasterace mnohem dřív než mikroby
- i pasterované mléko se druhotně může infikovat pěkně nebezpečnými patogeny
-některé patogeny škodí tím, že produkují toxiny. Když patogena pasterací zabiju, nemusím už tak nutně rozložit i ten jeho toxin, (pasterační teplota na to nestačí, nebo je termostabilní), takže dojde k otravě pasterovaným mlékem
-stejně tak neovlivní pasterace obsah těžkých kovů a podobných cizorodých látek, což jste nezmiňovala vy, ale někdo před vámi.
Kdo uvádí do oběhu potraviny zvlášť mléčné výrobky, je nucen podřídit se našim tvrdým hygienickým normám. V zahraničí tyto normy už tak tvrdé nejsou, a to ani v EU. Kdo produkuje potraviny pro svou vlastní potřebu těmto normám nepodléhá. Když je si jist zdravím svého zvířete a hygienou své technologie, možnost jeho onemocnění je nikoli nulová, ale malá. Dost dlouho už se pohybuji v chovatelském prostředí, ale ještě jsem se nesetkala s někým, kdo by měl vážné zdravotní problémy ze svých vlastních potravin. Naopak znám několik lidí, kteří se nakazili salmonelou či campylobacterem ve veřejném stravování, které je deklarováno jako naprosto bezpečné. Takže asi necháme každému což jeho jest: jestliže někdo nepozře sousto pokud nebude téměř sterilní (a úplně sterilní nebude nikdy - totiž to sousto ), ať mu chutná! A jestliže někdo jiný si zas pochutná jen na živé stravě, ať mu slouží ku zdraví!
Jiřina
Dobrý den paní Jiřino,
četla jsem to už večer, takže jsem o tom přemýšlela. To co jste mi napsala, není pro mě zas až tak novinkou, ale neberte to provokativně . Přeci jen pár publikací o mlékařství, sýrech mám a nejen z knih, jelikož se chodím občas poradit i s lidmi, kteří v provozu pracují a vyučují na školách. Tak tam jdu vždy s nějakou sýrařskou záludností. Ono mléko, je asi ta nejtajemnější tekutina a vždycky je co vychytávat.
Ten příspěvek neměl nabádat všechny nutně k pasteraci, to jsem ani nepředpokládala,ale spousta lidí ani neví co to je. Nám mamka dávala jako malým dětem také mléko od krav od babičky, taky přírodní a vždy si pamatuji, že ho ohřívala v pískáči - dvojitý hliníkový hrnec. Dnes vím, že když tam mléko ohřeje (chceteli zpasteruje) nikoli ho neuvaří, za předpokladu, že od toho neodejde a nezapomene, jinak jí uteče. Dělala to nejspíš proto, aby déle vydrželo.
Ta sekundární kontaminace se může stát kdekoli a komukoli, to už je věc osudu a hlavně opatrnosti. Chápu, že malospotřebitel a malovýrobce nebude mít UV filtry, ono taky dobře, dělat sterilní věci, to byl požadavek monopolu jen kvůli tomu, aby mohly vyrábět ve velkém.
Nebudeme to asi rozebírat do detailů.
Mě to mrzí, nechci nikomu nic odpálkovat, ani se předhánět ve znalostech - to uznávám, jsem ještě moc malé mládě na to abych pochopila smysl života.
Hanka MKF
Mě zas mrzí, jestli jste můj příspěvek vzala jako nějaké pálkování nebo trumfování, tak to opravdu nebylo myšleno. Já jsem spíš naštvaná na podobný přístup lidí jako oné paní doktorky z původního dotazu, kteří jen straší a straší a ani pořádně neví před čím. Viděla jsem nedávno díl pořadu Pod pokličkou, který pojednával o mléce, a tam s kamennou tváří vykládali takové bludy, jako že kozí mléko má víc tuku a bílkovin než kravské, že neobsahuje žádný kasein, neustále tradovaný nesmysl, že způsobuje zhoubnou anemii dětí a podobně. Pak lidé takto "poučení" raději konzumují ty chemikálie, kterým se dnes taky říká jídlo, a diví se, že jsou nemocnější a nemocnější. Informace by měly být pravdivé a upozorňovat na všechny klady a zápory, které jsou známy. Pak se můžu teprve rozhodovat a je jedno, jestli se jedná o pasteraci nebo o cokoliv jiného. I potom se dají vést sáhodlouhé disputace o tom, proč moje rozhodnutí bylo takové nebo makové, ale hlavně prostě napřed musím VĚDĚT.Přeju hodně studijních i chovatelských úspěchů
Jiřina
To jsem ráda.
Jo a když už jsme u těch bludů. Tak tohle mě fakt (promiňte mi všichni velice, ale já to napsat musím) SERE!!!!!!!!!
Nechápu, jak lidé "UČENÍ" dokáží říci takový keci. Hlavně o kozím mléce, možná at všem roztroubí, že to je fujtajbl smradlavý!!!!
Fakt jsem rozpálená jak se dá
Přitom je už spousta studíí, které prokazují mnohé, že mléko a především to kozí je mnohem lepší pro nemocné.
S tou anémií, mám pocit, že vyprávějí zrovna to, co se komu hodí. Nedávno jsem koukala na rozbory mléka kozího a porovnávala obsah minerálů a vitamínů s mlékem kravským. Mé zjištění vedlo ke slovům, že to až tak významné porovnání není, takřka stejné. Pokud se jedná o kojeneckou výživu, tak bych volila mléko kozí a popřípadě bych vzniklý nedostatek železa kompenzovala něčím jiným.
Jo co mě fakt dostalo!!!!!
Moje mamka měla teď páté mimčo, moji sestřičku, které byl teď nedávno rok. Mamka v porodnici dostala pěkný letáček, na pěkném papíře, pěkně vymalovaný a tam mimo jiné stojí, jak má maminka správně krmit miminko. Se zaujetím jsem četla o kozím mléce,a úsměv na tváři mě hodně rychle zbledl a vjela do mě zlost!! Doslova z toho článku vyplynulo, že kozí mléko je JED a že ho rozhodně nemají jíst malé děti. No připadalo mě to, jako kdyby se po něm ta děcka měla OTRÁVIT!
Kterej sprominutím debil tohle psal!
No a pak si něco propagujte.
Hodím na stránky, teda po souhlasu paní Ing. Mátlové, od které jsem dostala výsledky genotypyzace s podrobným vysvětlením. Protože toho mám fakt dost. Takže pokud se to povede, umístím to na náš web ke stažení (na www.malakozifarma.cz)
Nebo až budu s paní Ing. Mátlovou trochu mluvit, pokusím se trošku problém nastínit.
Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře.
Hanka MKF
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nezlobte se, ale já jsem tyto texty překopírovala z odkazů skotu, ale mám dojem, že to bude mnohé zajímat. Píšu to i proto, abychom si my kozaři a ovčáci uvědomili, na čem jsme a co o mléce víme.
Doufám, že mi autoři článků prominou, že jsem to okopírovala.
Tak budiž a diskutujme o mléce ......
Hanka MKF
Tak mě napadlo,zveřejnit náš dlouholetý spor s dětskou lékařkou.Ta tvrdí,že děti mohou doma dojené mléko jen převařované.Já tvrdím ,že stačí minutku nechat proběhnout mikrovnkou.Doma jinak pijeme jen čerstvé neupravené mléko.Jen dětem ho ohříváme v mikrovlce.Převařujete nebo ne???Mě totiž to (převařené)mléko pak připadá jako mrtvé.
jen jsem se chtěla zmínit před rokem jsme prodali krávy z důvodu otcovy smrti a moji kluci osmiletý a tříletý jsou na mléko dost naučení krávy jsme měli od roku 1994 a nebyl problém s nějakými zažívacími problémy kluci chodili hlavně na smetanu a dnes musím kupovat karton mléka na týden takže do budoucna uvažuji o koupi džersejky měli jsme pět krav červeno i černostrakatých vím co to obnáší tak uvidím jak to dopadne jo kluci pili mléko syrové jen zehřáté na teplotu pro vypití bez převaření maminka z jižní moravy
Převařené mléko je úplně stejné, jako kupované UHT, ale zas někdo tvrdí, že malým dětem se vůbec nemají dávat potraviny z mikrovlnky, tak těžko říct, kde je pravda.
Dobrý den, jsem sice chovatelka koz, ale mléko produkují také. S převařováním mléko neboli pasterace je krátkodobé zahřátí mléka, ono stačí i na 60 °C, obvykle se zahřívá na 71,7°C. Ono je to spíše z důvodu toho, že nikdy nemáte jistotu, co v mléce je. Pasterací se zničí nežádoucí škodlivé bakterie, jinak vše v mléce jako vitaminy, minerální látky a další zůstávají bezezměny. Neboli u koz, v mém chovu provádím kontrolu užitkovosti a každým rokem jsem povina provést zkoušky na TBC,maedivisnu, klusavku atd., takže z jedné strany kontrolu mám, ale kdo vám zaručí, že například přisátá klíšťata na zvířeti nepřenáší borélii?
Stalo se to celkem nedávno, že se rodina z čerstvého mléka nakazila.
Nejsem zastánce UHT ošetřeného mléka, pro představu se zahřívá na 110-120°C, o odtučněném mléce nemluvím, to bych nikdy nekoupila.
Ale jde taky o to, že šetrně pasterované mléko déle vydrží. Moje mamka mě i mé sourozence doslova odchovala na mléce kravském od mé babičky, poté už pouze kozím od mých koz. Vyrábím i kozí produkty - sýry, tvarohy a jogurty - tedy z pasterovaného kozího mléka na 72°C kvůli stálosti výrobků. Tvaroh a jogurt si dopřává moje sestřička, které byl dnes rok.
Ještě k té mikrovlnce - pokud vám jde o to zahřátí či nikoli, řekla bych, že z mikrovlnky to moc zdravé není, je to jen hodně pohodlné.
Pokud máte chuť juknout se na naše kozí stránky máte možnost na adrese : www.malakozifarma.cz
Hanka mkf
Mě kdysi dětská doktorka sprdla i za kupované kravské mléko. Já bych to viděla tak: jestliže u kravky děláte předepsané zdravotní zkoušky a děti už nejsou kojenci, klidně bych paní doktorce odkejvla převařování a doma nalévala mléko syrové ( a taky jsem to tak dělala, dokud jsem měla kravské, kozí děcka nepijou ). Vy nejlépe víte, jak čisté při dojení mléko je a jestliže ho sami pijete bez zdravotních následků, nemůžete ublížit ani dětem. Pasterace je bez diskuzí bezpečnější, ale tak složitý systém jako je mléko nezůstane po zahřátí nikdy úplně stejný, některé látky záhřev snesou, jiné ne. Já jsem pro syrovou stravu. Vy se rozhodněte podle svého.
Jiřina
Tak pokud kravka není na pastvě,nemívá ani ta klíšťata.Jinak
se lze mlékem ukázkově nakazit jak boreliózou,tak klíšťovou encefalitidou.Jako by se to klíště přisálo na dítě-jenže tam o tom budete vědět.Jinak souhlasím s tím,že teplota poškozuje mléko.A doma nemáte šanci přesně teplotu uhlídat.
Kdo chce,ať riskuje -ale riskuje i zdrav. stav svých bližních.
100x se nic nestane a po 101 ano.Co s tím ?
Jinak v mléku kromě buněčných elementů(jak z oloupaného epitelu,tak baktérií) může být cokoliv.Pesticidy,kovy....
Chovatel by si měl doma dělat alespoň test na ty elementy.
Zvýšené množství signalizuje probíhající zánět(nepočítám-li pozici v laktační křivce a začátek či konec dojení) P.
Tak tady na to znám jinou teorii-tělo si zvykne a udělá si samo ochranné látky,proti těmto elementárním výkyvům a tím se vlastně posílí.Zároveň také teorii,že máme jíst potraviny vypěstované v prostředí ve kterém žijeme,protože tělo si vytvořilo obranu na okolní prostředí.Ale co člověk to názor...To by člověk nesměl jíst nic.A co dle vás je homogenizované mléko???To by se malým dětem nemělo dávat vůbec.....
No já když jsem tento příspěvek psala, samozřejmě vše se selským rozumem. Nemyslete si, jsem holka z vesnice, žádný měšťák!!!
Co se týče "převaření" je to zprofanovaný význam, jelikož by to mělo být laicky zahřáté tak, že v tom neudržíte prst, ale neopaříte se. Ze své vlastní zkušenosti vím, jelikož dělám zkoro profesionálně sýry, že teplota mezi 55 °C se dá ještě prst udržet, ale při 63 °C už zaručeně ne. No a to je teplota, pro kterou se dal terminus technikus velmi šetrná pasterace(na 60 °C), ta se dělá u velmi citlivého mléka, jako je například kozí, ale i tam se spíše praktikuje šetrná pasterace na 71,7 °C.
Jak bylo řečeno, ať si to kdo dělá jak už chce, ALE MŮŽE SE TO PĚKNĚ VYMSTÍT!!!!
Pokud mluvíte o změně struktury mléka, tak při výrobě trvanlivého mléka ANO, teplota nad 100 °C mléku škodí, proto se chová jako mrtvé.
Při takto nízkých teplotách (Pasterace se provádí při 71,7 °C na 10 - 20 SEKUND), je fakt, že se minimální část prospěšných prvků ztratí, ale je to zanedbatelné oproti tomu riziku. A podotýkám si říci, že nikdo nejsme tak chytří a učení, abychom mohli spolehlivě vědět, co v tom mléce je.
Jo a homogenizace mléka, je doslovně mechanická věc, toto si totiž vymanili spotřebitelé, jelikož se jim na mléce nelíbila přirozená vrstva tuku, no a aby se tomu zabránilo, se vymyslela taková homogenizační hlavice, která mechanicky tuk roztříští a zamíchá na mikroskopické částice. Takže z velkých tukových kapének, se vytvoří tak malé, že nedojde k přirozenému jevu. Prokazatelné : kravské mléko má velice velké tukové kapénky, proto vyvstane poměrně rxchle a ve velké vrstvě napovrch, kozí mléko má tukové kapénky velmi malé, a proto se málokdy setkáme se silnou vrstvou tuku, proto, se tak často nesetkáte s kozím máslem, jelikož se musí při jeho výrobě nutně použít odstředivka a i tak je výtěžnost másla velmi malá.
Hanka MKF
Hanko, až budete na té MZLU, což vám přeju, dozvíte se mimo jiné, že:
-mléko má svůj jakoby "imunitní systém", kterým se brání proti mikroorganismům, takže po nadojení po určitou dobu počet mikroorganismů v mléce klesá
-tuto vlastnost mléka mají na starosti termolabilní enzymy, které spolehlivě zničí i ta nejšetrnější pasterace mnohem dřív než mikroby
- i pasterované mléko se druhotně může infikovat pěkně nebezpečnými patogeny
-některé patogeny škodí tím, že produkují toxiny. Když patogena pasterací zabiju, nemusím už tak nutně rozložit i ten jeho toxin, (pasterační teplota na to nestačí, nebo je termostabilní), takže dojde k otravě pasterovaným mlékem
-stejně tak neovlivní pasterace obsah těžkých kovů a podobných cizorodých látek, což jste nezmiňovala vy, ale někdo před vámi.
Kdo uvádí do oběhu potraviny zvlášť mléčné výrobky, je nucen podřídit se našim tvrdým hygienickým normám. V zahraničí tyto normy už tak tvrdé nejsou, a to ani v EU. Kdo produkuje potraviny pro svou vlastní potřebu těmto normám nepodléhá. Když je si jist zdravím svého zvířete a hygienou své technologie, možnost jeho onemocnění je nikoli nulová, ale malá. Dost dlouho už se pohybuji v chovatelském prostředí, ale ještě jsem se nesetkala s někým, kdo by měl vážné zdravotní problémy ze svých vlastních potravin. Naopak znám několik lidí, kteří se nakazili salmonelou či campylobacterem ve veřejném stravování, které je deklarováno jako naprosto bezpečné. Takže asi necháme každému což jeho jest: jestliže někdo nepozře sousto pokud nebude téměř sterilní (a úplně sterilní nebude nikdy - totiž to sousto ), ať mu chutná! A jestliže někdo jiný si zas pochutná jen na živé stravě, ať mu slouží ku zdraví!
Jiřina
Dobrý den paní Jiřino,
četla jsem to už večer, takže jsem o tom přemýšlela. To co jste mi napsala, není pro mě zas až tak novinkou, ale neberte to provokativně . Přeci jen pár publikací o mlékařství, sýrech mám a nejen z knih, jelikož se chodím občas poradit i s lidmi, kteří v provozu pracují a vyučují na školách. Tak tam jdu vždy s nějakou sýrařskou záludností. Ono mléko, je asi ta nejtajemnější tekutina a vždycky je co vychytávat.
Ten příspěvek neměl nabádat všechny nutně k pasteraci, to jsem ani nepředpokládala,ale spousta lidí ani neví co to je. Nám mamka dávala jako malým dětem také mléko od krav od babičky, taky přírodní a vždy si pamatuji, že ho ohřívala v pískáči - dvojitý hliníkový hrnec. Dnes vím, že když tam mléko ohřeje (chceteli zpasteruje) nikoli ho neuvaří, za předpokladu, že od toho neodejde a nezapomene, jinak jí uteče. Dělala to nejspíš proto, aby déle vydrželo.
Ta sekundární kontaminace se může stát kdekoli a komukoli, to už je věc osudu a hlavně opatrnosti. Chápu, že malospotřebitel a malovýrobce nebude mít UV filtry, ono taky dobře, dělat sterilní věci, to byl požadavek monopolu jen kvůli tomu, aby mohly vyrábět ve velkém.
Nebudeme to asi rozebírat do detailů.
Mě to mrzí, nechci nikomu nic odpálkovat, ani se předhánět ve znalostech - to uznávám, jsem ještě moc malé mládě na to abych pochopila smysl života.
Hanka MKF
Mě zas mrzí, jestli jste můj příspěvek vzala jako nějaké pálkování nebo trumfování, tak to opravdu nebylo myšleno. Já jsem spíš naštvaná na podobný přístup lidí jako oné paní doktorky z původního dotazu, kteří jen straší a straší a ani pořádně neví před čím. Viděla jsem nedávno díl pořadu Pod pokličkou, který pojednával o mléce, a tam s kamennou tváří vykládali takové bludy, jako že kozí mléko má víc tuku a bílkovin než kravské, že neobsahuje žádný kasein, neustále tradovaný nesmysl, že způsobuje zhoubnou anemii dětí a podobně. Pak lidé takto "poučení" raději konzumují ty chemikálie, kterým se dnes taky říká jídlo, a diví se, že jsou nemocnější a nemocnější. Informace by měly být pravdivé a upozorňovat na všechny klady a zápory, které jsou známy. Pak se můžu teprve rozhodovat a je jedno, jestli se jedná o pasteraci nebo o cokoliv jiného. I potom se dají vést sáhodlouhé disputace o tom, proč moje rozhodnutí bylo takové nebo makové, ale hlavně prostě napřed musím VĚDĚT.Přeju hodně studijních i chovatelských úspěchů
Jiřina
To jsem ráda.
Jo a když už jsme u těch bludů. Tak tohle mě fakt (promiňte mi všichni velice, ale já to napsat musím) SERE!!!!!!!!!
Nechápu, jak lidé "UČENÍ" dokáží říci takový keci. Hlavně o kozím mléce, možná at všem roztroubí, že to je fujtajbl smradlavý!!!!
Fakt jsem rozpálená jak se dá
Přitom je už spousta studíí, které prokazují mnohé, že mléko a především to kozí je mnohem lepší pro nemocné.
S tou anémií, mám pocit, že vyprávějí zrovna to, co se komu hodí. Nedávno jsem koukala na rozbory mléka kozího a porovnávala obsah minerálů a vitamínů s mlékem kravským. Mé zjištění vedlo ke slovům, že to až tak významné porovnání není, takřka stejné. Pokud se jedná o kojeneckou výživu, tak bych volila mléko kozí a popřípadě bych vzniklý nedostatek železa kompenzovala něčím jiným.
Jo co mě fakt dostalo!!!!!
Moje mamka měla teď páté mimčo, moji sestřičku, které byl teď nedávno rok. Mamka v porodnici dostala pěkný letáček, na pěkném papíře, pěkně vymalovaný a tam mimo jiné stojí, jak má maminka správně krmit miminko. Se zaujetím jsem četla o kozím mléce,a úsměv na tváři mě hodně rychle zbledl a vjela do mě zlost!! Doslova z toho článku vyplynulo, že kozí mléko je JED a že ho rozhodně nemají jíst malé děti. No připadalo mě to, jako kdyby se po něm ta děcka měla OTRÁVIT!
Kterej sprominutím debil tohle psal!
No a pak si něco propagujte.
Hodím na stránky, teda po souhlasu paní Ing. Mátlové, od které jsem dostala výsledky genotypyzace s podrobným vysvětlením. Protože toho mám fakt dost. Takže pokud se to povede, umístím to na náš web ke stažení (na www.malakozifarma.cz)
Nebo až budu s paní Ing. Mátlovou trochu mluvit, pokusím se trošku problém nastínit.
Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře.
Hanka MKF
Nedá mi to se nepřipojit.
Začnu zkopírováním článku o tom, od kdy se pasterizuje mléko, proč a proč a za jakých podmínek se dodávalo mléko nepasterizované. Závěr si udělejte sami.
Citát:
Už jen opravdoví pamětníci vědí, že v Kuřimi byla mlékárna, a to ne jen tak ledajaká. Její mléko bylo dováženo do brněnských nemocnic jako lék. A mělo ušlechtilý predikát - mléko přednostní.
Ale abychom to vyprávění vzali postupně a systematicky. Po první světové válce vznikla v Brně vysoká škola veterinářská, která ale neměla pro výzkum a pro praxi svých posluchačů žádný školní statek. Teprve v roce 1929 získala na deset let nájem statku v Kuřimi u Brna. Do té doby byl totiž zdejší statek majetkem města Brna a centrem jeho rozsáhlých polností severozápadně od metropole. V nájmu školy zůstal statek i nadále, dokonce i v době německé okupace nesl název školní statek, i když vysoké školy byly zavřeny. Až po válce dostala “Veterina” místo něj statek v Novém Dvoře u hradu Veveří a kuřimský statek byl postátněn.
Nahlédneme-li do mlékařské historie, možná nás překvapí, že většina obyvatel na začátku samostatného Československa vůbec neznala, co je to pasteurisované (po našem pasterované) mléko. Ještě Ottův slovník naučný před sto lety otevřeně přiznává, že není vědecky známo, zda pasteurisace mléka je či není zdraví prospěšná z nutričního hlediska. Většina obyvatel, pokud mléko pila, pila jej nijak neupravené, syrové. Že se v něm mnohdy množily všelijaké choroboplodné bakterie, je jasné, zvláště když mnozí zemědělci považovali hygienu za panskou pověru. Vlastně až rozvoj městského bydlení a tím prodloužení cesty mléka od vemene na stůl (během níž se bakterie mohly pomnožit) způsobily nutnost v roce 1934 vládním nařízením pasteurizaci mléka uzákonit tím, že nařízení stanovilo zákaz prodeje mlékárensky neošetřeného mléka ve městech, lázeňských místech, průmyslových střediscích a přilehlém okolí. Nařízení mluví o mléce s úctou, s jakou hovoří znalci o víně. Praví, že mléko musí být “čerstvé a plné, jemuž se z jeho přirozených součástí nic neodebralo a jež se žádnými přísadami nijak nezměnilo či neupravilo.” O jak radikální výnos šlo si uvědomíme nad faktem, že do té doby pasterací prošlo necelých třicet procent mléka.
Mléko nejkvalitnější
A už jsme u toho. Stejná vyhláška stanovovala nesmírně přísná pravidla pro syrové čerstvé přednostní výběrové mléko nepasterizované. Toto výjimečné mléko muselo být od zcela zdravých dojnic, které byly ve zvlášť přísné veterinární péči. Vyhláška jasně popisuje nutná veterinární a bakteriologická vyšetření, nároky na hygienu mlékárenského provozu, od péče o krávy až po nároky na ošetřovatele. Takovéto nadojené mléko muselo být ihned zchlazeno na deset stupňů celsia a tato teplota nesměla být překročena ani během přepravy k zákazníkovi, tedy především do brněnských nemocnic a jiných zařízení. Od nadojení k naservírování na stůl nesmělo uběhnout více než šest hodin. Ani v současnosti by nebylo pro většinu chovatelů krav vůbec jednoduché takovým pravidlům vyhovět. Právě jejich přísnost a finanční náročnost výroby takovéhoto mléka nakonec vedly ke zrušení výroby ve všech mlékárnách.
Podobné zařízení jako v Kuřimi bylo i v Chrlicích a v Troubsku. Pamětníci uvádějí, že stáj měla vykachlíčkované stěny, že dojiči museli být celí v bílém, zdravotně vyšetřeni s bílou čepičkou na hlavě a s kulatou stoličkou na jedné noze přivázanou k pasu. Dojič se nesměl při dojení ničeho jiného dotýkat, vemena před dojením umýval další dělník, který zároveň odstříkl první střiky (ty šly na krmení prasatům) a ocas krávě připoutal řemínkem na levé stehno (ano až tak daleko šel předpis - ke kterému stehnu připoutat). Mléko s tučností 4% pak v důkladně sterilizovaných litrových lahvích s aluminiovým víčkem vyráželo za svými pijany.
Uvědomíme-li si, že takováto pravidla platila v čtyřicátých letech, je třeba citovat i to, že v téže Chrlické vykachlíkované stáji byl v době rozvinutého socialistického zemědělství o čtyřicet let později výkrm mladého skotu a veterinární inspekce náhodou našla v močůvce sahající až po kolena utopeného býčka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nezlobte se, ale já jsem tyto texty překopírovala z odkazů skotu, ale mám dojem, že to bude mnohé zajímat. Píšu to i proto, abychom si my kozaři a ovčáci uvědomili, na čem jsme a co o mléce víme.
Doufám, že mi autoři článků prominou, že jsem to okopírovala.
Tak budiž a diskutujme o mléce ......
Hanka MKF
Tak mě napadlo,zveřejnit náš dlouholetý spor s dětskou lékařkou.Ta tvrdí,že děti mohou doma dojené mléko jen převařované.Já tvrdím ,že stačí minutku nechat proběhnout mikrovnkou.Doma jinak pijeme jen čerstvé neupravené mléko.Jen dětem ho ohříváme v mikrovlce.Převařujete nebo ne???Mě totiž to (převařené)mléko pak připadá jako mrtvé.
jen jsem se chtěla zmínit před rokem jsme prodali krávy z důvodu otcovy smrti a moji kluci osmiletý a tříletý jsou na mléko dost naučení krávy jsme měli od roku 1994 a nebyl problém s nějakými zažívacími problémy kluci chodili hlavně na smetanu a dnes musím kupovat karton mléka na týden takže do budoucna uvažuji o koupi džersejky měli jsme pět krav červeno i černostrakatých vím co to obnáší tak uvidím jak to dopadne jo kluci pili mléko syrové jen zehřáté na teplotu pro vypití bez převaření maminka z jižní moravy
Převařené mléko je úplně stejné, jako kupované UHT, ale zas někdo tvrdí, že malým dětem se vůbec nemají dávat potraviny z mikrovlnky, tak těžko říct, kde je pravda.
Dobrý den, jsem sice chovatelka koz, ale mléko produkují také. S převařováním mléko neboli pasterace je krátkodobé zahřátí mléka, ono stačí i na 60 °C, obvykle se zahřívá na 71,7°C. Ono je to spíše z důvodu toho, že nikdy nemáte jistotu, co v mléce je. Pasterací se zničí nežádoucí škodlivé bakterie, jinak vše v mléce jako vitaminy, minerální látky a další zůstávají bezezměny. Neboli u koz, v mém chovu provádím kontrolu užitkovosti a každým rokem jsem povina provést zkoušky na TBC,maedivisnu, klusavku atd., takže z jedné strany kontrolu mám, ale kdo vám zaručí, že například přisátá klíšťata na zvířeti nepřenáší borélii?
Stalo se to celkem nedávno, že se rodina z čerstvého mléka nakazila.
Nejsem zastánce UHT ošetřeného mléka, pro představu se zahřívá na 110-120°C, o odtučněném mléce nemluvím, to bych nikdy nekoupila.
Ale jde taky o to, že šetrně pasterované mléko déle vydrží. Moje mamka mě i mé sourozence doslova odchovala na mléce kravském od mé babičky, poté už pouze kozím od mých koz. Vyrábím i kozí produkty - sýry, tvarohy a jogurty - tedy z pasterovaného kozího mléka na 72°C kvůli stálosti výrobků. Tvaroh a jogurt si dopřává moje sestřička, které byl dnes rok.
Ještě k té mikrovlnce - pokud vám jde o to zahřátí či nikoli, řekla bych, že z mikrovlnky to moc zdravé není, je to jen hodně pohodlné.
Pokud máte chuť juknout se na naše kozí stránky máte možnost na adrese : www.malakozifarma.cz
Hanka mkf
Mě kdysi dětská doktorka sprdla i za kupované kravské mléko. Já bych to viděla tak: jestliže u kravky děláte předepsané zdravotní zkoušky a děti už nejsou kojenci, klidně bych paní doktorce odkejvla převařování a doma nalévala mléko syrové ( a taky jsem to tak dělala, dokud jsem měla kravské, kozí děcka nepijou ). Vy nejlépe víte, jak čisté při dojení mléko je a jestliže ho sami pijete bez zdravotních následků, nemůžete ublížit ani dětem. Pasterace je bez diskuzí bezpečnější, ale tak složitý systém jako je mléko nezůstane po zahřátí nikdy úplně stejný, některé látky záhřev snesou, jiné ne. Já jsem pro syrovou stravu. Vy se rozhodněte podle svého.
Jiřina
Tak pokud kravka není na pastvě,nemívá ani ta klíšťata.Jinak
se lze mlékem ukázkově nakazit jak boreliózou,tak klíšťovou encefalitidou.Jako by se to klíště přisálo na dítě-jenže tam o tom budete vědět.Jinak souhlasím s tím,že teplota poškozuje mléko.A doma nemáte šanci přesně teplotu uhlídat.
Kdo chce,ať riskuje -ale riskuje i zdrav. stav svých bližních.
100x se nic nestane a po 101 ano.Co s tím ?
Jinak v mléku kromě buněčných elementů(jak z oloupaného epitelu,tak baktérií) může být cokoliv.Pesticidy,kovy....
Chovatel by si měl doma dělat alespoň test na ty elementy.
Zvýšené množství signalizuje probíhající zánět(nepočítám-li pozici v laktační křivce a začátek či konec dojení) P.
Tak tady na to znám jinou teorii-tělo si zvykne a udělá si samo ochranné látky,proti těmto elementárním výkyvům a tím se vlastně posílí.Zároveň také teorii,že máme jíst potraviny vypěstované v prostředí ve kterém žijeme,protože tělo si vytvořilo obranu na okolní prostředí.Ale co člověk to názor...To by člověk nesměl jíst nic.A co dle vás je homogenizované mléko???To by se malým dětem nemělo dávat vůbec.....
No já když jsem tento příspěvek psala, samozřejmě vše se selským rozumem. Nemyslete si, jsem holka z vesnice, žádný měšťák!!!
Co se týče "převaření" je to zprofanovaný význam, jelikož by to mělo být laicky zahřáté tak, že v tom neudržíte prst, ale neopaříte se. Ze své vlastní zkušenosti vím, jelikož dělám zkoro profesionálně sýry, že teplota mezi 55 °C se dá ještě prst udržet, ale při 63 °C už zaručeně ne. No a to je teplota, pro kterou se dal terminus technikus velmi šetrná pasterace(na 60 °C), ta se dělá u velmi citlivého mléka, jako je například kozí, ale i tam se spíše praktikuje šetrná pasterace na 71,7 °C.
Jak bylo řečeno, ať si to kdo dělá jak už chce, ALE MŮŽE SE TO PĚKNĚ VYMSTÍT!!!!
Pokud mluvíte o změně struktury mléka, tak při výrobě trvanlivého mléka ANO, teplota nad 100 °C mléku škodí, proto se chová jako mrtvé.
Při takto nízkých teplotách (Pasterace se provádí při 71,7 °C na 10 - 20 SEKUND), je fakt, že se minimální část prospěšných prvků ztratí, ale je to zanedbatelné oproti tomu riziku. A podotýkám si říci, že nikdo nejsme tak chytří a učení, abychom mohli spolehlivě vědět, co v tom mléce je.
Jo a homogenizace mléka, je doslovně mechanická věc, toto si totiž vymanili spotřebitelé, jelikož se jim na mléce nelíbila přirozená vrstva tuku, no a aby se tomu zabránilo, se vymyslela taková homogenizační hlavice, která mechanicky tuk roztříští a zamíchá na mikroskopické částice. Takže z velkých tukových kapének, se vytvoří tak malé, že nedojde k přirozenému jevu. Prokazatelné : kravské mléko má velice velké tukové kapénky, proto vyvstane poměrně rxchle a ve velké vrstvě napovrch, kozí mléko má tukové kapénky velmi malé, a proto se málokdy setkáme se silnou vrstvou tuku, proto, se tak často nesetkáte s kozím máslem, jelikož se musí při jeho výrobě nutně použít odstředivka a i tak je výtěžnost másla velmi malá.
Hanka MKF
Hanko, až budete na té MZLU, což vám přeju, dozvíte se mimo jiné, že:
-mléko má svůj jakoby "imunitní systém", kterým se brání proti mikroorganismům, takže po nadojení po určitou dobu počet mikroorganismů v mléce klesá
-tuto vlastnost mléka mají na starosti termolabilní enzymy, které spolehlivě zničí i ta nejšetrnější pasterace mnohem dřív než mikroby
- i pasterované mléko se druhotně může infikovat pěkně nebezpečnými patogeny
-některé patogeny škodí tím, že produkují toxiny. Když patogena pasterací zabiju, nemusím už tak nutně rozložit i ten jeho toxin, (pasterační teplota na to nestačí, nebo je termostabilní), takže dojde k otravě pasterovaným mlékem
-stejně tak neovlivní pasterace obsah těžkých kovů a podobných cizorodých látek, což jste nezmiňovala vy, ale někdo před vámi.
Kdo uvádí do oběhu potraviny zvlášť mléčné výrobky, je nucen podřídit se našim tvrdým hygienickým normám. V zahraničí tyto normy už tak tvrdé nejsou, a to ani v EU. Kdo produkuje potraviny pro svou vlastní potřebu těmto normám nepodléhá. Když je si jist zdravím svého zvířete a hygienou své technologie, možnost jeho onemocnění je nikoli nulová, ale malá. Dost dlouho už se pohybuji v chovatelském prostředí, ale ještě jsem se nesetkala s někým, kdo by měl vážné zdravotní problémy ze svých vlastních potravin. Naopak znám několik lidí, kteří se nakazili salmonelou či campylobacterem ve veřejném stravování, které je deklarováno jako naprosto bezpečné. Takže asi necháme každému což jeho jest: jestliže někdo nepozře sousto pokud nebude téměř sterilní (a úplně sterilní nebude nikdy - totiž to sousto ), ať mu chutná! A jestliže někdo jiný si zas pochutná jen na živé stravě, ať mu slouží ku zdraví!
Jiřina
Dobrý den paní Jiřino,
četla jsem to už večer, takže jsem o tom přemýšlela. To co jste mi napsala, není pro mě zas až tak novinkou, ale neberte to provokativně . Přeci jen pár publikací o mlékařství, sýrech mám a nejen z knih, jelikož se chodím občas poradit i s lidmi, kteří v provozu pracují a vyučují na školách. Tak tam jdu vždy s nějakou sýrařskou záludností. Ono mléko, je asi ta nejtajemnější tekutina a vždycky je co vychytávat.
Ten příspěvek neměl nabádat všechny nutně k pasteraci, to jsem ani nepředpokládala,ale spousta lidí ani neví co to je. Nám mamka dávala jako malým dětem také mléko od krav od babičky, taky přírodní a vždy si pamatuji, že ho ohřívala v pískáči - dvojitý hliníkový hrnec. Dnes vím, že když tam mléko ohřeje (chceteli zpasteruje) nikoli ho neuvaří, za předpokladu, že od toho neodejde a nezapomene, jinak jí uteče. Dělala to nejspíš proto, aby déle vydrželo.
Ta sekundární kontaminace se může stát kdekoli a komukoli, to už je věc osudu a hlavně opatrnosti. Chápu, že malospotřebitel a malovýrobce nebude mít UV filtry, ono taky dobře, dělat sterilní věci, to byl požadavek monopolu jen kvůli tomu, aby mohly vyrábět ve velkém.
Nebudeme to asi rozebírat do detailů.
Mě to mrzí, nechci nikomu nic odpálkovat, ani se předhánět ve znalostech - to uznávám, jsem ještě moc malé mládě na to abych pochopila smysl života.
Hanka MKF
Mě zas mrzí, jestli jste můj příspěvek vzala jako nějaké pálkování nebo trumfování, tak to opravdu nebylo myšleno. Já jsem spíš naštvaná na podobný přístup lidí jako oné paní doktorky z původního dotazu, kteří jen straší a straší a ani pořádně neví před čím. Viděla jsem nedávno díl pořadu Pod pokličkou, který pojednával o mléce, a tam s kamennou tváří vykládali takové bludy, jako že kozí mléko má víc tuku a bílkovin než kravské, že neobsahuje žádný kasein, neustále tradovaný nesmysl, že způsobuje zhoubnou anemii dětí a podobně. Pak lidé takto "poučení" raději konzumují ty chemikálie, kterým se dnes taky říká jídlo, a diví se, že jsou nemocnější a nemocnější. Informace by měly být pravdivé a upozorňovat na všechny klady a zápory, které jsou známy. Pak se můžu teprve rozhodovat a je jedno, jestli se jedná o pasteraci nebo o cokoliv jiného. I potom se dají vést sáhodlouhé disputace o tom, proč moje rozhodnutí bylo takové nebo makové, ale hlavně prostě napřed musím VĚDĚT.Přeju hodně studijních i chovatelských úspěchů
Jiřina
To jsem ráda.
Jo a když už jsme u těch bludů. Tak tohle mě fakt (promiňte mi všichni velice, ale já to napsat musím) SERE!!!!!!!!!
Nechápu, jak lidé "UČENÍ" dokáží říci takový keci. Hlavně o kozím mléce, možná at všem roztroubí, že to je fujtajbl smradlavý!!!!
Fakt jsem rozpálená jak se dá
Přitom je už spousta studíí, které prokazují mnohé, že mléko a především to kozí je mnohem lepší pro nemocné.
S tou anémií, mám pocit, že vyprávějí zrovna to, co se komu hodí. Nedávno jsem koukala na rozbory mléka kozího a porovnávala obsah minerálů a vitamínů s mlékem kravským. Mé zjištění vedlo ke slovům, že to až tak významné porovnání není, takřka stejné. Pokud se jedná o kojeneckou výživu, tak bych volila mléko kozí a popřípadě bych vzniklý nedostatek železa kompenzovala něčím jiným.
Jo co mě fakt dostalo!!!!!
Moje mamka měla teď páté mimčo, moji sestřičku, které byl teď nedávno rok. Mamka v porodnici dostala pěkný letáček, na pěkném papíře, pěkně vymalovaný a tam mimo jiné stojí, jak má maminka správně krmit miminko. Se zaujetím jsem četla o kozím mléce,a úsměv na tváři mě hodně rychle zbledl a vjela do mě zlost!! Doslova z toho článku vyplynulo, že kozí mléko je JED a že ho rozhodně nemají jíst malé děti. No připadalo mě to, jako kdyby se po něm ta děcka měla OTRÁVIT!
Kterej sprominutím debil tohle psal!
No a pak si něco propagujte.
Hodím na stránky, teda po souhlasu paní Ing. Mátlové, od které jsem dostala výsledky genotypyzace s podrobným vysvětlením. Protože toho mám fakt dost. Takže pokud se to povede, umístím to na náš web ke stažení (na www.malakozifarma.cz)
Nebo až budu s paní Ing. Mátlovou trochu mluvit, pokusím se trošku problém nastínit.
Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře.
Hanka MKF
Dodávám, že předchozí článek o mlékárně v Kuřimi jsem sem nakopíroval já - Ivan. A teď pár mých vlastních myšlenek.
Většina současných "doktorek" studovala v době, kdy se za rozvinutého socialismu topil v močůvce ten býček. A většina z nich nepociťuje potřebu se dále vzdělávat. Protože tehdy koza nezapadala do modelu socialistické vesnice a byla spojenec kulakův, bolševik s kozou vedl nesmiřitelný třídní boj. Kulak, když mu krávu odvedli do JZD, ponechal si ve chlívku kozu a tajně upíjel její mléko a tím oddaloval konečné vítězství a příchod světlých zítřků.
Bolševik ve snaze zabránit kulakovi v prodeji mléka pod praporem boje za zdraví lidu postavil všechny možné byrokratické překážky prodeji jiného mléka než toho, které prošlo potrubími státní mlékárny a všemi předepsanými destrukčními procesy.
Vyškolil celou armádu doktorů a veterinářů, kterým vštípil ideu, že napít se mléka přímo od krávy nebo nedejbože od kozy je poloviční sebevražda a podání takového mléka nevinné a nic netušící oběti je pokus o vraždu, za který je nutno kulaka ( neboť nikdo jiný kozu či krávu neměl ) ztrestat na hrdle.
Pověra o chudokravnosti z kozího mléka:
Kozí mléko obsahuje skutečně pouze minimální množství železa, které je pro zdravý vývoj organizmu potřebné. Pokud má tedy jakékoliv dítě dostatečně pestrou stravu, s dostatkem zeleniny, která je bohatým zdrojem železa, kozí mléko jako doplněk stravy může jenom prospět.
V nejchudších rodinách v 18 a 19. století ale byla situace taková, že děti byly většinou o hladu a JEDINOU HODNOTNOU POTRAVINOU pro ně bylo právě kozí mléko. Tyto děti DÍKY KOZÍMU MLÉKU PŘEŽILY!!!!!! Ale nedostatek železa v kozím léce byl příčinou, že místo smrti na podvýživu pouze trpěly chudokrevností. V dnešní době u nás dětem zpravidla smrt hladem nehrozí a kozí mléko jim může jenom prospět.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nezlobte se, ale já jsem tyto texty překopírovala z odkazů skotu, ale mám dojem, že to bude mnohé zajímat. Píšu to i proto, abychom si my kozaři a ovčáci uvědomili, na čem jsme a co o mléce víme.
Doufám, že mi autoři článků prominou, že jsem to okopírovala.
Tak budiž a diskutujme o mléce ......
Hanka MKF
Tak mě napadlo,zveřejnit náš dlouholetý spor s dětskou lékařkou.Ta tvrdí,že děti mohou doma dojené mléko jen převařované.Já tvrdím ,že stačí minutku nechat proběhnout mikrovnkou.Doma jinak pijeme jen čerstvé neupravené mléko.Jen dětem ho ohříváme v mikrovlce.Převařujete nebo ne???Mě totiž to (převařené)mléko pak připadá jako mrtvé.
jen jsem se chtěla zmínit před rokem jsme prodali krávy z důvodu otcovy smrti a moji kluci osmiletý a tříletý jsou na mléko dost naučení krávy jsme měli od roku 1994 a nebyl problém s nějakými zažívacími problémy kluci chodili hlavně na smetanu a dnes musím kupovat karton mléka na týden takže do budoucna uvažuji o koupi džersejky měli jsme pět krav červeno i černostrakatých vím co to obnáší tak uvidím jak to dopadne jo kluci pili mléko syrové jen zehřáté na teplotu pro vypití bez převaření maminka z jižní moravy
Převařené mléko je úplně stejné, jako kupované UHT, ale zas někdo tvrdí, že malým dětem se vůbec nemají dávat potraviny z mikrovlnky, tak těžko říct, kde je pravda.
Dobrý den, jsem sice chovatelka koz, ale mléko produkují také. S převařováním mléko neboli pasterace je krátkodobé zahřátí mléka, ono stačí i na 60 °C, obvykle se zahřívá na 71,7°C. Ono je to spíše z důvodu toho, že nikdy nemáte jistotu, co v mléce je. Pasterací se zničí nežádoucí škodlivé bakterie, jinak vše v mléce jako vitaminy, minerální látky a další zůstávají bezezměny. Neboli u koz, v mém chovu provádím kontrolu užitkovosti a každým rokem jsem povina provést zkoušky na TBC,maedivisnu, klusavku atd., takže z jedné strany kontrolu mám, ale kdo vám zaručí, že například přisátá klíšťata na zvířeti nepřenáší borélii?
Stalo se to celkem nedávno, že se rodina z čerstvého mléka nakazila.
Nejsem zastánce UHT ošetřeného mléka, pro představu se zahřívá na 110-120°C, o odtučněném mléce nemluvím, to bych nikdy nekoupila.
Ale jde taky o to, že šetrně pasterované mléko déle vydrží. Moje mamka mě i mé sourozence doslova odchovala na mléce kravském od mé babičky, poté už pouze kozím od mých koz. Vyrábím i kozí produkty - sýry, tvarohy a jogurty - tedy z pasterovaného kozího mléka na 72°C kvůli stálosti výrobků. Tvaroh a jogurt si dopřává moje sestřička, které byl dnes rok.
Ještě k té mikrovlnce - pokud vám jde o to zahřátí či nikoli, řekla bych, že z mikrovlnky to moc zdravé není, je to jen hodně pohodlné.
Pokud máte chuť juknout se na naše kozí stránky máte možnost na adrese : www.malakozifarma.cz
Hanka mkf
Mě kdysi dětská doktorka sprdla i za kupované kravské mléko. Já bych to viděla tak: jestliže u kravky děláte předepsané zdravotní zkoušky a děti už nejsou kojenci, klidně bych paní doktorce odkejvla převařování a doma nalévala mléko syrové ( a taky jsem to tak dělala, dokud jsem měla kravské, kozí děcka nepijou ). Vy nejlépe víte, jak čisté při dojení mléko je a jestliže ho sami pijete bez zdravotních následků, nemůžete ublížit ani dětem. Pasterace je bez diskuzí bezpečnější, ale tak složitý systém jako je mléko nezůstane po zahřátí nikdy úplně stejný, některé látky záhřev snesou, jiné ne. Já jsem pro syrovou stravu. Vy se rozhodněte podle svého.
Jiřina
Tak pokud kravka není na pastvě,nemívá ani ta klíšťata.Jinak
se lze mlékem ukázkově nakazit jak boreliózou,tak klíšťovou encefalitidou.Jako by se to klíště přisálo na dítě-jenže tam o tom budete vědět.Jinak souhlasím s tím,že teplota poškozuje mléko.A doma nemáte šanci přesně teplotu uhlídat.
Kdo chce,ať riskuje -ale riskuje i zdrav. stav svých bližních.
100x se nic nestane a po 101 ano.Co s tím ?
Jinak v mléku kromě buněčných elementů(jak z oloupaného epitelu,tak baktérií) může být cokoliv.Pesticidy,kovy....
Chovatel by si měl doma dělat alespoň test na ty elementy.
Zvýšené množství signalizuje probíhající zánět(nepočítám-li pozici v laktační křivce a začátek či konec dojení) P.
Tak tady na to znám jinou teorii-tělo si zvykne a udělá si samo ochranné látky,proti těmto elementárním výkyvům a tím se vlastně posílí.Zároveň také teorii,že máme jíst potraviny vypěstované v prostředí ve kterém žijeme,protože tělo si vytvořilo obranu na okolní prostředí.Ale co člověk to názor...To by člověk nesměl jíst nic.A co dle vás je homogenizované mléko???To by se malým dětem nemělo dávat vůbec.....
No já když jsem tento příspěvek psala, samozřejmě vše se selským rozumem. Nemyslete si, jsem holka z vesnice, žádný měšťák!!!
Co se týče "převaření" je to zprofanovaný význam, jelikož by to mělo být laicky zahřáté tak, že v tom neudržíte prst, ale neopaříte se. Ze své vlastní zkušenosti vím, jelikož dělám zkoro profesionálně sýry, že teplota mezi 55 °C se dá ještě prst udržet, ale při 63 °C už zaručeně ne. No a to je teplota, pro kterou se dal terminus technikus velmi šetrná pasterace(na 60 °C), ta se dělá u velmi citlivého mléka, jako je například kozí, ale i tam se spíše praktikuje šetrná pasterace na 71,7 °C.
Jak bylo řečeno, ať si to kdo dělá jak už chce, ALE MŮŽE SE TO PĚKNĚ VYMSTÍT!!!!
Pokud mluvíte o změně struktury mléka, tak při výrobě trvanlivého mléka ANO, teplota nad 100 °C mléku škodí, proto se chová jako mrtvé.
Při takto nízkých teplotách (Pasterace se provádí při 71,7 °C na 10 - 20 SEKUND), je fakt, že se minimální část prospěšných prvků ztratí, ale je to zanedbatelné oproti tomu riziku. A podotýkám si říci, že nikdo nejsme tak chytří a učení, abychom mohli spolehlivě vědět, co v tom mléce je.
Jo a homogenizace mléka, je doslovně mechanická věc, toto si totiž vymanili spotřebitelé, jelikož se jim na mléce nelíbila přirozená vrstva tuku, no a aby se tomu zabránilo, se vymyslela taková homogenizační hlavice, která mechanicky tuk roztříští a zamíchá na mikroskopické částice. Takže z velkých tukových kapének, se vytvoří tak malé, že nedojde k přirozenému jevu. Prokazatelné : kravské mléko má velice velké tukové kapénky, proto vyvstane poměrně rxchle a ve velké vrstvě napovrch, kozí mléko má tukové kapénky velmi malé, a proto se málokdy setkáme se silnou vrstvou tuku, proto, se tak často nesetkáte s kozím máslem, jelikož se musí při jeho výrobě nutně použít odstředivka a i tak je výtěžnost másla velmi malá.
Hanka MKF
Hanko, až budete na té MZLU, což vám přeju, dozvíte se mimo jiné, že:
-mléko má svůj jakoby "imunitní systém", kterým se brání proti mikroorganismům, takže po nadojení po určitou dobu počet mikroorganismů v mléce klesá
-tuto vlastnost mléka mají na starosti termolabilní enzymy, které spolehlivě zničí i ta nejšetrnější pasterace mnohem dřív než mikroby
- i pasterované mléko se druhotně může infikovat pěkně nebezpečnými patogeny
-některé patogeny škodí tím, že produkují toxiny. Když patogena pasterací zabiju, nemusím už tak nutně rozložit i ten jeho toxin, (pasterační teplota na to nestačí, nebo je termostabilní), takže dojde k otravě pasterovaným mlékem
-stejně tak neovlivní pasterace obsah těžkých kovů a podobných cizorodých látek, což jste nezmiňovala vy, ale někdo před vámi.
Kdo uvádí do oběhu potraviny zvlášť mléčné výrobky, je nucen podřídit se našim tvrdým hygienickým normám. V zahraničí tyto normy už tak tvrdé nejsou, a to ani v EU. Kdo produkuje potraviny pro svou vlastní potřebu těmto normám nepodléhá. Když je si jist zdravím svého zvířete a hygienou své technologie, možnost jeho onemocnění je nikoli nulová, ale malá. Dost dlouho už se pohybuji v chovatelském prostředí, ale ještě jsem se nesetkala s někým, kdo by měl vážné zdravotní problémy ze svých vlastních potravin. Naopak znám několik lidí, kteří se nakazili salmonelou či campylobacterem ve veřejném stravování, které je deklarováno jako naprosto bezpečné. Takže asi necháme každému což jeho jest: jestliže někdo nepozře sousto pokud nebude téměř sterilní (a úplně sterilní nebude nikdy - totiž to sousto ), ať mu chutná! A jestliže někdo jiný si zas pochutná jen na živé stravě, ať mu slouží ku zdraví!
Jiřina
Dobrý den paní Jiřino,
četla jsem to už večer, takže jsem o tom přemýšlela. To co jste mi napsala, není pro mě zas až tak novinkou, ale neberte to provokativně . Přeci jen pár publikací o mlékařství, sýrech mám a nejen z knih, jelikož se chodím občas poradit i s lidmi, kteří v provozu pracují a vyučují na školách. Tak tam jdu vždy s nějakou sýrařskou záludností. Ono mléko, je asi ta nejtajemnější tekutina a vždycky je co vychytávat.
Ten příspěvek neměl nabádat všechny nutně k pasteraci, to jsem ani nepředpokládala,ale spousta lidí ani neví co to je. Nám mamka dávala jako malým dětem také mléko od krav od babičky, taky přírodní a vždy si pamatuji, že ho ohřívala v pískáči - dvojitý hliníkový hrnec. Dnes vím, že když tam mléko ohřeje (chceteli zpasteruje) nikoli ho neuvaří, za předpokladu, že od toho neodejde a nezapomene, jinak jí uteče. Dělala to nejspíš proto, aby déle vydrželo.
Ta sekundární kontaminace se může stát kdekoli a komukoli, to už je věc osudu a hlavně opatrnosti. Chápu, že malospotřebitel a malovýrobce nebude mít UV filtry, ono taky dobře, dělat sterilní věci, to byl požadavek monopolu jen kvůli tomu, aby mohly vyrábět ve velkém.
Nebudeme to asi rozebírat do detailů.
Mě to mrzí, nechci nikomu nic odpálkovat, ani se předhánět ve znalostech - to uznávám, jsem ještě moc malé mládě na to abych pochopila smysl života.
Hanka MKF
Mě zas mrzí, jestli jste můj příspěvek vzala jako nějaké pálkování nebo trumfování, tak to opravdu nebylo myšleno. Já jsem spíš naštvaná na podobný přístup lidí jako oné paní doktorky z původního dotazu, kteří jen straší a straší a ani pořádně neví před čím. Viděla jsem nedávno díl pořadu Pod pokličkou, který pojednával o mléce, a tam s kamennou tváří vykládali takové bludy, jako že kozí mléko má víc tuku a bílkovin než kravské, že neobsahuje žádný kasein, neustále tradovaný nesmysl, že způsobuje zhoubnou anemii dětí a podobně. Pak lidé takto "poučení" raději konzumují ty chemikálie, kterým se dnes taky říká jídlo, a diví se, že jsou nemocnější a nemocnější. Informace by měly být pravdivé a upozorňovat na všechny klady a zápory, které jsou známy. Pak se můžu teprve rozhodovat a je jedno, jestli se jedná o pasteraci nebo o cokoliv jiného. I potom se dají vést sáhodlouhé disputace o tom, proč moje rozhodnutí bylo takové nebo makové, ale hlavně prostě napřed musím VĚDĚT.Přeju hodně studijních i chovatelských úspěchů
Jiřina
To jsem ráda.
Jo a když už jsme u těch bludů. Tak tohle mě fakt (promiňte mi všichni velice, ale já to napsat musím) SERE!!!!!!!!!
Nechápu, jak lidé "UČENÍ" dokáží říci takový keci. Hlavně o kozím mléce, možná at všem roztroubí, že to je fujtajbl smradlavý!!!!
Fakt jsem rozpálená jak se dá
Přitom je už spousta studíí, které prokazují mnohé, že mléko a především to kozí je mnohem lepší pro nemocné.
S tou anémií, mám pocit, že vyprávějí zrovna to, co se komu hodí. Nedávno jsem koukala na rozbory mléka kozího a porovnávala obsah minerálů a vitamínů s mlékem kravským. Mé zjištění vedlo ke slovům, že to až tak významné porovnání není, takřka stejné. Pokud se jedná o kojeneckou výživu, tak bych volila mléko kozí a popřípadě bych vzniklý nedostatek železa kompenzovala něčím jiným.
Jo co mě fakt dostalo!!!!!
Moje mamka měla teď páté mimčo, moji sestřičku, které byl teď nedávno rok. Mamka v porodnici dostala pěkný letáček, na pěkném papíře, pěkně vymalovaný a tam mimo jiné stojí, jak má maminka správně krmit miminko. Se zaujetím jsem četla o kozím mléce,a úsměv na tváři mě hodně rychle zbledl a vjela do mě zlost!! Doslova z toho článku vyplynulo, že kozí mléko je JED a že ho rozhodně nemají jíst malé děti. No připadalo mě to, jako kdyby se po něm ta děcka měla OTRÁVIT!
Kterej sprominutím debil tohle psal!
No a pak si něco propagujte.
Hodím na stránky, teda po souhlasu paní Ing. Mátlové, od které jsem dostala výsledky genotypyzace s podrobným vysvětlením. Protože toho mám fakt dost. Takže pokud se to povede, umístím to na náš web ke stažení (na www.malakozifarma.cz)
Nebo až budu s paní Ing. Mátlovou trochu mluvit, pokusím se trošku problém nastínit.
Když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře.
Hanka MKF
A ještě pár vlastních zkušeností. Už 10 let piju denně syrové nepasterizované kozí mléko, v současné době i nepasterizované mléko kravské. Nejen já, ale celá rodina včetně dcerky, která ho pije od svých třech let.
Naše dětská doktorka je naším největším odběratelem, každé jaro telefonuje, jestli už jsme začali dojit a kdy budou jogurty a sýry a posílá k nám rodiče s alergickými dětmi. Sama před lety prodělala rakovinu, je po operaci a i když o tom přímo nemluví, mezi řečí občas naznačí, že by bez našich koz byla bůh ví kde......
Zřejmě se seznámila s některými moderními výzkumy.
Mezi námi - spoustu dětských lékařek bere provize za doporučení různých HAMILONŮ a podobných mléčných náhražek - kdybych měl z každé krabice prodané v mém rajonu korunu nebo pět, taky by pro mě "koza" bylo sprosté slovo.
Mezi osvícenou částí lékařské obce se stále častěji ozývá názor, že lidstvo se samo dostalo do začarovaného kruhu snížení funkce imunitních systémů. Všechny alergie, ekzémy, poruchy imunity a konec konců i AIDS vedou k tomu, se stále více snažíme zabíjet veškeré bakterie kolem sebe, imunitní systém se s nimi tedy nesetkává a pokud se s nimi vyjímečně do styku dostane, následkem je buďto přehnaná alergická reakce nebo naopak podlehnutí netrénovaného imunitního systému např. meningokokové sepci nebo virovým chorobám, jako je encefalitida a.p. A lidstvo na to reaguje vyššími dávkami dezinfekčních prostředků, díky tomu se většina populace nějakou dobu nesetká s příslušnými infekčními agens, aby se později setkalo s jejich odolnější a nebezpečnější mutací.
Doktorka Hana Suralová učí národ v televizi mýt záchod, aby byl hygienicky čistý, veterináři se těší na příchod ptačí chřipky, kulhavky či BSE, aby mohli prokázat svoji důležitost a získat nějaké peníze navíc pro svůj rozpočet.
Když jsem u toho, na lidskou variantu BSA zemřel v ČR možná ( neprokázáno ) jeden člověk za dest let, co se o tom mluví. Včera se na silnicích zabili čtyři lidé.
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A ještě pár vlastních zkušeností. Už 10 let piju denně syrové nepasterizované kozí mléko, v současné době i nepasterizované mléko kravské. Nejen já, ale celá rodina včetně dcerky, která ho pije od svých třech let.
Naše dětská doktorka je naším největším odběratelem, každé jaro telefonuje, jestli už jsme začali dojit a kdy budou jogurty a sýry a posílá k nám rodiče s alergickými dětmi. Sama před lety prodělala rakovinu, je po operaci a i když o tom přímo nemluví, mezi řečí občas naznačí, že by bez našich koz byla bůh ví kde......
Zřejmě se seznámila s některými moderními výzkumy.
Mezi námi - spoustu dětských lékařek bere provize za doporučení různých HAMILONŮ a podobných mléčných náhražek - kdybych měl z každé krabice prodané v mém rajonu korunu nebo pět, taky by pro mě "koza" bylo sprosté slovo.
Mezi osvícenou částí lékařské obce se stále častěji ozývá názor, že lidstvo se samo dostalo do začarovaného kruhu snížení funkce imunitních systémů. Všechny alergie, ekzémy, poruchy imunity a konec konců i AIDS vedou k tomu, se stále více snažíme zabíjet veškeré bakterie kolem sebe, imunitní systém se s nimi tedy nesetkává a pokud se s nimi vyjímečně do styku dostane, následkem je buďto přehnaná alergická reakce nebo naopak podlehnutí netrénovaného imunitního systému např. meningokokové sepci nebo virovým chorobám, jako je encefalitida a.p. A lidstvo na to reaguje vyššími dávkami dezinfekčních prostředků, díky tomu se většina populace nějakou dobu nesetká s příslušnými infekčními agens, aby se později setkalo s jejich odolnější a nebezpečnější mutací.
Doktorka Hana Suralová učí národ v televizi mýt záchod, aby byl hygienicky čistý, veterináři se těší na příchod ptačí chřipky, kulhavky či BSE, aby mohli prokázat svoji důležitost a získat nějaké peníze navíc pro svůj rozpočet.
Když jsem u toho, na lidskou variantu BSA zemřel v ČR možná ( neprokázáno ) jeden člověk za dest let, co se o tom mluví. Včera se na silnicích zabili čtyři lidé.
Ivan
Dobrý večer Ivane,
jsem ráda, že jste zareagoval. Abych uvedla na pravou míru, proč jsem o té pasteraci mléka psala a možná tak rozbouřila mnoho názorů. Ta pasterace měla být především informativní věc - lidi totiž o pasteraci ví jen to, že se mléko "uvaří".
U nás doma to do této doby jelo na syrové mléko s tím, že se sem tam "svařilo" v pískáči, aby déle vydrželo v lednici. I kdyby se takto neošetřilo, mám mléko ráda úplně horké, nebo naopak totálně ledové, co miluju je puding nebo rýžový nákyp.
Co se týče toho, když zabrousím do samotné výroby, pochybuji, že nemáte paster, mléko musí jít tepelně ošetřené, jak pro výrobu sýrů, tak tvaroh i jogurt - zvláště u jogurtu je žádoucí vysoká teplota (91 - 95 °C) a to díky přeměně (denaturaci) bílkoviny, poté se zchladí na 42 - 44 °C a nechá se zrát za pomocí jogurtových kultur při této teplotě.
Pasteruji také, jednak při výrobě sýrů, jelikož nemám provoz právně schválen a já si nemohu dovolit případný průšvih se salmonelou nebo encefalitidou, jelikož tu klíšťat máme požehnaně a zápasíme s nimi každý rok. Dokud to bylo pouze pro nás, byla mi nějaká pasterace ukradená. Za druhé proč tento proces dělám je díky tomu,že už předběžně vím co mi z toho vyleze - když jsem to nedělala, jednou výrobek byl takový podruhé zas jiný, prostě čoromoro.
Jediné co smíte prodat bez tepelného ošetření je mléko tzv. selské
Jako malá jsem se s kamarádkou předháněla, které to půjde pít líp přímo ze struku a poté soutěž kdo dostříkne nejdál takový jsme byly čunčíci
Když si vzpomenu, jak dodnes děda dojil (tedy buď mu země lehká, jelikož v den mé maturity zemřel), baňka na dojení růžová, dojení se mylo stylem, že se do kbelíku dala studená voda, násadce se za taktu sání a stisku prokarbovaly v té vodě, baňka se otevřela, omylo se víko a bylo. Nikdy nepamatuji, že by baňku myl saponátem. Žiju dodnes!
Všechna čest pro dědu a babičku, nemám už z nich nikoho a velice mě chybí, naučili mě zemědělství a vážit si toho, co člověk má, naučit se žít s přírodou a porozumět zvířatům, zato vděčím jim, jelikož jsem tam prožila dětství.
Tak mi promiňte za odbočku ale mnohé jim dlužím.
Hanka MKF
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý večer Ivane,
jsem ráda, že jste zareagoval. Abych uvedla na pravou míru, proč jsem o té pasteraci mléka psala a možná tak rozbouřila mnoho názorů. Ta pasterace měla být především informativní věc - lidi totiž o pasteraci ví jen to, že se mléko "uvaří".
U nás doma to do této doby jelo na syrové mléko s tím, že se sem tam "svařilo" v pískáči, aby déle vydrželo v lednici. I kdyby se takto neošetřilo, mám mléko ráda úplně horké, nebo naopak totálně ledové, co miluju je puding nebo rýžový nákyp.
Co se týče toho, když zabrousím do samotné výroby, pochybuji, že nemáte paster, mléko musí jít tepelně ošetřené, jak pro výrobu sýrů, tak tvaroh i jogurt - zvláště u jogurtu je žádoucí vysoká teplota (91 - 95 °C) a to díky přeměně (denaturaci) bílkoviny, poté se zchladí na 42 - 44 °C a nechá se zrát za pomocí jogurtových kultur při této teplotě.
Pasteruji také, jednak při výrobě sýrů, jelikož nemám provoz právně schválen a já si nemohu dovolit případný průšvih se salmonelou nebo encefalitidou, jelikož tu klíšťat máme požehnaně a zápasíme s nimi každý rok. Dokud to bylo pouze pro nás, byla mi nějaká pasterace ukradená. Za druhé proč tento proces dělám je díky tomu,že už předběžně vím co mi z toho vyleze - když jsem to nedělala, jednou výrobek byl takový podruhé zas jiný, prostě čoromoro.
Jediné co smíte prodat bez tepelného ošetření je mléko tzv. selské
Jako malá jsem se s kamarádkou předháněla, které to půjde pít líp přímo ze struku a poté soutěž kdo dostříkne nejdál takový jsme byly čunčíci
Když si vzpomenu, jak dodnes děda dojil (tedy buď mu země lehká, jelikož v den mé maturity zemřel), baňka na dojení růžová, dojení se mylo stylem, že se do kbelíku dala studená voda, násadce se za taktu sání a stisku prokarbovaly v té vodě, baňka se otevřela, omylo se víko a bylo. Nikdy nepamatuji, že by baňku myl saponátem. Žiju dodnes!
Všechna čest pro dědu a babičku, nemám už z nich nikoho a velice mě chybí, naučili mě zemědělství a vážit si toho, co člověk má, naučit se žít s přírodou a porozumět zvířatům, zato vděčím jim, jelikož jsem tam prožila dětství.
Tak mi promiňte za odbočku ale mnohé jim dlužím.
Hanka MKF
Když jsem byl malý a přinesl jsem ze školy špatnou známku, říkala mi babička . Ivánku, uč se, nebo tě nevezmou ani do JeZeDé umývat kravám ocasy. A já jsem pořád přemýšlel, proč by meli v JZD umývat kravám ocasy? A dozvěděl jsem se to asi před rokem z toho článku o Kuřimské mlékárně. Babička musela vědět, že je vyhláška, která stanoví, že existuje povolání ještě pod úrovní "dojiče krav" - ten člověk, co chodí před ním a umývá kravám vemena, ocasy a přivazuje je k levé noze řemínkem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.74
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nedá mi to se nepřipojit.
Začnu zkopírováním článku o tom, od kdy se pasterizuje mléko, proč a proč a za jakých podmínek se dodávalo mléko nepasterizované. Závěr si udělejte sami.
Citát:
Už jen opravdoví pamětníci vědí, že v Kuřimi byla mlékárna, a to ne jen tak ledajaká. Její mléko bylo dováženo do brněnských nemocnic jako lék. A mělo ušlechtilý predikát - mléko přednostní.
Ale abychom to vyprávění vzali postupně a systematicky. Po první světové válce vznikla v Brně vysoká škola veterinářská, která ale neměla pro výzkum a pro praxi svých posluchačů žádný školní statek. Teprve v roce 1929 získala na deset let nájem statku v Kuřimi u Brna. Do té doby byl totiž zdejší statek majetkem města Brna a centrem jeho rozsáhlých polností severozápadně od metropole. V nájmu školy zůstal statek i nadále, dokonce i v době německé okupace nesl název školní statek, i když vysoké školy byly zavřeny. Až po válce dostala “Veterina” místo něj statek v Novém Dvoře u hradu Veveří a kuřimský statek byl postátněn.
Nahlédneme-li do mlékařské historie, možná nás překvapí, že většina obyvatel na začátku samostatného Československa vůbec neznala, co je to pasteurisované (po našem pasterované) mléko. Ještě Ottův slovník naučný před sto lety otevřeně přiznává, že není vědecky známo, zda pasteurisace mléka je či není zdraví prospěšná z nutričního hlediska. Většina obyvatel, pokud mléko pila, pila jej nijak neupravené, syrové. Že se v něm mnohdy množily všelijaké choroboplodné bakterie, je jasné, zvláště když mnozí zemědělci považovali hygienu za panskou pověru. Vlastně až rozvoj městského bydlení a tím prodloužení cesty mléka od vemene na stůl (během níž se bakterie mohly pomnožit) způsobily nutnost v roce 1934 vládním nařízením pasteurizaci mléka uzákonit tím, že nařízení stanovilo zákaz prodeje mlékárensky neošetřeného mléka ve městech, lázeňských místech, průmyslových střediscích a přilehlém okolí. Nařízení mluví o mléce s úctou, s jakou hovoří znalci o víně. Praví, že mléko musí být “čerstvé a plné, jemuž se z jeho přirozených součástí nic neodebralo a jež se žádnými přísadami nijak nezměnilo či neupravilo.” O jak radikální výnos šlo si uvědomíme nad faktem, že do té doby pasterací prošlo necelých třicet procent mléka.
Mléko nejkvalitnější
A už jsme u toho. Stejná vyhláška stanovovala nesmírně přísná pravidla pro syrové čerstvé přednostní výběrové mléko nepasterizované. Toto výjimečné mléko muselo být od zcela zdravých dojnic, které byly ve zvlášť přísné veterinární péči. Vyhláška jasně popisuje nutná veterinární a bakteriologická vyšetření, nároky na hygienu mlékárenského provozu, od péče o krávy až po nároky na ošetřovatele. Takovéto nadojené mléko muselo být ihned zchlazeno na deset stupňů celsia a tato teplota nesměla být překročena ani během přepravy k zákazníkovi, tedy především do brněnských nemocnic a jiných zařízení. Od nadojení k naservírování na stůl nesmělo uběhnout více než šest hodin. Ani v současnosti by nebylo pro většinu chovatelů krav vůbec jednoduché takovým pravidlům vyhovět. Právě jejich přísnost a finanční náročnost výroby takovéhoto mléka nakonec vedly ke zrušení výroby ve všech mlékárnách.
Podobné zařízení jako v Kuřimi bylo i v Chrlicích a v Troubsku. Pamětníci uvádějí, že stáj měla vykachlíčkované stěny, že dojiči museli být celí v bílém, zdravotně vyšetřeni s bílou čepičkou na hlavě a s kulatou stoličkou na jedné noze přivázanou k pasu. Dojič se nesměl při dojení ničeho jiného dotýkat, vemena před dojením umýval další dělník, který zároveň odstříkl první střiky (ty šly na krmení prasatům) a ocas krávě připoutal řemínkem na levé stehno (ano až tak daleko šel předpis - ke kterému stehnu připoutat). Mléko s tučností 4% pak v důkladně sterilizovaných litrových lahvích s aluminiovým víčkem vyráželo za svými pijany.
Uvědomíme-li si, že takováto pravidla platila v čtyřicátých letech, je třeba citovat i to, že v téže Chrlické vykachlíkované stáji byl v době rozvinutého socialistického zemědělství o čtyřicet let později výkrm mladého skotu a veterinární inspekce náhodou našla v močůvce sahající až po kolena utopeného býčka.
Docela do brý výraz - pijan mléka
. Ale můžu vás ubezpečit, že ještě ve skriptech z roku 1978 byla tato norma uvedena. Jestli ovšem některá farma toto přednostní mléko produkovala, nevím.
Jiřina