Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.99
Mám takový dotaz na ty všechny recepty na sýry. Všichni uvádíte, že přidáváte do mléka kysanou smetanu (nebo zákys). Já jsem toto zkusila při výrobě tvarohu, ale nechutnal. Byl nakyslý. Zkusila jsem stejný postup, jen jsem vynechala přidání zákysu (vyrobila jsem ho prve také z kozího mléka dle postupu dodaného dodavatelem kultury) a tvaroh byl vynikající. Skoro si troufnu tvrdit, že by ho málokdo poznal od kupovaného. Když jsem zkoušela sýr, tak jsem taky pro jistotu smetanu vynechala. Je tam tedy nutná a co má "na svědomí"? Musí se tam vůbec dávat? Děkuji předem za info a tipy.
PVc
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám takový dotaz na ty všechny recepty na sýry. Všichni uvádíte, že přidáváte do mléka kysanou smetanu (nebo zákys). Já jsem toto zkusila při výrobě tvarohu, ale nechutnal. Byl nakyslý. Zkusila jsem stejný postup, jen jsem vynechala přidání zákysu (vyrobila jsem ho prve také z kozího mléka dle postupu dodaného dodavatelem kultury) a tvaroh byl vynikající. Skoro si troufnu tvrdit, že by ho málokdo poznal od kupovaného. Když jsem zkoušela sýr, tak jsem taky pro jistotu smetanu vynechala. Je tam tedy nutná a co má "na svědomí"? Musí se tam vůbec dávat? Děkuji předem za info a tipy.
PVc
Já tedy jsem opravdu elév a zřejmě při výrobě závisí úspěch na všem,ale zak.smetana,nebo jogurt atd. funguje jako startér.Tento týden místo jogurtu dám zak. smetanu a změnín na radu tamních"sýrařek" teplotu při sýření a napíšu výsledek.Manžel už mi vyrábí formičky,tak už budu taky slušně vybavená. Moc bych si přala,aby všechno bylo lepší než kupované.
Přeji všem hezký víkend a přála bych si aby trochu sprchlo, v našem kraji je hotová sahara. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.96
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám takový dotaz na ty všechny recepty na sýry. Všichni uvádíte, že přidáváte do mléka kysanou smetanu (nebo zákys). Já jsem toto zkusila při výrobě tvarohu, ale nechutnal. Byl nakyslý. Zkusila jsem stejný postup, jen jsem vynechala přidání zákysu (vyrobila jsem ho prve také z kozího mléka dle postupu dodaného dodavatelem kultury) a tvaroh byl vynikající. Skoro si troufnu tvrdit, že by ho málokdo poznal od kupovaného. Když jsem zkoušela sýr, tak jsem taky pro jistotu smetanu vynechala. Je tam tedy nutná a co má "na svědomí"? Musí se tam vůbec dávat? Děkuji předem za info a tipy.
PVc
Kysaná smetana nebo jogurt nebo zákys dodává do mléka bakterie mléčného kvašení a tím se nastartuje proces sýření (proto startér). Já jsem asi jediný člověk pod sluncem, který musí přidávat originál smetanovou kulturu od Milkomu, neboť s kysanou smetanou či jogurtem se mi to nepovede. A to jsem si opravdu vybrala vždy výrobek, kde bylo v složení uvedeno smetana + živé kultury a už vůbec nic jiného (v tomhletom mi nevyhověl ani bílý biojogurt od Olmy - ačkoliv ho jinak konzumuju - protože obsahuje škrob). Tvaroh se teoreticky dá udělat i bez kultur a bez přídavku syřidla, jen přirozeným zkysáním mléka. Prakticky to potom vypadá tak, že je opravdu o dost kyselejší, mnohem déle odkapává a víc se zažere do plachetky - nebo do pytlíku, podle toho, v čem necháte odkapávat. Vynechat zcela přidání bakterií mléčného kvašení ať už v jakékoliv formě by podle literatury mělo mít za následek technologické a chuťové vady sýra, proto jsem to nikdy nezkoušela.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.192.46
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kysaná smetana nebo jogurt nebo zákys dodává do mléka bakterie mléčného kvašení a tím se nastartuje proces sýření (proto startér). Já jsem asi jediný člověk pod sluncem, který musí přidávat originál smetanovou kulturu od Milkomu, neboť s kysanou smetanou či jogurtem se mi to nepovede. A to jsem si opravdu vybrala vždy výrobek, kde bylo v složení uvedeno smetana + živé kultury a už vůbec nic jiného (v tomhletom mi nevyhověl ani bílý biojogurt od Olmy - ačkoliv ho jinak konzumuju - protože obsahuje škrob). Tvaroh se teoreticky dá udělat i bez kultur a bez přídavku syřidla, jen přirozeným zkysáním mléka. Prakticky to potom vypadá tak, že je opravdu o dost kyselejší, mnohem déle odkapává a víc se zažere do plachetky - nebo do pytlíku, podle toho, v čem necháte odkapávat. Vynechat zcela přidání bakterií mléčného kvašení ať už v jakékoliv formě by podle literatury mělo mít za následek technologické a chuťové vady sýra, proto jsem to nikdy nezkoušela.
Jiřina
Aha, tak děkuji za objasnění, zkusím tedy znovu a v menší dávce přidat smetanovou kulturu, kterou také vlastním. Uvidím, třeba se mi to napoprvé s tím zákysem jen nepovedlo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aha, tak děkuji za objasnění, zkusím tedy znovu a v menší dávce přidat smetanovou kulturu, kterou také vlastním. Uvidím, třeba se mi to napoprvé s tím zákysem jen nepovedlo.
Já to také zkouším stále a stále.Známá dělá vynikající kozí sýr ,ale nechce mi nic prozradit,asi ji budu muset zhypnotizovat.Také jí to trvalo asi 5 let než se k tomu dobrala. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.128
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já to také zkouším stále a stále.Známá dělá vynikající kozí sýr ,ale nechce mi nic prozradit,asi ji budu muset zhypnotizovat.Také jí to trvalo asi 5 let než se k tomu dobrala. Renata
Fuj, hanba známé, jak to, že někdo, kdo dělá s kozama , je takovej škrt a nechce do placu hodit dobrý recept!!!!Helena
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Fuj, hanba známé, jak to, že někdo, kdo dělá s kozama , je takovej škrt a nechce do placu hodit dobrý recept!!!!Helena
Tak jsem se k tomu konečně dostala, u nás to je vzhůru nohama! rekonstruujeme chalupu a plánujeme i menší terénní úpravu. Mezi tím se hupsne do sýrárny sem tam odtamtud vyleze ten sýreček, jindy zase jogurtík no a pak šupky dupky zase do práce. Vše stěžují ohromná vedra a loky už nemají daleko k poušti. Jabloně pouští jablka, borůvky jsou na keříkách sušené ....
Heleno, divíéte se tomu?
Já tedy ne. Ta neochota tu panuje, paradox ten, že právě mezi kozařema. A že takových lidí znám!!!
Chápu, že když někdo buduje recept 10 let, že ho nechce prozradit - ostatně to je to KNOW HOW, ta krajová specifičnost, ale že odmítá jakoukoli radu či pomoc, to už nechápu.
Mezi ty paradoxy patří farma Sedlákových v Šošůvce v Moravském Krasu, tím paradoxem je to, že sám osobně pan MVDr. Sedlák je v SCHOK založil klub koz a sám není za žádnou cenu ochoten řádně poradit natož vám ukázat byť jen kozy ve chlévě. Chtěla jsem si dojednat návštěvu a trohu se s ním poradit - řekl mi, že do chléva stoprocentně ne, nakouknout do "holé místnosti bez výroby" do sýrárny, to je tabu. Maximálně prý jít na pastvinu a z určité vzdálenosti od pastviny se bavit o kozách můžeme. To že jsem k nim chtěla jít na praxi - asi tak co mě to napadlo! Dle kozařů (takto smýšlejících farem) je "neskutečná konkurence" a oni mají strach aby vše prodali.
Není sám - proto se s tímto vyhněte farmě Březí p. Citerbartová, farma Horynových, atd....
Já své recepty taky nedám, ale poradit, slušně pokecat o kozách, poradit s chovem, s výrobou, .... to je pro mě samozřejmostí, proto jsme vytvořili náše www stránky, abychom chovatelům a právě vám pomohli.
Ono i kdyby vám někdo řekl přesně recept, nikdo ho neudělá stejně - každý do toho vloží sebe a svůj cit. Proto je jeden předpis na výrobu měkkého sýra, a ten si každý poupraví dle své libosti a výsledné chuti produktu. To co je na něm jiné jsou doslova technologické mušky, ne mouchy!
Hanka mkf
PS: odpoledne napíšu více.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Fuj, hanba známé, jak to, že někdo, kdo dělá s kozama , je takovej škrt a nechce do placu hodit dobrý recept!!!!Helena
Je to mrška.Asi opiju jejího manžela a to by mi mohl něco vykecat.Jediné na co mi kývla,že nekupuje smetanovou kulturu. Tento týden jsem zkusila dát zakysaou smetanu a zatím to vypadá dobře. Pokusům zdar .Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jsem se k tomu konečně dostala, u nás to je vzhůru nohama! rekonstruujeme chalupu a plánujeme i menší terénní úpravu. Mezi tím se hupsne do sýrárny sem tam odtamtud vyleze ten sýreček, jindy zase jogurtík no a pak šupky dupky zase do práce. Vše stěžují ohromná vedra a loky už nemají daleko k poušti. Jabloně pouští jablka, borůvky jsou na keříkách sušené ....
Heleno, divíéte se tomu?
Já tedy ne. Ta neochota tu panuje, paradox ten, že právě mezi kozařema. A že takových lidí znám!!!
Chápu, že když někdo buduje recept 10 let, že ho nechce prozradit - ostatně to je to KNOW HOW, ta krajová specifičnost, ale že odmítá jakoukoli radu či pomoc, to už nechápu.
Mezi ty paradoxy patří farma Sedlákových v Šošůvce v Moravském Krasu, tím paradoxem je to, že sám osobně pan MVDr. Sedlák je v SCHOK založil klub koz a sám není za žádnou cenu ochoten řádně poradit natož vám ukázat byť jen kozy ve chlévě. Chtěla jsem si dojednat návštěvu a trohu se s ním poradit - řekl mi, že do chléva stoprocentně ne, nakouknout do "holé místnosti bez výroby" do sýrárny, to je tabu. Maximálně prý jít na pastvinu a z určité vzdálenosti od pastviny se bavit o kozách můžeme. To že jsem k nim chtěla jít na praxi - asi tak co mě to napadlo! Dle kozařů (takto smýšlejících farem) je "neskutečná konkurence" a oni mají strach aby vše prodali.
Není sám - proto se s tímto vyhněte farmě Březí p. Citerbartová, farma Horynových, atd....
Já své recepty taky nedám, ale poradit, slušně pokecat o kozách, poradit s chovem, s výrobou, .... to je pro mě samozřejmostí, proto jsme vytvořili náše www stránky, abychom chovatelům a právě vám pomohli.
Ono i kdyby vám někdo řekl přesně recept, nikdo ho neudělá stejně - každý do toho vloží sebe a svůj cit. Proto je jeden předpis na výrobu měkkého sýra, a ten si každý poupraví dle své libosti a výsledné chuti produktu. To co je na něm jiné jsou doslova technologické mušky, ne mouchy!
Hanka mkf
PS: odpoledne napíšu více.
Já ji to také nezazlívám a úplně ji chápu.Je to pro ně příjem,bydlí na hranicích ,kde lišky dávají dobrou noc. Na tom experimentování taky něco je.
Vám Hanko přeji příjemné přestavování,my už snad nikdy nebudeme rekonstruovat.A už by mohlo sprchnout ,pokud tedy nemáte sundanou střechu ,to bych vám nepřála.
A musím říci,že Vaše stránky jsou opravdu pěkné a já jsem na nich častý host.Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.10.139
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám takový dotaz na ty všechny recepty na sýry. Všichni uvádíte, že přidáváte do mléka kysanou smetanu (nebo zákys). Já jsem toto zkusila při výrobě tvarohu, ale nechutnal. Byl nakyslý. Zkusila jsem stejný postup, jen jsem vynechala přidání zákysu (vyrobila jsem ho prve také z kozího mléka dle postupu dodaného dodavatelem kultury) a tvaroh byl vynikající. Skoro si troufnu tvrdit, že by ho málokdo poznal od kupovaného. Když jsem zkoušela sýr, tak jsem taky pro jistotu smetanu vynechala. Je tam tedy nutná a co má "na svědomí"? Musí se tam vůbec dávat? Děkuji předem za info a tipy.
PVc
Já při výrobě tvarohu taky nepoužívám kys.smetanu.Dávám kousek tvarohu, a osvědčilo se to, tvaroh je pak výborný a lahodný. Na 5 l mléka pasterovaného a vystydlého dám kousek tvarohu.Teď už používám kozí tvaroh z dřívější výroby, ale začínala jsem tvarohem kravským, z obchodu. Kupovaný tvaroh jsem rozdělila asi tak na 6 dílků. A do těch 5 l kozího mlíka jsem ten kousek tvarohu rozdrobila, nechala asi tak hodinu, někdy ˇvíc, když zapomenu , pak to kvedlíkem pořádně rozkvedlám a přidám laktosin, 2,5 ml, a znova rozkvedlám. Kozího tvarohu jsem dávala odhadem, asi tak lžíci.
Většinou do 24 h už je to pěkně sedlý, nožem nakrájím a mírně zamíchám, spíše jen zahýbu hrncem, aby se tekutina dostala i mezi ty nakrájené kostky.Ještě to nějakou hoďku nechám a pak přecedím přez plínu. a nechám viset nad vanou.Až odteče část vody a tvaroh se usazuje na stěnách plíny, seškrábnu ho do středu a zavážu.Pak už to je občas utáhnu, a dobrý je to dát ten uzlík na mřížku, rychleji to odkape.
Pokud se povede, skoro suchý tvaroh pak "vyloupnu" z plíny druhý den. Občas se taky nepovede, a to si pak lámu hlavu, kde se stala chyba, jestli při výrobě, nebo že se kozy nažraly něčeho špatně. Jitka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.192.46
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já při výrobě tvarohu taky nepoužívám kys.smetanu.Dávám kousek tvarohu, a osvědčilo se to, tvaroh je pak výborný a lahodný. Na 5 l mléka pasterovaného a vystydlého dám kousek tvarohu.Teď už používám kozí tvaroh z dřívější výroby, ale začínala jsem tvarohem kravským, z obchodu. Kupovaný tvaroh jsem rozdělila asi tak na 6 dílků. A do těch 5 l kozího mlíka jsem ten kousek tvarohu rozdrobila, nechala asi tak hodinu, někdy ˇvíc, když zapomenu , pak to kvedlíkem pořádně rozkvedlám a přidám laktosin, 2,5 ml, a znova rozkvedlám. Kozího tvarohu jsem dávala odhadem, asi tak lžíci.
Většinou do 24 h už je to pěkně sedlý, nožem nakrájím a mírně zamíchám, spíše jen zahýbu hrncem, aby se tekutina dostala i mezi ty nakrájené kostky.Ještě to nějakou hoďku nechám a pak přecedím přez plínu. a nechám viset nad vanou.Až odteče část vody a tvaroh se usazuje na stěnách plíny, seškrábnu ho do středu a zavážu.Pak už to je občas utáhnu, a dobrý je to dát ten uzlík na mřížku, rychleji to odkape.
Pokud se povede, skoro suchý tvaroh pak "vyloupnu" z plíny druhý den. Občas se taky nepovede, a to si pak lámu hlavu, kde se stala chyba, jestli při výrobě, nebo že se kozy nažraly něčeho špatně. Jitka.
Tak to mám nějak podobně. Taky vždycky čekám, co z toho vyleze. Mám jenom štěstí, že cokoliv, co vznikne, sežerou psi.