Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.88.34
Při mých pokusech s výrobou sýra a tvarohu ,mi mléko udělalo cosi jako klíh,prostě takový divný sliz,nesmrdí.Mléko mi to udělalo samo od sebe,během jednoho dne v lednici a plastové láhvi,bez přidání siřidla. Čím to je,nevíte?? Dá se s tím jěště něco tvořit??Díky moc za rady.Sara PS: už se mi povedl výborný balkánský sýr (škoda že jen jednou)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.134.124
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Při mých pokusech s výrobou sýra a tvarohu ,mi mléko udělalo cosi jako klíh,prostě takový divný sliz,nesmrdí.Mléko mi to udělalo samo od sebe,během jednoho dne v lednici a plastové láhvi,bez přidání siřidla. Čím to je,nevíte?? Dá se s tím jěště něco tvořit??Díky moc za rady.Sara PS: už se mi povedl výborný balkánský sýr (škoda že jen jednou)
Popsaná vada se nazývá táhlovitost mléka a způsobují ji mikroorganismy běžně přítomné v stájovém prostředí a vodě. Nebezpečné to není, ale pochybuju, že byste na výrobky z takovéhle suroviny měla chuť. Slepičkám nebo čuníkovi to určitě vadit nebude. Mléko zkuste zpracovávat hned bez uskladnění a pasterizujte. Nádoby vypařujte vřelou vodou a než do nich mléko nalejete, nechte je vychladnout (ty hrnce) a vysušte je dosucha.
Jiřina