Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Včera jsem poprvé zkusila vyrobit kozí sýr a mám z něj dobrý pocit.Akorát jsem asi utopila potr.teploměr-snad mi ho opraví.Nasbírala jsem mlíko od jedné kozy- ona mi málo dojí ,ale její mléko je lahodné,takže to je určitě půl úspěchu a ta druhá půlka jsou opravdu dobré rady od vás zkušených a mlíka znalých. Takže děkuji za dobré rady Vám všem. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.128
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Včera jsem poprvé zkusila vyrobit kozí sýr a mám z něj dobrý pocit.Akorát jsem asi utopila potr.teploměr-snad mi ho opraví.Nasbírala jsem mlíko od jedné kozy- ona mi málo dojí ,ale její mléko je lahodné,takže to je určitě půl úspěchu a ta druhá půlka jsou opravdu dobré rady od vás zkušených a mlíka znalých. Takže děkuji za dobré rady Vám všem. Renata
Dobrou chuť. Já jsem zase včera dělala sedm věcí najednou, a pochopitelne jsem si mlíko připálila. Deset litru. Tak jsem vyrobila sýr pro nás, obalila v česneku a ostrém koření a konečně zbyde sýr i pro rodinu. Těší se na nej i na připálený.
Helena
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrou chuť. Já jsem zase včera dělala sedm věcí najednou, a pochopitelne jsem si mlíko připálila. Deset litru. Tak jsem vyrobila sýr pro nás, obalila v česneku a ostrém koření a konečně zbyde sýr i pro rodinu. Těší se na nej i na připálený.
Helena
Mám ještě jeden problém .Sýr/nebo spíše tvarohový sýr/ se mi podařil vyrobit,ale je pravda ,že toužím po tom vyrobit sýr tužší konzistence,aby se dal nakrájet a naložit s různými dobrotami do oleje.
Já vám napíšu jak jsem výráběla ten můj a kdo umíte opravujte a "kritizujte -budu vděčná.
1/zahřála jsem mlíko na 72 stupňů na 30 sek.
2/zchladila jsem ho na 22 st. a přdala jsem český jogurt od Madety
3/ dala jsem 5ml syřidla na 6l mlíka a nechala v klidu/syřidlo 1:5000/
4/ vytvořila se chutná sýřenina/byla jsem zvědavá/
5/rozkrájela jsem ji a dala do cedníku odkapat
6/druhý den jsem do ní zamíchala sůl protože do vodní lázně to bylo měkké a tak jsem udělala bochánek pepřový,bylinkový a česnekový.Je to moc dobré ,ale není to podle mých představ.
Chyba je někde ve startéru nebo v zahřívání.
Nemohu nikde sehnat děrované formičky ani nic plastového v Liberci nemají.
V každém případě první pokus byl poživatelný a velmi chutný s domácím chlebíčkem.
V sobotu budu pokračovat s pokusem č. 2,
Děkuji vám za vaše rady.
Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám ještě jeden problém .Sýr/nebo spíše tvarohový sýr/ se mi podařil vyrobit,ale je pravda ,že toužím po tom vyrobit sýr tužší konzistence,aby se dal nakrájet a naložit s různými dobrotami do oleje.
Já vám napíšu jak jsem výráběla ten můj a kdo umíte opravujte a "kritizujte -budu vděčná.
1/zahřála jsem mlíko na 72 stupňů na 30 sek.
2/zchladila jsem ho na 22 st. a přdala jsem český jogurt od Madety
3/ dala jsem 5ml syřidla na 6l mlíka a nechala v klidu/syřidlo 1:5000/
4/ vytvořila se chutná sýřenina/byla jsem zvědavá/
5/rozkrájela jsem ji a dala do cedníku odkapat
6/druhý den jsem do ní zamíchala sůl protože do vodní lázně to bylo měkké a tak jsem udělala bochánek pepřový,bylinkový a česnekový.Je to moc dobré ,ale není to podle mých představ.
Chyba je někde ve startéru nebo v zahřívání.
Nemohu nikde sehnat děrované formičky ani nic plastového v Liberci nemají.
V každém případě první pokus byl poživatelný a velmi chutný s domácím chlebíčkem.
V sobotu budu pokračovat s pokusem č. 2,
Děkuji vám za vaše rady.
Renata
Renato,
při sýření zvýšit teplotu asi na 32°C, ten zákys tam asi necháváš půl hodiny - to je správný postup. Pokud i tak pokus č. 2 nebude ten pravý, tak po rozkrájení sýřeniny a rozdrobení sýrového zrna nalij do zrna se syrovátkou ještě na 5 až 10 minut teplou vodu (asi 60 °C - ne vařící) pak postupuj jak si zvyklá.
Napiš výsledek!
Hanka mkf
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.96
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám ještě jeden problém .Sýr/nebo spíše tvarohový sýr/ se mi podařil vyrobit,ale je pravda ,že toužím po tom vyrobit sýr tužší konzistence,aby se dal nakrájet a naložit s různými dobrotami do oleje.
Já vám napíšu jak jsem výráběla ten můj a kdo umíte opravujte a "kritizujte -budu vděčná.
1/zahřála jsem mlíko na 72 stupňů na 30 sek.
2/zchladila jsem ho na 22 st. a přdala jsem český jogurt od Madety
3/ dala jsem 5ml syřidla na 6l mlíka a nechala v klidu/syřidlo 1:5000/
4/ vytvořila se chutná sýřenina/byla jsem zvědavá/
5/rozkrájela jsem ji a dala do cedníku odkapat
6/druhý den jsem do ní zamíchala sůl protože do vodní lázně to bylo měkké a tak jsem udělala bochánek pepřový,bylinkový a česnekový.Je to moc dobré ,ale není to podle mých představ.
Chyba je někde ve startéru nebo v zahřívání.
Nemohu nikde sehnat děrované formičky ani nic plastového v Liberci nemají.
V každém případě první pokus byl poživatelný a velmi chutný s domácím chlebíčkem.
V sobotu budu pokračovat s pokusem č. 2,
Děkuji vám za vaše rady.
Renata
Kdykoliv jsem použila jogurt nebo kysanou smetanu místo zákysu, výsledek nebyl uspokojivý, případně se nepovedlo vůbec. Nevím čím to je, řada lidiček to tak s úspěchem praktikuje, ale mně to tak prostě nejde. Syřidla dávám 2 kávové lžičky na 5 litrů, zezačátku jsem dávala neúplně plné a taky se mi výsledný sýr zdál málo tuhý, tak dávám úplně plné. Sýr nasolím solí nasucho, ještě nějaká syrovátka z něj vyteče a za několik dní naložím do oleje. S formičkami si nedělám starosti, používám proděravěné kelímky od 400 g jogurtu a povidel. Z těch prvních je sýreček menšího průměru a má rantlík, z druhých je o něco větší a hladký. Kelímky je nutno děrovat zevnitř, protože otvor není úplně hladký a porušoval by sýřeninu při obracení. Pečete domácí chlebík? Dáte recept? (Předem díky.)
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.242
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám ještě jeden problém .Sýr/nebo spíše tvarohový sýr/ se mi podařil vyrobit,ale je pravda ,že toužím po tom vyrobit sýr tužší konzistence,aby se dal nakrájet a naložit s různými dobrotami do oleje.
Já vám napíšu jak jsem výráběla ten můj a kdo umíte opravujte a "kritizujte -budu vděčná.
1/zahřála jsem mlíko na 72 stupňů na 30 sek.
2/zchladila jsem ho na 22 st. a přdala jsem český jogurt od Madety
3/ dala jsem 5ml syřidla na 6l mlíka a nechala v klidu/syřidlo 1:5000/
4/ vytvořila se chutná sýřenina/byla jsem zvědavá/
5/rozkrájela jsem ji a dala do cedníku odkapat
6/druhý den jsem do ní zamíchala sůl protože do vodní lázně to bylo měkké a tak jsem udělala bochánek pepřový,bylinkový a česnekový.Je to moc dobré ,ale není to podle mých představ.
Chyba je někde ve startéru nebo v zahřívání.
Nemohu nikde sehnat děrované formičky ani nic plastového v Liberci nemají.
V každém případě první pokus byl poživatelný a velmi chutný s domácím chlebíčkem.
V sobotu budu pokračovat s pokusem č. 2,
Děkuji vám za vaše rady.
Renata
zkuste přidat místo jogurtu 2 lžíce zakysané smetany. pak je to opravdu výborné. Jinak vše ostatní je v pohodě.
Pajda
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
zkuste přidat místo jogurtu 2 lžíce zakysané smetany. pak je to opravdu výborné. Jinak vše ostatní je v pohodě.
Pajda
Moc vám všem děkuji .V neděli budu mít zase nasbíráno mlíko tak bude pokus č.2.Napoprvé vyšlo žervé a dala jsem do práce na ochutnání a měl úspěch.
Recept na chleba:
mám ho vyzkoušený a vydrží měkký dlouho ,pokud není sněden.
Dáte do mísy:1kg hl.mouky,kostku nebo sáček suš.droždí,vrchovatou lžičku soli,vlažnou vodu na tužší těsto,2lžičky vegety,semínka slunečnice a dýně/sezam tam není moc znát/ a hnětete v el. robotu nebo ručně hodně hodně dlouho.
Čím déle tím lépe ,poté necháte kynout a pak pečete na 200 C v troubě na středním fochu.
Je oprvdu výborný a když na zahradě grilijeme s kamarády tak je první spapán.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.206
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moc vám všem děkuji .V neděli budu mít zase nasbíráno mlíko tak bude pokus č.2.Napoprvé vyšlo žervé a dala jsem do práce na ochutnání a měl úspěch.
Recept na chleba:
mám ho vyzkoušený a vydrží měkký dlouho ,pokud není sněden.
Dáte do mísy:1kg hl.mouky,kostku nebo sáček suš.droždí,vrchovatou lžičku soli,vlažnou vodu na tužší těsto,2lžičky vegety,semínka slunečnice a dýně/sezam tam není moc znát/ a hnětete v el. robotu nebo ručně hodně hodně dlouho.
Čím déle tím lépe ,poté necháte kynout a pak pečete na 200 C v troubě na středním fochu.
Je oprvdu výborný a když na zahradě grilijeme s kamarády tak je první spapán.
Jé, já se taky přidám a "šlohnu" receptík na chleba. Já válčím se sýry a i s chlebem několik let. Receptů na chleba jsem zkoušela moc, ale pořád to není ono. Jsou z něj cítit kvasnice a není tak dobrý, jako když ho dělala babička z "pytlíku".
A do sýra já také přidávám kysanou smetanu, hlavně žádnou odtučněnou. Ale pořádnou českou. A místo kelímků používám sítka, ale kelímky vyzkouším.
Teď jsem zkoušela dát do sítka trochu sýřeniny a na ni nadrobno nakrájený hermelín - pikantní a zase sýřeninu. Hodně jsem to pomačkala a druhý den nasolila a jak mi Hanka poradila, potřela jsem to olivovým olejem. A je to taky moc dobrý. Teď chci podle Hanky sýr naložit do bylinek. Tak uvidím.
Já když rozdrobím sýřeninu, tak ji potom pomalu zahřívám v syrovátce, nepřidávám vodu, nevadí to ?? Všude se píše přidat teplou vodu. Je v tom nějaký rozdíl ??
A už jste někdo zkoušel sýr se syrovátky ?
Hezký den Míla
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jé, já se taky přidám a "šlohnu" receptík na chleba. Já válčím se sýry a i s chlebem několik let. Receptů na chleba jsem zkoušela moc, ale pořád to není ono. Jsou z něj cítit kvasnice a není tak dobrý, jako když ho dělala babička z "pytlíku".
A do sýra já také přidávám kysanou smetanu, hlavně žádnou odtučněnou. Ale pořádnou českou. A místo kelímků používám sítka, ale kelímky vyzkouším.
Teď jsem zkoušela dát do sítka trochu sýřeniny a na ni nadrobno nakrájený hermelín - pikantní a zase sýřeninu. Hodně jsem to pomačkala a druhý den nasolila a jak mi Hanka poradila, potřela jsem to olivovým olejem. A je to taky moc dobrý. Teď chci podle Hanky sýr naložit do bylinek. Tak uvidím.
Já když rozdrobím sýřeninu, tak ji potom pomalu zahřívám v syrovátce, nepřidávám vodu, nevadí to ?? Všude se píše přidat teplou vodu. Je v tom nějaký rozdíl ??
A už jste někdo zkoušel sýr se syrovátky ?
Hezký den Míla
My jsme jezdili k našemu známému pro kozí sýr a byl výborný.A ten neochucený jsem nakládala nakrájený na kostičky do slunečnicového oleje s celým pepřem,nebo s paprikou,nebo s jarní cibulkou .Tak ten se musím naučit vyrobit.Pán co nám sekal hektary má kravičky na mlíko ,tak zkusím ještě z kravského "cosi vyrobit".Chleba zkuste opravdu je dobrý a dlouho vydrží měkký.Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
My jsme jezdili k našemu známému pro kozí sýr a byl výborný.A ten neochucený jsem nakládala nakrájený na kostičky do slunečnicového oleje s celým pepřem,nebo s paprikou,nebo s jarní cibulkou .Tak ten se musím naučit vyrobit.Pán co nám sekal hektary má kravičky na mlíko ,tak zkusím ještě z kravského "cosi vyrobit".Chleba zkuste opravdu je dobrý a dlouho vydrží měkký.Renata
Díky za recept, budu dělat chlebový pokus č. 2. Ten první jsem měla od Bohdalky z TV a vyšla z něho chuťově báječná a tvarově příšerná chlebová placka. Takže jsem se nasákla a recept jsem zahodila...Mouku hladkou, tedy asi pšeničnou (já jsem dala žitnou), a kolik bájočko té vody? (Ať to zase neutopím..)
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.242
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky za recept, budu dělat chlebový pokus č. 2. Ten první jsem měla od Bohdalky z TV a vyšla z něho chuťově báječná a tvarově příšerná chlebová placka. Takže jsem se nasákla a recept jsem zahodila...Mouku hladkou, tedy asi pšeničnou (já jsem dala žitnou), a kolik bájočko té vody? (Ať to zase neutopím..)
Jiřina
žitná má nevýhodu v tom, že chleba je pak poněkud spláclý, prostě nemá ty vlastnosti co pšeničná mouka. Dělám ho tak, že dám max. půl na půl mouky žitné a pšeničné. s receptem přijdu zítra, teď ho z hlavy bohužel nevím
pajda
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky za recept, budu dělat chlebový pokus č. 2. Ten první jsem měla od Bohdalky z TV a vyšla z něho chuťově báječná a tvarově příšerná chlebová placka. Takže jsem se nasákla a recept jsem zahodila...Mouku hladkou, tedy asi pšeničnou (já jsem dala žitnou), a kolik bájočko té vody? (Ať to zase neutopím..)
Jiřina
Jéé, tady se taky peče domácí chlebík.
Dostala jsem taky za maturitu od Jirky domácí pekárnu, musím říci, že je to super. Už ten pocit, že si něco uděláte doma a víte z čeho.
Je pravda, že takovýto chléb vydrží déle měkký, ale ta mňamina a s kozím žervé - no to vůbec, k neodolání!!!!! Ještě třeba i s domácími vajíčky a dědovými nepřekonatelnými kyselými okurkami
Tady je receptík na ten náš:
450 g chlebové mouky pšeničné
200 g chlebové mouky žitné
70 g celozrnné mouky pšeničné
70 g celozrnné mouky žitné
380 ml vody
2,5 polévkové lžíce octa
2,5 PL olivového (rostlinného) oleje
1,5 PL cukru
1,5 PL soli
1,5 PL kmínu
1/3 kostky čerstvého droždí nebo jeden sáček sušeného droždí
Je tedy fakt, že do této pekárny vše nasypete a ono si to zamíchá, nakyne a upeče. Tedy slast, když spíte a ráno se z kuchyně procitá ta nádherná vůně. To si říkáte, jestli se vám to zdá.....
..... a hle ráno hotový vonící chlebík.
Hanka mkf
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky za recept, budu dělat chlebový pokus č. 2. Ten první jsem měla od Bohdalky z TV a vyšla z něho chuťově báječná a tvarově příšerná chlebová placka. Takže jsem se nasákla a recept jsem zahodila...Mouku hladkou, tedy asi pšeničnou (já jsem dala žitnou), a kolik bájočko té vody? (Ať to zase neutopím..)
Jiřina
Vody dám nakilo mouky cca 3/4l.Aby bylo těsto tužší.Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.83
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vody dám nakilo mouky cca 3/4l.Aby bylo těsto tužší.Renata
Díky moc za všechny chlebové i sýrové tipy! A jestli můžu ještě pár zcela teoretických informací (protože jste v tomto ohledu určitě daleko přede mnou). Kromě kvasnic se dá chleba zadělávat kvasem - tady v Podkrkonoší se dost běžně dostane v obchodech a kde se nedostane, má se nechat trochu těsta a tím zadělávat. Chleba by pak neměl být cítit kvasnicemi. Ale pokud vím, i v pekárnách se používají kvasnice.
Sýr ze syrovátky dělala známá a prý je ho velmi málo (pochopitelné) a je velmi tučný a dobrý. Asi je to tak, protože většinu svých výrobků mi dává ochutnat, ale z tohoto se na mě nedostalo
Jiřina