Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.212
Pořídili jsme si pár koz a el.dojení. Máme rádi nepasterované mléko a proto jsme si nechali udělat test. Zjistili nám v mléce mikroorganizmy, a mléko je dle normy nevyhovující. Myjeme dojení přípravkem z kravína a ještě používám Savo. Kozy jsou zdravé, zánět nemají. Co děláme špatně a kde je chyba?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pořídili jsme si pár koz a el.dojení. Máme rádi nepasterované mléko a proto jsme si nechali udělat test. Zjistili nám v mléce mikroorganizmy, a mléko je dle normy nevyhovující. Myjeme dojení přípravkem z kravína a ještě používám Savo. Kozy jsou zdravé, zánět nemají. Co děláme špatně a kde je chyba?
Napište mi meilem přesné hodnoty a názvy mikroorganizmů na farmahvozd@centrum.cz Podívám se, co je tam nad normu a možná poradím. Není to náhodou "nevyhovující" kvůli somatickým buňkám???
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.54
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Napište mi meilem přesné hodnoty a názvy mikroorganizmů na farmahvozd@centrum.cz Podívám se, co je tam nad normu a možná poradím. Není to náhodou "nevyhovující" kvůli somatickým buňkám???
Ivan
Díky za ochotu pomoci, bohužel není to rozepsáno, jen počet CPM a číslo. Vše ostatní je negativní. Takže se rozhoduji, zda udělat test ještě jednou jen na CPM a budu žádat rozpis. O somatických buňkách není nic psáno. Horší je, že doma už nechtějí závadné mléko pít, i když je velice chutné, nepáchne a tvaroh je vynikající. Asi budeme muset kozy dát na věčnost a dále kupovat tu napodobeninu mléka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky za ochotu pomoci, bohužel není to rozepsáno, jen počet CPM a číslo. Vše ostatní je negativní. Takže se rozhoduji, zda udělat test ještě jednou jen na CPM a budu žádat rozpis. O somatických buňkách není nic psáno. Horší je, že doma už nechtějí závadné mléko pít, i když je velice chutné, nepáchne a tvaroh je vynikající. Asi budeme muset kozy dát na věčnost a dále kupovat tu napodobeninu mléka.
Tak je to jasný, ti blbci vám to napsali podle kritérií pro kravské mléko. Meilněte mi na meil nahoře a vysvětlím vám to. Hlavně nedávejte kozy pryč a vysvětlí se to.
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky za ochotu pomoci, bohužel není to rozepsáno, jen počet CPM a číslo. Vše ostatní je negativní. Takže se rozhoduji, zda udělat test ještě jednou jen na CPM a budu žádat rozpis. O somatických buňkách není nic psáno. Horší je, že doma už nechtějí závadné mléko pít, i když je velice chutné, nepáchne a tvaroh je vynikající. Asi budeme muset kozy dát na věčnost a dále kupovat tu napodobeninu mléka.
vyhláška 203/2003 Sb. o veterinárních požadavcích na mléko a mléčné výrobky
v příloze je uvedena předepsaná hodnota
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
vyhláška 203/2003 Sb. o veterinárních požadavcích na mléko a mléčné výrobky
v příloze je uvedena předepsaná hodnota
Ivan
C. Syrové kozí, ovčí a buvolí mléko (aniž jsou dotčeny stanovené limity reziduí):
syrové kozí, ovčí a buvolí mléko musí vyhovovat následujícím normám:
1. je-li určeno k výrobě konzumního tepelně ošetřeného mléka nebo tepelně ošetřených mléčných výrobků:
Celkový počet mikroorganismů při 30 °C (na ml)
< 1 500 000 (a)
Kolik tam máte vy????
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.54
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
C. Syrové kozí, ovčí a buvolí mléko (aniž jsou dotčeny stanovené limity reziduí):
syrové kozí, ovčí a buvolí mléko musí vyhovovat následujícím normám:
1. je-li určeno k výrobě konzumního tepelně ošetřeného mléka nebo tepelně ošetřených mléčných výrobků:
Celkový počet mikroorganismů při 30 °C (na ml)
< 1 500 000 (a)
Kolik tam máte vy????
Ivan
Takže máme 1,8 x 10 na 6 což je prý 3x více než je povoleno. V identifikaci vzorku je napsáno syrové kozí mléko. Jinak rozbor jsme dělali kvůli dceři, která chce otěhotnět a prý potom se nesmí pít syrové mléko kvůli listerii. Tu tam nemáme. Jinak E.coli jsou také negativní. V posudku je napsáno, že mikrobiologický nález nevhovuje požadavkům vyhlášky MZe ČR č. 375 pro nadlimitní celkový počet mikroorganismů. Z celkového nádoje jsem dělal i vzorek na mastitidu, byl negativní. Používám Depos A a K, zdvojnásobil jsem dávku, asi půl prcka na 5 l horké vody, na konec dojení dávám do konve asi 5 l vody a Savo, do podobného roztoku namáčím i nástavce na struky a hadici na mléko. Tyto jsou nové.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.83
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže máme 1,8 x 10 na 6 což je prý 3x více než je povoleno. V identifikaci vzorku je napsáno syrové kozí mléko. Jinak rozbor jsme dělali kvůli dceři, která chce otěhotnět a prý potom se nesmí pít syrové mléko kvůli listerii. Tu tam nemáme. Jinak E.coli jsou také negativní. V posudku je napsáno, že mikrobiologický nález nevhovuje požadavkům vyhlášky MZe ČR č. 375 pro nadlimitní celkový počet mikroorganismů. Z celkového nádoje jsem dělal i vzorek na mastitidu, byl negativní. Používám Depos A a K, zdvojnásobil jsem dávku, asi půl prcka na 5 l horké vody, na konec dojení dávám do konve asi 5 l vody a Savo, do podobného roztoku namáčím i nástavce na struky a hadici na mléko. Tyto jsou nové.
Hysteričtí doktoři! Pokud nekrmíte špatnou siláž a chlívem vám zrovna nehýbou potkani, kde by se listerioza vzala? No však ji tam taky nemáte! Mléko pasterizujte a je vyřízeno, když tam nejsou patogeny, není co řešit.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.119
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže máme 1,8 x 10 na 6 což je prý 3x více než je povoleno. V identifikaci vzorku je napsáno syrové kozí mléko. Jinak rozbor jsme dělali kvůli dceři, která chce otěhotnět a prý potom se nesmí pít syrové mléko kvůli listerii. Tu tam nemáme. Jinak E.coli jsou také negativní. V posudku je napsáno, že mikrobiologický nález nevhovuje požadavkům vyhlášky MZe ČR č. 375 pro nadlimitní celkový počet mikroorganismů. Z celkového nádoje jsem dělal i vzorek na mastitidu, byl negativní. Používám Depos A a K, zdvojnásobil jsem dávku, asi půl prcka na 5 l horké vody, na konec dojení dávám do konve asi 5 l vody a Savo, do podobného roztoku namáčím i nástavce na struky a hadici na mléko. Tyto jsou nové.
Tak to byla zas moje hysterická reakce, nemám ráda doktory, najmě gynekology. Ale ještě chovatelské fígle: Pečlivě odstřikujte první střiky mléka tak pětkrát zvlášť do hrníčku, který potom vylejete do kanálu, ne do podestýlky. Tam zjistíte, jestli v mléce nejsou případné cucky (zánět), ale taky se zbavíte velké části mikroorganismů, které jsou přítomny právě ve strukovém kanálku. Po ukončení dojení použijte strukovou desinfekci, vhodný prostředek vám nabídne kamír nebo ketris nebo jiný prodejce chovatelských potřeb. Hodně chovatelských úspěchů a hodně radosti z budoucího vnoučátka!
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.54
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to byla zas moje hysterická reakce, nemám ráda doktory, najmě gynekology. Ale ještě chovatelské fígle: Pečlivě odstřikujte první střiky mléka tak pětkrát zvlášť do hrníčku, který potom vylejete do kanálu, ne do podestýlky. Tam zjistíte, jestli v mléce nejsou případné cucky (zánět), ale taky se zbavíte velké části mikroorganismů, které jsou přítomny právě ve strukovém kanálku. Po ukončení dojení použijte strukovou desinfekci, vhodný prostředek vám nabídne kamír nebo ketris nebo jiný prodejce chovatelských potřeb. Hodně chovatelských úspěchů a hodně radosti z budoucího vnoučátka!
Jiřina
Jiřino díky za rady. Odstřikuji 5x do hrníčku, hladové kočky už na to čekají, případné rozlité mléko po dojení spláchnu vodou. Nedojím ve chlívku, tam se kozy jen shromažďují před dojením, mám vybetonovaný stupínek a tam dostane koza nažrat šrot a já ji podojím.Desinfekci po dojení už jsem si vyprosil od zootechnika, takže i to by bylo v pořádku. Jinak jsou kozy 24 hodin venku, buď v ohrádce nebo na louce. Potkány u nás nemáme a přes léto jen bobky zametu a je uklizeno. Kozy chodí i v zimě přes den ven, ať si dělají svinčík ve výběhu a ne v chlívku, takže jsem tam, kde jsem byl. S tou listeriií to dcera vyčtla v jedné knížce pro budoucí maminky. Pasterované mléko nám moc nechutná, to čerstvě nadojené je takové voňavější. Jinak ho spotřebujeme do 24 hodin, když se nevypije, udělám tvaroh, buď ho spotřebujeme, nebo ho dám do mrazáku na zimu. Odhodlávám se k druhému testu, ale pořád se ještě snažím najít chybu. Jo a na té veterině mi řekli, že už neví, co to bylo za mikroorganismy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.128
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže máme 1,8 x 10 na 6 což je prý 3x více než je povoleno. V identifikaci vzorku je napsáno syrové kozí mléko. Jinak rozbor jsme dělali kvůli dceři, která chce otěhotnět a prý potom se nesmí pít syrové mléko kvůli listerii. Tu tam nemáme. Jinak E.coli jsou také negativní. V posudku je napsáno, že mikrobiologický nález nevhovuje požadavkům vyhlášky MZe ČR č. 375 pro nadlimitní celkový počet mikroorganismů. Z celkového nádoje jsem dělal i vzorek na mastitidu, byl negativní. Používám Depos A a K, zdvojnásobil jsem dávku, asi půl prcka na 5 l horké vody, na konec dojení dávám do konve asi 5 l vody a Savo, do podobného roztoku namáčím i nástavce na struky a hadici na mléko. Tyto jsou nové.
Já bych mléko vždy pasterizovala.Nikdy totiž nevíte, co koza chytla od posledního rozboru. Kozu štípne infikované klíště a máte encefalitidu jako vyšitou a vůbec nevíte odkud. Někde tuším na Slovesku byla epidemie encefalitidy právě z nepastrizovaného mléka. Je to tedy pár pátku, ale proč to pokoušet. Když třeba nebudete mít sami klíště, těžko na to přijdete. To samé borelie, to samé listerie. Jistě, že ji mužete dostat pravděpodobně od potkanu, ale jak poznáte, že koza sežrala jen nezávanou trávu, nebo seno, že sláma je storprocentně bez závad ? Celkový počet buńěk je velmi individuální záležitost každého zvířete, vemeno muže být mechanicky drážděné, hodne se jich namnoží v prvních střicích / ty oddojujte zvlášť /.Také ke konci laktace jejich množství stoupá..když jsem měli v kravíně vysoký čísla CPM, šlo se vždycky do dojení - seřízení podtlaku, počty pulzů, kontrola strukových násadců,hlídalo se dojení naprázdno a první střiky .Ještě mě napadlo - nenamáhete při dojení moc vemeno? Nemačkáte příliš ? Tyhle buňky nejsou nebezpečné zdraví. Držím kozu v maximální čistotě,vím, že nevykazuje žádné známky choroby , ale stejně mléko pasterizuji. Když zvolíte půlhodinovou pasterizaci na 62 st.Celsia , mléko vůbec chuť nezmění. Je to tedy otrava, hlídat to na sporáku, ale za tu jistotu to stojí.. Helena
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já bych mléko vždy pasterizovala.Nikdy totiž nevíte, co koza chytla od posledního rozboru. Kozu štípne infikované klíště a máte encefalitidu jako vyšitou a vůbec nevíte odkud. Někde tuším na Slovesku byla epidemie encefalitidy právě z nepastrizovaného mléka. Je to tedy pár pátku, ale proč to pokoušet. Když třeba nebudete mít sami klíště, těžko na to přijdete. To samé borelie, to samé listerie. Jistě, že ji mužete dostat pravděpodobně od potkanu, ale jak poznáte, že koza sežrala jen nezávanou trávu, nebo seno, že sláma je storprocentně bez závad ? Celkový počet buńěk je velmi individuální záležitost každého zvířete, vemeno muže být mechanicky drážděné, hodne se jich namnoží v prvních střicích / ty oddojujte zvlášť /.Také ke konci laktace jejich množství stoupá..když jsem měli v kravíně vysoký čísla CPM, šlo se vždycky do dojení - seřízení podtlaku, počty pulzů, kontrola strukových násadců,hlídalo se dojení naprázdno a první střiky .Ještě mě napadlo - nenamáhete při dojení moc vemeno? Nemačkáte příliš ? Tyhle buňky nejsou nebezpečné zdraví. Držím kozu v maximální čistotě,vím, že nevykazuje žádné známky choroby , ale stejně mléko pasterizuji. Když zvolíte půlhodinovou pasterizaci na 62 st.Celsia , mléko vůbec chuť nezmění. Je to tedy otrava, hlídat to na sporáku, ale za tu jistotu to stojí.. Helena
Já tedy taky pasterizuji.Kdyby rodina něco chytla z mlíka tak kozy letí z baráku a to by mě mrzelo. A my bohužel potkany máme i když dám tolik peněz za jedy a pastě,tak stejně je to věčný boj.Taky jsem přemýšlela o rozboru a můžu se zeptat kolik Vás to stálo?Díky Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já tedy taky pasterizuji.Kdyby rodina něco chytla z mlíka tak kozy letí z baráku a to by mě mrzelo. A my bohužel potkany máme i když dám tolik peněz za jedy a pastě,tak stejně je to věčný boj.Taky jsem přemýšlela o rozboru a můžu se zeptat kolik Vás to stálo?Díky Renata
Nahoru jsem zkopíroval z vyhlášky limity mikroorganizmů. Pro kozí mléko k dalšímu zpracování je to 1,5 krát 10 na 6 a jestli máte 1,8 krát 10 na 6 tak si s tím nedělejte vrásky. To že je to 3x tolik platí pro kravské mléko a pro kozí, určené k výrobě bez pasterizace. Vy tam máte víc o 20% než stanoví norma, to se tam namnožilo cestou na rozbor, doma čerstvě nadojené je hluboce pod. Kdybyste tam měli stokrát nebo desetitisíckrát víc, tak je někde chyba ale tohle je naprosto v pořádku.
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.72.35
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nahoru jsem zkopíroval z vyhlášky limity mikroorganizmů. Pro kozí mléko k dalšímu zpracování je to 1,5 krát 10 na 6 a jestli máte 1,8 krát 10 na 6 tak si s tím nedělejte vrásky. To že je to 3x tolik platí pro kravské mléko a pro kozí, určené k výrobě bez pasterizace. Vy tam máte víc o 20% než stanoví norma, to se tam namnožilo cestou na rozbor, doma čerstvě nadojené je hluboce pod. Kdybyste tam měli stokrát nebo desetitisíckrát víc, tak je někde chyba ale tohle je naprosto v pořádku.
Ivan
Ivane, moc jsi mně potěšil, ale stejně mně to nedá. Chtěl bych zajistit kvalitní mléko a bez pasterace. Vždyť dříve se pilo mléko tak jak se nadojilo. Klíštata u nás naštěstí nejsou. A co u vás doma, také pijete jen mléko pasterované? Přece když to nadojím a hned dám do ledničky do 4-6 C občas zamíchám, aby to rychleji vychladlo, tak tam nemůže být chyba. Ten test byl kompletní na základní vyšetření: borelioza, listerie, e-coli a CPM, vše za 1332 Kč, samotný na CPM stojí 120 Kč. I tvaroh dělám z nepasterovaného mléka, jen dám zakyslou smetanu a syřidlo. Proč bych měl vše pasterovat, to bych nedělal nic jiného než vařil mléko a schlazoval. Když mám kozy zdravé a v čistotě, tak by to mělo na mléku být poznat. Znám několik sedláků v okolí, kteří prodávají kravské mléko a také ho nepasterují a lidi ho pijí syrové. Nepročetl jsem celou diskuzi, ale zajímalo by mně, kolik z vás tady pije pasterované mléko a kolik syrové. Vždyť každý nádoj je originál, testy se dělat pořád nedají. Díky všem za zájem a odpovědi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.96
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ivane, moc jsi mně potěšil, ale stejně mně to nedá. Chtěl bych zajistit kvalitní mléko a bez pasterace. Vždyť dříve se pilo mléko tak jak se nadojilo. Klíštata u nás naštěstí nejsou. A co u vás doma, také pijete jen mléko pasterované? Přece když to nadojím a hned dám do ledničky do 4-6 C občas zamíchám, aby to rychleji vychladlo, tak tam nemůže být chyba. Ten test byl kompletní na základní vyšetření: borelioza, listerie, e-coli a CPM, vše za 1332 Kč, samotný na CPM stojí 120 Kč. I tvaroh dělám z nepasterovaného mléka, jen dám zakyslou smetanu a syřidlo. Proč bych měl vše pasterovat, to bych nedělal nic jiného než vařil mléko a schlazoval. Když mám kozy zdravé a v čistotě, tak by to mělo na mléku být poznat. Znám několik sedláků v okolí, kteří prodávají kravské mléko a také ho nepasterují a lidi ho pijí syrové. Nepročetl jsem celou diskuzi, ale zajímalo by mně, kolik z vás tady pije pasterované mléko a kolik syrové. Vždyť každý nádoj je originál, testy se dělat pořád nedají. Díky všem za zájem a odpovědi.
Tak tahle otázka se už tady několikrát řešila a taky v diskuzi na skotu. Já patřím k zastáncům nepasterizovaného, důraz kladu na prevenci tj. zdravotní zkoušky zvířat a hygienu získávání a zpracování mléka a pak se nebojím, i když jsem si vědoma , že totálně na sto procent není nikdy v životě nic jistého. Ale to by se člověk musel bát vůbec žít. Tak jak jste svoje podmínky popsal, je to ideální a myslím, že už více udělat nemůžete.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.72.35
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak tahle otázka se už tady několikrát řešila a taky v diskuzi na skotu. Já patřím k zastáncům nepasterizovaného, důraz kladu na prevenci tj. zdravotní zkoušky zvířat a hygienu získávání a zpracování mléka a pak se nebojím, i když jsem si vědoma , že totálně na sto procent není nikdy v životě nic jistého. Ale to by se člověk musel bát vůbec žít. Tak jak jste svoje podmínky popsal, je to ideální a myslím, že už více udělat nemůžete.
Jiřina
Jiřino díky za odpověď, moc mě potěšila. Já vím, že nic není 100%, ale netočí se vše jen okolo koz. Zkusím tak za týden znovu udělat ten test na CPM, těch 120 Kč mi za to stojí, a budu chtít i rozbor. Jak to dělají v Rakousku, kde stojí konve s čerstvě nadojeným mlékem u silnice a čekají na svoz? Co jejich mlékovody ze salaší? Máte někdo informace o jiných zemích EU, jak to je tam praktikováno? Myslím, že toto je velice zajímavé téma, jak to dělají jinde, kde nebyla přerušena tradice.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jiřino díky za odpověď, moc mě potěšila. Já vím, že nic není 100%, ale netočí se vše jen okolo koz. Zkusím tak za týden znovu udělat ten test na CPM, těch 120 Kč mi za to stojí, a budu chtít i rozbor. Jak to dělají v Rakousku, kde stojí konve s čerstvě nadojeným mlékem u silnice a čekají na svoz? Co jejich mlékovody ze salaší? Máte někdo informace o jiných zemích EU, jak to je tam praktikováno? Myslím, že toto je velice zajímavé téma, jak to dělají jinde, kde nebyla přerušena tradice.
Tohle téma je jenom k nasrání. Naši byrokrati jsou papežštější než papež a podmínky a normy nesrovnatelně přísnější než v celé EU. Podmínky pro prodej mléka stanovili komunisti tak, aby kulak nemohl prodat ani litr a musel do kolchozu a tihle současní to s odvoláním na EU ještě zhoršují.
Mléko s 1.8 CPM klidně pijte, tělo si velmi rychle zvykne na vaši místní soukromou sestavu bakterií a bude s nima kamarád. Nikdy jsem mléko nepasterizoval a piju ho pořád. Pasterizuju jen při výrobě některých sýrů a při výrobě jogurtů.
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.72.35
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tohle téma je jenom k nasrání. Naši byrokrati jsou papežštější než papež a podmínky a normy nesrovnatelně přísnější než v celé EU. Podmínky pro prodej mléka stanovili komunisti tak, aby kulak nemohl prodat ani litr a musel do kolchozu a tihle současní to s odvoláním na EU ještě zhoršují.
Mléko s 1.8 CPM klidně pijte, tělo si velmi rychle zvykne na vaši místní soukromou sestavu bakterií a bude s nima kamarád. Nikdy jsem mléko nepasterizoval a piju ho pořád. Pasterizuju jen při výrobě některých sýrů a při výrobě jogurtů.
Ivan
Ivane, na který druh sýru je třeba mléko pasterovat? Chystám se zkusit čerstvý měkký sýr a polotvrdý přihřívaný, zkoušel jste to ze syrového mléka? Co se dá dělat ze syrového mléka? Jsou zde na některé stránce vyzkoušené recepty na přípravu sýra? Nemyslím knížky, ale opravdu vyzkoušené recepty od čtenářů tohoto fora. Děkuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.83
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ivane, na který druh sýru je třeba mléko pasterovat? Chystám se zkusit čerstvý měkký sýr a polotvrdý přihřívaný, zkoušel jste to ze syrového mléka? Co se dá dělat ze syrového mléka? Jsou zde na některé stránce vyzkoušené recepty na přípravu sýra? Nemyslím knížky, ale opravdu vyzkoušené recepty od čtenářů tohoto fora. Děkuji
Já pasterizuju jen jak mám čas, dělám zatím jen čerstvé sýry a tvaroh a jde to obojí dobře tak i tak. Literatura uvádí, že ve Francii některé tvrdé sýry dělají z nepasterovaného. A co se týče hygienických podmínek, spousta našich chovatelů byla v zahraničí na zkušenou a vrátili se oči navrch hlavy, že naši veteroši by např. bavorské nebo rakouské provozy nahned zavřeli. V posledním ovčím zpravodaji byla reportáž z návštěvy slovenských ovčáků a vyfoceno zdejší hygienické zařízení - KLASICKÝ PLECHOVÝ LAVOR NA STOJANU, jako jsme měli v šedesátých letech v naší prastaré škole. Není Slovensko taky náhodou v EU?
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.83
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já tedy taky pasterizuji.Kdyby rodina něco chytla z mlíka tak kozy letí z baráku a to by mě mrzelo. A my bohužel potkany máme i když dám tolik peněz za jedy a pastě,tak stejně je to věčný boj.Taky jsem přemýšlela o rozboru a můžu se zeptat kolik Vás to stálo?Díky Renata
Potkanům nejvíc vyhovující kombinace je dřevěný chlív a blízká voda - potok nebo rybníček, jestli to máte podobně, je váš boj opravdu navěky. Já mám naštěstí chlív i stodolu kamennou, ale dokud měl soused v dřevěné boudě býka, taky nám semtam přešel potkan. Dobrý by byl krysařík nebo malý knírač a samozřejmě kočky.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.219.46
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Potkanům nejvíc vyhovující kombinace je dřevěný chlív a blízká voda - potok nebo rybníček, jestli to máte podobně, je váš boj opravdu navěky. Já mám naštěstí chlív i stodolu kamennou, ale dokud měl soused v dřevěné boudě býka, taky nám semtam přešel potkan. Dobrý by byl krysařík nebo malý knírač a samozřejmě kočky.
Jiřina
Kvalita mléka a je jedno, zda kozího či kravského se posuzuje dle jistých parametrů, neznám přesné limity, měnící se s normou a podmínkami mlékáren, ale základní orientace je následovná .
CPM ( celkový počet mikroorganismů v mléce) vypovídá o čistotě všeho, s čím mléko příjde do styku od doby , kdy opouští vemeno. Jeho hodnotu snížíte : odstříknutím prvních střiků mimo, očištěním struků, vlastních rukou, řádným osušením, aby vám nekapal šmorajs zpátky po struku do mléka, aby se vám tam nedostaly mikroorganismy z prostředí, čistý hrnek, čistá sítka, jednorázové filry, vydezimfikované dojicí zařízení a zejména rychlé zchlazení, protože v teple se ty brebery rychle množí. Mléko se nejčastěji infikuje ceděním přes plachetky, špinavýma rukama, a nedostatečně proplachovaným dojením. Pokud k průplachům a omytím použijete špinavou vodu , máte to tam taky. Nežádoucí důsledky eliminujete pasterizací po dobu 20 min, 75 oC a schlazením na 7-10 oC, kdy jde nejlépe mléko uchovat, případně převařením, ale ničíte bílkoviny a vitamíny.
CB ( coli bakterie ) další ukazatel kvality, jsou součástí CPM, ale jsou druhově specifické a představují znečištění fekáliemi. Opět radím umyté, suché ruce a vemena, odstřik prvních střiků a bacha na bobky.
PSB ( počet somatických buněk ) vypovídá o zdravotním stavu a hygieně mléčné žlázy, zdravotním stavu zvířete, délce laktace, způsobu zasušování, šetrnosti a pravidelnosti dojení atd . Jsou to buňky, které tělo samo vytváří ( krvinky, epitel, hnis,) , ale v mléce nemají co dělat. Čím jich je víc, tím hůř. nějaké tam budou vždy, ale pokud jich tam je moc, je to vlastně projev onemocnění ať už akutní - zánět, mastitis, mastitída, nebo už chronický stav který se v každém případě hůř léčí. Je to ale celá věda a nekončící příběh.... Dobrou chuť všem , kteří tyto parametry přehlížejí.