Čím vydrbat formičky?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

4.8.2006 11:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.44

máme plastové formičky na sýr. Na dně zůstává přilepená hmota, která běžným způsobem ( voda+ štětka) nelze odstranit. kdo ví, čím by to šlo?

Neregistrovaný uživatel

4.8.2006 12:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.3

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
máme plastové formičky na sýr. Na dně zůstává přilepená hmota, která běžným způsobem ( voda+ štětka) nelze odstranit. kdo ví, čím by to šlo?

To je tím, že jsou formy z plastu a lépe se na ně přichytává usazenina bílkovin. Na nerez materiál se to jen tak z leka nechytí, ale trošku časem také - hodně používané formy, mléčné potrubí atd.
V praxi by se měly formy omýt mycím přípravkem určeným se stykem s potravinami a mlékem - tedy nikoli JAR na nádobí (ten zanechává inhybiční látky, které přecházejí do mléka, tudíž se znesnadní výroba či zrání produktů - jsou pro lidský organismus špatné), jinak se volí mytí těmito přípravky a poté sanitace kyselým a zásaditým roztokem desinfekce a dokonalé opláchnutí studenou pitnou vodou.
V praxi u malovýrobců:
doporučuji mýdlo (mycí přípravek) Eutra allseife - dá se objednat u Chovservisu (www.profarm.cz) tím formy umýt a poté třeba desinfikovat (např. přípravek oxonia, persteril),a dokonale opláchnout. Pokud se bílkovina usadila a nejde vydrbat, pak už musí nastoupit zmíněná chemie ať chcete nebo ne. Protože v těchto usazeninách se velmi snadno drží špína a zárodky, které při příští výrobě sýra kontaminují sýřeninu a sýr se vám nepovede či se jednoduše zkazí.

Hanka MKF

Neregistrovaný uživatel

4.8.2006 14:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.229

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To je tím, že jsou formy z plastu a lépe se na ně přichytává usazenina bílkovin. Na nerez materiál se to jen tak z leka nechytí, ale trošku časem také - hodně používané formy, mléčné potrubí atd.
V praxi by se měly formy omýt mycím přípravkem určeným se stykem s potravinami a mlékem - tedy nikoli JAR na nádobí (ten zanechává inhybiční látky, které přecházejí do mléka, tudíž se znesnadní výroba či zrání produktů - jsou pro lidský organismus špatné), jinak se volí mytí těmito přípravky a poté sanitace kyselým a zásaditým roztokem desinfekce a dokonalé opláchnutí studenou pitnou vodou.
V praxi u malovýrobců:
doporučuji mýdlo (mycí přípravek) Eutra allseife - dá se objednat u Chovservisu (www.profarm.cz) tím formy umýt a poté třeba desinfikovat (např. přípravek oxonia, persteril),a dokonale opláchnout. Pokud se bílkovina usadila a nejde vydrbat, pak už musí nastoupit zmíněná chemie ať chcete nebo ne. Protože v těchto usazeninách se velmi snadno drží špína a zárodky, které při příští výrobě sýra kontaminují sýřeninu a sýr se vám nepovede či se jednoduše zkazí.

Hanka MKF

Dík, jdu se tam mrknout. Petra

Přidejte reakci

Přidat smajlík