Neregistrovaný uživatel

Dobrý den, chodím sem často, ráda si čtu příspěvky i o tom, že by se měla zachovat naše plemena koz a tak s i tímto vědomím jsem udělala věc, kterou mi asi budete mít za zlé. Dcera si prosadila kozu, vlastně kůzle, dělá pro to maximum, šrotí ve škole, doma pomáhá, prostě zlaté dítě, ťuk, ťuk na dřevo. No a u nás mají známí, co k nim chodíme pro mléko a na plk (pokec) dvě kozy a jak jsme tak mluvili, tak se s náma domluvili, že na jaře si od nich vezmeme kůzlátko, protože oni by rádi, aby se dostalo do dobrých rukou a ne na snězení. No a v tom je právě ten háček, matka koza je hnědá, původ kdovíjaký a kůzlátka mívá dvoj a tříbarevná. Naše dcera se hrozně těší a já teď nevím, co dělat. Já jsem prostě takové tele, že nedokážu říct ne, my chceme jen s PP, jsou to hrozně hodní lidé, jakých je už pomálu a je mi to trapné odmítnout. Jediné, co mě utěšuje je to, že snad nezůstane u jedné kozy, ale co potom, jak obhájím při kontrole kozu bez původu? Nemohu dovézt jiné kůzle, alespoň ne to první, přeci to znáte něco moc chcete, těšíte se, plánujete a pak najednou vám rodiče plány zhatí a dovezou něco jiného... Ach jo, to jsem to vymňoukla...
Věra
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.128
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, chodím sem často, ráda si čtu příspěvky i o tom, že by se měla zachovat naše plemena koz a tak s i tímto vědomím jsem udělala věc, kterou mi asi budete mít za zlé. Dcera si prosadila kozu, vlastně kůzle, dělá pro to maximum, šrotí ve škole, doma pomáhá, prostě zlaté dítě, ťuk, ťuk na dřevo. No a u nás mají známí, co k nim chodíme pro mléko a na plk (pokec) dvě kozy a jak jsme tak mluvili, tak se s náma domluvili, že na jaře si od nich vezmeme kůzlátko, protože oni by rádi, aby se dostalo do dobrých rukou a ne na snězení. No a v tom je právě ten háček, matka koza je hnědá, původ kdovíjaký a kůzlátka mívá dvoj a tříbarevná. Naše dcera se hrozně těší a já teď nevím, co dělat. Já jsem prostě takové tele, že nedokážu říct ne, my chceme jen s PP, jsou to hrozně hodní lidé, jakých je už pomálu a je mi to trapné odmítnout. Jediné, co mě utěšuje je to, že snad nezůstane u jedné kozy, ale co potom, jak obhájím při kontrole kozu bez původu? Nemohu dovézt jiné kůzle, alespoň ne to první, přeci to znáte něco moc chcete, těšíte se, plánujete a pak najednou vám rodiče plány zhatí a dovezou něco jiného... Ach jo, to jsem to vymňoukla...
Věra
Kontrole je uplně jedno, jeslti je koza s puvodem nebo ne, důležitá je registrace stáje a všech hosp. zvířat, nemusí mít papíry.Hlídají se ty známky v uších a ty spuvodem nesouvisí, ej to jen evidence kusu jako takového. A mít pro dceru kozu na hraní a druhou jako pokus o dobrý chov mi přijde jako dobrý řešení, mám to taky tak. Akorát že já mám kozu s původem většího mazla než tu druhou.Navíc koze není dobře samotné, takže hurá shánějte k ní par´táka rovnou. Ještě nezoufejte a netrhejte vlasy, laskavým sousedum se nemusí vždy holka narodit, mohou mít klidně tři kluky.helena
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.71.245
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Kontrole je uplně jedno, jeslti je koza s puvodem nebo ne, důležitá je registrace stáje a všech hosp. zvířat, nemusí mít papíry.Hlídají se ty známky v uších a ty spuvodem nesouvisí, ej to jen evidence kusu jako takového. A mít pro dceru kozu na hraní a druhou jako pokus o dobrý chov mi přijde jako dobrý řešení, mám to taky tak. Akorát že já mám kozu s původem většího mazla než tu druhou.Navíc koze není dobře samotné, takže hurá shánějte k ní par´táka rovnou. Ještě nezoufejte a netrhejte vlasy, laskavým sousedum se nemusí vždy holka narodit, mohou mít klidně tři kluky.helena
Já myslím, že tak začíná hodně lidí - koupí si kozu bez PP a pak se začne víc zajímat o chov čistokrevných koz o jejich šlechtění,... Já neměla skoro ani páru o čistokrevnejch kozách když sme si první pořizovali - jen jsem chtěla hnědou krátkosrstou (to jsem nastudovala ) a ještě loni na jaře jsme si nechali od ní kůzle a letos si chci pořídit hnědou s papírama. Jestli to takhle půjde dál tak máme za chvíli slušný stádo
Taky bych se tomu nebránila - dcera může mít tu strakatou a vy si pořiďte k ní kamarádku
Marcela
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já myslím, že tak začíná hodně lidí - koupí si kozu bez PP a pak se začne víc zajímat o chov čistokrevných koz o jejich šlechtění,... Já neměla skoro ani páru o čistokrevnejch kozách když sme si první pořizovali - jen jsem chtěla hnědou krátkosrstou (to jsem nastudovala ) a ještě loni na jaře jsme si nechali od ní kůzle a letos si chci pořídit hnědou s papírama. Jestli to takhle půjde dál tak máme za chvíli slušný stádo
Taky bych se tomu nebránila - dcera může mít tu strakatou a vy si pořiďte k ní kamarádku
Marcela
Jelikož jsem úplný začátečník, je lepší dojit kozu ručně a nebo do konve? Zvládne dojení jedenáctiletá holka? Ráno brzy odjíždím do práce, takže tehdy na mou pomoc se nemůže spolehnout, večer ano, to ji pomohu, i když se to budu muset prvně naučit. No to bude mazec, snad to nějak půjde. Prvně asi pořídíme jen jednu a podle toho, jak to budeme zvládat, budeme uvažovat o další. Snad nebudou narůstat geometrickou řadou....
Věra
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.47
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jelikož jsem úplný začátečník, je lepší dojit kozu ručně a nebo do konve? Zvládne dojení jedenáctiletá holka? Ráno brzy odjíždím do práce, takže tehdy na mou pomoc se nemůže spolehnout, večer ano, to ji pomohu, i když se to budu muset prvně naučit. No to bude mazec, snad to nějak půjde. Prvně asi pořídíme jen jednu a podle toho, jak to budeme zvládat, budeme uvažovat o další. Snad nebudou narůstat geometrickou řadou....
Věra
Věro, jednu kozu je lepší dojit ručně. Dojení do konve se vyplatí až tak od desíti koz, je tam dost velká spotřeba vody na umývání dojení a časová úspora se projeví až u většího počtu zvířat. Také cena dojení do konve je zatím dost vysoká. Tvoje dcera dojení zvládne, záleží jen na povaze dojené kozy. Některé kozy stojí a spokojeně žerou a některé se stát nenaučí a potřebují asistenci ještě jedné osoby na držení. Jinak ti musím sdělit, že počet koz opravdu roste geometrickou řadou. Já také začínala s jednou, a najednou je u nás stádo 14 koz a 2 kozlů. Jsem už v důchodu, takže se to dá zvládnout. Dojím do konve, naučila jsem se dělat sýry. Vše mám dané do mražáku, takže i když teď kozy nedojím, mám pořád mléko a sýry. Ale bohužel, jak těch koz přibylo, tak se manžel zlobí, já se neumím se žádnou rozloučit. Mám plem.chov, ale koza s papírama je téměř neprodejná, i když navrhu cenu hluboko pod stanovenou cenou schoku. Dnes už je málo nových chovatelů, kteří mají zájem o zvířata s rodokmenem, z chovu v kontrole užitkovosti. Loni jsem prodala 3 kozenky, ze všech se staly rodinní miláčci. Lotka, Leonka a Dorlinka mají nové páníčky, kteří jsou moc spokojení. Kozenky jsem prodávala zapuštěné, a už brzy budou mít kůzlátka. Také letos budu prodávat kozenky, nebo mně manžel nechá bydlet v kozáriu, špatně se mi budou vybírat, všichni jsou moji miláčci. Ale bohužel, dá se zvládnout jen určitý počet zvířat. Ale raději je prodat než zabít na maso. S kozlíkami je to ještě horší. Na ně se snažím hledět jak na maso, takže je to snazší. Odchovávala jsem kozlíky na aukci, ale mám ty samé zkušenosti, co Hanka. Kozlíky s ohodnocením EA jsem prodávala pod cenou do prostředí, z kterého mi bylo velice smutno. Doufám, že žijí, noví chovatelé je většinou berou kvůli dotacím.. Jestli má dcerka o kozenku zájem, tak bych i vzala i tu nepapírovou, jestli ji to chytne, tak sama se potom doufám bude zajímat o plem. zvířata. Poslední dobou ale nabývám dojem, že plem. zvířata budou jen ve velkochovech, protože tam majitelé potřebují kvůli výrobě sýrů kozy s vysokých obsahem bílkoviny v mléce a u několika málo drobnochovatelů. A ani ti plem. kozli nebudou, velkochovy si je budou vyměňovat mezi sebou, bude jen pár aukcí pro celou republiku. Mělo by být chloubou každého chovatele plemenné zvíře s co nejlepšími parametry, jinak tady za chvíli bude spousta kříženek a černých kozlů. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.135.29
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Věro, jednu kozu je lepší dojit ručně. Dojení do konve se vyplatí až tak od desíti koz, je tam dost velká spotřeba vody na umývání dojení a časová úspora se projeví až u většího počtu zvířat. Také cena dojení do konve je zatím dost vysoká. Tvoje dcera dojení zvládne, záleží jen na povaze dojené kozy. Některé kozy stojí a spokojeně žerou a některé se stát nenaučí a potřebují asistenci ještě jedné osoby na držení. Jinak ti musím sdělit, že počet koz opravdu roste geometrickou řadou. Já také začínala s jednou, a najednou je u nás stádo 14 koz a 2 kozlů. Jsem už v důchodu, takže se to dá zvládnout. Dojím do konve, naučila jsem se dělat sýry. Vše mám dané do mražáku, takže i když teď kozy nedojím, mám pořád mléko a sýry. Ale bohužel, jak těch koz přibylo, tak se manžel zlobí, já se neumím se žádnou rozloučit. Mám plem.chov, ale koza s papírama je téměř neprodejná, i když navrhu cenu hluboko pod stanovenou cenou schoku. Dnes už je málo nových chovatelů, kteří mají zájem o zvířata s rodokmenem, z chovu v kontrole užitkovosti. Loni jsem prodala 3 kozenky, ze všech se staly rodinní miláčci. Lotka, Leonka a Dorlinka mají nové páníčky, kteří jsou moc spokojení. Kozenky jsem prodávala zapuštěné, a už brzy budou mít kůzlátka. Také letos budu prodávat kozenky, nebo mně manžel nechá bydlet v kozáriu, špatně se mi budou vybírat, všichni jsou moji miláčci. Ale bohužel, dá se zvládnout jen určitý počet zvířat. Ale raději je prodat než zabít na maso. S kozlíkami je to ještě horší. Na ně se snažím hledět jak na maso, takže je to snazší. Odchovávala jsem kozlíky na aukci, ale mám ty samé zkušenosti, co Hanka. Kozlíky s ohodnocením EA jsem prodávala pod cenou do prostředí, z kterého mi bylo velice smutno. Doufám, že žijí, noví chovatelé je většinou berou kvůli dotacím.. Jestli má dcerka o kozenku zájem, tak bych i vzala i tu nepapírovou, jestli ji to chytne, tak sama se potom doufám bude zajímat o plem. zvířata. Poslední dobou ale nabývám dojem, že plem. zvířata budou jen ve velkochovech, protože tam majitelé potřebují kvůli výrobě sýrů kozy s vysokých obsahem bílkoviny v mléce a u několika málo drobnochovatelů. A ani ti plem. kozli nebudou, velkochovy si je budou vyměňovat mezi sebou, bude jen pár aukcí pro celou republiku. Mělo by být chloubou každého chovatele plemenné zvíře s co nejlepšími parametry, jinak tady za chvíli bude spousta kříženek a černých kozlů. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Před 12 lety jsem si pořizovala pejska a říkala jsem si, k čemu mi je průkaz původu. Dost jsem se vytrestala, tak každé další zvíře už je jen s původem (mých dalších 6 psů, králíci, slepičky, morčátko i ta koza). Od května jsem sháněla hnědou kozičku. Všude, kam jsem volala, měli všechno na další sezónu dopředu zamluvené. V žáří jsem konečně sehnala a jeli jsme 160 km daleko. Stojí to za to. Určitě doporučuji si počkat a třeba jet i dál, ale je to dobrá volba. Strakatou kámošku samozřejmě neodmítejte, ale zkuste prosadit, aby její potomci již do chovu nezasahovali. Zuzka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jelikož jsem úplný začátečník, je lepší dojit kozu ručně a nebo do konve? Zvládne dojení jedenáctiletá holka? Ráno brzy odjíždím do práce, takže tehdy na mou pomoc se nemůže spolehnout, večer ano, to ji pomohu, i když se to budu muset prvně naučit. No to bude mazec, snad to nějak půjde. Prvně asi pořídíme jen jednu a podle toho, jak to budeme zvládat, budeme uvažovat o další. Snad nebudou narůstat geometrickou řadou....
Věra
Jak psala Jarmila, dojit rukou do kbelíku, strojní dojení se vyplatí od 5 - 10 koz. Když se naučí koza dobře stát, tak i desetileté dítě jí podojí. Naší Barče je třináct a už kolik let dokáže podojit celé stádo. A krávu taky. Jen mrčí, když jí kráva Tereza praští ocasem přes nos.
Kozy geometrickou řadou porostou, takž už teď jasně říct, že kůzlata od Strakatice jsou "maso" a když bude všechno OK, pořídí se koza s "rodokmenem jako anglická královna"
Ivan
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak psala Jarmila, dojit rukou do kbelíku, strojní dojení se vyplatí od 5 - 10 koz. Když se naučí koza dobře stát, tak i desetileté dítě jí podojí. Naší Barče je třináct a už kolik let dokáže podojit celé stádo. A krávu taky. Jen mrčí, když jí kráva Tereza praští ocasem přes nos.
Kozy geometrickou řadou porostou, takž už teď jasně říct, že kůzlata od Strakatice jsou "maso" a když bude všechno OK, pořídí se koza s "rodokmenem jako anglická královna"
Ivan
Děkuji všem spřízněným duším, že mnou neopovrhují a ukázaly mi cestu, jak z toho ven. Čeká mě období domluv a válek s dětmi, které nebudou chtít žádné kůzle dát pryč a já budu ta hrozná máma, která nadržuje druhé koze, kterou si s velkou pravděpodobností "přivlastní" druhá, dorůstající dcera. Už teď se hlídají, aby ta druhá náhodou neměla něco navíc nebo neudělala méně domácích prací. Někdy běs...No a také jsem tu já, že, pro mě by taky měla jedna koza zůstat. A co babička, ta se koze nevzpírá...Jediná brzda je manžel, ten reguluje počty a druhy pořizovaných zvířat. Takže jsme na počtu čtyř koz, sem tam se s nějakým nebudeme moci rozloučit a kozí farmička je na světě.
Hlavně aby to přežil manžel, přeci jenom chlapská ruka je doma potřebná, zatím mám jen ultimátum - bude-li kůň, nebude manžel. Tak mu říkám, škoda, že nás neuvidíš cválat na louce....Kůzlata by se měla narodit v březnu, což už je za chvíli, takže se pomalinku budeme připravovat na roli kozí mámy.
A ještě jedna otázka, může být zatím kůzle se dvěma ovečkama? Tu další kozičku si pořídíme až po nějaké době, na manžela musíme pomalinku nebo se vzepře a bude po všem.
Pěkný den všem, Věra
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.93.47
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji všem spřízněným duším, že mnou neopovrhují a ukázaly mi cestu, jak z toho ven. Čeká mě období domluv a válek s dětmi, které nebudou chtít žádné kůzle dát pryč a já budu ta hrozná máma, která nadržuje druhé koze, kterou si s velkou pravděpodobností "přivlastní" druhá, dorůstající dcera. Už teď se hlídají, aby ta druhá náhodou neměla něco navíc nebo neudělala méně domácích prací. Někdy běs...No a také jsem tu já, že, pro mě by taky měla jedna koza zůstat. A co babička, ta se koze nevzpírá...Jediná brzda je manžel, ten reguluje počty a druhy pořizovaných zvířat. Takže jsme na počtu čtyř koz, sem tam se s nějakým nebudeme moci rozloučit a kozí farmička je na světě.
Hlavně aby to přežil manžel, přeci jenom chlapská ruka je doma potřebná, zatím mám jen ultimátum - bude-li kůň, nebude manžel. Tak mu říkám, škoda, že nás neuvidíš cválat na louce....Kůzlata by se měla narodit v březnu, což už je za chvíli, takže se pomalinku budeme připravovat na roli kozí mámy.
A ještě jedna otázka, může být zatím kůzle se dvěma ovečkama? Tu další kozičku si pořídíme až po nějaké době, na manžela musíme pomalinku nebo se vzepře a bude po všem.
Pěkný den všem, Věra
Věro, na manžela musíš velmi opatrně. Ona ta mužská ruka je velmi zapotřebí, pořád je co vylepšovat. A i to sekání nebo dovážení krmiva není tak jednoduché. U nás se to neobejde bez řečí, nemám totiž jen manžela, ale ještě 3 syny. Musíš na to přes jídlo. Jestli má rád manžel mléko a výrobky z mléka tak ti nezbývá nic jiného než začít dělat sýry, tvaroh na pomazánky a jogurty. Koláče a bábovky zadělané kozím mlékem jsou také takové lákadlo.A co potom maso z kůzlátek? Je to sice morbidní, ale bohužel větší část zvířátek musí jít na maso. Je to taková hra, manželovi se podstrojí, on povolí kozu / případně i další/. Když už se bude hodně zlobit, tak ho nenápadně zapřáhnout při ochočování a porodech, i to mužské srdce musí změkout. Vím, o čem mluvím, denně bojuji s manželem o každé zvířátko. Chce snížit stav na polovinu, nechápe, proč musím zachraňovat všechny nemocné pejsky a kočičky, jejichž páníčci si přijdou pro mlíčko. Naše kozenky už vychovaly i hříbátko, dnes je z něj velký koník. Kup jen jednu plem.kozu, další kozenky už si ale vychovávej sama. Připouštěj kozu vybraným kozlem, přihlas se do kontroly užitkovosti, aby jsi věděla, jaké hodnoty má kozí mléko.Kup dcerám knížky ohledně chovu koz, musí se naučit hned od začátku, že zvířátko nelze chovat bez znalostí.
Koza může být klidně s ovečkami, ale sama poznáš, které zvířátko je ti povahově bližší. Já osobně nedám dopustit na kozy, jsem ekonomka, tak to beru z té praktické stránky rentability zvířete. Už se o tom rozepsala Hanka, rozpoutala s tím trochu diskuzi. .
Hodně úspěchů přeje Jarmila - kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.251
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji všem spřízněným duším, že mnou neopovrhují a ukázaly mi cestu, jak z toho ven. Čeká mě období domluv a válek s dětmi, které nebudou chtít žádné kůzle dát pryč a já budu ta hrozná máma, která nadržuje druhé koze, kterou si s velkou pravděpodobností "přivlastní" druhá, dorůstající dcera. Už teď se hlídají, aby ta druhá náhodou neměla něco navíc nebo neudělala méně domácích prací. Někdy běs...No a také jsem tu já, že, pro mě by taky měla jedna koza zůstat. A co babička, ta se koze nevzpírá...Jediná brzda je manžel, ten reguluje počty a druhy pořizovaných zvířat. Takže jsme na počtu čtyř koz, sem tam se s nějakým nebudeme moci rozloučit a kozí farmička je na světě.
Hlavně aby to přežil manžel, přeci jenom chlapská ruka je doma potřebná, zatím mám jen ultimátum - bude-li kůň, nebude manžel. Tak mu říkám, škoda, že nás neuvidíš cválat na louce....Kůzlata by se měla narodit v březnu, což už je za chvíli, takže se pomalinku budeme připravovat na roli kozí mámy.
A ještě jedna otázka, může být zatím kůzle se dvěma ovečkama? Tu další kozičku si pořídíme až po nějaké době, na manžela musíme pomalinku nebo se vzepře a bude po všem.
Pěkný den všem, Věra
Koza je zvíře společenské - ale na rozdíl od přísně stádových ovcí se smíří i se společníkem jiného druhu (u naší Lízy spí náš pes i kočky - a jak si rozumí!). Člověk je taky přijatelný společník. Kozy jsou příjemná a chytrá zvířata, je s nima sranda, ale pozor - jsou chytrý jak opice a dokážou udělat strašnou škodu na všem, co roste a když se jim chce, vlezou všude. Nezastaví je žádný plot ani ryglík.
Tyto charakterové vlastnosti jsou nezávislé na plemenné příslušnosti, věku, ani pohlaví.
Igor
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji všem spřízněným duším, že mnou neopovrhují a ukázaly mi cestu, jak z toho ven. Čeká mě období domluv a válek s dětmi, které nebudou chtít žádné kůzle dát pryč a já budu ta hrozná máma, která nadržuje druhé koze, kterou si s velkou pravděpodobností "přivlastní" druhá, dorůstající dcera. Už teď se hlídají, aby ta druhá náhodou neměla něco navíc nebo neudělala méně domácích prací. Někdy běs...No a také jsem tu já, že, pro mě by taky měla jedna koza zůstat. A co babička, ta se koze nevzpírá...Jediná brzda je manžel, ten reguluje počty a druhy pořizovaných zvířat. Takže jsme na počtu čtyř koz, sem tam se s nějakým nebudeme moci rozloučit a kozí farmička je na světě.
Hlavně aby to přežil manžel, přeci jenom chlapská ruka je doma potřebná, zatím mám jen ultimátum - bude-li kůň, nebude manžel. Tak mu říkám, škoda, že nás neuvidíš cválat na louce....Kůzlata by se měla narodit v březnu, což už je za chvíli, takže se pomalinku budeme připravovat na roli kozí mámy.
A ještě jedna otázka, může být zatím kůzle se dvěma ovečkama? Tu další kozičku si pořídíme až po nějaké době, na manžela musíme pomalinku nebo se vzepře a bude po všem.
Pěkný den všem, Věra
Já jsem dostala strojní dojení (k narozeninám od manžela, který už 10 let kvůli kozám jen huláká), to jsem měla 12 koz. Musím říct, že časová úspora to moc není - pár minutek, spíš je to úspora manuální práce. Když mi takhle někdy dojačka "onemocní", nebo vypnou proud, ručičky zabolí... Je ale lepší hygiena mléka a nepodaří se ho tak rychle rozlít, jako při ručním dojení.
Nic není tak jednoduchého jako postupné narůstání kozího stáda. Opatříte kozu ( jednu bez původu, druhou s PP ) a jejich dcery přece nemůžou jít tak hned do trouby!!! Má to jediné úskalí, zvlášť když člověk vypiplá nějaké nedochůdče na flašce, za nic na světě se ho nechce vzdát... V zájmu zvelebení chovu ale musí být sám na sebe tvrdý - je to velmi těžké, tu maličkou, miloučkou a rozmazlenou kozičku nezařadit do chovu. A manžel - jestli odkývnul jednu kozu, tak přežije i ty ostatní, zvlášť když budou přicházet postupně. Jako ten můj, kolik už jsem slyšela ultimát a návrhů k rozvodu kvůli kozám, dost možná i sousedi to slyšeli..., zatím jsem tady i s kozama i s manželem, kozy chovám nějakých 14 let, manžela pomalu 27
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.83.162
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jsem dostala strojní dojení (k narozeninám od manžela, který už 10 let kvůli kozám jen huláká), to jsem měla 12 koz. Musím říct, že časová úspora to moc není - pár minutek, spíš je to úspora manuální práce. Když mi takhle někdy dojačka "onemocní", nebo vypnou proud, ručičky zabolí... Je ale lepší hygiena mléka a nepodaří se ho tak rychle rozlít, jako při ručním dojení.
Nic není tak jednoduchého jako postupné narůstání kozího stáda. Opatříte kozu ( jednu bez původu, druhou s PP ) a jejich dcery přece nemůžou jít tak hned do trouby!!! Má to jediné úskalí, zvlášť když člověk vypiplá nějaké nedochůdče na flašce, za nic na světě se ho nechce vzdát... V zájmu zvelebení chovu ale musí být sám na sebe tvrdý - je to velmi těžké, tu maličkou, miloučkou a rozmazlenou kozičku nezařadit do chovu. A manžel - jestli odkývnul jednu kozu, tak přežije i ty ostatní, zvlášť když budou přicházet postupně. Jako ten můj, kolik už jsem slyšela ultimát a návrhů k rozvodu kvůli kozám, dost možná i sousedi to slyšeli..., zatím jsem tady i s kozama i s manželem, kozy chovám nějakých 14 let, manžela pomalu 27
Jiřina
Ahoj Jiřino, ty jsi mně rozesmála. Takže stejná situace jako u nás. Všechno nějak nakonec ukecám, ale nedaří se mi chystat večeři, když mám dojit a krmit kozenky. Ty mají totiž přednost a to manžel pořád nemůže pochopit. Tak musím ty chudinky moje dojit už po 16 hodině, abych v 18 stála u sporáku a pán domu měl teplou večeři. Moc zdravím. Jarmila
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahoj Jiřino, ty jsi mně rozesmála. Takže stejná situace jako u nás. Všechno nějak nakonec ukecám, ale nedaří se mi chystat večeři, když mám dojit a krmit kozenky. Ty mají totiž přednost a to manžel pořád nemůže pochopit. Tak musím ty chudinky moje dojit už po 16 hodině, abych v 18 stála u sporáku a pán domu měl teplou večeři. Moc zdravím. Jarmila
Včera jsme koupili již druhé políčko v tomto roce - jupí, jupí, jupí !!! Tímto nenápadně tvořím základ pro krmení a postupné rozrůstání stádečka. Svou vizi stádečka o počtu asi deseti koz zatím manželovi neprozrazuji, je v tomhle směru velmi skeptický a proto nedráždím zbytečně čerta.. Asi už o mě za těch deset let má své přestavy a ví, že nejsem úplně normální ( co se zvířat týká). ALE, když si něco vymyslím, pomalinku, potichoučku manžela směřuji kam potřebuji a ZATÍM mi to vychází. Co ale zachovávám stůj co stůj, že na prvním místě mé pozornosti je manžel. A o zvířatech mluvím jen málo, protože jakmile začnu s tím, jak se třeba ovce vyplatí, ihned se postaví jako bojovný kohout a vypočítá mě, kolik nás ty ovce stojí, takže ještě na ně doplácíme a tak raději mlčím a myslím si svoje. Když budu sedět doma, čučet na přiblblý seriály, cpat se potravinami z Marketu, tak za chvíli se se mnou rozvede, protože ze mě bude rozpláclá žaba, stejně blbá jako některé pořady v TV. I u nás jdeme směrem zdravějších potravin a manžel mpravidelně peče domácí chleba a pijeme kozí mléko. Zkoušela jsem dělat kozí tvaroh, když byl čerstvý, tak prý chutnal jako rozmočený papír a když jsem ho ochutila a nechala trošku vyzrát, tak byl mňamkovitý.
Když pročítám příspěvky o budoucnosti malých farem, je mi z toho docela smutno, protože i já bych časem chtěla dělat tvarohy, sýry a jogurty nejenom pro sebe, ale i pro třeba kolemjdoucí. U nás na dědině se zatím produkty ze dvora prodávají jen tak sousedům a stačí jeden bonzák a je vystaráno. Ještě by mě zajímalo, jestli ti, co vyrábějí takové ty různé dobroty o putích splňují náročné hygienické normy. A ještě na závěr, proč by lidé měli jíst naše zdravé výrobky od zvířat chovaných s láskou, když se můžou cpát třeba masem z jiných států, kde se ani nedohledá, čím to zvíře bylo krmeno? Hlavně, že si necháme zničit zemědělství, abychom pak byli závislí na druhých. Na to můj mozek nestačí.
No to jsem se rozjela, tak pěkný den, Věra
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.83.162
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Včera jsme koupili již druhé políčko v tomto roce - jupí, jupí, jupí !!! Tímto nenápadně tvořím základ pro krmení a postupné rozrůstání stádečka. Svou vizi stádečka o počtu asi deseti koz zatím manželovi neprozrazuji, je v tomhle směru velmi skeptický a proto nedráždím zbytečně čerta.. Asi už o mě za těch deset let má své přestavy a ví, že nejsem úplně normální ( co se zvířat týká). ALE, když si něco vymyslím, pomalinku, potichoučku manžela směřuji kam potřebuji a ZATÍM mi to vychází. Co ale zachovávám stůj co stůj, že na prvním místě mé pozornosti je manžel. A o zvířatech mluvím jen málo, protože jakmile začnu s tím, jak se třeba ovce vyplatí, ihned se postaví jako bojovný kohout a vypočítá mě, kolik nás ty ovce stojí, takže ještě na ně doplácíme a tak raději mlčím a myslím si svoje. Když budu sedět doma, čučet na přiblblý seriály, cpat se potravinami z Marketu, tak za chvíli se se mnou rozvede, protože ze mě bude rozpláclá žaba, stejně blbá jako některé pořady v TV. I u nás jdeme směrem zdravějších potravin a manžel mpravidelně peče domácí chleba a pijeme kozí mléko. Zkoušela jsem dělat kozí tvaroh, když byl čerstvý, tak prý chutnal jako rozmočený papír a když jsem ho ochutila a nechala trošku vyzrát, tak byl mňamkovitý.
Když pročítám příspěvky o budoucnosti malých farem, je mi z toho docela smutno, protože i já bych časem chtěla dělat tvarohy, sýry a jogurty nejenom pro sebe, ale i pro třeba kolemjdoucí. U nás na dědině se zatím produkty ze dvora prodávají jen tak sousedům a stačí jeden bonzák a je vystaráno. Ještě by mě zajímalo, jestli ti, co vyrábějí takové ty různé dobroty o putích splňují náročné hygienické normy. A ještě na závěr, proč by lidé měli jíst naše zdravé výrobky od zvířat chovaných s láskou, když se můžou cpát třeba masem z jiných států, kde se ani nedohledá, čím to zvíře bylo krmeno? Hlavně, že si necháme zničit zemědělství, abychom pak byli závislí na druhých. Na to můj mozek nestačí.
No to jsem se rozjela, tak pěkný den, Věra
V,ěro, plně s tebou souhlasím. Když kolikrát vidím na stánku ty prodávané sladkosti, které určitě nejsou produktem velké firmy, zajímali by mně hyg.předpisy pro jejich prodej. Všechny ty turecké medy, perníková srdce, grogy, svařáky a ostatní. Jenom se vždycky rozčilím. Mám známou veterinářku z hygieny, tak si spolu vždy zanadáváme, ale bohužel na vrchu si myslí něco jiného. Já jsem celý život žila ve městě, dělala jsem v bance a nikdy zvířátko neměla. Na důchod jsem změnila celý svůj život, šla na vesnici a začala chovat kozy. Dnes mám ještě 2 velké krásné psy, 7 nádherných koček a kozenky. Propaguji zdravou výživu, celá rodina pije celý rok kozí mléko, jí tvrarohové pomazánky a sýry. Bez pomoci manžela a synů by to ale nešlo, dělám to také pro ně. Bohužel o prodej ze dvora u nás není zájem, žiji na Hané, koza vždy byla jen pro prase. U lidí je dost zakořeněn předsudek, že kozí mléko smrdí a není dobré. Raději si ho koupí v Tescu za 8O Kč litr. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.17
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V,ěro, plně s tebou souhlasím. Když kolikrát vidím na stánku ty prodávané sladkosti, které určitě nejsou produktem velké firmy, zajímali by mně hyg.předpisy pro jejich prodej. Všechny ty turecké medy, perníková srdce, grogy, svařáky a ostatní. Jenom se vždycky rozčilím. Mám známou veterinářku z hygieny, tak si spolu vždy zanadáváme, ale bohužel na vrchu si myslí něco jiného. Já jsem celý život žila ve městě, dělala jsem v bance a nikdy zvířátko neměla. Na důchod jsem změnila celý svůj život, šla na vesnici a začala chovat kozy. Dnes mám ještě 2 velké krásné psy, 7 nádherných koček a kozenky. Propaguji zdravou výživu, celá rodina pije celý rok kozí mléko, jí tvrarohové pomazánky a sýry. Bez pomoci manžela a synů by to ale nešlo, dělám to také pro ně. Bohužel o prodej ze dvora u nás není zájem, žiji na Hané, koza vždy byla jen pro prase. U lidí je dost zakořeněn předsudek, že kozí mléko smrdí a není dobré. Raději si ho koupí v Tescu za 8O Kč litr. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Dobrý den Jarmilo a Věro,
mě taky nechtěli rodiče povolit kozy doma nebo se o to alespoň snažili v průběhu chovatelských let, když jsem třeba něco provedla, místo zaracha...nepovedlo se jim to. I když paradoxně se mnou a mou prací moje mamka do budoucna nesouhlasí, kupodivu můj taťka ano. Taky asi proto, že je ze selskýho. Můj přítel Jirka, ač je z městečka, od počítačů a má vystudovanou stavební průmyslovku, dneska zastane všecku práci kolem koz a vyrábí i sýr. Už v lecčem je lepší než já. Jsem teď ve škole a všechen ten pokrok mi jakoby uniká.
Co se týče prodeje ze dvora. Před šesti lety jsem začala experimentovat s výrobou - no znáte to, pokus-omyl
Dneska máme slušnou minisýrárnu, kde vyrábíme sýry, jogurty, tvarohy a žervé. Dříve to bylo tak, že přebytky jsem rozdala po sousedech a mých kamarádech. Kvalita sýrů rok od roku stoupala a tito sousedé začali chodit sami, nechtěli výrobky zadarmo, poté se to rozkřiklo, že vlastně ty výrobky a mléko nejsou vůbec špatné, že to nesmrdí a že jsou dokonce i zdravější, než ty z kravského mléka konvenčních mlékáren. Naše snažení po šesti letech podtrhlo a umocnilo několik získaných úspěchů a ocenění - Výrobek roku 2005 a 2006 Libereckého kraje za Kozí žervé s pažitkou z Kamínky, dvakrát 1. místo s kozím tvarohem a se žervé s pažitkou na Faremním zpracování mléka hodnocení výrobků na ČZU v Praze a 1. místo na semináři v Brně na MZLU, k tomu pár kurzů a školení mlékařů v Kroměříži, kde jsme dostali osvědčení, mimo jiné i proškolení na tak nutné HACCP.
To že jsou naše výrobky dobré se rozneslo po lidech amnoho maminek s dětmi jezdilo na naši minifarmu nejen kvůli výrobkům od konkrétních koziček, ale také na příjemné prostředí okolí farmy a děcka za zvířátky a na houpačku na naší staleté třešni. Dokonce si lidé jezdili i z nemalé dálky, měla jsem zákazníky až z Prahy, přitom zde je tento sortiment dostupnější ze zdravých výživ a supermarketů....zájem lidí je, oni vědí a vidí, kde jsou kozy chované, jak se spokojeně pasou na loukách, jsou ochotni přijet si pro ně z takové dálky a přitom si i připlatit za kvalitní výrobky. Nechtějí ty ze zdravých výživ a ze supermarketů z anonymních půltů.
Bohužel, našel se závistivec a napráskal to - kdyby aspoň pod jménem, ale anonymně. Asi se bál, že ho s těmi sýry od 3 koz zrujnuji nebo co. Dopadlo to jak to dopadlo....osud už jsem tu někde psala.
Takže na jedné straně ocenění, diplomy a snaha o vytvoření minisýrárny, na druhé straně hořkost a zklamání.
Lidi jsou hnusný, ale to všichni víme. Vše záleží na lidech a to je velký problém.
Proto Vás prosím, abyste se nebáli podpořit záměr o zmírnění naší legislativy, nemlčte a nebojte se napsat svůj názor, nebojte se podporovat to, co je pravdivé, co je na místě a co nepoškozuje svobodu podnikání. I sedláci mají svá práva a mají i právo na to, aby byli bráni společností za rovnocenné partnery. Když budeme šeptat a bát se, bude to jenom horší a nadějeme se jen ponižování, pohrdání společnosti....
Hanka MKF
Mrkněte se na stránky SCHOK Pardubického a Hradeckého kraje, je tam spousta zajímavých informací...
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den Jarmilo a Věro,
mě taky nechtěli rodiče povolit kozy doma nebo se o to alespoň snažili v průběhu chovatelských let, když jsem třeba něco provedla, místo zaracha...nepovedlo se jim to. I když paradoxně se mnou a mou prací moje mamka do budoucna nesouhlasí, kupodivu můj taťka ano. Taky asi proto, že je ze selskýho. Můj přítel Jirka, ač je z městečka, od počítačů a má vystudovanou stavební průmyslovku, dneska zastane všecku práci kolem koz a vyrábí i sýr. Už v lecčem je lepší než já. Jsem teď ve škole a všechen ten pokrok mi jakoby uniká.
Co se týče prodeje ze dvora. Před šesti lety jsem začala experimentovat s výrobou - no znáte to, pokus-omyl
Dneska máme slušnou minisýrárnu, kde vyrábíme sýry, jogurty, tvarohy a žervé. Dříve to bylo tak, že přebytky jsem rozdala po sousedech a mých kamarádech. Kvalita sýrů rok od roku stoupala a tito sousedé začali chodit sami, nechtěli výrobky zadarmo, poté se to rozkřiklo, že vlastně ty výrobky a mléko nejsou vůbec špatné, že to nesmrdí a že jsou dokonce i zdravější, než ty z kravského mléka konvenčních mlékáren. Naše snažení po šesti letech podtrhlo a umocnilo několik získaných úspěchů a ocenění - Výrobek roku 2005 a 2006 Libereckého kraje za Kozí žervé s pažitkou z Kamínky, dvakrát 1. místo s kozím tvarohem a se žervé s pažitkou na Faremním zpracování mléka hodnocení výrobků na ČZU v Praze a 1. místo na semináři v Brně na MZLU, k tomu pár kurzů a školení mlékařů v Kroměříži, kde jsme dostali osvědčení, mimo jiné i proškolení na tak nutné HACCP.
To že jsou naše výrobky dobré se rozneslo po lidech amnoho maminek s dětmi jezdilo na naši minifarmu nejen kvůli výrobkům od konkrétních koziček, ale také na příjemné prostředí okolí farmy a děcka za zvířátky a na houpačku na naší staleté třešni. Dokonce si lidé jezdili i z nemalé dálky, měla jsem zákazníky až z Prahy, přitom zde je tento sortiment dostupnější ze zdravých výživ a supermarketů....zájem lidí je, oni vědí a vidí, kde jsou kozy chované, jak se spokojeně pasou na loukách, jsou ochotni přijet si pro ně z takové dálky a přitom si i připlatit za kvalitní výrobky. Nechtějí ty ze zdravých výživ a ze supermarketů z anonymních půltů.
Bohužel, našel se závistivec a napráskal to - kdyby aspoň pod jménem, ale anonymně. Asi se bál, že ho s těmi sýry od 3 koz zrujnuji nebo co. Dopadlo to jak to dopadlo....osud už jsem tu někde psala.
Takže na jedné straně ocenění, diplomy a snaha o vytvoření minisýrárny, na druhé straně hořkost a zklamání.
Lidi jsou hnusný, ale to všichni víme. Vše záleží na lidech a to je velký problém.
Proto Vás prosím, abyste se nebáli podpořit záměr o zmírnění naší legislativy, nemlčte a nebojte se napsat svůj názor, nebojte se podporovat to, co je pravdivé, co je na místě a co nepoškozuje svobodu podnikání. I sedláci mají svá práva a mají i právo na to, aby byli bráni společností za rovnocenné partnery. Když budeme šeptat a bát se, bude to jenom horší a nadějeme se jen ponižování, pohrdání společnosti....
Hanka MKF
Mrkněte se na stránky SCHOK Pardubického a Hradeckého kraje, je tam spousta zajímavých informací...
Už jsem hlasovala a půjdu s vámi do boje, zatím tedy nemám co dojit, ale každý hlas je dobrý..
S kolegem jsme se v Brně při kontrolách dostali do dvora, kde jsme viděli do kuchyně vietnamských spoluobčanů a šli na nás mrákoty. Ta špína a bordel, to bylo na blití. A vidíte, vesele si vaří dál a lidi to do sebe rvou, aniž by tušili, v jakých podmínkách se připravuje.
Je to možná hloupost, ale co kdybychom se domluvili a rovnou napsali na místa nejvyšší - ministr, prezident. Za pokus by to stálo, třeba by se problém otevřel a začalo by se o něm diskutovat. Život mě naučil, když něco chceš, tak si za tím jdi, buď dostaneš do ní a nebo po ní, jiná možnost není.
P.S. Prezidentovi Havlovi jsem psala, pěkně mi z prezidentské kanceláře odpověděli a nasměrovali tak, že jsem ve svém problému uspěla. Hlavně se nebát.
Já tu hážu slovama jako nějaký geroj, ale myslím, že by to taky byla jedna z možností, jak upozornit na to, že zemědělství, ruku v ruce s ním i stav krajiny jde pomalu a jistě do kytek.
Věra
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.202
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den Jarmilo a Věro,
mě taky nechtěli rodiče povolit kozy doma nebo se o to alespoň snažili v průběhu chovatelských let, když jsem třeba něco provedla, místo zaracha...nepovedlo se jim to. I když paradoxně se mnou a mou prací moje mamka do budoucna nesouhlasí, kupodivu můj taťka ano. Taky asi proto, že je ze selskýho. Můj přítel Jirka, ač je z městečka, od počítačů a má vystudovanou stavební průmyslovku, dneska zastane všecku práci kolem koz a vyrábí i sýr. Už v lecčem je lepší než já. Jsem teď ve škole a všechen ten pokrok mi jakoby uniká.
Co se týče prodeje ze dvora. Před šesti lety jsem začala experimentovat s výrobou - no znáte to, pokus-omyl
Dneska máme slušnou minisýrárnu, kde vyrábíme sýry, jogurty, tvarohy a žervé. Dříve to bylo tak, že přebytky jsem rozdala po sousedech a mých kamarádech. Kvalita sýrů rok od roku stoupala a tito sousedé začali chodit sami, nechtěli výrobky zadarmo, poté se to rozkřiklo, že vlastně ty výrobky a mléko nejsou vůbec špatné, že to nesmrdí a že jsou dokonce i zdravější, než ty z kravského mléka konvenčních mlékáren. Naše snažení po šesti letech podtrhlo a umocnilo několik získaných úspěchů a ocenění - Výrobek roku 2005 a 2006 Libereckého kraje za Kozí žervé s pažitkou z Kamínky, dvakrát 1. místo s kozím tvarohem a se žervé s pažitkou na Faremním zpracování mléka hodnocení výrobků na ČZU v Praze a 1. místo na semináři v Brně na MZLU, k tomu pár kurzů a školení mlékařů v Kroměříži, kde jsme dostali osvědčení, mimo jiné i proškolení na tak nutné HACCP.
To že jsou naše výrobky dobré se rozneslo po lidech amnoho maminek s dětmi jezdilo na naši minifarmu nejen kvůli výrobkům od konkrétních koziček, ale také na příjemné prostředí okolí farmy a děcka za zvířátky a na houpačku na naší staleté třešni. Dokonce si lidé jezdili i z nemalé dálky, měla jsem zákazníky až z Prahy, přitom zde je tento sortiment dostupnější ze zdravých výživ a supermarketů....zájem lidí je, oni vědí a vidí, kde jsou kozy chované, jak se spokojeně pasou na loukách, jsou ochotni přijet si pro ně z takové dálky a přitom si i připlatit za kvalitní výrobky. Nechtějí ty ze zdravých výživ a ze supermarketů z anonymních půltů.
Bohužel, našel se závistivec a napráskal to - kdyby aspoň pod jménem, ale anonymně. Asi se bál, že ho s těmi sýry od 3 koz zrujnuji nebo co. Dopadlo to jak to dopadlo....osud už jsem tu někde psala.
Takže na jedné straně ocenění, diplomy a snaha o vytvoření minisýrárny, na druhé straně hořkost a zklamání.
Lidi jsou hnusný, ale to všichni víme. Vše záleží na lidech a to je velký problém.
Proto Vás prosím, abyste se nebáli podpořit záměr o zmírnění naší legislativy, nemlčte a nebojte se napsat svůj názor, nebojte se podporovat to, co je pravdivé, co je na místě a co nepoškozuje svobodu podnikání. I sedláci mají svá práva a mají i právo na to, aby byli bráni společností za rovnocenné partnery. Když budeme šeptat a bát se, bude to jenom horší a nadějeme se jen ponižování, pohrdání společnosti....
Hanka MKF
Mrkněte se na stránky SCHOK Pardubického a Hradeckého kraje, je tam spousta zajímavých informací...
Ahoj Hanko, na diskuzi schoku/pardubický kraj/ a na diskkuzi schoku jsem se hned i zaregistrovala. Snažím se být v obraze. Snažila jsem se zaangažovat pár mých známých, co se pohybují v politice nebo v novinařině, ono je to totiž takové pole neorané, a není z toho pro ně řádná senzace. Já sama se snažím přispívat do místních novin, dělala jsem cyklus hovorů o kozách do dobrého rána v olomouc.rozhlase. Možná znovu budeme něco dělat i pro tv. Na jaře dělám akci Počítání kůzlátek a na podzim Poslední pastva na mojí farmě. Přijede tam hodně děti, i novináři se tam objeví. Snažím se vždycky do textu vložit naše problémy, ale nikoho to nebolí. Pořád je ještě pohodlnější jít zdravou výživu ze zahraničí koupit v marketu. A také je zde velká lidská závist. Já mám plné mražáky, i když se teď nedojí, mám namražené i mléko. Přebytky dostanou příbuzní a ostatní zvířátka doma. V případě nouze ale často přijdou chovatelé nemocných zvířátek, sami veterináři je posíllají a doporučují kozí mléko. Dělám si pro sebe i testy, hodnota CPM se u mně pohybuje okolo 6,8 na 3, což je velmi slušné. Myslím, že by měli být prubojnější na schoku, zaplatit právníka a případně do toho jít soudně. Kdyby to nepomohlo, tak si stěžovat v Bruselu, ale na to asi nejsou peníze. Možná by pomohl ombudsman. Ale to všechno by měl zařizovat schok, to je zástupce chovatelů. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahoj Hanko, na diskuzi schoku/pardubický kraj/ a na diskkuzi schoku jsem se hned i zaregistrovala. Snažím se být v obraze. Snažila jsem se zaangažovat pár mých známých, co se pohybují v politice nebo v novinařině, ono je to totiž takové pole neorané, a není z toho pro ně řádná senzace. Já sama se snažím přispívat do místních novin, dělala jsem cyklus hovorů o kozách do dobrého rána v olomouc.rozhlase. Možná znovu budeme něco dělat i pro tv. Na jaře dělám akci Počítání kůzlátek a na podzim Poslední pastva na mojí farmě. Přijede tam hodně děti, i novináři se tam objeví. Snažím se vždycky do textu vložit naše problémy, ale nikoho to nebolí. Pořád je ještě pohodlnější jít zdravou výživu ze zahraničí koupit v marketu. A také je zde velká lidská závist. Já mám plné mražáky, i když se teď nedojí, mám namražené i mléko. Přebytky dostanou příbuzní a ostatní zvířátka doma. V případě nouze ale často přijdou chovatelé nemocných zvířátek, sami veterináři je posíllají a doporučují kozí mléko. Dělám si pro sebe i testy, hodnota CPM se u mně pohybuje okolo 6,8 na 3, což je velmi slušné. Myslím, že by měli být prubojnější na schoku, zaplatit právníka a případně do toho jít soudně. Kdyby to nepomohlo, tak si stěžovat v Bruselu, ale na to asi nejsou peníze. Možná by pomohl ombudsman. Ale to všechno by měl zařizovat schok, to je zástupce chovatelů. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Jarmilo, ty si děláš doma mikrobiologické testy? To mě zajímá, povídej, přeháněj
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.202
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jarmilo, ty si děláš doma mikrobiologické testy? To mě zajímá, povídej, přeháněj
Jiřina
Nedělám, ale protože jsem si zažádala o prodej mléka ze dvora, tak součástí jsou pravidelné testy. Navíc mně zajímala kvalita mléka, tento test stojí 120 Kč, musela jsem si jen zajistit odběr veterinářem z celkového nádoje a ti potom zajistili převoz do Vet. ústavu v Olomouci. Je to také pro vlastní pocit, že mám zajištěnou hygienu při dojeníl. Dělala jsem to také z důvodu, že když jsem dělala sýry z nepasterovaného mléka, tak mi v Brně sdělili, že sýr s bublinkami je důsledek velkého množství CPM. Já dělám sýr raději z nepasterovaného mléka a pijeme také syrové mléko, tak to bylo vždy jen takové informační číslo. Všechno desinfikuji, ale sýr je pořád dirkovaný, pasterovaný je úplně jiný. Mám pocit, že je to tím, že když nepasterované mléko zasýřím a míchám, takže napění, a už ten vzduch tam zůstane. Jarmila
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.17
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nedělám, ale protože jsem si zažádala o prodej mléka ze dvora, tak součástí jsou pravidelné testy. Navíc mně zajímala kvalita mléka, tento test stojí 120 Kč, musela jsem si jen zajistit odběr veterinářem z celkového nádoje a ti potom zajistili převoz do Vet. ústavu v Olomouci. Je to také pro vlastní pocit, že mám zajištěnou hygienu při dojeníl. Dělala jsem to také z důvodu, že když jsem dělala sýry z nepasterovaného mléka, tak mi v Brně sdělili, že sýr s bublinkami je důsledek velkého množství CPM. Já dělám sýr raději z nepasterovaného mléka a pijeme také syrové mléko, tak to bylo vždy jen takové informační číslo. Všechno desinfikuji, ale sýr je pořád dirkovaný, pasterovaný je úplně jiný. Mám pocit, že je to tím, že když nepasterované mléko zasýřím a míchám, takže napění, a už ten vzduch tam zůstane. Jarmila
Jarmilo, ty bublinky rozhodně nevznikají tm, že byste mléko zamíchala.
Ten porézní sýr, pokud nejsou do sýra vědomě naočkovány (tedy do mléka) propionové kultury, které mají za následek oka například eidamu, jedná se ve všech případech o mikrobiologické znečištění a kontaminace.
Příčin může být mnoho.
Sýr, takto bublinkatý se podobá houbě na mazání tabule buď vícečetné porézní bublinky a trhliny nebo jen v některém místě sýra. Příčin je opravdu hodně a nejčasteji se jedná o kontaminaci Colli bakteriemi (fekální bakterie, jsou všudypřítomné, u člověka i zvířatjsou ve střevě, často se vyskytují u odpadů, ve dřezech a na wc nevyjímyje stájové prostředí), ty mají za následek toto duření, poté to mohou být kvasinky i plísně. V pasterovaném mléce se většina těchto bakterií tepelně zničí a naočkováním zákysu (čistých mlékařských kultur - smetanová kultura, jogurtová kultura,...), se pomnoží jen ty žádoucí, které vytváří konzistenci, chuť a vůni sýra. Pokud se jedná o nepasterované, tudíž jsou tam jak ty chtěné tak i nechtěné bakterie, byť v noremním množství - mezi těmito bakteriemi začíná neuvěřitelný boj o místo. Při nepasterovaném mléce musíme tuplem dodržovat úzkostlivě hygienu, stačí nepatrná kontaminace a převaha dobrých bakterií prohraje a pomnoží se ty nežádoucí -> porézní, kyselý sýr.
Kontaminace může vzniknout kdekoli, prach, vzduch, kuchyňské prostředí, nepatrná špína za nehty,....
Závisí také na účinnosti chlazení mléka, na skladování a poté zjištěná výsledná kyselost mléka před vlastní výrobou.
Je diskutabilní, zda pasterovat či nikoli, ale je faktem, že u pasterace mléka máte víceméně vysokou jistotu, že je mléko zdravotně nezávadné - tedy za předpokladu, že nevznikne sekundární kontaminace pasterovaného mléka, je taktéž faktem, že z pasterovaného mléka se docilují postejné šaržě výrobků- sýr umí udělat kde kdo, ale kvalitní sýr stálé kvality málokdo. Dalším aspektem je to, že se mohou do mléka krví dostat choroboplodné zárodky nemocí, jako je borelioza a encefalitida - tepelně se zničí.
Pro nepasterované mléko je plusem, že má svoji přirozenou mikroflóru a svoji chuť vyrobených sýrů.
Také se nám podařilo vyrobit doslova nafouklý jak houba porézní sýr, ale je to bohužel technologická vada. Sýr měkký by měl být stejnoměrný na řezu, bez bublinek a trhlin, neměl by být zatuchlý ani hořký či slizovitý, neměl by mít mýdlovou pachuť. Typická jemná kozí chuť i vůně není na závadu, nesmí však mít přebíjející chuť.
P.S. Taky budeme letos odebírat vzorky, uděláme si test na Listeria monocytogenes a po pasteraci fosfatázové testy na přezkoušení účinnosti pasterace.
Hanka MKF
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.202
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jarmilo, ty bublinky rozhodně nevznikají tm, že byste mléko zamíchala.
Ten porézní sýr, pokud nejsou do sýra vědomě naočkovány (tedy do mléka) propionové kultury, které mají za následek oka například eidamu, jedná se ve všech případech o mikrobiologické znečištění a kontaminace.
Příčin může být mnoho.
Sýr, takto bublinkatý se podobá houbě na mazání tabule buď vícečetné porézní bublinky a trhliny nebo jen v některém místě sýra. Příčin je opravdu hodně a nejčasteji se jedná o kontaminaci Colli bakteriemi (fekální bakterie, jsou všudypřítomné, u člověka i zvířatjsou ve střevě, často se vyskytují u odpadů, ve dřezech a na wc nevyjímyje stájové prostředí), ty mají za následek toto duření, poté to mohou být kvasinky i plísně. V pasterovaném mléce se většina těchto bakterií tepelně zničí a naočkováním zákysu (čistých mlékařských kultur - smetanová kultura, jogurtová kultura,...), se pomnoží jen ty žádoucí, které vytváří konzistenci, chuť a vůni sýra. Pokud se jedná o nepasterované, tudíž jsou tam jak ty chtěné tak i nechtěné bakterie, byť v noremním množství - mezi těmito bakteriemi začíná neuvěřitelný boj o místo. Při nepasterovaném mléce musíme tuplem dodržovat úzkostlivě hygienu, stačí nepatrná kontaminace a převaha dobrých bakterií prohraje a pomnoží se ty nežádoucí -> porézní, kyselý sýr.
Kontaminace může vzniknout kdekoli, prach, vzduch, kuchyňské prostředí, nepatrná špína za nehty,....
Závisí také na účinnosti chlazení mléka, na skladování a poté zjištěná výsledná kyselost mléka před vlastní výrobou.
Je diskutabilní, zda pasterovat či nikoli, ale je faktem, že u pasterace mléka máte víceméně vysokou jistotu, že je mléko zdravotně nezávadné - tedy za předpokladu, že nevznikne sekundární kontaminace pasterovaného mléka, je taktéž faktem, že z pasterovaného mléka se docilují postejné šaržě výrobků- sýr umí udělat kde kdo, ale kvalitní sýr stálé kvality málokdo. Dalším aspektem je to, že se mohou do mléka krví dostat choroboplodné zárodky nemocí, jako je borelioza a encefalitida - tepelně se zničí.
Pro nepasterované mléko je plusem, že má svoji přirozenou mikroflóru a svoji chuť vyrobených sýrů.
Také se nám podařilo vyrobit doslova nafouklý jak houba porézní sýr, ale je to bohužel technologická vada. Sýr měkký by měl být stejnoměrný na řezu, bez bublinek a trhlin, neměl by být zatuchlý ani hořký či slizovitý, neměl by mít mýdlovou pachuť. Typická jemná kozí chuť i vůně není na závadu, nesmí však mít přebíjející chuť.
P.S. Taky budeme letos odebírat vzorky, uděláme si test na Listeria monocytogenes a po pasteraci fosfatázové testy na přezkoušení účinnosti pasterace.
Hanka MKF
Hanko, když mléko pasteruji, sýr nemá chybu. Kvalitou je vždy stejný a chuťově výborný. Ten nepasterovaný těch bublinek zas tak moc nemá, chutově je také velice dobrý, dokonce doma chtěji raději tento než pasterovaný. Všechny potřeby na sýr oplachuji Savem, schlazuji šokem ve speciální ledničce, tak proto jsem ty testy dělala. Ten velký test na infekce je dosti drahý od 1200 do 1500 Kč. Jarmila.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.17
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hanko, když mléko pasteruji, sýr nemá chybu. Kvalitou je vždy stejný a chuťově výborný. Ten nepasterovaný těch bublinek zas tak moc nemá, chutově je také velice dobrý, dokonce doma chtěji raději tento než pasterovaný. Všechny potřeby na sýr oplachuji Savem, schlazuji šokem ve speciální ledničce, tak proto jsem ty testy dělala. Ten velký test na infekce je dosti drahý od 1200 do 1500 Kč. Jarmila.
Jarmilo,
nechci vás triumfovat ve znalostech, nechci vám ani vnucovat pasteraci mléka. Kdo chce, ať si to na vlastní uvážení a na vlastní riziko dělá jak chce, jestli nepasterujete, je to jen vaše věc. Co se týče prodeje výrobků, je vhodnější, když se mléko pasteruje, je to jenom krátkodobé zahřátí mléka na min. 71,7 °C, není to žádná chemická úprava.
Pasterujeme z důvodu bezpečnosti a z důvodu větší stálosti výrobních šarží. Bohužel ať chceme nebo ne, kozy trpí daleko více na Listeriozu než je tomu u hovězího dobytka, bohužel tato choroba se neprojeví ihned, avšak účinná pasterace ji zničí. Nedávno se stalo, že se rodina nakazila boreliozou, když požívali surové mléko. Když jste na toto mléko dlouhodobě zvyklá, váš organismus je přizpůsobený a s kdejakou bakterií si poradí, ale co ti, kteří doposud pili trvanlivé mléko z krabice, vezmou si nepasterované mléko nebo sýr a může jim to udělat zle. Bohužel vše padne na Vaši hlavu, protože za výrobek je zodpovědný výrobce - což je napsáno i v legislativě.
Jinak je to samozřejmě na vás, zda budete používat nepasterované mléko nebo pasterované.
Hanka MKF
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.162.80
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den Jarmilo a Věro,
mě taky nechtěli rodiče povolit kozy doma nebo se o to alespoň snažili v průběhu chovatelských let, když jsem třeba něco provedla, místo zaracha...nepovedlo se jim to. I když paradoxně se mnou a mou prací moje mamka do budoucna nesouhlasí, kupodivu můj taťka ano. Taky asi proto, že je ze selskýho. Můj přítel Jirka, ač je z městečka, od počítačů a má vystudovanou stavební průmyslovku, dneska zastane všecku práci kolem koz a vyrábí i sýr. Už v lecčem je lepší než já. Jsem teď ve škole a všechen ten pokrok mi jakoby uniká.
Co se týče prodeje ze dvora. Před šesti lety jsem začala experimentovat s výrobou - no znáte to, pokus-omyl
Dneska máme slušnou minisýrárnu, kde vyrábíme sýry, jogurty, tvarohy a žervé. Dříve to bylo tak, že přebytky jsem rozdala po sousedech a mých kamarádech. Kvalita sýrů rok od roku stoupala a tito sousedé začali chodit sami, nechtěli výrobky zadarmo, poté se to rozkřiklo, že vlastně ty výrobky a mléko nejsou vůbec špatné, že to nesmrdí a že jsou dokonce i zdravější, než ty z kravského mléka konvenčních mlékáren. Naše snažení po šesti letech podtrhlo a umocnilo několik získaných úspěchů a ocenění - Výrobek roku 2005 a 2006 Libereckého kraje za Kozí žervé s pažitkou z Kamínky, dvakrát 1. místo s kozím tvarohem a se žervé s pažitkou na Faremním zpracování mléka hodnocení výrobků na ČZU v Praze a 1. místo na semináři v Brně na MZLU, k tomu pár kurzů a školení mlékařů v Kroměříži, kde jsme dostali osvědčení, mimo jiné i proškolení na tak nutné HACCP.
To že jsou naše výrobky dobré se rozneslo po lidech amnoho maminek s dětmi jezdilo na naši minifarmu nejen kvůli výrobkům od konkrétních koziček, ale také na příjemné prostředí okolí farmy a děcka za zvířátky a na houpačku na naší staleté třešni. Dokonce si lidé jezdili i z nemalé dálky, měla jsem zákazníky až z Prahy, přitom zde je tento sortiment dostupnější ze zdravých výživ a supermarketů....zájem lidí je, oni vědí a vidí, kde jsou kozy chované, jak se spokojeně pasou na loukách, jsou ochotni přijet si pro ně z takové dálky a přitom si i připlatit za kvalitní výrobky. Nechtějí ty ze zdravých výživ a ze supermarketů z anonymních půltů.
Bohužel, našel se závistivec a napráskal to - kdyby aspoň pod jménem, ale anonymně. Asi se bál, že ho s těmi sýry od 3 koz zrujnuji nebo co. Dopadlo to jak to dopadlo....osud už jsem tu někde psala.
Takže na jedné straně ocenění, diplomy a snaha o vytvoření minisýrárny, na druhé straně hořkost a zklamání.
Lidi jsou hnusný, ale to všichni víme. Vše záleží na lidech a to je velký problém.
Proto Vás prosím, abyste se nebáli podpořit záměr o zmírnění naší legislativy, nemlčte a nebojte se napsat svůj názor, nebojte se podporovat to, co je pravdivé, co je na místě a co nepoškozuje svobodu podnikání. I sedláci mají svá práva a mají i právo na to, aby byli bráni společností za rovnocenné partnery. Když budeme šeptat a bát se, bude to jenom horší a nadějeme se jen ponižování, pohrdání společnosti....
Hanka MKF
Mrkněte se na stránky SCHOK Pardubického a Hradeckého kraje, je tam spousta zajímavých informací...
Hanko, to nebyl chovatel co vás napráskal, ale soused, který si představoval ty "lehce" vydělané peníze